Brezy - alergén

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Martin Knapík 12. apríla 2018

Zdravím,
bývam na Družbe J.Slottu 27 vo dvore medzi panelákmi máme zelenú plochu, kde sú rôzne stromy a detské ihrisko. Sú tam aj brezy(je to alergén) a ja som alergicky práve na brezy a jelše.. V tom to období práve kvitnú, tak si viete predstaviť ako kýcham a soplim a tiež ten pel roznáša vietor na všetky auta na parkovisku. Auto umyjem a na druhy deň ho mam zelenkavé od peľu.
Prosím, nedali by sa tie brezy vyrezať a nasadiť tam niečo iné nie alergén.

Ďakujem

13. apríl 2018

Mária

Na brezy som alergická aj ja a moje deti, je to naozaj veľmi nepríjemné. Dokonca máme dve rovno pred domom, ale ani by ma nenapadlo dať ich vyrúbať kvôli dvom týždňom v roku, kedy kvitnú (vždy v prvej polovici apríla). Breza je hlavný alergén jari a musel by si dať vyrúbať 30% stromov v celej Trnave, aby si sa ich zbavil, vetrík ti dopraví peľ z brezy aj na 100m. A hlavne by si nemohol ani vychádzať z domu, ani vetrať, keby si sa chcel zbaviť alergie na brezy, keďže sú naozaj všade.
20. apríl 2018

Adriana

Bojujem s alergiou uz asi 35 rokov, breza, samozrejme. Ale je dokazane, ze pelove zrniecka su schopne doletu az stoviek kilometrov, napriklad jeden extremny pripad ambrozie zaznamenal dolet vo vyske 3 km az vyse 500 km. Suhlasim, ze v blizkosti briez je to koncentrovanejsie, ale to by sa museli vyrubat vsetky brezy v okruhu niekolkych kilometrov..
26. apríl 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
kvitnutie briez nie je relevantným dôvodom k výrubu drevín. Dreviny sú v dobrom zdravotnom stave, a preto ich ani nie je potrebné rezať. V jarnom období je viacero alergénov: jelše, topole, liesky, vŕby, duby, javory a jasene (marec - apríl). Samostatná alergénnosť drevín je malá, ale môže dôjsť ku kombinačnej reakcii na tieto druhy drevín.

Odbor dopravy a komunálnych služieb

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania