Problémový priechod

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Uzavretý
meno
peter oravec 01. júla 2018

Vazeny pan Primator rad by som Vas poziadal o riesenie dopravnej situacie na ulici Saleziansaka v casti, kde vyustuje na Spacinsku cestu - pri ZS SUT. na danom useku je mimoriadne vysoka premavka pedosvsetkym rano a poobede. presne v case, kedy idu deti rano do skoly a zo skoly. pre deti, ktore musia pejst cez cestu (Saleziansku) je toto velmi riskantne. prechod pre chodcov nama ziadny spomalovac a znacenie prechodu je slabe. auta sa rano bezocivo ponahlaju a nezastavuju, ak su deti pri prechode. poznam to z vlastnych skusenosti - byvam na Strmej ulici a syn mi chodi do ZS SUT uz stvrty rok. rad by som poziadal, aby ste sa komplexnejsie zamysleli nad riesenim dopravy v danom mieste. minimalne dajte prosim spomalovace na prechod pre chodcov alebo aj semafor. Prespektyvne by tam mal byt kruhovy objazd.

03. júl 2018

JD

Kedy si ľudia konečne uvedomia že spomaľovače zvyšujú hlučnosť, prašnosť a tým že auto spomalí a rozbieha sa produkuje omnoho viac splodín. Či kvôli pol hodine ráno kedy deti prichádzajú do školy a nejakej dobe poobede kedy sa končí vyučovanie budú susedia počúvať buchot tlmičov a pridávajúce autá celý deň aj noc a celé okolie bude dýchať koktejl prachu a splodín. Čo keby ste si ako rodičia (starý rodičia) detí zo školy dohodli služby a minimálne ráno sa niekto v reflexnej veste postavil k priechodu a sprevádzal deti cez cestu. Na Saleziánskej ulici sú tri priechody v úseku asi 200m keby že dáme spomaľovače na každý a potom ešte na tie v bočných uliciach tak zbohom auto tlmiče a podvozky môžeme meniť každú chviľu.
03. júl 2018

peter oravec

spomaľovače zvýšia hlučnosť iba vtedy, ak sa cez ne ide rýchlo - to je pravda, ale možno zachránia život / zdravie dieťata či dospelého. ale to je práve účel, aby auto spomalilo. ak sa ide cez spomalovač pomaly, hlučnosť sa v žiadnom prípade nezvýši a ani tlmiče sa neničia - to by musel ísť cez spomaľovač rebrinák. spomaľovač v žiadnom prípade nezvýši prašnosť, to je výmysel. prosím, ukážte mi príklad ZS v trnave, kde majú rodičia službu na priechode? tie tri priechody na Saleziánskej vodiči nerešpektujú. nežiadame spomaľovače na všetky, ale práve na ten jeden čo je na fotke hneď pri škole. saleziánsku ulicu využívajú aj tak vo veľkej miere hlavne vodiči z priľahlých dedín, čo idú do tesca a lidla - môžu ísť po obchvate. saleziánska ulica je nadmieru preťažovaná vodičmi z dedín, ktorí idú často krát bezočivo rýchlo a na prechode deťom nezastavia - to je každodenná realita. dokonca na tom priechode sa autá neraz predbiehajú - to auto čo zastane na prechode predbieha iné, čo sa mu stáť nechce.
04. júl 2018

JD

To že na žiadnej škole podobnú službu nemajú, neznamená, že by ste to nemohli zaviesť. Prašnosť aj hlučnosť súvisia s brzdením a rozbiehaním áut pred spomaľovačom a za ním, no a neviem v akom vesmíre tlmiče nepracujú pri prechode nerovnosťou v malej rýchlosti. Tie čierne scenáre čo opisujete ďalej o predbiehaní a nehoráznej rýchlosti ste asi videli v nejakom dokumente z Bangladéša, alebo odkiaľ, pretože v Té križovatke 50 metrov od Križovatky s frekventovanou hlavnou cestou na jednej strane a 50 metrov od križovatky s inými bočnými uličkami, manévre aké opisujete môže riskovať len blázon a takému nepatrí volant do ruky.
Na záver len toľko, že keď máte toľko času sledovať autá čo prechádzajú po ulici do Tesca a potom ich sledovať až domov na dedinu (netuším ako inak ste dospeli k tomuto poznatku než sledovaním) tak potom máte aj čas postaviť sa ráno v reflexnej veste k priechodu pre chodcov a sprevádzať cez neho deti....
06. júl 2018

peter oravec

@JD - neviem, co Vas pohana tu vasnivo diskutovat a vyvracat celkom jasny pripad nebezpecneho prechodu pre chodcov pri zakladnej skole.

spomalovac, je standartne riesenie nebezpecnych prechodov. bol som teraz v norsku, tam je velka vacsina prechodov v obci vyvisena, na zaciatku dediny je iba jedna znacka ktora na to upozornuje (nie pri kazdom priechode).

preco by mal mat prednost zaujem vodica auta, aby isiel rychlejsie a plynulejsie pohodlnejsie pred ochranou zdravia a bezpecnosti chodcov - deti. tomu nerozumiem. obzvzvlast ak ide o tych, co v tt ani nebyvaju.

pomaly prechod spomalovacom auto v ziadnom pripade nenici. prejaz spomalovacom sposobi prasnost hlavne ak sa prudko brzdi z vacsej rychlosti.

ja tu vystupujem pod svojim pravym menom, v danej lokalite dlho byvam, situaciu tam poznam. do danej ZS mi chodi syn. aky je Vas vstah pan JD k danemu miestu. byvate tam. pouzivaju dany priechod vase deti. mma pocit ze iba hejtujete a bojite sa o vlastne pohodlie a auto. kaslat na ostatnych ... ze
09. júl 2018

JD

Diskutujem pretože píšete bludy.
predpisy nerešpektujúci "šoféri z dediny" (to naozaj sledujete tých šoferov čo nedajú prednosť vášmu synovi na priechode odkiaľ a kam idú?)
autá ktoré sa neničia pri pomalej jazde (keď budem jazdiť 20km/h tak sa mi auto vôbec neopotrebuje a nebude potrebovať servis ani pri milióne najazdených kilometrov?)
autá ktoré pri brzdení a rozbiehaní nezvyšujú znečistenie (vy asi nemáte auto a netušíte ako funguje, ale keď ten váš syn bude chodiť poctivo do školy a žiadny "šofér z dediny" ho nezrazí tak vám to raz vysvetlí)
práve tento váš priechod je nebezpečný a potrebuje spomaľovač (ten 50m vyššie v križovatke zo Špačinskou ani ten 50m nižšie pri zastávke MHD už nebezpečné niesu a nenájde sa podobný človek čo tam bude vyžadovať osadenie spomaľovaču)

Keď sa tu oháňate Nórskom ja spomeniem USA a iné krajiny kde na priechodoch pri škole stoja ľudia vo výstražných vestách so STOPkou v ruke a sprevádzajú deti cez cestu, čo mi pripadá ako bezpečnejšie riešenie aj pre vášho syna keď niekto zodpovedný zastaví premávku a potom dovolí deťom prejsť cez cestu, ako riskovať že nejaký "šofér z dediny" bude závodiť spomaľovač, nespomaľovač a zrazí vášho syna tesne za tým vami tak krvopotne vybojovaním spomaľovačom.

Na druhú otázku odpoviem otázkou ktorú som tu už v podstate položil:
Prečo by kvôli cca hodine ráno a cca hodine poobede 5 dní v týždni kedy chodia deti do školy, malo byť zvýšené znečistenie ovzdušia a znížení komfort jazdy všetkých šoférov 24 hodín denne?
(Na blbú otázku blbá protiotázka)

Dám vám ešte jeden návrh riešenia tohoto vášho jediného nebezpečného priechodu pre chodcov na Saleziánskej, keď už sa vám nechce postaviť sa k nemu v reflenej veste, nech ho mesto zruší. Keď vám tak záleží na bezpečí vášho syna určite vám záleží aj na jeho zdraví a pár krokov navyše k bezpečnému priechodu o 50 metrov ďalej mu urobí len dobre. Vy budete spokojný že váš syn prechádza cez bezpečný priechod pre chodcov a robí niečo pre svoje zdravie, ja budem spokojný, že sa mi nezníži komfort jazdy a nebudem musieť dýchať znečistený vzduch po spomalujúcich a rozbiehajúcich sa autách pri spomaľovači.

Na záver som nepochopil vaše "pravé meno", ktoré ste si mohli vymyslieť alebo použiť susedove. Je jedno či tu vystupujem pod svojim menom, pod iniciálami, alebo prezývkou, slušne tu diskutujem a nijak tu neurážam vás a na rozdiel od vás ani šoférov ktorý majú trvalí pobyt v okolitých obciach. Dal som vám tu momentálne už druhé riešenie, kedže prvé ste odmietol aj to s úplne blbým argumentom, že pri žiadnej škole nesprevádza deti cez priechod dobrovoľník v reflexnej veste, tak prečo by to malo tak byť tu, rovnako som vám tu mohol napísať že ani okolo tej a tej školy niesu na priechodoch spomaľovače tak prečo by mali byť tu, tak som zvedaví čo si zas vymyslíte na toto.
09. júl 2018

peter oravec

rodičia žiakov ZŠ SUT týmto zdvorilo žiadajú o pomoc samosprávu - mesto. zdvorilo žiadame mesto - pána primátora, aby neuprednostňoval záujmy vodičov, ktorí sú "silnejšími" (v zmysle ich bezpečnosti) voči chodcom (deťom) na prechode, ktorým aj malá nehoda môže natrvalo poškodiť zdravie či vziať život - pričom vodičovi nič také / porovnateľné v prípade kolízií s chodcom nehrozí. obzvlášť na takto disponovanom mieste, kde sa jazdí často rýchle a neraz bezočivo a ktorý používajú školopovinné deti denne.

zdvorilo žiadame, aby bola komplexne vyriešená doprava v danom mieste (ideálne kruhovým objazdom Salziánska / Špačinská - s inkorporovaným bezpečným prechodom cez Saleziánsku), minimálne však dobrým značením a spomalovačom na danom prechode pre chodcov na saleziánskej.

@ pán JD - porozumel som, že podľa Vás sa majú rodičia postarať o bezpečnosť ich detí na prechode - autá nebudú (povinne) spomaľovať a ani pribrzďovať - mám sa tam ísť postaviť a blokovať autá ja (alebo iný rodič). no, každý nech si spraví na takýto spôsob riešenia nebezpečného prechodu názor sám. škoda, že nevieme, ako sa voláte a či bývate v okolí daného prechodu pre chodcov a či ho používate.

Peter Oravec
Strmá ulica
Trnava
10. júl 2018

Fredy

Zhruba chápem snahu o zvýšenie bezpečnosti presunu žiakov do a zo školy, avšak príspevok je nejednoznačný,najprv sa píše o vyústení Saleziánskej na Špačinskú (kruhový objazd), potom o priechode pri Strmej (fotografie) a neskôr sa znova spomína kruhový objazd (prichádza do úvahy v križovatke so Špačinskou).

Reálna situácia je taká, že na Saleziánskej ulici sú 4 priechody pre chodcov. Ten, ktorý je v blízkosti Strmej ulice (na fotografiách) je z nich najbezpečnejší, rovná cesta, chodec aj vodič má dobrý rozhľad a nie je dôvod ho označovať ako „Problémový priechod“. Najnebezpečnejší je priechod pri zastávke MHD a ten je aj celodenne najvyťaženejší.

Žiaľ, realitou je aj to, že sa nájdu vodiči, ktorí sú schopní kdekoľvek na Saleziánskej predbiehať , neprispôsobiť rýchlosť okolnostiam, nedodržiavať predpísanú rýchlosť a ohrozovať všetkých okolo seba.
Väčšina osobných áut je zo smerov Krupá, Malženice a hlavne Špačince, tam aj späť, z obchvatu pomenej (netreba sledovať autá do dedín, stačí sa pozerať na cesty v okolí pumpy alebo z vyššieho poschodia bytových domov).
Prídavné kovové spomaľovače zvyšujú hluk, exhaláty a na komunikácie, po ktorých premáva MHD sa neosadzujú .
Priechod na fotografiách využívajú hlavne žiaci idúci bočnou bránou do/zo školy a nechcú si nadchádzať, ostatní používajú zväčša priechod pri Špačinskej.
Kruhový objazd vo vyústení Saleziánskej na Špačinskú by veľmi pomohol tam, chodcom aj autám, ale tu na priechode pri Strmej nepomôže.
Zrušiť tento priechod by asi tiež nepomohlo, väčšina detí by odignorovala nadchádzanie k priechodu pri Špačinskej.

Z dostupných možností by mohlo pomôcť zvýraznenie priechodu napr. červenou farbou.

Služby asistencie pri priechodoch pred začiatkom vyučovania by hlavne pre najmladších žiakov boli vhodné, v minulosti to zabezpečovala na vybraných priechodoch ráno mestská polícia, ako je to teraz, neviem.

Predovšetkým je však potrebné naučiť deti, žiakov, ako bezpečne prechádzať cez cestu, že na priechode pre chodcov nemajú absolútnu prednosť, že auto z fyzikálnych dôvodom nedokáže zastaviť okamžite (chodec áno), prioritne prechádzať v skupinách, do vozovky vstupovať až keď auto spomaľuje, snažiť sa o očný kontakt s vodičom, vedieť chvíľu počkať, aj pri silnej premávke je bežné,že do pol minúty niektoré auto zastaví - subjektívne sa to ale zdá strašne dlho. Vystríhať pred samovražedným zlozvykom, v ušiach sluchátka a bez rozhliadnutia vstúpiť na priechode do vozovky.

V meste je veľa priechodov pre chodcov, vždy budú bezpečnejšie a aj tie menej bezpečné, chodcov treba naučiť počínať si tak, aby to bolo pre nich čo najbezpečnejšie.

Oproti škole, cez Špačinskú cestu smerom k Hlúbikovej je priechod pre chodcov so svetelnou signalizáciou, a paradoxne , je menej bezpečný ako tie vedľajšie dva bez nej. Reálny život prináša aj takéto abnormality.
11. júl 2018

JD

Súhlasím Fredy.
Proti kruhovému objazdu nič nemám a preto som naň ani nijak nereagoval.

Netvrdím že sa nenájdu blázni čo prekračujú rýchlosť a predbiehajú, no v mieste priechodu o ktorom tu diskutujeme už predsa len každý spomaľuje do križovatky so Špačinskou. Tu by nebol pre mesto alebo školu problém požiadať dopravnú políciu aby sa s radarom postavila priamo do brány školy odkiaľ vidí až za zástavku MHD a občas tam kontrolovala rýchlosť a dodržiavanie predpisov. Nieje to trvalé riešenie, ale ak sa tam občas hliadka objaví nejaké percento vodičov by to spomalilo pretože by ju tam očakávali a v danom úseku by si dávali pozor na rýchlosť. Nakoniec myslím že Dopravná polícia a deti spolu mali akciu citrón a jablko kde šofér čo mal všetko v poriadku dostal jablko a ten čo nie citrón. Jednoducho sa dá vymyslieť mnoho vecí na zvýšenie bezpečnosti a uvedomenie si následkov pokiaľ niekto nedodržuje predpisy a dá sa to spojiť aj s deťmi čím sa aj oni poučia.
Áno po Saleziánskej chodia aj ľudia z okolitých obcí akurát že pán Oravec to formuloval tak ako keby predpisy porušovali iba oni. (byť to mierené na nejakú etnickú skupinu, dá sa to nazvať rasizmom, tu neviem aký výraz použiť)
Mestská polícia hliadkuje v septembri v prvých týždňoch školy, pokiaľ majú rodičia dojem že niekde je nebezpečný priechod bolo by ideálne ak by si zorganizovali hliadky počas dlhšieho obdobia, alebo počas celého školského roku.
A s tou výchovou detí je to svätá pravda a asi by bolo fajn ak by mestská polícia, alebo dopravná chodili po školách a každý žiak absolvoval aspoň hodinové preškolenie ako sa správať na ceste vždy na začiatku školského roku. Každý zamestnanec má podobne periodicky sa opakujúce školenie minimálne z BOZP prečo by sme to nemohli spraviť pre naše deti.
11. júl 2018

JD

Pán Oravec
Ešte zareagujem priamo na vás, aj keď už som to v podstate napísal vyššie.
Ak chcete zvýšiť bezpečnosť svojho dieťaťa naučte ho ako sa správať na ceste. Priechod kde tak vehementne bojujete za spomaľovač sa nachádza na rovnej úzkej a prehľadnej ulici, pokiaľ syna naučíte rozhliadnuť sa či má dostatok priestoru na prejdenie ulice prípadne počkať až mu zastavia šoféri v oboch smeroch, nežijeme medzi opicami a nájde sa mnoho slušných šoférov, tak sa mu nič nestane ani keď tam spomaľovač nebude. Pokiaľ ho správaniu v premávke nenaučíte rovno zdvorilo mesto požiadajte aby osadilo spomaľovač pred každý priechod pre chodcov na území mesta, pretože tade niekedy môže ísť váš syn, alebo iné k premávke nepoučené dieťa.
Stále nechápem ako by vám pomohla vedomosť o tom ako sa volám a ako často chodím tým úsekom. Pokiaľ napíšem že neverím že ste Peter Oravec a bývate na Strmej dopíšete pod ďalší príspevok telefónne, rodné číslo, číslo pasu a občianskeho?
11. júl 2018

peter oravec

argument, ze mam dieta na prvom stupni ZS naucit bezpecne prechadzat cez prechod, kde je silna premavka neobstoji. to je slaby argument. kto ma male dieta vie, ze dieta je dieta. je tam velke riziko aj ked mu to opakujete dookola.

argumenty o policii co tam bude stat su tiez slabe, to nie je dlhodobe riesenie ale iba docasne opatrenie.

stale neviem, preco ma prevazit zaujem vodica v aute (na jeho pohodli a zachovani auta) nad zaujom bezpecnosti chodcu na prechode - obzvlast ak ide o dieca co ide do / zo skoly. a este zopakujem, odhadom viac ako 50percent tych vodicov nie je z trnavy.

pomalym pejazdom cez spomalovac sa auto neposkodi, a ani sa nezvysi prasnost ci hluk. to by musel ist cez prechod rebrinak. tlmic pri pomalej jazde pekne zatlmi, prach sa pri pomalej jazde neviri viac, ako pri rychlej / normalnej jazde. ulohou spomalovaca je aby auto spomalilo. ak nespomali, poskodi sa, ak spomali, neposlodi sa - taketo to je jednoduche. ale zachrani zdravie chodca. argument o spotrebe je velmi slaby, vplyv na spotrebu je uplne zanedbatelny.

uvedeny prechod je nebezpecny. je nedostatocne znaceny a vodici rano / poobede jazdia castokrat rychlo (ponahlaju sa) a bezocivo (nezastavia) co ohrozuje chodcov, deti co idu zo smeru Hliny do ZS SUT. byvam tam, situaciu dobre poznam.

zdvorilo ziadame, aby bol prechod primerane zabezpeceny - aby sa zvysila bezpecnost chodcov.

idealne, kruhac Salezianska / Spacinska s bezpecnym prechodom (posleme tade deti) alebo aj semafory na krizovatke Salezianska / spacinska, aj to by pomohlo, bola by tam jasna zelena na prechode. to by pomohlo vyrazne aj chodcom smer Hlubikova, aj ti tam riadne bojuju (alebo si musia nadchadzat na semafor). toto ale neviem, ci moj podnet presadi ... bodaj by ano.

ano, aj ten prechod pri zastavke mhd je nebezpecny, auta tam chodia naozaj rychle. suhlasim. v podnete hovoirm, ze komplexne by sa v danom useku mala doprava vyriesit. uz nehovorim o tom, v akom stave je chodnik v tej casti salezianskej (od hlin). som za, aj na danom prechode nech sa spravia primerane opatrena. ano.

salezianska ulica je celkovo nadmieru zatazovana vodicmi z prilahlych dedin, co idu do tesca a lidlu - mali by byt primerany dopravnym opatrenim odkloneni na objazd. samosprava by mozno mala zvazit do buducna, ci zo salezianskje nespravit jednosmerku. alebo dat tam ostrovceky. to je ale dost do buducna. problem s prechodom je akutny.

to ze spomalivace sa neosadzaju tam kde chodi mhd je arbitrarne opatrenie, nerozumiem tomu preco. nie je to argument. tak setrime peniaze alebo chranime chodcov.

niektore prechody su bezpecne, ine nie. obzvlast ak ide o prechod co pouzivaju deti na dochadzanie do skoly, by mal byt “super” bezpecny. je to standart. individualna autodoprava zacina byt vsade pod tlakom a je postupne vytlacana z miest (kde sa to da)... obtazuje, zasmarduje, zabera prietor... prednost maju cyklisti, chodci, MHD - to je trend. boj za komfortnu jazdu cez mesto patri do minuleho storocia...
11. júl 2018

peter oravec

zdvorilo ziadame, aby bol prechod primerane zabezpeceny - aby sa zvysila bezpecnost chodcov. ASPON SPOMALOVACOM
16. júl 2018

JD

Pán Oravec absolútne neviete ako funguje automobil a už vôbec nie argumentovať, som rád, že tu vyhral zdravý rozum a tento podnet sa riešiť nebude.
Ale ak si ešte raz prečítate čo som tu písal možno nájdete niečo čo pomôže zvýšiť bezpečnosť vášho syna bez spomaľovača pred každým priechodom v meste a písaním nezmyslov na tento portál.
17. júl 2018

peter oravec

pan JD - systematick ma tu urazate. pridite mi to povedat do oci zdvorilo vas o to prosim. som doma, susedia ma poznaju. anonymne prispievate a hambite sa vystupit pod vlastnym menom. argumenty tu ale v skutocnosti nemate vy. vasnivo az bezocivo diskutujete na temu, ktora sa vas netyka. ako z ucebnice bolsevika - hejtera. no jeden hnus. mozte sa hanbit. a samozrejme, ocakavam vas dalsi prispevok na temu tlmice na aute, prasnost a chodci na prechode starajte sa.

prispevok sa doteraz nevyriesil, uplynul cas na riesenie a bol preto oznaceny ako nevyrieseny. to ale neznamena, ze kompetentni rozhodli, ze sa vec nebude riesit. - tak to nie je. je logicke, ze riesenie nebude za tyzden ci dva. mame cas cele prezdniny. to je v poriadku.
13. august 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
táto škola je zaradená medzi tie, pri ktorých v ranných hodinách pri príchode do školy asistuje hliadka mestskej polície. Podľa informácii z Okresného dopravného inšpektorátu v Trnave nie je na tomto priechode zvýšená dopravná nehodovosť, paradoxne, viacej zranených detí bolo na svetelne riadenom priechode na Špačinskej ulici. Spomaľovací prah zvýši hlučnosť pri rodinnom dome a zvlášť pri prejazdoch autobusov mestskej dopravy. Vodiči sú na tejto križovatke informovaní o tom, že prichádzajú na hlavnú cestu, čím musia spomaliť či zastaviť vozidlo, preto spomaľovací prah nemá opodstatnenie. Taktiež rozhľady v križovatke sú veľmi dobré, takže chodci majú dostatok času a aj dostatočný výhľad na bezpečné prejdenie cez cestu.

Odbor dopravy a komunálnych služieb
13. august 2018

peter oravec

Takze cakame, dokym nejake dieta na prechode zrazi auto. Nechodia tadial “bezni” chodci ale male deti. Ak by boli male deti schopne zvladat sami premavku, mali by vodicaky od 10rokov ... A odvolavame sa na pokojne byvanie tych, ktori su premavkou na danej ulici aj tak obtazovani, a na montaz retarderu sa ani nestazovali.

Aspon tam osadte poriadne velke tabule upozornujuce na prechod a vystrazne zvisle znacenie malovane na cestu - vyrazne upouornujuce ze ide o prechod do skoly.

To by ma zaujimalo, preco odbor dopravy schvalil zvysene prechody pre chodcov na Halenarskej. Na nu plati (okrem mhd) vsetko ostatne cim zdovodnujete zamietavy postaj v tomto pripade. Kazdy nech si spravi nazor sam.

A podpiste sa - odbor dopravy ... Vasa odpoved je velmi slaba a neprofesionalna. Opisana z nejakeho vzoru.

Ak by ste sa tam boli pozriet, vedeli by ste, ako uboho je dany prechod znaceny dopravnym znacenim.

A JD vy ma prosim poucte comu nerozumiem ... mudrlant
13. august 2018

peter oravec

Premalujte prosim ten prechod, dajte tam velke dopravne znacky k nemu, odrazka - svetla na cestu pri male hrbolceky (ci co to byva), malovku pred prechod poriadnu vyraznu. Som pripraveny to zaplatit pripadne niest cast nakladov s tym spojenych.
17. september 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
priechod už bol obnovený a podfarbený červeným plastom pre zvýšenie bezpečnosti. Podnet považujeme za vyriešený.

Odbor dopravy a komunálnych služieb
17. september 2018

peter oravec

dobrý deň,
s rešpektom prosím musím povedať, že prechod nebol obnovený a ani podfarbený. dnas ráno (pred hodinou) ešte nie.

podfarbili ste a obnovili dva prechody kusok vedľa na špačinskej ceste (nie na salezianskej) a jeden na zaciatku krizovatky spacinska/salezianska, dokonca na ten semaforovy ste dali aj ostrovceky - to je naozaj chvalyhodne. oba prechody su bezpecnejsie.

ten prechod, na salezianskej, co som reklamoval, s tym sa neudialo vobec nic. dokonca ani len tabula oznacujuca prechod tam stale poriadna nieje. prechod nie je ani obnoveny a ani podfarbeny. ak by ste to prosim este dodatocne robili nechajte prosim na cestu z kazdej strany pred prechodom namalovat vystrahu - pozor skola.

vopred dakujem,

peter oravec

peter oravec
19. september 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
tento priechod sa nejaví ako problémový. Ak deti chcú čo najbezpečnejšie prechádzať, tak by mali využívať zvýraznený priechod pre chodcov v križovatke so Špačinskou ulicou. Vodiči sú v tejto lokalite upozorňovaní zvislou dopravnou značkou A15 - Deti.

Odbor dopravy a komunálnych služieb
19. september 2018

peter oravec

dakujem za odpoved. ja som pripravený obnovu daného prechodu celú zaplatit sám na moj naklad. dalo by sa to prosím? vedeli by ste mi k tomu dat bližšiu informáciu na moj mobil: 0903 235 530
29. september 2018

Matúš G

Foto 1 - priechod v podnete
Foto 2 - podfarbené priechody v križovatke Špačinská/Saleziánska
Aktuálny stav. Za mňa uzavreté.
04. október 2018

peter oravec

zaplatim z vlastnych prostriedkov rovnake podfarbenie priechodu, co som dal do podnetu. ak to pojde, zaplatil by som aj instalaciu odraziek po okrajoch priechodu. pripadne aj velke dopravne znacky z oboch stran upozornujuce na priechod / skolu.

prosim kontaktujte ma, aby sme vedeli dohodnut detaily. verim, ze to by bolo riesenie. moj telefon je v mojom prispevku vyssie.

vopred dakujem, peter oravec
03. december 2018

peter oravec

Dobry den, rad by som zdvorilo zopakoval: respektujem ze mesto neplanuje prechod obnovit. Rad by som tie naklady na obnovu zaplatil zo svojho. Podfarbenie prechodu, poriadne znacenie vodorovne aj zvisle. Dalo by sa to prosim zariadit? Rozumiem, ze bez suhlasu mesta to sam neviem realizovat. Mohol by ma niekto kontaktovat z mesta? Vopred dakujem, Peter Oravec
10. jún 2019

peter oravec

takáto je tá ulica bezpečná - foto zo včerajšej havárie. auto vyletené z cesty až na chodníku a úplne zdemolované o lampu. to všetko na zasávke autobusu a 5m od priechodu pre chodcov. našťastie na chodníku a ana zastávke nikto nebol.
10. jún 2019

Peter Oravec

Fotky mi nesli nahrat
10. jún 2019

Peter Oravec

Ak by na priechode bol spomalovac, nehoda sa nestane.

To musi asi niekto na ten ulici umriet, aby bola doprava spomalena a usmernena.
13. jún 2019

JD

Pán Oravec síce nevie ako fungujú v aute tlmiče, ale je dopravný špecialista a vie presne analizovať príčinu nehody a stopercentné riešenie aby sa už podobná nehoda nestala.
Na fotke vidím auto a motorku mohli by ste mi ako expert vysvetliť ktorý z týchto dopravných prostriedkov chodí po priechode a teda spomaľovač by zabránil nehode týchto dvoch vozidiel?
Mimochodom uvedomujete si že ste skoro rok čakali kým sa niečo na tejto ulici niečo stane aby ste si mohli odfotiť ľudské nešťastie a postnúť to sem. Viete koľko ľudí a koľko vozidiel prejde za rok po tejto ulici? stala sa tu jedna takáto nehoda viete aké je to štatsiticky nízke číslo? A orgány ktoré navrhujú úpravy idú podľa štatistiky...
13. jún 2019

Peter Oravec

Ak by na priechode bol spomalovac, nehoda sa nestane.

To musi asi niekto na ten ulici umriet, aby bola doprava spomalena a usmernena.
13. jún 2019

Peter Oravec

Anonym JD - vidno, ze na Salezianskej ulici (a ani v okoli) nebyvate. Inak by ste vedel, ze ta nehoda sa stala ihned vedla prechodu pre chodcov a auto vyletelo na chodnik ihned vedla zastavky autobusu. Ak by tam boli chodci, boli by vazne zraneni ak by to vobec prezili.

Nehoda je dokazom, ze premavka na Salezianskej ulici je neprimerana, rychla a velmi nebezpecna pre chodcov aj cyklistov. Auto je viditelne velmi poskodene narazom - muselo ist rychlo.

Treba tam spomalovace.

Ma tam niekto zomriet?

Ved to je absurdne co vy tu pan anonym JD pisete. Do oci by ste nemal odvahu mi to povedat. Skryvate sa za anonym ... ja som tu pod vlastnym menom a aj svoj kontak som tu zverejnil. Hanbite sa. Fuj.
20. jún 2019

JD

Tak za prvé ja sa nemám za čo hanbiť nedávam tu žiadne dopravné ničím nepodložené pseudoanalýzy, narozdiel od vás som tu ani nikoho neurážal. A je fajn že tu máte meno a adresu až si to tu prečítajú obyvatelia okolitých obcí ktorých ste tu dourážal krížom krážom vedia kde majú zvoniť.
Len je smutné že nastala presne tá situácia ktorú som predpovedal v jednom z prvých príspevkov. Vyžadoval ste spomaľovač na priechode o sto metrov vyššie, teraz sa stala nehoda tu, tak požadujete spomaľovač tu za rok alebo dva sa stane nehoda na križovatke so Špačinskou tak budete chcieť spomaľovač tam atď atď. Čiže áno všade kde sa stane nehoda postavme spomaľovače, alebo preventívne desať spomaľovačov na každú ulicu čo ak sa stane nehoda ďalej od priechodu ale popri ceste vedie chodník čo ak by bol pri nehode človek na chodníku veď popri celej ceste vedie chodník.
Pán Oravec uvedomte si akú logiku majú vaše príspevky, pretože narozdiel od vás niektorý ľudia vedia čítať s pochopením.
A na záver len toľko k vašej túžbe porozprávať sa z očí do očí, niekedy počas budúceho školského roka medzi siedmou a ôsmou ráno prídem na váš priechod a môžeme sa porozprávať majte na sebe reflexnú vestu a v ruke červený terčík aby som vás spoznal kedže ste mi sem zatiaľ nedali svoju fotku. A popri čakaní na mňa skúste občas zastaviť premávku aby mohli deti bezpečne prejsť na druhú stranu ulice. Má to aj ďalšiu výhodu, pokiaľ sa na ulici nedajbože stane nejaká nehoda môžete si odfotiť a dať sem.
20. jún 2019

JD

No a kedže trochu pochybujem o vašej schopnosti rozumieť, ale dúfam že ste pochopili iróniu v záverečných slovách predošlého príspevku a vedzte že som len chcel poukázať na to. že keby ste vynaložili trochu úsilia aj inde než na portáli odkazprestarostu.sk, alebo dokonca úplne mimo internetu ulice by mohli byť bezpečnejšie aj bez spomaľovačov.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania