Štipľavý dym v nočnom meste

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Peter 25. apríla 2018

V pon 23.4.18 a v ut 24.4.18 v case cca po polnoci privialo do oblasti sidliska
Prednadrazie neprijemny dym. Popisat by sa dal ako stiplavy, pripominajuci
zapach pneumatik, drazdivy (pri nadychani naval horucosti, podrazdenie v hrudi a pod.)

Zdroj sa javi trojica kominov v areali Johns Manville.
V case zamorenia okolia dymom boli exhalaty vypustane a smerovali na sidlisko.

Prosim o nasmerovanie, kde je mozne ziskat nasledovne inf:
- ake je zlozenie exhalatov produkovanych trojicou kominov v spominanom areali
- ci resp. do akej miery su zdravotnym rizikom
- aka je periodicita produkcie tychto exhalatov (ak by to bolo casovo definovane, dali by sa zladit aktivity obyvatelov - napr. vetranie v casoch, kedy sa exhalaty neprodukuju).

26. apríl 2018

stefan

johns manville pracuje a tym vypusta exhalaty nonstop, takze to asi zdrojom nebude. kedze v okoli nie je nikdy nic drazdive citit.
ja som praveze pocul o drazdivom zapachu z tlaciarne na mikoviniho, ktora vzdy vecer zacina dymit z nerezoveho komina, ale ci to je pravda neviem. hlavne v modranke to je vraj citit
27. apríl 2018

lucia

pneumatiky palia (bezdaci ci spoluobcania alebo kto) uz par rokov, velmi pravidelne a pokial mozno potme (aby nebolo vidno dym), v nepouzivanej casti zahradkarskej osady pri kruhaku - uz sme to parkrat hlasili na mestsku policiu, ale spalovanie pokracuje
29. apríl 2018

Robo

Ten zápach ide z BOGE, kde sa vyrábajú gumové výlisky (silentbloky ....)
09. máj 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
podnet bol postúpený na priame vybavenie Okresnému úradu v Trnave, Odboru starostlivosti o životné prostredie, oddelenie ochrany prírody a vybraných zložiek životného prostredia, Kollárova 8, Trnava ako príslušnému orgánu štátnej správy určenému vecne a miestne konať vo veciach znečisťovania ovzdušia prevádzkou veľkého zdroja znečisťovania ovzdušia, ktorým je Johns Manvile Slovakia, s. r. o.

Odbor stavebný a životného prostredia
28. jún 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
Okresný úrad Trnava, odbor starostlivosti o životné prostredie, náležite preveril podnet z pohľadu platných všeobecne záväzných právnych predpisov na ochranu ovzdušia:
a) dožiadaním u prevádzkovateľa, aby sa k predmetnému podnetu písomne vyjadril,
b) vykonaním miestneho šetrenia podnetu 6. 6. 2018 vo výrobnom areáli Johns Manville Slovakia (ďalej "prevádzkovateľ").
Šetrením sa zistilo, že prevádzkovateľ je uvedený v databáze Národný emisný informačný systém ako prevádzkovateľ zdrojov znečisťovania ovzdušia, ale v prevádzke sú iba dva komíny, ktoré slúžia na riadený odvod emisií znečisťujúcich látok zo zdrojov znečisťovania ovzdušia.
Samotný prevádzkovateľ sa na požiadanie k podnetu vyjadril listom, z ktorého vyberáme podstatné skutočnosti:
"Ak bol v nočných hodinách 23.-24. 4. zaznamenaný v ovzduší štipľavý dym pripomínajúci zápach horiacich pneumatík, určite nešlo o zamorenie dymom z komínov našej prevádzky.
Spoločnosť Johns Manville Slovakia vyrába sklené vlákna a výrobky z nich. Komíny (z troch sú v prevádzke iba dva) odvádzajú predčistené, filtrované spaliny z jednotlivých taviacich agregátov. Do taviaceho procesu vstupujú iba prírodné suroviny, ako sú kolemanit, kazivec, priesok, vápno a iné, ktorých tavením nemôže vniknúť zápach horiacich pneumatík. (...)
Nami produkované znečisťujúce látky sa nachádzajú v kategórii bežných znečistujúcich látok a z pohľadu zdravia obyvateľstva nepredstavujú žiadne zdravotné riziko.
Naše emisie sú vypúšťané kontinuálne bez prestávky počas celého roka. Z časového hľadiska sme špeciálne preverovali prevádzkové záznamy v uvedenom termíne, ktoré nám potvrdili, že v našej prevádzke neboli zaznamenané žiadne havarijné alebo neštandardné stavy, ktoré by mohli byť príčinou zvýšenej tvorby emisií. Prevádzka bežala v normálnom režime a produkovala štandardné druhy aj množstvá znečisťujúcich látok."
Miestnym šetrením v areáli prevádzkovateľa neboli zistené žiadne skutočnosti, ktoré by preukazovali znečisťovanie ovzdušia spôsobom uvedeným v podnete.
Záver: Vzľadom na uvedené skutočnosti orgán ochrany ovzdušia uvádza, že šetrením u prevádkovateľa neboli zistené žiadne porušenia platných právnych predpisov v oblasti ochrany ovzdušia a podnet je voči prevádzkovateľovi neopodstatnený.
Zároveň odporúčame, aby občan, ktorý zistí nadmerný únik emisií, ihneď oznámil predmetnú skutočnosť okrem priamo Okresnému úradu Trnava - orgánu ochrany ovzdušia (v úradných hodinách) aj na nonstop linke pohotovostnej zložky (Mestská polícia mesta Trnava, Policajný zbor SR) za účelom čo najrýchlejšieho zdokumentovania skutkového stavu znečisťovania ovzdušia.

Odbor stavebný a životného prstredia
03. júl 2018

Peter

Dakujem riesitelovi podnetu, prislusnemu odboru OU Trnava za podniknute kroky a prezentaciu zisteni, ako i samotnej spolocnosti Johns Manville za vyjadrenie. Taktiez som vdacny ostatnym diskutujucim za tipy na mozne zdroje znecistenia, kt. su lokalizovane na relativne malej ploche. Povazujem to za isty posun vpred a verim, ze lokalne zdroje (prilezitostneho) znecistovania ovzdusia budu postupom casu spolocnymi silami identifikovane.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania