Vzdušná akrobacia

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

Vyriešený

Bývam v Modranke a v poslednej dobe sa tu rozmohla jazda rogalom. Na tom by nebolo nič keby si dotyčný športovec nefotil zvrchu celú štvrť. Hneď vedľa sú samé polia, nech si poletuje kľudne tam. Beriem to ako zásah do súkromia. Pokiaľ viem, tak na to, aby mohol s rogalom lietať nad obytnou štvrtou potrebuje povolenie.

17. september 2013

Jožko

Slovákom vadia všetci a všetko, sme chorí národ,ale to čo by nám malo vadiť /spravodlivosť, rozkrádanie aj./ to nám je všetkým jedno. Pakný deň milý p. Andrej
17. september 2013

Jana

Súhlas
17. september 2013

Trnavák

Nevadí mi všetko a všetci. Nevadí mi, že od piatej do šiestej musím počúvať hučanie motora. Čo mi vadí, je fakt, že človek ani doma nemá súkromie. Pán Jožko, neviem či aj Vám rogalisti lietajú nad domom ale predpokladám, že nie. Ako by sa páčilo Vám, keby Vám niekto lietal nad domom a fotil ho?
18. september 2013

Miriama

Rogalista lieta aj nad nami,ale nikdy som ho "nesledovala",a preto som si ani nevsimla co na rogale robi. Napokon nevykonavam doma ani na zahrade nic nelegalne,co by som chcela utajit... Napokon jedna vec je zaluba a druha uchylka (ale na to by zrejme mal mat aj dalekohlad :D )
18. september 2013

Trnavák

Na Váš impertinentný komentár sa len ťažko reaguje. Ale ak máte pocit, že na záhrade vykonávam nelegálnu činnosť, môžete sa obrátiť na príslušné orgány činné v trestnom konaní. Do tej doby veľa šťastia (pravdepodobne) s pubertou.
18. september 2013

okoloiduci

nejde o legálnu či nelegálnu činnosť. súhlasím, že je to jednoducho zásah do súkromia. akým právom si fotia, čo mám na svojom pozemku? bolo tu spomenuté, že by ľuďom malo vadiť skôr rozkrádanie - a čo ak niekoho následne vykradnú? v dnešnej dobe je človek rád, že aspoň u seba doma má kúsok pokoja a pohody - a teraz aby sa človek obzeral, či ho aj na vlastnej záhrade nefotia?!
19. september 2013

.

Tejto diagnóze sa hovorí paranoja a tomu rogalovaniu paraglajding. Je možné, že dotyčný paraglajdista je z Modranky alebo aspoň má tam pracovisko a preto Vám to vadí. Inak, ste už nafotený s tou svojou nehnuteľnosťou i na google maps, treba si sťažovať i na nich. Želám Vám skoré upokojenie.
19. september 2013

.

Tejto diagnóze sa hovorí paranoja a tomu rogalovaniu paraglajding. Je možné, že dotyčný paraglajdista je z Modranky alebo aspoň má tam pracovisko a preto Vám to vadí. Inak, ste už nafotený s tou svojou nehnuteľnosťou i na google maps, treba si sťažovať i na nich. Želám Vám skoré upokojenie.
19. september 2013

Trnavák

Vážený/á Pán/Pani Neviem-kto, niekto ako Vy, kto ani nepovie svoje prvé meno, ma nemusí poučovať o paranoji. Je mi úplne jedno, či je dotyčný rogalista z Modranky, z Londýna alebo zo zvyškov Vašej mozgovej hmoty. Google maps Vám narozdiel od tohoto prípadu neumožmia ani zďaleko také detailné priblíženie, nehovoriac o tom, že fotky sú už nejakých pár rokov staré. V každom prípade, ide o jasný zásah do súkromia, na ktoré má myslím každý slušný človek právo.
Prajem príjemný deň
25. september 2013

Palo

Palo:Vážený Pán Andrej. S tým komentárom o Vašej paranoji súhlasím. Hoci toho pána, ktorý komentoval Váš príspevok nepoznáte, priam "geniálne " hodnotíte jeho mozgovú kôru. Pri hodnotení druhého by sme si mali najprv skontrolovať tú svoju mozgovú kôru. Som paraglidista, nie rogalista a nie som ten, ktorý Vás fotografoval, tak berte môj komentár, ako objasnenie situácie. Spominaný paraglidista neporušil žiadný predpis ani zákon. Pri dnešnej vyspelej fototechnike, obrazne povedané Vám z 1000 metrovej výšky hocikto vyfotí aj jeden šedivý vlas na vašej hlave, Neviem, či by Ste bol na toľko zaujímavý aby si Vás niekto fotil k vôli tomu. Osobne som sa stretol s požiadavkou miest a obcí na Slovensku, fotografovať z vtačej perpektívy a z čo najlepším rozlíšením obce. Účel: skvalitnenie služiem pre cestový ruch a rozvoj regiónov. Lietal som v rôznych krajinách Európy i mimo. Keď sme niekde pristáli, prišli dokonca i vlastníci pozemkov, podali nám ruku, vypytovali sa, z ktorej krajiny sme, ako funguje zariadenie na ktorom lietame atď. Nebudem rozvádzať. Neviem, v akej Ste vekovej kategórií. Ak máte syna, alebo vnuka, zobrali ste ho už za ruku? " Ideme pozrieť na koníky, cyklistov, fotbalistov, motocyklistov a možno aj tých, ktorí lietajú na jednoduchých zariadeniach, opýtame sa, ako je možné, že kus handry dokáže lietať", snažili Ste sa vzbudiť u niekoho mladého túžbu po poznaní? Divite sa, že máme toľko narkomanov, vandalizmu, neúcty vo všeobecnosti? Ten paraglidista Vás chcel pozdraviť, zakývať Vám, tak ako nám sami náhodní diváci zakývajú na pozdrav. Pred asi 400 rokmi povedal jeden významný bádateľ. " ak raz vzlietneš, do smrti budeš chodiť s pohľadom do neba a nezbavíš sa túžby znova vzlietnúť. " Vážený Pán Andrej, keď uvidíte na budúce hociaké lietajúce zariadenie, berte túto činnosť, ako obrovský hold takým osobnostiam, akým boli Štefan Banič, Milan Rastislav Štefánik, bratia Montgolfierovci a celá plejáda bádatelov a vynálezcov, ktorí položili svoje životy, aby sme sa my mohli vzniesť k oblohe. Záverom s omluvame, že mate pocit narušenia Vašeho súkromia. Ak premôžete nabudúce tento pocit, pridajte sa k tým, ktorí zakývaju pilotovi a vzdajú týmto gestom úctu generáciám priekopníkov v lietaní.
Prajem Vám všetko dobré.
Palo
29. september 2013

Trnavák

Vážený Pán Palo, keď ma niekto označí za paranoidného bez toho aby ma poznal, myslím, že ho môžem aj ja zhodnotiť bez toho aby som ho poznal. Ospravedlňujem sa Vám, že som Vás nazýval rogalistom a nie paraglidistom, snáď som Vás tým neurazil. Mne je úprimne a srdečne jedno, či môj pozemok fotil dotyčný paraglidista z vlastnej iniciatívy alebo na objednávku mesta. To, že dávate túto tému do súvisu s počtom narkomanov, vandalizmom a neúctou je síce dojemné, ale absolútne od veci. Apropo, keď sa už oháňate úctou, čo tak úcta k súkromnému majetku a právu na súkromie? A k Vášmu vzdávaniu holdu osobnostiam ako boli Štefan Banič, M. R. Štefánik a iní. Myslíte si, že fotením súkromných pozemkov bez súhlasu majiteľov niekto vzdáva spomínaným priekopníkom hold? To je to isté, ako keby ste povedali, že ľudia čo jazdia bezohľadne na automobiloch tým iba vzdávajú hold ľudom ako boli Rudolf Diesel, Karl Benz, Dugald Clerk a mnohí iní. A nakoľko ste sami napísali, že nie ste tým dotyčným paraglidistom, ktorý to tu všetko fotí tak ma napadá jedna otázka. Načo vlastne reagujete? Ak si dobre prečítate jeden z mojich prvých príspevkov, nájdete tam vetu "Nevadí mi, že od piatej do šiestej musím počúvať hučanie motora. Čo mi vadí, je fakt, že človek ani doma nemá súkromie.". Takže nabudúce si radšej niečo dvakrát prečítajte, aby ste tu potom nemuseli písať siahodlhý komentár s nulovou výpovednou hodnotou.
Prajem Vám veľa šťastne nalietaných kilometrov
Andrej
03. október 2013

Ivan

Fotit si moze kto chce co chce a na lietanie nad obytnou stvrtou netreba ziadne povolenie. Suhlasim s tou paranojou, alebo by som to kludne nazval aj demenciou...tomu paraglidistovi ste bol urcite vy aj vas pozemok ukradnuty a fotil mozno len domy kamaratov, znamych, alebo mozno aj svoj vlastny. Takisto mi vadi, ak vy a vami podobni ludia chodia okolo mojho pozemku.
A len tak mimochodom, to ze vy odfotite jeho a zverejnujete jeho fotku na internete, pricom on vasu fotku nikde nezverejnil, je podla vas v poriadku?
04. október 2013

Maros

Asi tak ako napisal Ivan. Andrej, nezelam si, aby ste chodil okolo mojho domu, ci uz autom, motorkou, bicyklom, peso, alebo lietadlom a ak sa mi budete pozerat do dvora, alebo nedaj Boze fotit nieco na ulici kde byvam, budem to povazovat za vazne porusenie sukromia a budem sa stazovat starostovi.
04. október 2013

Občan

Páni Ivan a Maroš, jedna vec je chodiť okolo niekoho domu po ulici, druhá je niekomu lietať nad hlavou. Môžem Vás oboch ubezpečiť, že vaše domy aj pozemky sú mi srdečne ľahostajné. Bol by som ozaj vďačný, keby to platilo aj naopak. A úprimne, keď niekto lieta tak často ako ten paraglidista, tak si asi nefotí len domy známych a kamarátov. Za tie jeho prelety už to musí mať odfotené všetko niekoľkokrát. A ďalej myslím, že keď už niekto fotí súkromný majetok, tak majiteľ snáď má právo vedieť prečo a za akým účelom. Ale to asi vy dvaja a Vám podobný nepochopia.
04. október 2013

Občan

Ústava Slovenskej republiky (ďalej len „Ústava“) garantuje právo na súkromný a rodinný život v ustanoveniach čl. 16, čl. 19, čl. 22 ods. 1 a čl. 41. V zmysle čl. 16 ods. 1 nedotknuteľnosť osoby a jej súkromia je zaručená. Obmedzená môže byť len v prípadoch ustanovených zákonom. Podľa čl. 19 ods. 1 a 2 každý má právo na ochranu pred neoprávneným zasahovaním do súkromného a rodinného života a každý má právo na ochranu pred neoprávneným zhromažďovaním, zverejňovaním alebo iným zneužívaním údajov o svojej osobe.
04. október 2013

Maros

Vedla hlavy alebo nad hlavou, je to jedno... Vela ludi jazdi casto aj okolo mojho domu a takisto ho uz musia mat napozerany ci chcu, alebo nechcu a je mi to srdecne jedno.
Ked vy nieco odfotite, tak zhanate vsetkych vlastnikov majetkov, ktore su vo fotke obsiahnute a vysvetlujete im za akym ucelom ste to fotil? Nebudte smiesny..
Ked uz sem kopirujete znenia zakonov, tak si aspon nastudujte, kedy sa povazuju za porusene, lebo podla mna ten letec nic z toho neporusil. Ak mate pocit, ze porusil zakony a ustavu, preco nekontaktujete ihned policiu? Osobne by som vam ale odporucal kontaktovat radsej nejakeho lekara.
04. október 2013

Občan

Maroš, nekontaktujem vlastníkov domov preto, lebo fotenie cudzieho majetku nie je moja šálka kávy . A políciu som nekontaktoval preto, lebo som dúfal, že sa bude dať dohodnúť aj bez nej. Ale nakoľko samospráva nereaguje, pravdepodobne budem musieť dať na Vašu radu.
S pozdravom,
Andrej
04. október 2013

Maros

To som rad, ten lekar by vam mohol pomoct. Vela stastia vo vasom smutnom zivote.
04. október 2013

Občan

Maroš, veď sme snáď dospelí ľudia, načo tie invektívy?
03. november 2013

Dado

Rogalisti mi vadia svojim hlukom , neviem preco nemozu lietat nad poliami. Ide tak nizko nad zahradou, ze si nepocujem vlastneho slova. Dufam, ze je u nas nejaka legislativa na toto, alebo ze by ako na kopec pripadov s tym neratala?
02. jún 2014

Občan

No teda páni! Tu sa prejavuje zrejme pravá povaha slovenského národa. Človek sa tu ohradí, že niekto mu narúša súkromie ale v podstate celá diskusia sa točí len okolo urážok smerujúcich zakladateľovi príspevku. Neviem či ide o závisť, hluposť alebo len frustráciu, ale človek právo na súkromie snáď má. Miesto toho aby tu niekto napísal, či paraglajdista porušuje alebo neporušuje nejaké nariadenia, sa tu len urážate. Ale život je ako bumerang, raz sa vám to vráti ;)
Čo sa rogalistu týka, tiež som si ho u nás na Lúčnej všimol ako mi letí ponad záhradu. Na objednávku mesta zrejme ťažko pracuje, pretože to by sa sústredil rovnako na celú Modranku a nie iba na pár tých istých ulíc. Domy známych a kamarátov asi tiež nefotí, lebo asi len ťažko pozná každého jedného rezidenta našej časti Modranky. Pokiaľ viem, keď sa hovorilo o tom, že Empark porušuje pravidlá o kapacite kamiónov a ich držaní, dotyčný paraglajdista sa ponúkol, že môže poskytnúť dôkazy o tom, koľko kamiónov tam bežne býva práve vďaka jeho možnosti nafotiť zo "zhora".
Andrej, ak Vám môžem poradiť nehádajte sa tu už, lebo sám vidíte, akí sú tu ľudia. Bohužiaľ sa tu držia hesla "Z cudzieho krv netečie."

Prajem pevné nervy
04. máj 2015

Odkaz pre starostu

Obdobný podnet sme na Odkazprestarostu.sk obdržali v meste Bánovce nad Bebravou. Samospráva v tomto prípade poskytla odpoveď.

https://www.odkazprestarostu.sk/banovce-nad-bebravou/podnety/15957/rogalisti-nad-mestom

S pozdravom,

Jakub Kmeť
Odkazprestarostu.sk
20. máj 2015

VIKI

Letecký úrad Slovenskej republiky (ďalej len „letecký úrad“) bol zriadený na základe zákona č. 143/1998 Z. z. o civilnom letectve (letecký zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „letecký zákon“) ako štátna rozpočtová organizácia so sídlom v Bratislave rozhodnutím ministra dopravy, pôšt a telekomunikácií Slovenskej republiky č. 74/98 zo dňa 26. júna 1998 o zmene zriaďovacej listiny rozpočtovej organizácie Štátna letecká inšpekcia s účinnosťou od 1. júla 1998.
Letecký úrad zabezpečuje výkon štátnej správy a štátneho odborného dozoru v civilnom letectve, ako aj plnenie ďalších súvisiacich úloh vyplývajúcich z leteckého zákona, všeobecne záväzných právnych predpisov, právne záväzných aktov Európskej únie a medzinárodných zmlúv, ktorými je Slovenská republika viazaná.
Letecký úrad vykonáva funkciu národného dozorného orgánu rámcovo v nasledovných oblastiach – oblasť osvedčovania letovej spôsobilosti, vrátane jej zachovania a environmentálneho osvedčovania lietadiel, osvedčovania projekčných a výrobných organizácií, prevádzky lietadiel, odbornej spôsobilosti leteckého personálu, osvedčovania výcvikových zariadení, poskytovania leteckých navigačných služieb, prevádzky letísk a leteckých pozemných zariadení a bezpečnostnej ochrany civilného letectva.
Oblasť civilného letectva je striktne regulovaná. V dôsledku toho a na základe neustálych zmien legislatívneho prostredia v civilnom letectve sa mení aj rozsah pôsobnosti leteckého úradu s cieľom zabezpečiť vysokú úroveň bezpečnosti a ochrany životného prostredia v civilnom letectve.

podnet teda nie je v kompetencii obce. treba sa obrátiť na leteckú inšpekciu SR

09. jún 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

problematiku zákazu fotografovania a snímkovania, ako aj leteckého snímkovania územia Slovenskej republiky nerieši Dopravný úrad; túto problematiku upravuje § 63, § 64 a § 78 ods. 2 písm. c) a e) a § 79 ods. 1 písm. i) a k) zákona č. 215/2004 Z.z. o ochrane utajovaných skutočností a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, na základe čoho Vám vo veci stanoviska k uvedenému odporúčame obrátiť sa na Ministerstvo obrany SR, ktoré povoľuje letecké snímkovanie a Národný bezpečnostný úrad, ktorý vo vzťahu k uvedenému prejednáva priestupky a správne delikty. Potvrdzujem však, že bez povolenia na letecké práce a bez povolenia MO SR pilot z rogala snímkovať nemôže.

Dopravný úrad vydáva len povolenia na letecké práce (za odplatu vykonávané letecké činnosti napr. aj na fotografovanie) podľa § 44 ods. 2 zákona č. 143/1998 Z.z. o civilnom letectve (letecký zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, vo vzťahu k uvedenému vedie aj správne konanie vo veci uloženia sankcie právnickým osobám a fyzickým osobám na podnikanie - § 51 ods. 2 písm. b) daného zákona.

Z priloženej fotografie nie je možné určiť, v akej výške motorové rogalo letelo a ani to, či sa nachádzalo nad zastavaným územím. Pravidlá lietania lietadiel, na ktoré sa nevzťahuje legislatíva Európskej únie, sú upravené v Úprave Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR č. 5/2010, ktorou sa vydáva predpis L2 PRAVIDLÁ LIETANIA. V prípade, ak má občan podozrenie, že bol porušený zákon č. 143/1998 Z.z. o civilnom letectve (letecký zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a súvisiace právne predpisy, prípadne priamo vykonateľné právne záväzné akty Európskej únie na úseku civilného letectva, v rámci ktorých funkciu národného dozorného orgánu alebo funkciu príslušného orgánu vykonáva Dopravný úrad (príslušná organizačná zložka - divízia civilného letectva), je žiaduce, aby svoj podnet podal priamo Dopravnému úradu a za účelom podania vysvetlenia pripojil svoje identifikačné údaje a kontakt.

Dopravný úrad
www.nsat.sk
19. október 2015

Občan

Ako spomínal pán Jakub Kmeť, v tomto článku ( https://www.odkazprestarostu.sk/banovce-nad-bebravou/podnety/15957/rogalisti-nad-mestom ) riešili ten istý problém. Podľa všetkého musia títo "letci" leteiť minimálne 150 metrov nad elektrickým vedením a 300 metrov nad obytnou štvrťou. Toto leto som ho moc nevidel, možno dostal rozum :-) . V každom prípade ak by sa Vám nepozdávala výška v akej letí, volajte na 158, oni si to už prídu ošetriť.

Prajem pekný večer
12. máj 2023

Trnavák

Overenie stavu podnetu - podnet bol vyriešený
13. október 2023

Trnavák

Overenie stavu podnetu - podnet bol vyriešený

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania