Prerastajúci strom

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Uzavretý

Mohli by ste už konečne odstrániť tieto dva stromi? Výrub bol odsúhlaseny, všetkým tu zavádza, plno špiny je z toho aj od holubov, peľu a prachu, konármi búcha do okien a koreň systém zasahuje do základov domu. Strašne tieni, mame tmu a vobec neplní funkciu ktorú by mal. Nepripúšťa denne svetlo pri búrkach je stále s nim problém. Co na to kompetentnítori to brzdia?

26. august 2018

RTT

Ulica Mozartova súbežne s Tajovského 7,8
05. september 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
zverejňujeme stanovisko k "odsúhlaseniu výrubu", o ktorom je písané v podnete s názvom Prerastajúci strom: Výrub predmetných drevín bol zamietnutý viacerými rozhodnutiami, a to Zn. OSaŽP/35412-18430/2012/Gká z 30. 3. 2012, Zn. OSaŽP/5463-55255/2013/Gká z 28. 6. 2013, Zn. OSaŽP/1224-12841/2016/Gká z 3. 3. 2016.
Uvádzané dôvody - tienenie stromov, zasahovania konárov do fasády bytového domu, špinenie holubmi, zasahovanie koreňov stromu do domu - boli vyhodnotené ako nepostačujúce pre udelenie súhlasu na výrub. Javory sú v dobrom zdravotnom stave, majú vysokú sadovnícku hodnotu. Stromy vytvárajú funkčnú izolačnú zeleň, plnia zdravotno-hygienickú a bioklimatologickú funkciu. Javory mliečne sú dlhoveké, rastú v dostatočnej vzdialenosti (5 m) od bytového domu. V minulosti boli odborne orezané. Z dôvodu pelenia stromov vlastník pozemku realizovať výrub nebude, keďže javor mliečny nepatrí medzi alergénne druhy. Naopak, jeho prínosom je, že počas jedného slnečného dňa takýto strom spracuje 10 - 15 kg oxidu uhličitého, listami sa prefiltruje väčšina baktérií, plesní, prachu a ostatných škodlivých látok. Zároveň sa vzduch prechádzajúci listami zvlhčí o 400 litrov vody, ktoré strom spotrebuje a odparí v jednom slnečnom dni. Trinásť kilogramov kyslíka, ktorý strom vyprodukuje, pokryje dennú spotrebu asi 10 ľudí.
Zeleň v sídelných útvaroch ako prvok s pozitívnym vplyvom na mikroklimatické podmienky treba chrániť a predchádzať jej neodôvodnenému výrubu. Z uvádzaných dôvodov Mesto Trnava k výrubu predmetných stromov nepristúpi.

Odbor stavebný a životného prostredia
05. september 2018

RTT

Opat musim namietat voci vasmu vyjadreniu. Opat ste neuviedli ze vsetky odvolania boli odsuhlasene ako aj na zaciatku, kde mesto odbor zivotneho prostredia na cele s pani Galkovou postupili odvolanie na Okresny urad, ktory rozhodol kladne k vyrubu a dohodol sa s mestom na tom, ze za 2 stromi sa vysadi nahradnych 10 ks stromov,ktore aj boli vysadene pri hradbach s poliklinikou, kde sa klcovalo jedna radost.Stromi sa vysadili, vyrub ludia z mesta drzali az do zaciatku povolia vyrubu, kedy mesto odbor zivotneho prostredia podal odvolanie voci uz dalsiemu suhlasu k vyrubu aj zo zdravotnych dovodov na prokuraturu, ktora opat potvrdila spravnost rozhodnutia a v odvolani na mesto bolo prislubene predstavitelom mesta,ze ak prokuratura odsuhlasi budu to respektovat. Nestalo sa tak a opat sa to zdrzovalo a neinformovalo o dalsich krokoch ,natahoval sa cas az prislo obdobie veget.kludu, kedy samuselo opat cakat na obdobie vyrubu.Medzitym sa mesto odvolalo na hlavneho kontrolora, ktory takisto nezistil ziadne veci ktore by branili ziadosti o vyrub.
to co uvadzate ze stromi plnia funkciu zdravotno hygienicku moze byt akurat tak v encyklopedii ale nie tam, kde su holuby a s prepacenim spinia vsade a aj ina haved ktora je tam, roznasaju choroby atd.
To ze v bytoch sa neda fungovat dennym svetlom,to tiez nikoho nezaujima, dokonca hygiena to nema ako zmerat a sme diskriminovani voci ostatnym obyvatelom, ktory maju denne a prirodzene svetlo / namiesto toho vsetkeho, musime svietit cez den.Odpoved pani z odboru, aspon mate chladok... Nekomentujem dalej.
Tu sa niekto postavil a presadzuje si svoje zaujmy nad zdravie cloveka a deti, ktorych sa to tyka.Pani z uradu sa vydava za odbornicku nad odbornu lekarku z oboru alergologie a pneumologie a komentuje zdravotny stav vygooglenim porovnavania zdravotneho stavu, ze nic neskodi. Opakujem SUHLAS NA VYRUB BOL UDELENY VIACUROVNOVO A NIKTO HO NERESPEKTUJE!!!
CISTA IGNORACIA OBCANOV KTORI BOLI PRI STRETNUTI PRED PAR ROKMI ODKEDY SA TOTO TAHA...
TAKZE ROZHODNITE... je jasne ze ludom, ktorym od 5 poschodia svieti slniecko tento strom neprekaza, este aj ohrozuje bytovy dom a konare zasahuju do okien.
Viackrat nebol odborne orezavany, iba raz a v dalekej minulosti....
Uvedene dovody su nepostacuje ktore mesto Trnava uvadza, napriek viacerym schvaleniam vyrubu,
05. september 2018

RTT

NESUHLASIM SO SPOSOBOM UZAVRETIA,NAJSKOR DATE ROZHODNITE, ZACHVILU UZAVRETE....NO comment
04. november 2018

RTT

Nikto nič?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania