Parkovanie a prístup k panelákom na Hlinách

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

V riešení
meno
Matej Cagala 06. decembra 2018

Včera o 2:30 sme dostali výjazd so záchrankou na hliny 11, ale po príchode k miestu sme zistili, že sa nemáme šancu dostať ku vchodu autom pre toto parkovanie. Cez vyznačené miesta sa sanitka určite nevojde. Čo potom hasiči?? Podľa nášho názoru, toto už hraničí s ohrozením života. V prípade núdze sa tam záchranné zložky nedostanú včas.

06. december 2018

Juraj

Este lepsie je ked stojis nahodou na chodniku pri prechode a auto sa tam snazi zaparkovat. Tolko nadavok, trubenia a pokusov o vytlacenie chodca z chodniku si este nevidel.
06. december 2018

Lubo

Urcite, Na hlinach je extrem. Ale ak sa tu toleruje parkovanie v kruhaci, menej ako 5m od priechodu (vratane na chodniku medzi priechodmi), potom k takejto anarchii musi zakonite dojst. “Pravidla” sa potom tvoria vlastne - “ved neodtahuju”. Nateraz by snad mohla pomoct kampan k zakladnej prejazdnosti ciest v lokalite pre RZP, hasicov. Mozno par rozumnych zaparkuje na nedalekom hyper parkovisku. No uz aby bolo hotove parkovanie pre rezidentov.
06. december 2018

martin

No ved hasicske auta su velke tatrovky, tie auta sa uhnu same, staci pridat plyn. A pan parkujuci vodic ma smolu
07. december 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
protiprávneho státia sa každú sekundu na území mesta dopúšťa obrovské množstvo vozidiel. Najmä v prípade státia vozidiel na sídliskách neustále porušuje predpisy veľmi veľa vodičov. Dôvody sú ako subjektívne – najmä snaha zaparkovať v blízkosti svojho obydlia, tak aj objektívne – nedostatok legálnych parkovacích miest. Ide často o zakázané státie menej ako 5 m od hranice križovatky, či od priechodu pre chodcov, zakázané státie na chodníku či zeleni, ale najmä o nedodržanie povinnosti ponechať trojmetrový jazdný pruh pre každý smer jazdy vozidiel.
Napriek tomu, že dopravné priestupky sú najfrekventovanejší delikt, ktorým sa mestská polícia pri svojej činnosti zaoberá, a napriek tomu, že máme vedomosť o neustálom páchaní priestupkov v statickej doprave, nie je možné zabezpečiť, aby každé protiprávne státie motorového vozidla bolo mestskou políciou zistené, a nepovažujeme ani za žiaduce, aby takéto konanie bolo vždy objasňované a riešené ako priestupok proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky.
Je nutné upozorniť, že v prípade sídliska Na hlinách všetky vozidlá, ktoré stoja mimo miest, ktoré sú dopravným značením označené ako parkoviská, stoja v rozpore s pravidlami cestnej premávky, keďže sídlisko je dopravnou značkou IP28a označené ako Obytná zóna, kde je zakázané státie, ak dopravnou značkou nie je určené inak.
V prípade spáchania priestupku proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, ktorého miera spoločenskej nebezpečnosti sa javí ako vysoká, sa prosím obráťte na stálu službu Mestskej polície mesta Trnava prostredníctvom bezplatnej telefónnej linky 159 v čase spáchania priestupku. Na miesto bude vyslaná hliadka, ktorá posúdi, či sa priestupok stal, a ak áno, vykoná úkony smerujúce k jeho objasneniu.

Mestská polícia mesta Trnava
07. december 2018

xxx

Je zvláštne, že komunikácia ZZS a Mestkej polície neprebieha priamo, ale sprostredkovane cez internetový portál...
07. december 2018

Peter

Pre mna je hlavne absurdna ta odpoved MsP, je to ctrl+c / ctrl+v do kazdeho prispevku o zlom parkovani bez ohladu na obsah.
07. december 2018

kolombo

To by ste niektorí chceli aby tam teraz nabehla mestská polícia a začala všetkých čo parkujú v zákaze pokutovať?Ja tam nebývam a povedzme,že mi to je jedno,ale kto môže za tú situáciu?Predsa mesto,ktoré tam dovolilo takú hustú výstavbu činžiakov!!!Už by bolo na čase,keby tam mesto postavili parkovací dom a potom by tvrdo pokutovali zlých vodičov.
07. december 2018

erik

neviem ako u vas ale u nas auta parkujuce v strede maju "vyhodenu rychlost" aby sa dali v pripade potreby potlacit, neni to ospravedlnenie len poznamka k bezpecnosti prejazdu (samozrejme ze zachranar nebude tlacit auto)
08. december 2018

Peter

to, ze sa parkuje v rozpore s pravidlami je asi pre vacsinu ludi pochopitelne. Ide skor o ignorantov co sa postavia do vychodu z prechodu a musis ist s kocikom po blate, alebo zastavia tak, ze sa nevies dostat z parkoviska a podobne. MsP by sa mala zamerat na taketo extremne parkovanie. Nikto za terajsej situacie nebude riesit 5 m od ktizovatky, statie v kruhaci...ale chodci, sanitka a hasici sa musia vediet dostat k cinziaku. To si musi kazdy z nas ked parkuje uvedomit.
08. december 2018

Flego

Kolombo, nič v zlom, ale prečo by mesto malo stavať parkovací dom? Ak máš rodinný dom, tak parkovacie miesto aj garáž si musíš stavať za svoje.Dokonca aj keď má bytovka vlastné pozemky, musíš stavať za svoje. Ak investor novej bytovky postaví parkovacie miesto, musíš si ho odkúpiť. Ale ľudia z komunistických panelákov, ktorí nemajú vlastné pozemky stále len kričia: dajte nám, urobte nám, zaplaťte nám, máme stále málo! Čo keby aj ľudia prejavili trochu iniciatívy, vytvorili občianske združenia a postavili si za vlastné parkovacie domy. A mesto by mohlo napríklad prispieť pozemkami zadarmo.
10. december 2018

Micro

Aj ja si prosím pozemok zadarmo :)
10. december 2018

Flego

Ak si dobre pamätám Micro, v 90-tych rokoch v niektorých mestách takéto pokusy boli, že ľudia zafinancovali parkoviská na mestských pozemkoch a 10 rokov mohli na nich parkovať zadarmo. Po 10 rokoch boli parkoviská mestské. Len časom to nejak zakapalo a v TT sa to ani neskúšalo.
10. december 2018

Matej Cagala

Takže z vyjadrenia mestskej polície mi vyplýva, že vždy keď sa nebudem vedieť z dôvodu zablokovania prístupovej cesty dostať so záchrankou k pacientovi, tak im mám zavolať a oni prídu a budú vyšetrovať či sa skutok nesprávneho parkovania stal alebo nestal. No myslím, že to v najbližších dňoch vyskúšam.
14. december 2018

Juraj

Predpokladam ze policia by dala podobnu odpoved aj na ludi co sa nemozu dostat rano z parkoviska ktore patri Tesco Expres a idu po metrovom chodniku a trave von z parkoviska.
19. december 2018

Peter Lopatka

Objektívny dôvod na nesprávne parkovanie existuje a volá sa nedostatok legálnych parkovacích miest? Zvláštne, že vo Viedni ani nikoho nenapadne sa trepať do centra alebo kdekoľvek, keď vie, že tam bez mastnej pokuty nezaparkuje. Stále nechápem tú politiku myslenia parkovacej politiky, že každý čo má 500€ na plechovú hrču, má automaticky nárok na parkovacie miesto pri dverách svojho domu, ak má plechových hŕč 5, tak pre všetkých päť? A keď mu to mesto bezplatne neumožní, tak má objektívny dôvod nechávať svoje hrče na trávnikoch, chodníkoch, kdekoľvek viac menej beztrestne?
20. december 2018

Micro

Vo Viedni majú fungujúce metro - zaparkuješ na periférii a dostaneš sa kam chceš. V Trnave nemáme ani len normálne fungujúcu MHD. Ešte aj prímestské spoje sa rušia. Niekedy je tá "plechová hrča" nevyhnutnosťou.
18. január 2019

Matúš Novotný

Myslim, že tento problem už nieje len na hlinach ale v už začina byť na celom území Trnavy. Aut každy rok pribuda. Hliny maju okolo 25 rokov. Deti, ktore tam vyrastali maju okolo 20-25 rokov a vlastne auta. Problemom su aj firemne auta. Dodavky atd. Myslim, že riešeni je viacero. Aj mladšie sidliska čaka za par rokov tento problem. Lahko je povedat parkujte na hyper parkovisku ale to neni dlhodobe riešenie, kedže vacšina hyper je už uzavreta rampamy.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania