Zápach zo Sesslerovej sladovne

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

V riešení
meno
Eva Hulmanová 18. júna 2013

V Sesslerovej sladovni je v nočných hodinách realizovaná výroba "farby" do piva a podľa smeru prevládajúceho vetra zápach z tejto činnosti zamoruje Spiegelsal II. Je to vypuklé najmä v letných dňoch, kedy je potrebné najmä v noci vetrať. Zápach je nadmieru obťažujúci!!!!

18. jún 2013

Eduard Trnavský

Tak ja chápem že to je dosť nepríjemné ale keď bola v bývalom cukrovare kampaň to nevadilo nikomu ani pachy z bývalého Figara nikomu nevadili. Ja by som bol v tomto prípade rád , že je to fungujúca a ľudí zamestnávajúca firma. To už aby som sa sťažoval starostovi aj na to že si sused robí hrianky s cesnakom, suseda langoše a cez cestu cítiť spalenú múku z lokšov.
18. jún 2013

Ferko

To ide o pani Evu Hulmanovú to architektku? Takže milá pani ja by som sa na vašom mieste zaoberal na referáte územného plánu a rozvoja s tou cestou v kamennom mlyne a nie tu zaoberať sa somarinami. Ak nejde o pani architektku tak som nič nepovedal.
18. jún 2013

Anonymný užívateľ

by ma zaujimalo, co tam bolo skor :) fabrika alebo ludia co maju citlive nosy? :)
19. jún 2013

Miro

Áno, ten zápach je naozaj neznesiteľný, bolí z neho hlava! A pripovnávať to k cesnakovým hriankam je ako prirovnávať horiacu zápalku k požiaru fabriky.
19. jún 2013

Janko

ľudia tam boli určite skôr, a je zaujímavé že jednu sezónu to nesmrdelo, žeby sa šetrilo na filtroch??? Určite je chválihodné, že zamestnáva ľudí, že areál pozdvihol, tak sa dá určite vyriešiť aj zápach, možno odsťahovaním tej malej časti výroby do bydliska majiteľa!?
19. jún 2013

Zuzka

Janko, plne s tebou suhlasim.
19. jún 2013

Maros

Ja bývam Na hlinách a ten smrad ma tiez obťažuje!!! Ne že nemožem vetrat, ale ani dýchat, ked ho mam plny byt.
19. jún 2013

Ivan

Poznámky o hriankach a langošoch sú na úrovni autora. Zápach je absolútne neznesiteľný, v noci na utorok sme museli na Prednádraží II pozatvárať všetky okná a radšej trpieť neznesiteľné teplo. Myslím si, že už sa to toleruje a nerieši trošku dlho...
19. jún 2013

Odkazprestarostu.sk

Zdravím všetkých, portálu bolo v posledných dňoch zaslaných hneď niekoľko podnetov s identickým obsahom - zápach produkovaný sladovňou Sessler. Na tento fakt bola samospráva upozornená.
Peter Bročka
21. jún 2013

Gmitterová Jana

Len informujem, že podnet sme dostali. Neide mi odpovedať ako samospráva, tak píšem komentár. Samozrejme o ďalšom riešení vás budeme informovať.
22. júl 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, pripájam stanovisko odboru stavebného a životného prostredia:

Sladovňa SESSLER, a.s., so sídlom Pri Kalvárii 17, Trnava je prevádzkovateľom malého zdroja znečistenia ovzdušia patriaceho do kategórie 6.99. Súčasťou technológie výroby sladov je stroj na praženie sladu PS 600. Pri procese praženia je potrebná neustála kontrola kvality pražaceho sa sladu pražiarom. Po dosiahnutí určitej kvality upraženého sladu sa slad vpúšťa na chladiacu misu, kde sa schladí. Pri pražení nedochádza k vzniku znečisťujúcich látok, ktoré by sa dostávali do ovzdušia, len vodnej pary z následného chladenia sladu. Pri chladení sladu môže dôjsť k vzniku nepríjemného zápachu, ale len v prípade prekročenia stupňa kvality praženia v čase zníženia atmosferického tlaku vzduchu, t. j. pod 1000 hpa. Faktor stupňa kvality praženia je priamo ovplyvnený pracovníkom obsluhujúcim pražiaci stroj.

Mesto Trnava prostredníctvom OŽP referátu ochrany ovzdušia a vôd okamžite kontaktovalo konateľa spoločnosti SESSLER, a. s., a upozornilo ho na nepríjemný zápach. Zároveň ho požiadalo o dodržaie pracovného postupu pri pražení sladu aby sa predišlo vzniku nepríjemného zápachu šíriaceho sa v okolí spoločnosti SESSLER, a.s.

Gmitterová, ÚKaM
24. júl 2013

Lívia

Myslím, že majiteľ si asi trhá vlasy od zúfalstva ...a zamestnanec detto, lebo zápach za posledné dni nad ránom zase úžasný...
30. júl 2013

Bukvička

Odpoveď z úradu mi dala prehľad o výrobnom procese v sladovni, ktorý ma až tak nezaujíma, než o riešení problému, ktorý trápi obyvateľov už dlhšiu dobu. Smrad sa šíri ďalej, i napriek upozorneniu zo strany mestského úradu a v teplých dňoch ešte viac obmedzuje vetranie bytov. A čo na to úrad?
31. júl 2013

Katka

V týchto horkách je v noci ten smrad neznesiteľný. Vetrať musíme, aby bolo v tých našich panelákoch nejaké prúdenie vzduchu.Nemohli by to pražiť cez deň a nie v noci, keď chceme spať?
31. júl 2013

Katka

V týchto horkách je v noci ten smrad neznesiteľný. Vetrať musíme, aby bolo v tých našich panelákoch nejaké prúdenie vzduchu.Nemohli by to pražiť cez deň a nie v noci, keď chceme spať?
01. august 2013

Mirka

Katka, máš pravdu, ale v takomto prípade by zápach mohli odsledovať aj kompetentní úradníci, ktorí by situáciu mali riešiť.
Najlepšie by bolo, ak by tu niekto dodržiaval všetky predpisy!!!
01. august 2013

Ivan

Super, takže úrad upozornil a my môžeme spokojne dýchať smrad ďalej...
05. august 2013

Jozef

Môžem povedať, že Trnava je skutočne jedinečne definovateľná slovom smrad. Neviem, odkiaľ sa šíri, ale pamätám si, ako som pred možno pätnástimi rokmi otváral v práci okná, lebo tam bol neskutočný zápach a skoro mi prišlo zle od žalúdka, keď som zistil, že zápach ide zvonku. Bolo to cez deň. Odvtedy som na ten zápach sku.točne alergický, cez deň už nebýva, ale v noci teda áno. Aj dnes, je 5.8.2013, 23:45 zase ma ten neskutočný smrad zobudil (Prednádražie). Takže klasika, v byte je možno 28 stupňov, ale okná sa musia pozatvárať, aby sa dalo existovať. V Trnave sa býva ako za trest. Nie som fajnový, ale smrad z kanalizácie (najmä Kopánka - keď vchádzam do Trnavy autom, akonáhle prejdem cez kruhový objazd od Špačiniec - bomba do nosa) a tento nočný smrad, brániaci vetraniu v byte... hnus.
13. august 2013

Monika

Mna zasa obtazuje zapach ako po kravskych lajnach a kanalizacie, ktore su citit, hlavne v noci, nadmieru ma obtazuje cigaretovy dym, ked mam otvorene okno a susedia resp. vonku pod oknami niekto fajci - najviac to zboznujem vecer. Obtazuje ma zapach vyfukov z aut, ktore startuju hned pod oknami.
19. august 2013

Michal

Zaver 33. tyzdna bol spestreny opat neprijemnym zapachom zo sladovne. V pripade, ze jedinym problemom jeho vzniku a sirenia je na pricine zamestnanec, ktory ovplyvnuje stupen prazenia sladu, tak kvoli jednemu nezodpovednemu zamestnancovi budu trpiet stovky domacnosti? A mestsky urad by sa mal konecne zobudit a vec riesit.
19. august 2013

Monika

Ďakujem za príjemné posledné noci pivovaru Seslelr. Ako je možné že týždeň v pohode a potom za sebou noci plné smradu??? je to fakt len o ľudoch pracujúcich vo fabrike???
19. august 2013

Monika

Ďakujem za príjemné posledné noci pivovaru Seslelr. Ako je možné že týždeň v pohode a potom za sebou noci plné smradu??? je to fakt len o ľudoch pracujúcich vo fabrike???
19. august 2013

Viliam

Fuj a toto čo bolo zas v noci za kandel?!!! Veď v tom smrade sa nedá existovať! To sa s tým nič neplánuje urobiť? Či? Pán majiteľ pivovaru si môže dovoliť všetko?
31. august 2013

Patrik

23.00, nikoho neobtazuje ten zapach hovien, co je dnes citit? Ci tento smrad Vam nevadi?
"To sa stym nic neplanuje robit? Mestsky urad by sa mal konecne zobudit a nieco s tym robit....a mozeme spokojne dychat smrad dalej. Veď v tom smrade sa nedá existovať! "
No jo, zrejme je vsetko asi v najsamlepsom poriadku pokial to nejde zo sladovne a na nic sa netreba stazovat.
01. september 2013

Táňa

milý Patrik, vzhľadom na to, že sa nič nerobí ani so zápachom zo Sesslerky to máš úplne jedno, ide len o to čo komu vadí a MsÚ spinká ďalej spánkom spravodlivým....
06. september 2013

Vladimír Gronský

Dnes je 5.9.2013, teda štvrťroka po zaslaní výzvy MsU Seslerovi, aby nesmradil a smrad a dym z pražiarne je dnes o 23:00 taký hustý, že pri pohľade na osvetlené okolie kalvárie to vyzerá na pieskovú búrku. Haló, nielen poslať vypzvu, ale vymôcť nápravu, prosím!
07. september 2013

viliam

treba napísať už oficiálnu sťažnosť, lebo na túto stránku kompetentní hádžu bobek
09. september 2013

Tomas

Dobry den. Tak vsecko vam vadi ? bol tam niekto na pive? samozrejme ze nie . VADIL VAM TRNAVSKY SIALENE DOBRY CUKOR!! KTORY UZ TAKY NIKDY NEBUDEME MAT!A TERAZ TOTOK? LUDIA UVEDOMTE SA UZ SAME TRAPNE VECI ROZOBERATE !
09. september 2013

Jozef

Tomáš, bol som tam na pive, ak myslíš piváreň. Bolo super. Mňa v podstate ani veľmi nezujíma, odkiaľ sa ten smrad berie, resp. som to nevedel identifikovať, až na tejto stránke ľudia potvrdzujú, odkiaľ sa to berie.. Ale keď je podľa teba trápne, že sa rieši taký veľký smrad, že sa človek v noci budí a musí pozatvárať všetky okná, tak neviem. Ak to naozaj ide z tej sladovne (to ja neviem zistiť) a majiteľ to nevie inak zabezpečiť, tak ju treba zatvoriť a hotovo. Chodím na pivo, ale prečo by som tým mal otravovať všetkých ostatných?Prečo by zasa raz mala trpieť väčšina??? Možno žiješ v časti Trnavy, ktorá tým postihnutá nie je, alebo v tom bude niečo iné.... To už musíš vedieť ty.
26. september 2013

Mirka

25.9.2013 opäť neznesiteľný zápach už po 21 hod. sa šíril v okolí. Dokedy bude mestský úrad nevšímavo pristupovať k riešeniu tohto problému?
26. september 2013

Mirka

25.9.2013 opäť neznesiteľný zápach už po 21 hod. sa šíril v okolí. Dokedy bude mestský úrad nevšímavo pristupovať k riešeniu tohto problému?
26. september 2013

Ivan

Tak 25.9.2013 okolo 22,00 hod. musel zamestnanec sladovne opäť veľmi tvrdo zaspať, lebo to čo sa začalo šíriť až na Prednádražie bolo nechutné.
26. september 2013

Kata

Ten zápach bol neznesiteľný, šíril sa ja cez zatvorené okná, to dokedy budú ľudia trpieť kvôli "dementnému" zamestnancovi alebo majiteľovi, ktorí to nerieši
26. september 2013

Ivana

Pripájam sa, ten smrad bol tak nechutný, že keď som šla peši v nočných hodinách, došlo mi skoro nevoľno. Nehovoriac, že ešte aj doma sa mi to šírilo z bundy a mikiny.
27. september 2013

Gmitterová Jana

Dobrý deň, ďakujeme za vaše podnety. Pripájam stanovisko odboru stavebného a životného prostredia:
Mesto Trnava, prostredníctvom MsÚ v Trnave, odboru stavebného a životného prostredia (OSaŽP) na základe predchádzajúcich podnetov zo strany občanov upozornilo prevádzkovateľa a vlastníka Sladovne SESSLER, a.s, Pri Kalvárii 17, Trnava na nepríjemný zápach šíriaci sa v okolí jeho prevádzky. Sladovňa SESSLER, a.s. po 2 mesačnej prestávke dňa 25. 9. 2013 opäť spustila výrobu praženia sladu. Nakoľko sa situácia zopakovala a v okolí sa šíril neznesiteľný zápach OSaŽP, referát ochrany ovzdušia bude situáciu riešiť. Zvolá rokovanie s vlastníkom Sladovne SESSLER, a.s., na ktorom bude spoločne hľadať riešenie na elimináciu zápachu z prevádzkovania sladovne. O výsledku i možných nápravných opatreniach nariadených pre Sladovňu SESSLER a.s., Vás budeme informovať.
27. september 2013

mirka

Zápach zo Sesslerky ľudia v okolí už vedia diagnostikovať. Šíril sa i počas letných mesiacov, tak prečo zavádzate ľudí tým, že po 2-mesačnej prestávke opäť výrobu spustil? Mestský úrad v predchádzajúcom období len prevádzkovateľa upozornil a ďalej to neriešil tak, aby prijaté opatrenia boli snáď aj účinné.
27. september 2013

Zlatka Zambojová

Tak už konečne vieme, odkiaľ sa zápach šíri. Veľmi ma mrzí postoj Mestského úradu k riešeniu resp. neriešeniu celej situácie ako i postoj občanov, ktorým táto vec neprekáža, alebo žijú v lokalite menej postihnutej týmto zápachom. Po celodennej práci máme predsa právo na pokojný spánok a nie budíček na neznesiteľný zápach. Zavádzanie občanov o spustení prevádzky praženia, či zodpovednosti jedného pracovníka zrejme nikoho netrápi. Mestský úrad, štátne inštitúcie, médiá, atď., všetci upozorňujú občanov na dodržiavanie zákonov, nariadení, etiky, no nami, občanmi platení ľudia si zrejme svoj výkon povinností a riešení im zverených problémov prestavujú inak. Zrejme im stačí, že "Na Slovensku je to tak"!
27. september 2013

Jozef

Stále klamstvá, smrdelo to celé leto, tak prečo stále klame prevádzkovateľ a robí z ľudí debilov, možno môže robiť s MsÚ, tí mu to zožerú, to už v tomto meste nevie nik spraviť poriadok!!!!
08. október 2013

Jozef

Takže, dnes je 8.10.2013, niečo po pol jedenástej večer a smrad ako v Carihrade. Myslím, že dotyčný pracovník, ak je to teda jeden človek, by si zaslúžil žiť v takom zápachu 24 hodín denne. Ak za to môže ľudí viac, vrátane vedenia mesta, tak to isté, plus doživotný zákaz pracovať v orgánoch akejkoľvek správy/samosprávy. Je to ostuda, že vec, ktorá strpčuje život tisícom ľudí, nemá riešenie. Alebo niekto nechce, aby nejaké riešenie vôbec vzniklo? Trnava je vážne terno.
15. november 2013

Cibulka

V 46. tydni uz dvakrat "zaspal prazic", ked sa v ranajsich hodinach siril zapach po okoli. Dokedy budu kompetentni prehliadat tuto skutocnost a neriesit problem?
15. november 2013

Cibulka

V 46. tydni uz dvakrat "zaspal prazic", ked sa v ranajsich hodinach siril zapach po okoli. Dokedy budu kompetentni prehliadat tuto skutocnost a neriesit problem?
13. november 2014

Miro

V ostatnom obdobi zapach sa siril len sporadicky, ale v skorych rannych hodinach 13.11.2014 bol neznesitelny. Este aj rano na ceste do prace sa niesol Hospodarskou ulicou.
13. november 2014

Jana

Ten zápach v noci bol veľmi intenzívny a doznieval ešte ráno
16. jún 2015

peter

zo stanoviska MsÚ: Sladovňa SESSLER, a.s. ako prevádzkovateľ MZZO dodržiava všetky podmienky prevádzkovania v zmysle zákona o ovzduší 137/2010 Z.z. v znení neskorších predpisov. Do ovzdušia pri prevádzkovaní stroja PS 600 na praženie sladu a chladenie sa dostávajú len vodné pary ktoré neobsahujú žiadne znečisťujúce látky, ktoré by ovplyvňovali kvalitu ovzdušia. Zápach ktorý je súčasťou vodnej pary vzniká len v prípade, ak sa prekročí stupeň praženia sladu, ktorý závisí od pracovníka ktorý obsluhuje pražiaci stroj.
V prípade zaznamenania vzniku nepríjemného zápachu šíriaceho sa v okolí spoločnosti SESSLER, a.s. , Mesto Trnava prostredníctvom OŽP referátu ochrany ovzdušia a vôd okamžite kontaktuje konateľa spoločnosti SESSLER, a. s., a upozorní ho na dodržiavanie správneho pracovného postupu pri pražení sladu.
25. október 2017

Peter S

dobry den
mam dostatocne skusenosti ohladom vypustania smogu do ovzdusia a urcite sessler smog ktory vypusta nie je zdraviu skodlivy. To ze to niektori ludia povazuju za "smrad" inym to vôbec neprekaza a dokonca prave naopak. Ano filtre je jedna z moznosti ktora ale nie je 100percent a ked si pozriete ake maju dopady pouzite filtre, vyroba filtrov a pod. dopady na zivtne prostredie tak by vas ten " smrad" mal tesit. Vyroba je rovnaka ako u ostatných podobnych firiem. A urcite to nie je citit po celej trnave tak ako niektori fajnovi spekulanti popisuju. Urcite je to stale menje skody ako ked si nechate nastartovane auto ked si ho v lete chcete zahriat alebo v zime oteplit. Prosim len aby sa uz ludia trosku nad sebou zamysleli. Podla môjho nazoru mozme byt na Sessler hrdi ze nas region prezentuje kvalitnym pivom a výrobou tradicneho sladu ktory je uznavany aj v zahranici a majitel ho zachoval v duchu tradicii. Pre informaciu nie som ziaden zastanca ani blizky majitela, som len obcan ktorému sa nepaci ak niektori ludia pisu bludy a vôbec sa nezamyslia
31. máj 2018

Andrea Janovská

Zápach z pivovaru Sessler

Dobrý deň. Posledné 3 noci (29.-31.5.2018) sa z pivovaru Sessler šíril veľmi nepríjemný zápach. Vzhľadom na počasie máme celú noc otvorené okná, no keď ten zápach "nalezie" do domu, nepomôže ani okná zavrieť. A spať sa už potom vôbec nedá. Tento problém sa vyskytuje pravidelne už niekoľko rokov... Fakt sa s tým nedá nič robiť? Hodne ľudí v okolí to obťažuje!
31. máj 2018

Eva Hulmanová

Potvrdzujem,par noci za sebou to zapacha a dokonca aj rano
19. september 2018

Pista

Ten pražiar v noci namiesto dozerania na kvalitu asi chrápe a substancia mu často prihorí. Celé mesto je zamorenie štipľavý smradom a podľa kompetentných je všetko v poriadku.
19. september 2018

Pista

inak dve noci po sebe sa zobudit na stiplavy smrad okolo 2-3 rano je fakt prijemy zazitok (kym je vonku prijemne, tak zvykneme vetrat otvorenymi oknami). tak mi to nedalo a previezol som sa z centra k Sessleru, reku ze tam niekoho stretnem, no hoci sa dnu svietilo, tak ziadny pohyb. zaparkoval som oproti brane a chvilu blikal dialkovymi svetlami - nic.
z komina, div sa svete, nestupala para ale dym s iskriacimi uhlikmi.

takze moj laicky nazor - pri dodrzani vyrobneho postupu vznika vodna para s odorom, ktory vsak nebyva extremne smradlavy, skor ma nasladlu vonu. avsak relativne casto sa stava, ze prazeny slad proste prihori (a vtedy je ten zapach naozaj silny) a pri urcitych poveternostnych podmienkach zamori sirsie centrum mesta.

problemom je, ze sa to deje len v noci a vtedy nepride ziadny uradnik s OZP, aby situaciu preveril a ak tam na zaklade podnetu pride cez den, tak ho vyrobca odpalkuje tvrdenim o vodnej pare.

ak by dokazali v Sessleri zabezpecit svoje vyrobne postupy a pracu zodpovednych zamestnancov tak, aby sa neopakovalo sirenie zapachu, mohli by sme byt hrdy na remeselny pivovar vyrabajuci kvalitne pivo. v sucasnej situacii vsak ludi zijucich v centre mesta a okoli viac obtazuje ako by nam robil radost dobrym pivom.
19. september 2018

Andrea Janovská

Opäť to začína byť neúnosné, zatiaľ najhorší smrad bol pred týždňom... Neskutočne štipľavý a intenzívny zápach pretrvával aj ráno. Ďakujeme, že problém "SA RIEŠI". Pravdepodobne treba podať písomnú sťažnosť na kompetentný úrad (kt. udelil povolenie na prevádzku s podmienkami prevádzky pražiarne).

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania