Obťažovanie hlukom a zápachom

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Jozef 04. júna 2018

Dobý deň. Už skoro každý druhý deň vrátane sobôt a nedieľ prechádza Trnavou viacero automobilov zberačov a výkupcov, ktorí svojimi hlasnými megafónmi otravujú pokoj a kľud občanov mesta. Okrem iného svojou jazdou brzdia a ohrozujú premávku, najmä na sídliskách a zbytočne znečisťujú ovzdušie výfukovými plynmi. Svojimi autami takto prechádzajú popod oknami bytov a domov. Nie každý má doma klimatizáciu či čističku vzduchu. Práve v horúčavách, keď je nutné vetrať, tento nadmerný hluk a smrad obťažuje najviac. Nedá sa s tým niečo robiť? Väčšina áut nemá ani ŠPZ Trnavy. Nech si podnikajú doma. Trnava má predsa zberné dvory.

05. jún 2018

Adam

z týmto neviem či niekto pomôže je to bežne už skoro každý deň aj v okolitých obciach Trnavy, a každému je o jedno teda ja mám taký pocit, skôr nič nevykúpia len sledujú kto je doma kedy ako a potom už len nenápadne veci miznú, taký mám pocit keď sme aj na chalupe.

Ale poviem jedno viem že dobre to vyriešila obec Veľké Ripňany kde majú na každom vjazde umiestnenú tabulu Zákaz podomového predaja a výkupu všetkých druhotných surovín v obci, myslím že to majú aj vo vyhláške, jazdím tadiaľ stále,
05. jún 2018

kolombo

Aj Trnava má také VZN-zákaz ambulantného predaja.
28. jún 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
na takýchto „podnikateľov“ sa nevzťahuje zákon č. 178/1998 Z. z. o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach v znení neskorších zmien a doplnkov, keďže ide o predaj vlastných použitých výrobkov medzi sebou a na takýto predaj nie je potrebné žiadne povolenie Mesta Trnava. Teda nejde o protiprávne konanie.
Úprava ochrany proti hluku, zákazy a príkazy týkajúce sa tejto oblasti nepatria medzi veci územnej samosprávy, ako ich vymedzuje § 4 zákona o obecnom zriadení. Úpravu práv a povinností na úseku ochrany proti hluku v meste nemožno podriadiť pod ustanovenie § 4 ods. 1 zákona o obecnom zriadení. Táto sféra pôsobnosti obce nespadá pod článok 65 Ústavy SR, nejde teda o kompetenciu samosprávy mesta. Práva a povinnosti fyzických osôb - podnikateľov a právnických osôb na úseku ochrany proti hluku sú stanovené zákonom č. 2/2005 Z. z. o posudzovaní a kontrole hluku vo vonkajšom prostredí a v zákone č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia v znení neskorších predpisov. Oba tieto zákony nesplnomocňujú mesto stanovovať formou VZN povinnosti a zákazy na úseku ochrany proti hluku. Mesto v zmysle zákona č. 355/2007 Z. z. nie je orgánom verejného zdravia oprávneným vykonávať kontroly hluku vo vonkajšom a vnútornom prostredí a udeľovať súhlasy alebo zákazy na tomto úseku.
Podľa zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia v znení neskorších predpisov orgánmi na ochranu zdravia, do pôsobnosti ktorých patrí aj problematika ochrany pred hlukom, sú regionálne úrady verejného zdravotníctva. RÚVZ so sídlom v Trnave podľa § 6 ods. 3 písm. j) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia v znení neskorších zmien a doplnkov vykonáva štátny zdravotný dozor, vydáva pokyny a ukladá opatrenia na odstránenie nedostatkov zistených pri výkone štátneho zdravotného dozoru podľa § 54 a 55 tohto zákona.
Zákon 355/2007 Z. z. hovorí, že orgánmi na ochranu zdravia, do pôsobnosti ktorých patrí aj problematika ochrany pred hlukom, sú regionálne úrady verejného zdravotníctva, a preto odporúčame občanom obrátiť sa so sťažnosťou na nadmernú hlučnosť prevádzky na Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trnave, Limbová 6, 917 01 Trnava. Bližšie informácie: http://www.ruvztt.sk/, telefonická ústredňa: 033/5512861-2.
Taktiež nepatrí do kompetencie obce obmedzovať na území mesta, v tomto prípade na sídliskách, prejazd vozidiel s inými evidenčnými číslami.

Odbor dopravy a komunálnych služieb
28. jún 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
v prípade, ak ide o mobilný zber odpadov, zavolajte, prosím, na stálu službu mestskej polície (na tel. čísle 159), ktorá na miesto vyšle hliadku za účelom preverenia, či nejde o priestupok na úseku nakladania s odpadmi. Hliadkam bolo nariadené, aby si podobné konanie všímali počas hliadkovej činnosti.

Mestská polícia mesta Trnava

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania