Diétne stravovanie na ZŠ/MŠ

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Peter Kadlic 01. júla 2013

Bolo by možné zabezpečiť diétne stravovanie pre žiakov MŠ/ZŠ v Trnave? Pod diétnym stravovaním mám na mysli stravu bezlepkovú, bezlaktózovú apod. - teda predpísanú lekárom. Detí s takýmito problémami v Trnave určite nie je málo a rodičia by mali aspoň o trochu menej starostí. Keď to môže ísť v takom Humennom...
http://www.humenne.sk/Aktuality-a-oznamy/Od-noveho-skolskeho-roka-sa-bude-varit-aj-pre-ziakov-s-celiakiou/
Alebo v Trnave v jedálni na UCM.

03. júl 2013

Odpoveď samosprávy

Ďakujeme za podnet. O jeho riešení vás budeme informovať.

Gmitterová, ÚKaM
09. júl 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, pripájam stanovisko odboru vzdelávania, športu a kultúry:
Otázkou diétneho stravovania detí MŠ a žiakov ZŠ sa Mesto Trnava intenzívne zaoberá. Na základe prieskumu na školách sú rôznorodé potreby v oblasti diétneho stravovania. Zabezpečenie diétneho stravovania na školách je zložitý proces. Potrebné je vyškoliť personál, zmeniť legislatívu vo forme všeobecne záväzného nariadenia, zabezpečiť vybavenie kuchyne s vývarovňou na diétne stravovanie a výdajných jedální na jednotlivých školách, zabezpečiť rozvoz stravy po školách v súlade s legislatívne stanovenými normami, atď. Vzhľadom na nízky počet detí vyžadujúcich špeciálny spôsob stravovania a ich roztrúsenosť po všetkých školách mesta by bolo zabezpečenie diétneho stravovania ekonomicky vysoko náročné. Napriek tomu bude Mesto Trnava skúmať možnosti riešenia stravovania detí.

Gmitterová, ÚKaM
29. júl 2013

Ľubica Stearns

Jediný problém v zavedení bezlepkového stravovania v školských jedálňach je skôr nedostatok záujmu a ochoty takýto zámer splniť. Podľa štatistických údajov je prevalencia celiakie u nás väčšia ako jedno percento a toto číslo neustále rastie, čiže takýchto detí máme v okrese tisícky, čo je nezanedbateľný počet. Bezlepkové jedlo si nevyžaduje až takú dramatickú úpravu jedálneho lístka. Zavedenie systému a vyškolenie personálu samozrejme nie je zanedbateľný náklad, ale následná údržba už nie je zložitá. Deje sa to úspešne vo všetkých vyspelých krajinách, a postupne aj u nás na Slovensku. Je najľahšie povedať, že sa to nedá, ale nie je to pravda a aj na Slovensku máme mnoho inštitúcií, ktoré diétne stravovanie úspešne zaviedli.
01. marec 2016

Lucia

Diétne stravovanie na ZS v Trnave
"Otázkou diétneho stravovania detí MŠ a žiakov ZŠ sa Mesto Trnava intenzívne zaoberá." toto je reakcia z roku 2013 k téme zavedenia diétneho stravovania v meste Trnava.
Chcela by som sa informovať, ako veľmi intenzívne sa mesto ešte stále zaoberá danou problematikou, keď v priebehu 3 rokov pristúpilo iba k riešeniu, kedy dieťaťu môže byť jedlo pripravené jeho zákonným zástupcom a podané v jedálni za osobitných podmienok dohodnutých s vedúcim pracovníkom jedálne.
Je naozaj tak náročné spraviť niečo, čo by uľahčilo rodičom život už aj tak dosť komplikovaný? A najmä nevylučovať a nevyčleňovať dieťa od ostatných rovesníkov s tým, že "je choré", je iné? ďakujem.
11. október 2023

Ivka Bar

Prešlo 10 rokov od tohoto podnetu a riesenie žiadne? To nemyslíte vážne. Trnava je krajské mesto, detí s intoleranciami pribúda a nic sa nedeje? Ako to, ze v inych mestách to ide dlhé roky a tu nie? Toto je ten sociálny štát? Tieto deti sú doslova diskriminované, pretože nemajú rovnaké možnosti stravovania v školách ako zdravé deti. Toto že je vyriešený podnet?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania