Celé noci štekajúci pes

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

V riešení
meno
K. 20. augusta 2018

V dome na Komenskeho 20 cele noci steka pes. Maju dvoch, ale steka len jeden a to be zjavnej priciny. Na ulici je,viacero psov, ale zo,ziadnym problem nie je. Stekot je obtazujuci, budi nas aj dieta. Pokus o rozhoclvor so,susedom bol bezuspesny. Ako to dalej riesit?

21. august 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
v súvislosti s vytím a štekaním psa v nočnom čase môže ísť o porušovanie § 127 ods. 1 Občianskeho zákonníka, podľa ktorého vlastník veci (v tomto prípade medzi veci patrí aj pes) sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie (medzi iným) nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom. Ochrany pred obťažovaním hlukom je v takomto prípade možné dožadovať sa žalobou na súde.
Nie je vylúčené, že konanie suseda ako vlastníka psa bude posúdené ako priestupok rušenia nočného kľudu, avšak je potrebné mať na zreteli skutočnosť, že štekanie a vytie patrí k prirodzeným prejavom psa, ktorým zviera reaguje na vonkajšie podnety (okoloidúci, iné zviera a pod.), kedy nie je možné konštatovať zavinenie zo strany vlastníka psa. Všeobecne stanoviť, že štekot psa v noci je rušením nočného kľudu bez dôkladného zváženia všetkých existujúcich okolností nie je možné. Preto je nutné, aby autor podnetu poskytol k veci ďalšie informácie, a to najlepšie osobne na Referáte priestupkov Mestskej polície mesta Trnava (Ulica Trhová 2, Trnava) v hociktorý pracovný deň v bežnom pracovnom čase.

Mestská polícia mesta Trnava

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania