Vodorovné značenie - prechod a pruhy

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
vlaDyka 25. júna 2013

V náväznosti na podnet "http://www.odkazprestarostu.sk/trnava/podnety/1846/nebezpecny-prechod", ktorý sa momentálne chtiac-nechtiac "zaktualizoval" ide o nasledovné :
V týchto dňoch prebieha "výmaľba" po celom meste a našťastie sa nevyhla ani tomuto miestu. ALE - tento prechod nie je korektne vyznačený, keďže tu nedávno (podľa mňa správne) doplnili ďalší samostatný pruh - pripojenie z Tehelnej ul. - tak aktuálne vyznačenie prechodu končí na začiatku tohoto pripojovacieho pruhu, čiže stále na (!!!) komunikácii a nie na jej konci. Viď aktuálne zábery z 22.06.2013
A rovnako aj domaľovanie toho pripojovacieho pruhu má isté medzery, keďže ešte donedávna boli na tejto strane odstavované autá a chodili - a stále chodia ! - tadiaľ chodci z LIDLa, UCM, ČSPH,...
P. S. :
Smola tohoto miesta je tá, že prechod nemá správne pokračovanie chodníkom, ale len prefabrikovanými štvorcami osadenými v tráve, z ktorých sa nedá presť priamo na chodník popri Bučianskej, ...ale to je na iný podnet....

25. jún 2013

vlaDyka

Je možné zmeniť v podnete poradie zaslaných obrázkov ? Nech je v hlavičke ten s prechodom ....
...vopred ďakujem !
27. jún 2013

Odkazprestarostu.sk

vlaDyka: poradie obrázkov vymenené :)
02. júl 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Pripájam stanovisko odboru dopravy a komunálnych služieb:
Vodorovné dopravné značenie priechodu pre chodcov vyznačíme po realizácii vrchného živičného krytu na pôvodný vydrobený betónový úsek. Predpokladaný termín: júl 2013. Vybudovať štandardný chodník bude možné najskôr v nasledujúcom roku, lebo realizácia má charakter investičnej akcie, ktorá je hradená z kapitálových výdavkov rozpočtu mesta. Takáto realizácia podlieha procesu prípravy (zaradenie návrhu do rozpočtu mesta, schválenie mestským zastupiteľstvom, zabezpečenie projektovej dokumentácie, stavebné povolenie, realizácia).

Elena Ursinyová, referát komunikácie
26. júl 2013

vlaDyka

Aktuálne bola betónová časť "opatrená" živičným povrchom.
20. august 2013

vlaDyka

Prešiel ďalší mesiac, a na vyznačení priechodu pre chodcov a pripojovacieho pruhu, sa nič nezmenilo.
25. august 2013

vlaDyka

Prešli dva mesiace od nahlásenia podnetu a situácia dnes vyzerá takto.... :(
03. september 2013

Gmitterová Jana

Dobrý deň, ďakujeme za aktualizáciu. Podľa informácií z odboru dopravy a komunálnych služieb bude priechod pre chodcov vyznačený v priebehu tohto týždňa.
04. september 2013

vlaDyka

Dnes, 4.9.2013 je možno IBA otázku priechodu pre chodcov uzavrieť, keďže už TENTO je namaľovaný po celej šírke komunikácie - 3 pruhoch.

Ostáva teda ešte dotiahnúť aj 2.časť podnetu - domaľovanie pripojovacieho pruhu tak, aby bol zreteľnou súčasťou komunikácie a nielen miestom "do stratena" a pre "zaparkovanie na jej okraji". (Vyhláška totiž jasne definuje, že parkovanie v pripojovacom pruhu je zakázané.

P.S. 1 : Bohužiaľ máloktorý vodič v tomto mieste rešpektuje toto dnešné delenie pruhov, kde v smere z Tehelnej doprava odbočujú rovno do 2. pruhu, bez ohľadu na vodorovné dopravné značenie, blokujúc tak pri čakaní v križovatke ostatných za ním, pokiaľ idú iným smerom ! A rovnako s rizikom kolízie na tomto priechode, keďže sa venujú skôr autám vľavo ako chodcom vpravo.
P.S.2 : A keďže sa pomaly ale isto dni skracujú, ostáva už len doriešiť otázku dostatočného osvetlenia tohoto priechodu tak, ako to je uvedene aj v samostatnom podnete.
04. september 2013

vlaDyka

Keďže som práve aktualizoval stav - už s domaľovaným priechodom - dávam do pozornosti ešte jeden dôležitý detail. Podnet som vytvoril 25.6., teda pred 3 mesiacmi. Všimnite si prosím TRVÁCNOSŤ VODOROVNÉHO ZNAČENIA za ten čas ! Na vozovke sú už podstatne vyblednuté pruhy a bočná prerušovaná čiara takmer zmizla. A to len za 3 mesiace. Aká je prosím "plánovaná predpokladaná trvácnosť" v zmluvách, či v rozpočte pre túto položku, pokiaľ to takto trvá vlastne na všetkých komunikáciách v jeho správe ? Veď to takto nevydrží ani do zimy, keď sa rozhodne mesto nevenuje jeho obnove ale skôr posypu a snehu.
Nemáte skôr záujem investovať do trvácnejších poterov, s minimálne 2 a viac ročnou životnosťou ? Raz a kvalitne na pár rokov, ako takto a snáď aspoň na pár mesiacov, ...a potom - nič ?
Viď napr. článok (síce pre Bratislavu, ale obsahom je to nepodstatné) : http://drahovsky.blog.sme.sk/c/194385/Diletantstvo-magistratu-pri-obnove-vodorovneho-dopravneho-znacenia.html
V r. 2012 si ako referenciu - toto vodorovné značenie v meste Trnava - uvádza spol. DOSA Slovakia, s.r.o. Neviem, kto ho realizuje v súčasnosti, ale myslíte si, že toto je naozaj tá správna referencia - pre obe strany ?
29. október 2013

vlaDyka

Ciste pragmatcky - priechod je uz dokonceny po okraj komunikacie. Takze tu by sa to dalo uzavriet. ALE - stale nerozumiem tomu, preco uz nedomalovali aj tu cast znacenia ZA tymto priechodom tak, aby to naplnalo vsetky nalezitosti dopravnych predpisov. Preto tu stale parkuju auta, preto nie je stale jednoznacne, odkial pokial je vlastne cestna komunikacia. A aj preto tu vela vodicov jazdi (a stoji) podla zvyku a po starom.
ALE - ak "mozu" byt odparkovane auta aj napr. na Spacinskej - priamo za krizovatkou v pripojovacom pruhu, ci hocikde priamo v krizovatke ci v protismere, je mi jasne, ze na tomto stave sa v Trnave asi nic nezmeni. Nech je znacenie ake len chce....

Kazdopadne, momentalne sa v tejto krizovatke realizuju iste zmeny...Tie vsak nemusia mat uz s tymto podnetom nic spolocne.
01. november 2013

vlaDyka

Takže odbočovací pruh z Tehelnej ul. je zrušený a vybudovali obrubníkové ohraničenie. Zároveň stoja aj 2 nové stožiare s osvetlením. Už chýba len zvislé značenie.
01. december 2013

vlaDyka

Myslím, že sa tento podnet môže považovať za vyriešený.
15. december 2013

Flego

vlaDyka píše, že je to vybavené

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania