Protihluková stena

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Filip 02. januára 2018

Dobry den, nedavno nam na Kubinu pribudol City Park a v dohladnej dobe tu postavia Kaufland. V ziadnom pripade nejdem frflat na vystavbu, ale treba si uvedomit, ze tu narastie uz tak zhustena doprava (viem, ze inde je to este horsie). Chcem sa spytat ci mesto do buducna neuvazuje o vybudovani protihlukovej zabrany, respektive aspon vysatby novych stromov medzi Trstinskou cestou a cinziakmy na A. Kubinu - vid. foto. Problem je v tom, ze cinziaky maju tvar pismena U a zvukove vlny sa tu odrazaju dokola. Mozno by sa na spolupracu dal aj investor - vysatba by nebola az taka draha. Dakujem.

02. január 2018

Filip

Ze vysaTba, to co som napisal.
03. január 2018

Michal

Výsadba zelene zníženiu hladiny hluku pomôže len minimálne ak vôbec. Naozaj účinná by bola naozaj len protihluková stena, ktorá ale do takéhoto mestského prostredia veľmi nepasuje. Mesto by sa malo do budúcnosti zamyslieť čo s týmito najvyťaženejšími ťahmi.
03. január 2018

Juraj

Protihlukova stena v meste nic nevyriesi, mozno prve poschodia budu na tom lepsie ale vyssie budu mat 0 zisk z tohoto riesenia. Toto vam mozu potvrdit ludia co byvaju Na hlinach za murom.
03. január 2018

navstevnik

1. protihlukové opatrenie je opatrenie, ktorého realizovaním sa dosiahne zníţenie hlukovej
záťaţe spôsobenej sledovaným zdrojom hluku (napr. cestnou dopravou) v sledovanom
mieste alebo území
2. protihluková clona (PHC) je stavebno-technické dielo, zabraňujúce priamemu prenikaniu
zvuku z cestnej dopravy do priľahlého okolia
3. protihluková stena (PHS) je prekáţka na ceste šírenia zvuku od zdroja zvuku k miestu
príjmu, ktorá je charakterizovaná rádovým rozdielom medzi výškou a dĺţkou na jednej strane
a hrúbkou na strane druhe
16. január 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
strategické dokumenty mesta Trnava (Generálny dopravný plán, Územný plán mesta Trnava) dlhodobo plánujú rozšírenie Trstínskej cesty vrátane umiestnenia protihlukovej steny. Už v roku 1988 mesto zabezpečilo projekt pre územné rozhodnutie na rozšírenie Trstínskej cesty na štvorpruh a v úseku medzi križovatkami Šrobárova a Ružindolská protihlukovú stenu o dĺžke 316 m. Do roku 2013 bol spomínaný úsek komunikácie vo vlastníctve a správe Slovenskej správy ciest ako cesta I. triedy I/51, pričom SSC nemala záujem cestu rozšíriť a namiesto toho ponúkla mestu skôr urýchlenie výstavby severného obchvatu mesta. Následne po spustení severného obchvatu mesta prešla cesta do správy mesta. Úsek Trstínskej cesty v časti od Ružindolskej cesty v smere von z mesta je v súčasnosti vo vlastníctve a správe Trnavského samosprávneho kraja. Mestský úrad v rokoch 2015 a 2016 navrhoval do rozpočtu mesta aktualizáciu zastaranej dokumentácie z roku 1988, avšak po úpravách rozpočtov boli vždy finančné prostriedky využité na iné akcie. V súčasnosti rozpočet mesta ani Trnavského samosprávneho kraja nepočíta s rozšírením Trstínskej cesty a ani so spracovaním potrebných projektových dokumentácií. K uvedenému uvádzame, že počas výstavby City parku bolo do dokumentácie zapracované výhľadové usporiadanie komunikácie, preto boli budovy City parku odsunuté na vzdialenosť plánovaného rozšírenia. Súčasné riešenie oboch okružných križovatiek neumožňuje rozšírenie komunikácie na 4 pruhy a z tohto dôvodu bude aj tieto potrebné prestavať.
Z uvedeného vyplýva, že bez realizácie rozšírenia komunikácie nemá v súčasnosti zmysel umiestňovať protihlukovú stenu, keďže tá má význam iba v prípade, že sa nachádza čo možno najbližšie pri zdroji hluku, a tento buď pohltí, alebo odrazí.



V nedávnej minulosti malo mesto snahu čiastočne zmierniť v dotknutej obytnej zástavbe A. Kubinu dopady z intenzívnej dopravy na pohodu bývania aj výsadbou zelene. Z dôvodov spomínanej územnej rezervy pre budúce rozšírenie komunikácie a jej prehustenosti inžinierskymi sieťami, nebolo možné popri Trstínskej ceste vysadiť stromy. Preto bol popri chodníku na úrovni sídliskových dvorov za murovaným oplotením vysadený živý plot z odolných drevín, ktoré môžu dorásť až do výšky 10 m.

Odbor územného rozvoja a koncepcií
10. február 2018

Filip

Bohuzial zivy plot je opadavy a nema v zime ziadne listie :) inak dakujem za vycerpavajucu odpoved.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania