Falošní hluchonemí na pešej zóne

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Jakub 21. júna 2018

Dobrý deň, všimol som si opakovaný výskyt aktívne žobrajúcich podvodníkov na námestí či dokonca priamo pred radnicou. Majú v rukách dosky s pripnutým podpisovým hárkom vymyslenej charitatívnej organizácie pre hluchonemých, ktorý pchajú okoloidúcim a žiadajú podpis a peniaze. Na doskách majú niekoľko vymyslených mien (rovnakým písmom). Hluchonemosť len maskuje fakt, že nevedia po slovensky, zrejme to budú Rumuni, ktorí sa vyskytujú aj v iných mestách. Je možné, aby proti nim mestská polícia nejak zakročila? Myslím, že majú možnosť im dať pokutu a po opakovaní by ich to mohlo odradiť. (zdroj obrázka tvnoviny.sk, lebo dotyčnú pani ani pána som nestihol odfotiť a nie som si istý, či by to bolo legálne.)

Ďakujem za odpoveď.

22. jún 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
v prípade pochybností, či ide o verejnú zbierku, ktorá je v súlade s príslušnými právnymi predpismi, volajte, prosím, na stálu službu mestskej polície prostredníctvom tel. linky 159 v čase, keď sa zbierka vykonáva. Na miesto bude vyslaná hliadka, ktorá preverí, či ide o protiprávne konanie. V takýchto prípadoch je dôležité, ale aj zložité zistiť a preukázať, či ide o konanie nesúce znaky skutkovej podstaty priestupku, resp. trestného činu, alebo ide iba o žobranie, ktoré nie je zákonom zakázané. Podľa našich skúseností má prítomnosť polície za následok okamžité ukončenie každej nelegálnej zbierky.
Občanom, ktorí sa rozhodli venovať svoje finančné príspevky prostredníctvom verejných zbierok, odporúčame, aby sa oboznámili s podmienkami pre vykonávanie verejných zbierok ustanovené zákonom č. 162/2014 Z. z. o verejných zbierkach a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, v zmysle ktorého poverené osoby vykonávajúce zbierku musia byť jednotne označené, pokladničky, do ktorých sa zbierka vykonáva, musia byť zabezpečené proti násilnému otvoreniu a proti odcudzeniu vložených príspevkov a označené názvom právnickej osoby vykonávajúcej zbierku, nápisom „Verejná zbierka“, registrovým číslom zbierky a názvom správneho orgánu, ktorý zbierku zapísal do registra zbierok. Ak je pokladničiek viac, uvedie sa aj evidenčné číslo pokladničky.

Mestská polícia mesta Trnava
26. jún 2018

Peter

ja som sa s rovnakou zbierkou stretol v BA na Kramaroch. Rovnaky papier som vypisal a zarazil ma koncovy stlpec - dary, kde mi dotycny ukazal ze chce nejake peniaze. Odmietol som mu zaplatit a kym som stihol vytiahnut mobil a odfotit si ho , tak rychlostou svetla zmizol. Odporucam nic neplatit nikomu. Ked chcete pomoct pomozte v dnesnej dobe elektronickym bankovnictvom , ale iba overene zbierky

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania