Invázny strom pri železničnej stanici

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

V riešení
meno
Martina Cviková Cviková 19. septembra 2018

Dobrý deň.
Pred železničnou stanicou rastie invázny druh stromu- pajaseň žliazkatý.
Nakoľko sa jedná o veľmi invazívnu drevinu, mesto by malo strom vypíliť.

20. september 2018

John Marshal

Je tam roky a ešte nikoho nezožral.
20. september 2018

Fredy

Nezožral,
avšak zvykne neočakávane padať a pritom zraňovať a zabíjať. Tiež invázne vlastnosti a potláčanie okolitej vegetácie je obrovské. Likvidácia je veľmi obtiažna. Mať ho v záhrade je zo začiatku pekné, neskôr zničujúce.

„Nedožíva sa však vysokého veku, len 30 – 50 rokov, v staršom veku mu zahnívajú korene, preto by sa stromy staršie ako 35 rokov mali preventívne rúbať, aby nedošlo k ich pádu.“
https://rno.sk/neziaduce-invazne-dreviny/

„Pri tomto druhu je zakázané jeho výlučne mechanické odstraňovanie výrubom! Je potrebné použiť tzv. injekčnú metódu, pri ktorej sa aplikuje priamo do kmeňa stojaceho stromu registrovaný prípravok na ochranu rastlín (herbicíd) na báze glyfosátu. Šikmo dole sa do kmeňa vyvŕta dierka, alebo sa urobí šikmý zásek sekerkou, do ktorého sa vstreknú 2 ml koncentrovaného herbicídu (480 g/l). Záseky, resp. vyvŕtanie do kmeňa je potrebné realizovať každých 7,5 cm obvodu kmeňa. Najvhodnejší termín aplikácie je leto až začiatok jesene (v mesiacoch júl až september) za suchého počasia, kedy sa herbicíd po aplikácii rýchlo vstrebáva do dreva. Takto ošetrené jedince sa ponechávajú aspoň 2 roky, kým úplne vyschnú a až následne sa po úplnom vyschnutí môžu vypíliť.“
http://www.sopsr.sk/invazne-web/?page_id=116
20. september 2018

Ivan

Konečne viem prečo je okolo toho stromu ušliapaná tráva, to spravil ten invazívny strom. Pozor, aby sa nezačal širiť aj na chodníky a cestu.
20. september 2018

Fredy

Srandičky sú pekná vec, avšak v tomto prípade dosť nemiestne.

„Neštěstí se stalo v Soudní ulici, když koruna mohutného pajasanu žláznatého dopadla kolem jedné hodiny odpoledne na místo, kde několik lidí čekalo na trolejbus či procházelo kolem frekventované zastávky městské hromadné dopravy.
Strom zranil kromě školáků dalších pět lidí. První ze školáků zemřel v nemocnici den po pádu stromu, druhý o několik dní později (o tragédii čtěte více zde). Vyvrácený pajasan ohledalo po nehodě několik soudních znalců. Podle jejich vyjádření měl už dlouho značně poničený kořenový systém. Tento fakt neodhalily ani tři kontroly, kterými strom prošel v předchozích třech letech.“

Zdroj: https://zlin.idnes.cz/za-pad-stromu-jenz-zabil-dva-chlapce-urednici-nemohou-potvrdil-soud-1pb-/zlin-zpravy.aspx?c=A110818_100708_zlin-zpravy_stk
21. september 2018

xxx

Fredy, padajúce stromy zabíjajú. Bez ohľadu na druh.
21. september 2018

majo

To môžme rovno vyrúbať polovicu stromov na Pavlínskej ulici (aj lnde), lebo aj Agát je invázna drevina.
21. september 2018

Ladislav

Paneboze ja nemam slov takze ak je strom nevyhovujuci lebo nahodou by mohol na niekoho spadnut musime ho vyrezat???
Vsak to potom mozeme vyrezat polovicku stromov v Trnave ked maju urciti ludia taketo .... zmyslanie.
Dufam ze na meste su dost rozumni ludia a toto nedovolia a apropo ak pride k vychrici so silnym vetrom tak padne hocijaky nezdravy alebo aj zdravy strom je to priroda a zasahovat do toho by sme urcite nemal!Som zasadne proti vyrezaniu zdraveho stromu!
05. október 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
inváznu drevinu evidujeme a počítame s jej odstránením herbicídnou formou. Metódu však z praktických dôvodov nebudeme aplikovať jednotlivo, ale po zmapovaní všetkých takýchto drevín v meste zadáme tento podnet na vyriešenie spolupracujúcej firme.

Odbor dopravy a komunálnych služieb
18. október 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ako sme spomenuli, ide o inváznu drevinu. Medzi inváznymi druhmi na území Slovenska je zaradených sedem bylinných druhov a štyri dreviny. Invázne dreviny nemôžeme len odstrániť, ale ich metódy odstraňovania sú zložité a finančne náročnejšie. Pri tomto druhu je zakázané jeho výlučne mechanické odstránenie výrubom. Je potrebné použiť tzv. injekčnú metódu. Takto ošetrené dreviny sa ponechávajú aspoň dva roky na stanovisku, kým úplne vyschnú a až následne sa realizuje výrub. Z časového aj finančného hľadiska nevieme komplexne bojovať z inváznymi drevinami. Nálety dreviny a výmladky budeme odstraňovať, aby nedosiahli veľké rozmery.
Všetky informácie o inváznych rastlinných aj živočíšnych škodcov a ich hubení si obyvatelia môžu dohľadať na stránke www.sopsr.sk

Odbor dopravy a komunálnych služieb
15. marec 2020

Vladislav Marušic

Ulica Hospodárska-strom-invazívna rastlina

Velmi sa širiaca invazna drevina pajasen žliazkaty, na fotke vpredu aj za cestou, samice kvoli semenam treba odstraňovat sposobom podla vyhlasky k zakonu o ochrane prirody.
02. apríl 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Referát správy zelene vie o týchto inváznych drevinách. Pri odstraňovaní takýchto drevín je ale potrebné postupovať podľa zákona. Ďakujeme za pochopenie.

Odbor územného rozvoja a koncepcií

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania