Výrub stromov aj s hniezdami

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Ján 16. júla 2018

Pre výrub stromov je mimovegetačné obdobie je od 1. oktobra do 31. marca., výrub stromov na Hollého ulici sa vykonal 16.7.2018. So stromami padali aj vtáčie hniezda s mláďatami...kto vydáva takéto povolenia?

16. júl 2018

Roman Krajčovič

Vysokoškolák vydal povolenie
16. júl 2018

natare

Cez víkend sa podobný výrub udial aj v nemocnici za infekčnou klinikou. Stavajú tam asi parkovisko a popri plote s Tamaškovičovou ulicou vyrúbali všetky stromy.
17. júl 2018

Zuzka

Jednoznačne niekto nedodržal zákon. Buď vlastník pozemku, ktorý nepožiadal o súhlas, alebo orgán ochrany prírody, ktorý vo vegetačnom období nevykonal obhliadku a tým pádom na to doplatili hniezdiace druhy. Všetky vtáky na SR (okrem holuba domáceho) sú zákonom chránené. Prosím dôkladne prešetriť tento podnet. Zákon tu porušený jendoznačne bol.
26. júl 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
povolenie na výrub sa podáva dlho vopred (v tomto prípade 5. 6. 2017), ale tesne pred vykonaním prác sa dáva vypracovať ornitologický posudok (v tomto prípade 12. 7. 2018). Ornitológ na základe svojich odborných znalostí a obhliadky miesta zistil, že sa v tejto lokalite nenachádzajú aktívne hniezda a výrub schválil. Mesto Trnava dodržiava zákonom určené medze a riadi sa odporúčaniami odborníkov, preto je vylúčené, aby sa bez predošlého posudku odstránili stromy s mláďatami vtákov v hniezdach.
V tejto súvislosti by sme radi podotkli, že tento podnet neobsahuje fotografiu z daného miesta. Po overení všetkých faktov a zákonných postupov ostáva iba tvrdenie anonymného používateľa, že „na zem padali vtáčie hniezda aj s mláďatami“ a vyvstáva podozrenie, že ide o účelovo vykonštruovaný podnet. Prosíme používateľov portálu OPS, aby k svojim podnetom prikladali aj fotografie, čím sa v budúcnosti vyhneme prípadným nedorozumeniam. Ďakujeme za pochopenie.

Mestský úrad v Trnave

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania