Prehodnotenie výmeny značky

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Adrián Lančarič 06. júla 2013

Ulica Špačinská, výjazd zo sídliska na Hlinách. Navrhujem samospráve vymeniť zvislé vodorovné značenie zákazu zastavenia - za značku zákaz státia z dôvodu neprehľadnej situácie pri výjazde na Špačinskú ulicu. Keďže značenie zákaz zastavenia "umožňuje" vodičom na tomto krátkom úseku neustále parkovať a tým blokovať výhľad do ľavej strany (hoci je naproti osadené dopravné zrkadlo, výjazd na Špačinskú ulicu je z parkoviska do kopca a nie vždy je v zrkadle vidieť prichádzajúce autá). Zároveň chcem podotknúť, že podľa § 25, zákona č. 8/2009 Z.z. 1) Vodič nesmie zastaviť a stáť
d) na križovatke a vo vzdialenosti kratšej ako 5 m pred hranicou križovatky a 5 m za ňou; tento zákaz neplatí v obci na križovatke tvaru "T" na náprotivnej strane vyúsťujúcej cesty. Tento zákaz je tu neustále porušovaný a preto žiadam výmenu dopravnej značky a takisto i vodorovné značenie.

06. júl 2013

Ján

odkedy je mozne parkovat v zakaze zastavenia? ked som chodil do autoskoly tak znacka zakazovala uz len zastavit na danom useku a nie to uz zaparkovat auto (beztoho aby zastavilo). znacka zakaz statia zakazovala len statie na mieste s tym ze tam moze vodic zastavit na cas nevyhnutny nalozit ci vylozit naklad alebo ludi.
06. júl 2013

Adrián Lančarič

§ 2, zákon č. 8/2009 Z.z. hovorí, že zastavením sa rozumie uvedenie vozidla do pokoja na čas nevyhnutne potrebný na urýchlené nastúpenie alebo na vystúpenie prepravovaných osôb alebo na urýchlené naloženie alebo na zloženie nákladu a státím sa rozumie uvedenie vozidla do pokoja na dlhšie, ako je čas dovolený na zastavenie. Ján, z toho vyplýva, že zastavenie je uvedenie vozidla do pokoja na krátky čas a státie je uvedenie vozidla do pokoja na dlhší čas. Viete aký je význam značky zákaz státia, ktorú ja navrhujem tu osadiť? Presne takýto: Značka Zákaz státia (č. B33) sa používa najmä v prípadoch, keď je nutné v záujme bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky a s prihliadnutím na miestne podmienky zakázať státie vozidiel a umožniť iba ich zastavenie napríklad najmä na účel zásobovania. Na účel zásobovania tam nikto nestojí a čo sa týka vyloženia tovaru - nech sa páči, ale nech tam ľudia nestoja s autom - to sa snažím dosiahnuť.
06. júl 2013

Jojo

Niekto by si mal zopakovat vahlašku!
07. júl 2013

Ján

tak mi povedz ako zaparkuje auto v zakaze zastavenia beztoho aby ked pride najskvor zastavil. iba ak by sa tam teleportoval co as nevie. aby som zaparkoval auto tak vzdy najskvor zastavim a az potom zàistim auto proti pohybu a mozem odist co uz vlastne parkujem alebo stojim dlhsie ako cas na nastupenie alebo vystupenie
07. júl 2013

Adrián Lančarič

to je pravda, nepopieram ... ale policajt bude pokutovať vodiča za zastavenie keď tam vodič stojí? (čo ak mu poviem že auto som sem dostal inak ako zastavením? hmm?) problem bude v definícii jednotlivých slov "stáť" a "zastaviť" a ak si prečítaš zákon, musíš uznať že definícia vo vyhláške je napísaná mimoriadne nevhodne nezohľadňujúc definíciu významu zastavenia vozidla a zastavenia v zákone. Tu sa však treba prikloniť k tomu, čo významom zákonodarca zrejme myslel a nie ako to napísal. Veď každopádne nebudem tvrdohlavo presadzovať svoje, ak som sa zmýlil - beriem na vedomie, no nič sa nedeje, ľudia robia chyby - každopádne podstatné je vyjadrenie samosprávy. Nemusíte ma tu hneď kameňovať ....
08. júl 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. O jeho riešení vás budeme informovať.

Jana Gmitterová, ÚKaM
08. júl 2013

Adrián Lančarič

Môžte aj vy dačo navrhnúť, nie len kritizovať ... to ide ľudom najlepšie ....
09. júl 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, pripájam stanovisko odboru dopravy a komunálnych služieb:
Na základe obdržaného podnetu bola zo strany Mesta a ODI Trnava operatívne zvolaná obhliadka na samotnom mieste. Pre vyriešenie problému bolo dohodnuté, že bude doplnená dodatková tabuľka pod existujúcu zvislú značku B34 - zákaz zastavenia s úsekom platnosti 50 m (až po priechod pre chodcov) vrátane doplnenia žltej súvislej čiary V1b. Týmto vyznačením zostane pre vozidlá vychádzajúce zo sídliska priestor umožňujúci rozhľad na pravú a na ľavú stranu. Termín doplnenia dopravného značenia bude v priebehu mesiaca júl 2013. Nie je vylúčené, že i po tejto úprave tam budú i naďalej parkovať nedisciplinovaní vodiči. Toto porušovanie je možné riešiť len oznamovaním týchto vodičov na bezplatné telefónne číslo 159 - Mestská polícia alebo 158 - Policajný zbor SR.

Gmitterová, ÚKaM
17. júl 2013

Janko

Pán Lančarič ďakujeme že aj ked tu nieje kde parkovať váš neskutočne inteligentný návrh nám zobral minimálne 3 parkovné miesta.Jednu vec sme vyriešili a druhá sa len posunula.Nabudúce prídte s návrhom zákazu odbočenia alebo navrhnite postaviť aj tu kruhový.Ak ste nevedel vysť na cestu tak ste mal parkovať na hlavnej a bolo by po probléme ale autoškole vás to naučia.Ďakujem váš sused.
17. júl 2013

Adrián Lančarič

Nemáte začo anonymný sused. Mne je prednejšia bezpečnosť ako čo najbližšie zaparkovať auto pred vchod. Nejde o to, že ja neviem vyjsť na cestu (skúste si prečítať tento podnet ešte raz) ale o to, že je tam blokovaný výhľad a už niekoľko krát sa tam zrazili autá práve z tohto dôvodu (a to je všeobecný problém). Je vidieť, že ľudia ako vy uprednostňujú vlastné pohodlie ako bezpečnosť. A ešte jedna vec, myslím, že môj návrh bol naozaj inteligentný - presne tak ako píšete v úvode, kedže komisia okresného dopravného inšpektorátu prehodnotila túto situáciu a rozhodla tak, ako rozhodla. Prajem pekný deň. (a nabudúce sa aspoň podpíšte).
19. júl 2013

Janko

Dobrý deň
Komisia rozhodla na základe toho ako to ona videla a nehovorím že nemá pravdu ale keď sa teraz začnú stažovať obyvatelia rodinných domov že nemajú výhlad tak potom čo.Problém sa len posunul a navyriešil.Komisia uzná aj ich namietky a potom budeme parkovať kde?A podalšie kedže viem aky je problém vyjsť tak parkujem na hlavnej.A tých buračiek tu zas až tolko nebolo ako hoci kde inde.
Pekný deň
06. august 2013

Jozef

Ak niekde vidím značku zákaz zastavenia, tak je logické, že tam nesmiem ani len zataviť, nieto parkovať. Zaparkovať auto inak ako zastavením? Jedine, že by mi ho tam zložila odťahovka, alebo posunul sused. V každom prípade tam auto nesmie stáť. To by niekto mohol analogicky tvrdiť, že síce je za volantom, má dve promile, ale určite ho tam teleportovali mimozemšťania. Neviem, čo komisiu viedlo k zmene dopravného značenia, podľa mňa to bolo takto v pohode - súdim ale iba podľa fotografie. Auto sme parkovať vo vzialenosti väčšej, ako 5 m pred a za hranicou križovatky, značka zákaz zastavenia v tomto prípade predĺžila túto vzdialenosť pred križovatkou na - odhadom - 8 metrov?
22. október 2013

Ján

Vychádzam odtaľ denne a jediné čo sa zmenilo je že ubudlo cca 8 parkovacích miest. Stále sa odtiaľ vychádza rovnako zle lebo zrkadlo je malé a cesta sa zatáča tak že by žákaz zastavenia musel byť do ľavej strany ešte ďalších 30 metrov. Ďakujeme za ubratie parkovacích miest pán Lančarič.
22. október 2013

Adrián Lančarič

Tak vychádzajte z druhej strany, alebo parkujte hore ked neviete vyliezť. Ale ked si čítam Váš komentár z 19. júla tohto roku, citujem: "A podalšie kedže viem aky je problém vyjsť tak parkujem na hlavnej" -koniec citácie- Tak o čom sa tu bavíme ked vy parkujete na hlavnej hore a teraz píšete že sa rovnako zle tadial vychádza? Zrazu odtial vychádzate denne, to je zaujímavé. To - že ma tu budete kritizovať vám milý pán anonymný Ján (ak sa tak vôbec voláte) tých pár miest nevráti. Nech sa páči, využite tento portál, napíšte samospráve nech to vrátia do pôvodného stavu, zavolajte na dopravný inšpektorát - nikto Vám v tom nebráni. Prečo sa teda neobrátite na kompetentné úrady??? Pretože ludia ako vy vedia len kritizovat a nič iné, to ide všetkým najlepšie a najradšej anonymne, že? Prečo sa nepredstavíte? Chopte sa toho a robte s tým niečo teda... A ešte mi povedzte ako sa tam asi tak mohlo zmestit 8 aut? Kedže v križovatke tvaru T a vo vzdialenosti kratšej ako 5 m pred hranicou križovatky a 5 m za ňou je zákaz stát...tak vám tam ostáva jedno miesto na parkovanie a o to sa tu s Vami hádať nebudem.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania