Oblúková ulica

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

V riešení
meno
Lucia Lašček 27. novembra 2018

Vodiči (hlavne taxíkov) si skracujú trasu Oblúkovou ulicou, pretože sa takto vyhýbajú hlavnému ťahu po Špačinskej ul. a nemusia stáť na svetelnej križovatke (Bučianská - Špačinská). Nedodržanie rýchlosti je tu tiež samozrejmosťou, napriek tomu, že táto ulica je obzvlášť neprehľadná, pretože po jednej strane parkujú autá a neďaleko sa nachádza ZŠ Atómová, čo komplikuje dopraviť rodičom svoje dieťa do školy a pre samotných žiakov sa stáva rizikom. Táto zóna by mala byť obytnou, ale keďže to nie je reálne, navrhujem zníženie rýchlosti na 40 km/h ak nie aj menej, čo by mohlo odradiť vodič skracovať si cestu. Podotýkam, že za posledný štvrťrok sa tu odohrali minimálne 4 dopravné nehody.

28. november 2018

Juraj

Keby to bola jednosmerka tak poviem ze by bolo jednoduche riesenie ju zaklukatit. Avsak nie je, tak myslim ze Radar s automatickym zasielanim pokut by ludi postupne od rychlosti odradit a este by zasponzoroval policiu :D
04. jún 2021

Ján

Zúžením cesty a/alebo pridaním hrbolatejšieho povrchu by sa dalo dosiahnuť zníženie rýchlosti, ale neviem ako by zúženie ovplyvnilo parkovanie na tej ulici.
07. jún 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za Váš podnet. Preposlali sme ho na vyjadrenie na príslušný odbor. O riešení podnetu budeme informovať. Ďakujeme za porozumenie
Kto? Odbor dopravy

Mesto Trnava
23. jún 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, k uvedenému podnetu uvádzame stanovisko z Odboru dopravy:

Osadenie obytnej zóny spomínaný problém nevyrieši, viď ustanovenie § 59

Osobitné ustanovenia o cestnej premávke v obytnej zóne, pešej zóne a školskej zóne

(1) V obytnej zóne, pešej zóne a školskej zóne chodci smú používať cestu v celej jej šírke, pričom sa na nich nevzťahuje § 52. Hry detí na ceste sú dovolené len v obytnej zóne.
(2) Do pešej zóny je povolený vjazd len vozidlám, ktorým to umožňuje dopravná značka.
(3) V obytnej zóne, pešej zóne a školskej zóne vodič smie jazdiť rýchlosťou najviac 20 km.h-1. Pritom je povinný dbať na zvýšenú ohľaduplnosť voči chodcom, ktorých nesmie ohroziť. Ak je to nevyhnutné, vodič je povinný zastaviť vozidlo. V obytnej zóne a pešej zóne je státie motorových vozidiel zakázané, ak dopravnou značkou nie je určené inak. V školskej zóne možno stáť, ak tým nie je obmedzený pohyb chodcov.
(4) V obytnej zóne, pešej zóne a školskej zóne chodci sú povinní umožniť vozidlám jazdu. To platí aj pre deti, ktoré sa hrajú v obytnej zóne.
(5) Ak v tejto hlave nie je ustanovené inak, platia pre premávku v obytnej zóne, pešej zóne a školskej zóne ostatné ustanovenia tohto zákona.

Návrh na zníženie rýchlosti predložíme Okresnému dopravnému inšpektorátu a v prípade schválenia bude môcť byť dopravné značenie osadené.

Odbor dopravy
23. jún 2021

Ján

Iba osadenie značky na zníženie rýchlosti nebude stačiť, pokiaľ je cesta navrhnutá pre vyššiu rýchlosť (čo aj je). Veľká šírka cesty, žiadne zákruty či spomaľovacie ostrovčeky a jasná viditeľnosť vyslovene provokujú na rýchlu jazdu.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania