Doprava v Trnave vs. kôň

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Anonymný užívateľ 01. októbra 2013

Dobry deň,
už dlhší čas uvažujem, že začnem používať na prepravu po Trnave koňa, ale neviem ako je jeho používanie obmedzene v rámci mesta, preto by som chcel touto formou poprosiť o fundovanú odpoveď z príslušného úradu na nasledovné otázky, pretože neviem, či sa na koňa vzťahujú zákony ako na automobil, alebo ako na bicykel, alebo ako na psa/mačku.
1. Je možné chodiť po pešej zóne s koňom popri koňovi alebo dokonca na koňovi?
2. Je možné parkovať koňa na parkovisku pre autá alebo na trávnatej ploche v parku? Prípadne kde v Trnave môžem koňa odstaviť?
3. Je potrebné za parkovanie platiť ako za automobil, prípadne platiť inú formu dane za vstup koňa do historickej časti mesta?
4. Môžem dostať pokutu za prekročenie maximálnej rýchlosti ak idem na koňovi rýchlo?
5. Môžem použiť v Trnave výbehy pre psov na venčenie koňa?
V každom prípade mám na mysli používanie koňa bez voza.

01. október 2013

MTT

Dobrý deň, veľmi nás zaujal Váš podnet, radi by sme s Vami nakrútili reportáž. Ozvite sa nám na [email protected]. Ďakujeme.
01. október 2013

Micro

- VZN o držaní spoločenských zvierat boli zrušené. Zostalo len VZN o držaní psov
- keďže kôň nejde autom alebo na bicykli, ale pešo - môže chodiť po pešej zóne
- parkovné sa platí len za vozidlá kategórie M a N1 (aj keď...je kôň vozidlo, keď sa na ňom vozí?)
- ja by som na ten výbeh nechodil (kto bude čistiť kopytá?)
01. október 2013

Rudo

Táto téma zaujíma aj mna, lebo ja chovám slona, co je technicky to isté ako kon, s tym rozdielom, ze kon sa da aj jest a slon zevraj chutovo vyrazne zaostava (neskusal som).
Ale k podstate: tiez by som rad svojho slona chcel vyuzivat na presuvanie sa po nasej obci strediskovej, kedze autom je to fakt hrozne, bicyklovat neviem a autobusom zasadne nejazdim. Pytam sa teda tiez, ze ci musim za odparkovaneho slona platit parkovne.
Vybehy na vencenie nepotrebujem, lebo nosime si so sebou lopatu a pruteny kos na exkrementy, to mame vyriesene.
Dakujem.
02. október 2013

Johny

Ja chovam pstrosa, chcem sa spytat, ked ho vypustim na volny vybeh ci nedostanem pokutu za prekrocenie rychlosti, pretoze pstros rychlo beha, ale ma homologizaciu...
02. október 2013

jana

No tak toto by bolo super keby možme na koňoch ebhť po Trnave :) Wau!! .. Možem konečne po cestách štartovať mojho koňa :)
03. október 2013

Vlado

VLADO: Dobrý deňm, ja sa chcem spýtať, či by kôň mohol kandidovať do mestského zastupiteľstva. Za odpoveď vopred ďakujem
03. október 2013

Micro

V Indii áno. Ako nehumanoidná osoba.
03. október 2013

Anonym

toho kona myslis ako vtip?? lebo iny ucastnici diskusie to beru ako zart
03. október 2013

Dusty

Ak by sa tohto reálne chytila MTT, dáte sem oznam, kedy sa to bude vysielať? A inak by ma vážne zaujímali odpovede na tieto otázky (teda až na tú o rýchlosti, reálne by totiž kôň musel tryskovať aby išiel nad 50, a to si myslím na betóne žiadny normálny jazdec robiť nebude).
Ale celkovo v tomto probléme ostávam skeptický. Je to pomerne komplexný problém a tak si myslím, že riešenie by viedlo buď k úplnému zákazu alebo ignorancii. Prečo riešiť ťažké veci, keď sa to dá odbiť tak aby to nepadlo na nikoho hlavu?
Navyše vidím tu nevôľu zo strany tých, ktorí kone nevlastnia. Iba by sme im zavadzali a ničili sterilitu mesta (narážam na vytláčanie akéhokoľvek iného tvora ako človeka z miest).
Ale tiež mi príde predstava, že v lete cez dovolenku namiesto auta budem na prepravu po meste používať koňa veľmi zábavná (a to napriek faktu, že si uvedomujem, že za škodu spôsobenú koňom, ktorý ma môže zhodiť, zodpovedám ako majiteľ koňa ja). Ale teraz, si to neviem predstaviť. Nie je presne dané, za čo všetko mi môžu dať pokutu v meste. :)
Možno by nebolo odveci pokusne zaviesť jazdeckú policajnú hliadku v centre. Možno by to bolo aspoň nejaké lákadlo do umierajúceho centra.
03. október 2013

Jana

jasne že ako vtip :D:D:DD a naj je ten pštros :D
04. október 2013

Anonym

ja nevlastnim kona a nevadilo by mi keby na nom niekto chodil po meste bolo by to ekologicke
05. október 2013

Debra

Preco by to mal byt vtip? Ved kone su najstarsia doprava. Nie je to tak davno, ked sa bezne pouzivali. Navyse v okolitych dedinach ma kopec ludi kone, tak preco by ich nemohli vyuzit? Ja sice nevlastnim kona, ale vobec by mi nevadilo, keby som ho stretla na krizovatke. Nahodou je to dobry dotaz. O slonoch a pstrosoch sa nevyjadrujem. Neviem preco to tu vsetci zosmiesnujete. Som zvedava, ci kompetentni odpovedia. P.S.: v inych europskych krajinach mozete tiez stretnut kona v meste, a nikto sa nad tym nepozastavuje.
13. október 2013

Anonym

mne by to tiez nevadilo
19. máj 2015

navstevnik

podľa ! 2 písm. f( zákona č. 8/2009 o cestnej premávke
f) chodcom účastník cestnej premávky pohybujúci sa pešo; chodcom je aj osoba, ktorá napríklad tlačí aleboťahásánky,detskýkočík,vozíkpreosobysozdravotným postihnutím alebo ručný vozík s celkovou šírkounepresahujúcou600mm,osoba,ktorásapohybuje na lyžiach, korčuliach, skejtborde alebo obdobnom športovom vybavení, pomocou mechanického alebo elektrického vozíka pre osoby so zdravotným postihnutím, a osoba, ktorá tlačí bicykel alebo motocykel, alebo vedie zviera,

teda vzťahujú sa naň ustanovenia cit. zákona
30. júl 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
predmetnú otázku rieši:
1.) zákon č.8/2009 - o cestnej premávke v §57/ods.1:
"Pre jazdca na zvierati a pre sprievodcu vedených a hnaných zvierat primerane platia práva a povinnosti vodiča podľa tohto zákona" ,t.j. tam kde vo výkladovej časti paragrafového znenia zákona nie je uvedené motorové vozidlo tak platia aj pre jazdca na zvierati.
Na koni alebo vedľa koňa nie je možné vchádzať na pešiu zónu, pokiaľ to nie je doplnkovým nápisom na značke povolené. Pokuta za prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti môže byť udelená (tak ako cyklistovi; pozri povinnosti vodiča) - bez ohľadu či sa jedná o vodiča motorového vozidla, nemotorového alebo zvieraťa.
2.) VZN č.400 hovorí o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na vymedzenom území mesta Trnavy - takže na jazdca a ani na koňa sa to nevzťahuje a neplatí. Môže parkovať na parkovacom mieste alebo na zeleni, pokiaľ dodrží ostatné ustanovenia § 25 cit. zákona, ktorý pojednáva o miestach, kde je možné zastaviť a stáť.
3.) VZN č. 364, ktorým sa vydáva úplné znenie všeobecne záväzného nariadenia č. 191 o niektorých podmienkach držania psov v meste Trnave. VZN č. 364 rieši podmienky držania psov a určuje miesta len na venčenie psov a nie koní. S koňom môžte stáť na ceste alebo na zeleni mimo venčovísk pre psov.

Odbor dopravy a komunálnych služieb

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania