Verejné osvetlenie pre vtáctvo

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

V riešení
meno
Peter 24. júna 2018

Ako je z fotografií zrejmé ide o zarastené verejné osvetlenie, ktoré v noci svieti vtáčikom a nie na chodník. Z fotky je vidieť že na chodníku je tma a strom žiari. Najviac ma urazilo vyjadrenie kompetentných že strom by uhynul takže ak to vadí že svieti na strom, tak vypnú osvetlenie. Ale ved to má svietiť ľudom pre zvýšenie bezpečnosti. Tak potom prečo dávame svetlá nad prechody pre chodcov. Niekde sa tu stala chyba. Takýchto zle umiestnených osvetlení je v tejto obytnej časti 4-5. Takéto stromy majú byť orezané oveľa viac. Orezávajú sa len pre dopravné značky. Riešením nieje vypnutie svetla, ale konať. Ak je problém v tom zle umiestnenom strome, tak vysadím 10 niekde inde ale tam kde nebudú zavadzať a hlavne znižovať bezpečnosť pre nás všetkých.!!!!!!

24. jún 2018

Peto

stačilo by posunúť lampu o pár metrov ďalej
27. jún 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
dreviny sú vysadené v blízkosti verejného osvetlenia. Rez, ktorý by bolo potrebné vykonať, aby sa svetlo dostalo cez korunu na chodník, nie je možný. Rezom by sme neprimerane poškodili drevinu, čo by spôsobilo jej deformáciu a následný úhyn alebo vyvrátenie. Na Orechovej ulici nemôžeme rezom zabezpečiť vyriešenie daného problému.
Možnosť prekládky stožiara verejného osvetlenia sme preverili miestnym zisťovaním. Vzhľadom na organizáciu dopravy, vjazdy do rodinných domov a okolitú výsadbu by bolo nutné stožiar preložiť o cca 12 m do ostrovčeka oproti pozícii, v ktorej je stožiar osadený v súčasnosti. To znamená, že bude potrebné káblové vedenie podtlačiť pod komunikáciu a vybudovať nový stožiarový základ, čo si vyžiada vyššie finančné náklady. Vzhľadom na skutočnosť, že v tohtoročnom rozpočte sa s prekládkou stožiara neuvažovalo, požiadavku budeme evidovať a jej realizáciu zaradíme do plánu na nasledujúce obdobie. Prosíme o trpezlivosť pri riešení tohto podnetu.

Odbor dopravy a komunálnych služieb
27. jún 2018

Peter

Dobrý deň, predpokladal som takúto odpoveď. Sám pracujem v štátnej správe takže viem že ani na budúci rok sa tým problémom nič nespraví, lebo budú iné priority. A nehovorme len o lampe na orechovej. Už som spomínal že v tejto časti je ich 5. Takže určite nie je riešenie prekladať lampu. Napríklad keby boli tie stromy orezávané odborne už od začiatku tak aj svetlo môže byť cez ne. Pozrite si fotografie z rôznych miest kde sa o zeleň starajú. Strom je orezaný na kocku a aj nikam netrčia haluze a aj osvetlenie svieti na chodníky. Veď ani smetiarske auto cez ten prales nevie prejsť. Haluze buchocú po ňom akoby išiel priamo cez les. Veď niekto musel schváliť výsadbu. Tak teda muselo byť počítané s nejakým kvalifikovaným orezom. Nie som záhradník, ale myslím si že primeraným orezom a napr. nadložením toto stožiaru aby bol mimo stromu kde by sa potom umiestnilo svetlo by sa toho veľa vyriešilo. A určite sa nejedná o nejaké krkolomné prostriedky. A aj strom ostane a aj svetlo sa nemusí prekladať. Prečo sa začína riešiť všetko až keď sa niečo stane. Tiež si myslím že nie je pravda že odborný rez by niečo tomu stromu spravil. Dokonca vyvrátil. V tejto časti je už taký prales že by to každý uvítal. Veď každý rok akože orezávajú aby mohli autá prechádzať ale to je pár halúzok. Preto je z toho taký prales. K tomuto problému orezu by sa mala vyjadriť osoba (odborník) so spoločnosti ktorá je zazmluvnená na starostlivosť o zeleň. Myslím tým že navrhne ako maximálne by nateraz vedeli orezať tie stromy. Určite to aspoň nejako presvetlí. Zaradiť tento problém na ďalšie obdobie je vlastne medzi riadkami povedané: "Nič sa s tým nebude teraz robiť, ale myslíme na to". Takže žiadam o vykonanie odborného orezania pralesu v časti LUX v Modranke. Bude to krajšie vyzerať aj svetlá budú svietiť na chodníky.
27. jún 2018

Peter Karol

Dobrý deň, predpokladal som takúto odpoveď. Sám pracujem v štátnej správe takže viem že ani na budúci rok sa tým problémom nič nespraví, lebo budú iné priority. A nehovorme len o lampe na orechovej. Už som spomínal že v tejto časti je ich 5. Takže určite nie je riešenie prekladať lampu. Napríklad keby boli tie stromy orezávané odborne už od začiatku tak aj svetlo môže byť cez ne. Pozrite si fotografie z rôznych miest kde sa o zeleň starajú.(príloha). Strom je orezaný na kocku a aj nikam netrčia haluze a aj osvetlenie svieti na chodníky. Veď ani smetiarske auto cez ten prales nevie prejsť. Haluze buchocú po ňom akoby išiel priamo cez les. Veď niekto musel schváliť výsadbu. Tak teda muselo byť počítané s nejakým kvalifikovaným orezom. Nie som záhradník, ale myslím si že primeraným orezom a napr. nadložením toto stožiaru aby bol mimo stromu kde by sa potom umiestnilo svetlo by sa toho veľa vyriešilo. A určite sa nejedná o nejaké krkolomné prostriedky. A aj strom ostane a aj svetlo sa nemusí prekladať. Prečo sa začína riešiť všetko až keď sa niečo stane. Tiež si myslím že nie je pravda že odborný rez by niečo tomu stromu spravil. Dokonca vyvrátil. V tejto časti je už taký prales že by to každý uvítal. Veď každý rok akože orezávajú aby mohli autá prechádzať ale to je pár halúzok. Preto je z toho taký prales. K tomuto problému orezu by sa mala vyjadriť osoba (odborník) so spoločnosti ktorá je zazmluvnená na starostlivosť o zeleň. Myslím tým že navrhne ako maximálne by nateraz vedeli orezať tie stromy. Určite to aspoň nejako presvetlí. Zaradiť tento problém na ďalšie obdobie je vlastne medzi riadkami povedané: "Nič sa s tým nebude teraz robiť, ale myslíme na to". Takže žiadam o vykonanie odborného orezania pralesu v časti LUX v Modranke. Bude to krajšie vyzerať aj svetlá budú svietiť na chodníky.
27. jún 2018

Peter

Ako tu zisťujem ved tých podnetov na orezanie a aj bordel z prerastených stromov v rovnakej lokalite je oveľa viac. Odprataním aktivačnými pracovníkmi sa nič nerieši. Veď práveže pri veľkom vetre sa už niekoľko stromov zlomilo v mieste kde boli štepené. A to len preto lebo majú neprimerane vyrastené konáre. Tu treba nariadiť odborné orezanie pralesu. Nič sa tým stromom nestane práveže sa im pomôže. A aj sa veľa problémov vyrieši. Takže mal som pravdu že sa tento problém dlhodobo nerieši, len odkladá.

https://www.odkazprestarostu.sk/trnava/podnety/39834/okvetie-z-brestov-na-orechovej-v-modranke
https://www.odkazprestarostu.sk/trnava/podnety/14731/orezanie-stromov-chrenova-ul-modranka
27. jún 2018

Peter Karol

Ak by bol problém s tým že ako to bolo myslené, posielam prílohu kde je tak jednoducho načrtnuté riešenie. Osvetlenie je jednoduché, len nastrčené na stožiari. Popri tom sadené pri strome. Takže už pri schvaľovaní sa opomenul tento problém, resp. nesúlad techniky so zeleňou. No a pokiaľ boli stromy malé tak nič. No a keď je teraz už problém tak ("sa s tým nepočítalo"), takže zase nič. Ak sa zmení stožiar, alebo dá nadstavba, bude aj svetlo svietiť na chodník, a ak sa odborne orežú stromy, tak to svetlo bude aj na chodníky dopadať a aj nákladné autá budú bezproblémovo prechádzať. No a v neposlednom rade, akože vyriešený problém nahlásený v minulých rokoch "bordel padajúci zo stromov" bude tiež riešený, lebo tento bordel je na uliciach a vlastne všade na pozemkoch stále dva krát do roka. Odpratanie nič nerieši.
27. jún 2018

Peter

Nie je potrebné navrhovať čím viac komplikované riešenia o ktorých už pri navrhnutí je zrejmé že sú nerealizovateľné. Aj veľa ľudí, aj financií a podobne.
28. jún 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
pri miestnom zisťovaní situácie sme preverili aj možnosť osadenia výložníka, avšak vzhľadom na výšku stožiara by z technického hľadiska bolo možné osadiť výložník dlhý max. 1 m, čo vzhľadom na rozsah koruny a rozrastanie stromu situáciu vyrieši len čiastočne a na obmedzený čas. Podľa nákresu, ktorý je uverejnený v aktualizácii podnetu, navrhuje pán Karol otočiť svietidlo o 180 stupňov, avšak takto otočené svietidlo by zasahovalo osvetlením na priľahlý pozemok a priamo do okien rodinného domu, čo spôsobí narušenie súkromia.

Odbor dopravy a komunálnych služieb
28. jún 2018

Peter Karol

Vidím že stále si riešite len vlastné technické veci. Zisťujem že som zadal zlú záložku (komu to patrí). Ale som rád že už neriešite či rez stromu mu nejako uškodí. Čo sa týka toho nákresu. Ako som uviedol je to jednoduchý nákres. Na technické prevedenie ako by sa to dalo ste tu Vy. A nie doslovne zobrať nákres laika a merať že na fotografii to svetlo presahuje do pozemku. Veď zas je to o tom čo som už písal. Našli ste si niečo podľa čoho sa to nedá. A teda keby sa vyjadril aj odborník z oblasti starostlivosti o zeleň tak ten nadstavec 1m by úúúúplne stačil. Neviem teda kedy ste to zisťovali na mieste ale keby ste si zmerali ako ďaleko od plotov je ten strom tak ten metrový nadstavec je až až. Za jeden rok takéhoto nekontrolovaného rastu budú zasahovať na pozemok a potom budete musieť orezať ten prales. A vlastne až teraz som si pozrel fotografiu a už zasahuje. takže žiadam o orezanie stromov pretože zasahujú na súkromný pozemok. A keď by sa zrealizoval kvalifikovaný orez toho pralesa tak koruna stromu ktorá by mala rozpätie 2m nemôže ten strom zabiť. No a tu už máme teda dostatok na nadstavec nad cestu (teda aby nezasahoval na pozemok) a keď pripočítame dĺžku svetla tak určite aspoň na ceste bude svetlo a nie na hniezdach. Vidím že si budem musieť objednať na vlastné náklady spoločnosť ktorá prevedie kvalifikovaný orez pralesa a potom žiadať preplatenie nákladov. Bude to také školenie alebo ukážka: "Ako správne orezávať stromy". ale ako som už uviedol musím tento podnet zadať na inú záložku. Ešte jedna otázka sa mi ponúka. Ak sa niekto nestará o strom a svojou rozrastenou korunou niečomu bráni tak ako teraz je to technológia ktorá tam bola naprojektovaná a funguje a bola naprojektovaná tak aby bolo svetlo všade, tak hneď sa rieši prekládka? Včera som zisťoval aj ja na mieste a ten Váš návrh (nikdy nerealizovateľný pre vysoké náklady) by nič nevyriešil, lebo svetlo by bolo veľmi ďaleko takže tma by tam bola aj tak, pretože tie pralesy by bránili aby z diaľky 12 metrov dopadalo svetlo na ten úsek chodníka. Budúci týždeň nafilmujem aj nafotím ako prechádza smetiarske auto cez ten prales. Som zvedavý že keď vylomí haluz alebo strom a padne na auto alebo na niekoho že ako všetci budú odskakovať od riešenia problému. A vlastne sa tu jedná len o orezanie nadmieru, resp. nekontrolovane rozrastených stromov. Už neriešte prekládku, je nereálna. Po poriadnom orezaní ten nadstavec dlhý 1m otočíte smerom na cestu, alebo pozdĺž chodníka a bude SVETLO. Poprosím nebavme sa tu či svetlo bude svietiť do okien. Každý dom má žalúzie. Osvetlenie má sklon taký aby svietilo na chodník. tak Vás poprosím nereagovať s tým že osvetlenie tým že funguje zasahuje do súkromia. Áno zasahuje tak, že bude vidieť toho kto prelezie plot a bude chcieť niečo ukradnúť. Ja ešte pre istotu napíšem tento podnet aj na ten odbor alebo oddelenie starostlivosti o zeleň a rovnako tak aj žiadosť o orezanie rozrastených stromov ktoré zasahujú na súkromné pozemky.
28. jún 2018

Peter Karol

Vážená samospráva. Na rozdiel od kompetentných som bol teda preveriť tvrdenia. Najprv som sa poriadne popozeral po Trnave na verejné osvetlenie. Neviem teda či je momentálne len na sklade nadstavec o dĺžke 1 m. Podľa priložených fotografií sú nadstavce rôznej dĺžky. Taktiež prikladám aj foto kde je zboku vidno že lampa sa nachádza dostatočne ďaleko od kmeňa stromu takže určite keby sa orezal tento prerastený neudržiavaný strom aj po túto lampu, tak určite sa stromu nič nestane. Takže tvrdenie že taký rez bude zničujúci je zavádzajúce. No a vtedy by stačil aj ten krátky nadstavec a svetlo by sa natočilo pozdĺž chodníka. Svetlo bude svietiť aj na križovatku a aspoň bude vidieť aj na chodník na zákrute a nikto nevybehne pod auto. Takže Vás žiadam o konanie, nie vyhováranie a zastieranie nedostatkom finančných prostriedkov v rozpočte. Nič sa nemusí prekladať stačí len naozaj fyzicky prísť na miesto a nielen sa možno previezť autom a logicky vyriešiť problém. Nie navrhnúť najdrahší a najkomplikovanejší spôsob, len preto aby bol okamžite zavrhnutý. Na križovatke Orechová a Pri potoku je večer úplná tma. Určite by sa Vám to nepáčilo keby bol takýto stav pred Vašim domom.
29. jún 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
reagovali sme na obrázok k atualizácii podnetu, ale chápeme, že ide o ilustračný náčrt. V záujme Mesta Trnava, teda racionálneho a úsporného nakladania s finančnými prostriedkami v rozpočte, sme zvažovali aj my navrhnutú možnosť, ale posúdili sme ju ako nevhodnú.
V našom stanovisku nebolo napísané, že výložník bude zasahovať do súkromného pozemku, ale že svetlo z lampy bude neúmerne zasahovať do súkromného pozemku. Ak si chce súkromná osoba osvetliť svoj pozemok, a tým sa chrániť pred zlodejmi, tak na to neslúži verejné osvetlenie, ktoré má slúžiť verejnosti a verejnému priestranstvu. A pokiaľ nebude urobený radikálny rez stromu, nemá význam pridávať výložník. Výložník môže byť max. 1 m a to preto, že tento konkrétny stožiar nie je dimenzovaný na dlhší výložník, ktorý by stožiar zaťažil.
V záujme definitívne vyriešenia podnetu, ktoré zaručí správne osvetlenie ulice, by skutočne prispela prekládka stožiara. Nebudeme predsa robiť z daní občanov opatrenia, ktoré neprinesú žiadaný efekt.

Odbor dopravy a komunálnych služieb
29. jún 2018

Peter

Nikto si nechce osvetľovať pozemok. Na jednej strane mesto prikáže mať výšku plotu od ulice takú že ju aj dieťa preskočí a na druhej strane má byť tma na ulici?? Pred vašim domom určite je osvetlený chodník. Takže osvetlenie má slúžiť na zvýšenie bezpečnosti. Nebolo myslené ochrana pozemku. Bolo by dobré zadefinovať si načo slúži verejné osvetlenie a potom sa pozrite na fotografie či tomu tak je. Poprosím zareagovať aj na druhú reakciu zo včerajšieho dňa. Tam je fotografia kde je vidno že nie je potrebný RADIKÁLNY rez ako to nazývate. Stožiar je dostatočne ďaleko takže ak sa odborne oreže strom tak to ani stromu neuškodí a pomôže to svetlu. A čo sa týka toho vyjadrenia ohľadom daní, tak si myslím že prekládka je z finančného hľadiska totálny nezmysel a plytvanie prostriedkov z daní ako ste to nazvali. To akože výsadba 10 rovnakých stromov niekde kde to má zmysel je drahšia ako prekládka? To ak si povinný zanedbá údržbu a vyrastie strom pri múre tak preložím radšej múr?? V tom poslednom podnete som aj písal o tom že tieto neudržiavané stromy už zasahujú na súkromný pozemok. Rovnako tak ak by ste sa boli pozrieť tak pri konkrétne tomto je šachta so sieťami. V chodníkoch sú inžinierske siete. A stále sa tu rieši len to najkomplikovanejšie a najdrahšie. Tak ako som spomenul v predchádzajúcej aktualizácii budúci týždeň pošlem foto ako komplikovane prechádzajú a sa ničia o tie neudržiavané stromy smetiarske autá a potom teda budem musieť asi napísať kompetentným lebo pravdepodobne som zadal zlú záložku. Aj napriek viacerým podnetom a návrhom stále len to svoje o RADIKÁLNOM reze a o presunutí. Keď teda hovoríte o tom že nie je dimenzovaný stožiar, prečo chcete presúvať. Veď vymente za taký ktorý je dimenzovaný a dajte tam dlhší nádstavec. Nie je toto lacnejšia verzia ako presúvať?? Na presunutie budú musieť byť financie, projekty, povolenia a podobne. Tu je zas vidno že sa stále bránite niečo zrealizovať a zas sa to tlačí len do presúvania. Lebo by to nemalo zmysel??? Vlastne NEKONÁTE, lebo nie je riešenie navrhnúť nerealizovateľnú vec a stále sa za ňu schovávať. Každá vec ktorá by sa v tomto prípade stala by mala efekt. Ale hlavne niečo sa koná. A nie trpezlivo čakajme veď ono sa niečo stane. Vzhľadom k tomu že na tomto odbore sa okrem nereálneho presunutia nič nevyrieši, ďakujem Odboru dopravy a komunálnych služieb.
19. máj 2019

Peter

Ďakujem za vyriešenie problému. Lampa je premiestnená a svieti ľudom nie "vtáčikom". Veľmi pekne ďakujem za ozaj operatívne riešenie jednoduchého problému.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania