Nepríjemné osvetlenie komína

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

V riešení
meno
Oliver Čajkovsky 13. mája 2018

Dobrý deň.

Po rekonštukcii osvetlenia komína zlievarne na komín pridali svetlá v spodnej časti komína, ktoré sú orientované na sídlisko (prednádražie). Na fotke to tak nieje vidno ale sú natočené priamo na sídlisko a svietia veľmi jasno. Kej je v byte zhasnuté, tak nám svietia priamo do izieb. Pri pohľade z okna alebo balkóna nepríjemne oslepujú. Prosí Vás dalo by sa to neako vyriešiť napr. otočením svetiel na opačnú stranu sídliska (keď už tam musia byť) alebo znížiť výkon žiaroviek ? Ja niesom technik BOZP ale nechápem význam tých svetiel, nakoľko tam do teraz neboli a nachádzajú sa v spodnej časti komína. Jediný význam čo ma napadá je, že rušia obyvateľov sídliska v tejto lokalite.

Za pochopenie a skoré vybavenie Ďakujem.

Ostávam s pozdravom.

14. máj 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
stavebný úrad v danej veci vykoná šetrenie, osloví vlastníka stavby komína, preverí na základe čoho nastala predmetná zmena osvetlenia komína a pokúsi sa zabezpečiť zmiernenie intenzity osvetlenia.

Odbor stavebný a životného prostredia
14. máj 2018

Štefan Gál

Len upresnim: komin patri elektranam a nie zlievarni.
16. máj 2018

Miloš

Ten komin je teraz vidiet aj 15 km od Trnavy, neviem ci to ozaj nie je zbytocne prehnane silne..
21. máj 2018

majo

Išiel som z Bučian, a pozerám, že čo to tam na horizonte nového tak silno svieti a ono to bol "starý" teplárenský komín.
Keď tam bolo staré osvetlenie, tak to zaniklo v ostatnom osvetlení mesta, ale teraz to svieti ako vianočný stromček, lebo presvieti všetko naokolo.
07. marec 2019

Oliver Čajkovsky

A stale sa nič nedeje. Komín stále svieti ako..... :-(
08. marec 2019

Matúš G

Komín pekne svieti, veru až moc, zrejme tam dali led svetlá. Škoda, že neviem ako svietil predtým. Neviem prečo tam musia byť aj tie svetlá naspodu.
10. marec 2019

Oliver Čajkovsky

Tie spodne svetlá tam sú zbytočne - pôvodne tam ani neboli a vadia najviac, lebo su na urovni bytov a svietia neprijemne do okien.... znizuju komfort byvania....podnet podany skoro pred rokom a nic sa nevyriesilo....dufam ze na vyrocie 1 roku pridania podnetu na tuto stranku pridaju ďalšie svetla na komin....
11. marec 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
na základe zistených skutočností Mesto Trnava konštatuje, že nie je kompetentné a ani oprávnené sa vyjadrovať k intenzite svietivosti a škodlivému účinku svetla, resp. vydávať konštatovania o prekročení limitných hodnôt svetelného žiarenia a ich vplyve na zdravie obyvateľov. V predmetnej veci odporúčame obrátiť sa na Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trnave, Limbová ulica 6, Trnava, ktorý má v kompetencii riešenie ochrany zdravia obyvateľstva, a požiadať ich o vykonanie merania intenzity svietenia v konkrétnych priestoroch bytu, do ktorých nežiaduce osvetlenie preniká. Po vykonaní merania by mal RÚVZ Trnava vystaviť protokol merania. Až na základe výsledkov merania sa dá určiť, do akej miery je narušovaná pohoda bývania. Výsledky merania preukážu, či sú, alebo nie sú prekročené prípustné hodnoty. Ak sa na základe výsledkov merania vyhotovených RÚVZ Trnava preukáže, že intenzita svietenia komína prekračuje prípustné hodnoty, Mesto Trnava ako príslušný stavebný úrad nariadi vlastníkom komína vykonať opatrenia, aby obyvatelia mesta neboli vystavovaní intenzite svetelného žiarenia nad mieru prípustnú pomerom.
Kto? RÚVZ Trnava

Odbor stavebný a životného prostredia

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania