Utoky psov dna 7.10.2013 na sidlisku prednadrazie II

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Neriešený
meno
Pavucik 10. októbra 2013

Nie je to tema, ktora by bola novinkou, ale posledne dni ma donutili, aby som vyjadrila svoj nazor.
7.10.2013 - rano okolo 5.30 sa na sidlisku prednadrazie II odohrali utoky 2 psov, ktori pochadzaju z Bieleho Kostola. Psy, ktore inak pravidelne utekaju na toto sidlisko roztrhali v osudne rano 3 mensich psikov, jeden poskodeny pan poskytol rozhovor pre televiziu Markiza, odvisielane bolo dnes 8.10.2013 v Televiznych novinach spolu s pripadom utoku psa na maloleteho chlapca v Malzeniciach. Okrem tohto pana sa stali obetami utoku tychto 2 psov z Bieleho kostola este dalsi dvaja psici, pricom jeden z nich bol vyrhnuty a nasledne roztrhany na ulici Tajovskeho mojmu susedovi, pri autobusovej zastavke. Dalsi pan si psa v to osudne rano zachranil tym, ze si ho schoval do bundy a skryl sa v stanku. Pred mesiacom som sa podielala na chytani jedneho z tychto dvoch zabehnutych psov, pricom sa tento cierny velky pes vyskytoval na ulici Tajovskeho, suseda vravela ze ho pozna, ze je z Bieleho Kostola. Policia psy odviezla, ako pred mesiacom tak aj teraz, po odchyteni naspat majitelovi bez riesenia problemu. Ak si majitel nedokaze svojich psov udrzat na svojom pozemku, mesto resp. policia by mala apelovat nato, aby si to majitel zabezpecil, bud retazami, alebo nech si ich zavrie doma, alebo elektronickymi obojkami. Kedze sa ale majitel vynasiel a vyhovoril sa na prestrihnuty plot, situacia sa vyriesila smiesnou pokutou a tym to hasne. ziadne opatrenia, aby sa nieco take nestalo v nedohladne. Zaujimalo by ma, kedze vela ludi tu na sidlisku a ja takisto, su svedkami, ze psy pravidelne utekaju z Bieleho Kostola a volne pobehuju tu na prednadrazi 2, ci majitelovi pravidelne niekto prestrihava plot, alebo to bola len zastierka, aby sa vyhol zodpovednosti. Teraz vychadzame so strachom von, pretoze nikto nenastoji na naprave, resp. vyvodeni dosledkov pre nezodpovedneho majitela.
Situacia zostava nevyriesena a mi sa mozme nadalej bat vychadzat von. Platime si dane, povinne si davame psov zacipovat a zbierame exkrementy po psovi a nemame narok ist na prechadzku bez toho, aby sme sa nebali, ze psy znova pribehnu a roztrhaju nam nasich psikov. Opakujem, nebolo to prvy raz, co sa tu tie psy potulovali, tak nechapem preco sa nic neriesi!

Reportaz (cas na videu 02.11.): http://tvnoviny.sk/video/videospravy/televizne-noviny/2452040

10. október 2013

Flego

Toto ma serie na tomto skorumpovanom štáte, že keď si nedám psíka začipovať hrozí mi 370 eur pokuty, ale keď mi ho niekto zabije tak sa nič nedeje. Majitelia agresívnych psov si vybavili, že ich chov nie je obmedzený aj keď pravidelne napádajú ľudí, o zabíjaní malých psov už ani nehovorím. Výrobcovia čipov si vybavili, že každý si musí čip kúpiť (mimochodom čip stojí 2,80 eura a viete čo vás stálo čipovanie) Nemáte dojem, že zákony sa robia na podporu zbohatlíkov a vagabundov a diskriminujú obyčajných slušných ľudí????? No ale naspäť k téme: mám maličkého psíka s ktorým pravidelne chodím na venčisko pri koľajach na Prednádraží, do lesoparku aj do Kamenáča. Mám chodiť ozbrojený pištoľou aby som svojho psa ochránil alebo ako to mám riešiť?????
11. október 2013

fugi

nooo ak by ste mal pistol a utociaceho psa(utok by zacal nie ten vas) zastrelil v tomto state by ste dostal mastnu pokutu za zabitie psa + zakaz drzania zbrane a este by vas majitel toho psa zaloval o nekrestanske prachy.skuste teleskopicky obusok, el. obusok alebo sprej proti psom.v kazdom army shope nieco z toho mat budu urcite
11. október 2013

Monika

Ide o to, ze kam sme to uz dospeli ked budem musiet nieco z toho mat pri sebe len preto, ze chcem ist vyvencit psa. To uz je troska moc.
11. október 2013

Flego

Keď tak v pokoji sedím pri počítači nemôžem zodpovedne prehlásiť, že som taký hrdina aby som sa priblížil k útočiacemu psovi na dosah obušku. :-) Ale človek v strese asi dokáže nemožné. Len pár príkladov z môjho okolia:
1. Kamoš bil holými rukami dospelého rotvajlera, ktorý zdrapol jeho psíka. Keď sme sa ho pýtali, či myslel na to čo sa mu môže stať, povedal, že ani nevie čo robil, jediná túžba bola zachrániť psíka. Aj to dokázal aj keď ho rotvajler prenasledoval až do vchodu bytovky, majiteľ nad ním vôbec nemal kontrolu.
2. Kamoškinho psa napadli psi čo vybehli cez dieru v plote. Pri bitke utŕžila aj ona, ale s krvácajúcou rukou utekala najprv na veterinu zachrániť psa a až potom myslela na seba.
3. Majiteľ rotvajlera išiel nakupovať a psa nechal bez dozoru pred obchodom. Keď išla okolo moja kolegyňa so psom, rotvajler zaútočil a prehryzol mu brucho. Náhodný okoloidúci psov od seba odtrhol, a psík zranenie prežil.
Mne sa zatiaľ nič podobné nestalo, stretli sme už stovky psov, veľkých aj malých ale všetci mali zodpovedných majiteľov, ktorý dbali na bezpečnosť. Ale ako vyplýva z úvodného príspevku stačí jeden debil a dokáže terorizovať široké okolie....
11. október 2013

Ján

I psov z činžiakov dať preč, zakázať to zákonom- iba pre neschopných majiteľov- narúšajú nažívanie, obsadzujú detské ihriská budia nás 5:20 každý deň, štekajajú a primit. majitelia ich len poťahujú, lebo sa musia dorozprávať! pes za to nemôže , ale majitelia. preč ich !!! nezberajú po nich... otrasná doba
11. október 2013

pavucik

Ja po svojom psovi exkrementy zdviham, ihriskam sa vyhybam, lebo je to podla mna nehygienicke aby zvierata (ale aj ludia) robili potreby na miestach, kde sa hraju deti. Teba budi 5.20 pes stekanim, mna zasa kazde rano, cez den a vecer dupotanie deciek po byte od jednej izby po druhu - vkuse. Nehovorim o normalnom pobehovani a o dupotani ako keby tam behali nosorozci. Ked som bola ja mala, nasi ma vzdy napomenuli aby som nedupotala, alebo nerobila nejaky neprimerany hluk, pretoze v cinziaku nebyvame sami. Bohuzial v dnesnej dobe rodicia nechaju decko robit co sa mu zachce, len aby ho neotravovalo.
Ohladom toho stekania, samozrejme ze treba takisto usmernovat dom.zviera aby nenarusovalo domovy klud, ale ked ostatni obyvatelia sa neunuvaju robit to iste a bud pocut neskonale kricanie az pred cinziak, alebo ozralcov a dalsich skupinovych uzivatelov alkoholickych napojov robit krik a bordel (porozbijane flase po travniku, spaky, vyhodene plastove flase atd.) preco by mi malo byt zakonom zakazane aby som si vo vlastnom byte chovala domace zviera.
Takisto odsudzujem to, ze si majitelia nevedia odpratat po svojom psovi a potom ludia odsudzuju aj tych, ktori upratuju ako sa ma.
Kedze je zviera stale len zviera, nech ho mam chvilu alebo 10 rokov, obojky, voditka, u agresivnych plemien nahubky - povinnost.
12. október 2013

Flego

Podmienky držania psov v meste upravuje VZN 364, podrobné znenie nájdete na stránke mesta. Uvediem len pár výňatkov vlastnými slovami, nechce sa mi písať celý text:
článok 4 odstavec 6: na verejnom priestranstve musí byť každý pes na vôdzke a musí mať nasadený náhubok, náhubok nemusia mať len výslovne vymenované trpasličie plemená
článok 4 odstavec 10: bez vôdzky len na výslovne vymenovaných venčiskách, ale s náhubkom!
článok 5 odstavec 1: výkaly okamžite odstrániť, to platí aj na venčiskách
článok 6 odstavec 1 bod f: nezabránenie voľnému pohybu psa mimo vyhradených venčísk pokuta 165 eur
článok 6 odstavec 2 bod b: nezabránenie útoku na človeka alebo zviera pokuta 165 eur
článok 6 odstavec 2 bod f: neodstránenie výkalov 65 eur
Takže Janko, pavučik a iný nespokojný so súčasným stavom, ak zbadáte nespratného psíčkara, ktorý robí hanbu ostatným psíčkarom kontaktujte okamžite mestskú políciu na čísle 159 a podeľte sa s nami o skúsenosti ako bola sťažnosť vybavená.
PS: mňa osobne najviac pobavilo neodstránenie výkalov za 65 eur, stačí sa prejsť trochu po trávnikoch a nájdete výkaly za tisíce eur, no a domov si na topánkach prinesiete hotový majetok :-)
12. október 2013

Pavucik

O tych voditkach resp.nahubkov som pisala hlavne preto, ze keby mal kazdy svojho psa uviazaneho, nebolo by problemov. Poznam majitela pitbula, ktory pusti psa von a obojok ma majitel zaveseny na krku asi na okrasu. Na ceste domov som zasa stretla jednu pani s dvoma neuviazanymi pitbulmi, nemala ich pod kontroliu, absolutne ju nepocuvali a ked som ju slusne poziadala, aby si ich uviazala, lebo jeden sa po mne rozbehol, tak ona mi na to, ze vsak on vam neublizi. Ja mam maleho psika a stale ho mam na obojku. Snazim sa tychto ludi slusne poziadat, aby dodrziavali urcite nariadenia (obojok, exkrementy...), ale vacsinou su to ludia, ktorym robi asi dobre, robit svojim arogantnym spravanim hanbu a zle meno druhym psickarom.
Suhlasim s Flegom.
15. október 2013

Flego

Prosím náčelníka MsP pána Mgr. Igora Kelešiho, aby sa vyjadril k problematike, ktorú tu nastoľuje autorka článku a aj účastníci diskusie. V Trnave predsa platí VZN o podmienkach držania psov, ktoré je veľmi dobre spracované a postihuje celé spektrum vyššie uvedených problémov, takže pri jeho dôslednom dodržiavaní by problémy so psíčkarmi nemali nastať. Takisto pracovníci MsP pravidelne prechádzajú svoje rajóny, takže predpokladám, že "svojich" psíčkarov poznajú a vedia ich skontrolovať. Tiež aj pokuty 165 a 65 eur sú pre mestský rozpočet zaujímavé.
Každý pes musí mať na obojku známku - keď si prezriem štatistiky mesta, veľa psov, ktorých poznám je neevidovaných.
Každý pes musí mať náhubok okrem výslovne vymenovaných trpasličích plemien - Zanet upozorňuje na článok, že súd sa zastal trnavských psov. Ale kto sa zastane trnavských ľudí??? Až dieťa toho pána sudcu pohryzie pes, ktorý by inak musel mať náhubok, možno pochopí o čom je toto VZN.
Každý pes musí byť na vodítku okrem výslovne vymenovaných priestorov vyhradených pre psov - nie je žiadny problém stretnúť psa bez vodítka kdekoľvek na verejnosti.
Každý kto vedie psa musí mať prostriedky na odstránenie výkalov a výkaly bezodkladne odstrániť, to platí aj na priestoroch vyhradených pre psov. Mnohokrát som upozorňoval majiteľov aby si hovienko odstránili, ale dostal som odpoveď, že ja si za psa platím, tak nič zbierať nebudem.
Keď sme boli deti hrávali sme sa na trávniku pred bytovkou. Ľutujem dnešné mamičky - z trávnikov sa stali psie záchodky. Už samotný moč je nehygienický a ak si dieťa sadne do hovienka, to už je hotová katastrofa. Nebolo by načase vrátiť zase trávniky deťom? Veď boli vysadené pre ľudí a nie na venčenie psov.
Pán náčelník,nebude asi inej cesty, len nespratných psíčkarov prinútiť k dodržiavaniu zákona dôsledným udeľovaním pokút. Zákony a VZN platia pre každého, tak prečo by psíčkari mali byť výnimka?
Navrhujem, keď už má mesto psov evidovaných v počítači, aby každý priestupok bol psovi zaznamenaný do evidencie. Tým by sa vyselektovali chronický porušovatelia VZN, ktorý by mohli byť sankcionovaní vyššími poplatkami za psa alebo vyššími pokutami pri opakovaní priestupku.
Skúste aj napísať, ako by polícii mohli pomôcť samotní občania, určite by sa mnoho z nich zapojilo, či už sú psíčkari alebo nepsíčkari, aby naše mesto bolo čistejšie a bezpečnejšie.
15. október 2013

Flego

Ešte sa vrátim k venčeniu psov. Môj pes má napríklad záchodík doma a poznám aj iných psíčkarov, ktorý to takto praktizujú. No a keď to na môjho psa príde vonku pred bytovkou odíde vždy na jedno konkrétne miesto a tam vykoná potrebu. A ak sme niekde v prírode, zostane stáť pri svojom hovienku a pozerá na mňa, že čo s tým urobíme. Pes je veľmi inteligentné a čistotné zviera, ktoré zásadne neserie vo svojom teritóriu. Takže ak pes špiní kdekoľvek po trávniku je to len vizitka ignorantského majiteľa. Nie je žiadny problém naučiť psa aby vykonával potrebu na jednom mieste ktoré mu určíte. Ak ho za to pochválite rád to bude robiť. Nájdite si miesto, kde sa nehrajú deti, podľa možnosti blízko kontajnera aby ste hovienko nemuseli ďaleko nosiť. Chce to trochu trpezlivosti, ale výsledok bude stáť za to - trávniky budú čisté a nepsíčkari na nás prestanú zazerať.
15. október 2013

Zanet

Ja svojho hafana neucim na konkretne miesto (mam ho rok, takze cas, kedy da vonku bobek sa meni-predlzuje), avsak tie vykaly zbieram. to, ze platim dan za psa, mi nikdy nenapadlo pouzit ako argument, preco nezbierat. aj mne ako majitelke psa prekaza, ked idem so psom a vsade samy bobek. ani ja nezavidim mamickam s detmi. musim vsak podoknut, ze dost casto vidam vo svojom okoli, ze majitelia psov po svojich psoch upratuju. s absolutnym prikazom nosit nahubok nesuhlasim. su situacie, kde je potrebny, ale nehrotila by som to. vseobecne je najdolezitejsie psa vychovat. ked nie je poslusny, treba si byt toho vedomy a podla toho sa aj spravat. pokial ide o novy zakon, hlavne nech nie je robeny narychlo bez rozmyslu.
15. október 2013

Flego

Som si absolútne istý Zanet, že veľa ľudí v tvojom okolí po psoch upratuje. Keď si zoberieš že psík spraví denne asi 3 kôpky, za rok je to vyše 1000 a ak je v bytovke 10 psov je to tak 10000 až 12000 kôpok ročne. No a keď si predstavíš aký veľký je trávnik pred bytovkou onedlho by sme chodili po členky v hovnách. To čo vidíš v tráve robí len zopár neprispôsobivých psíčkarov.
No a čo sa týka náhubku inak to vníma psíčkar, ktorého milovaný psík musí nosiť náhubok a inak to vníma rodič, ktorého milované dieťa leží v nemocnici a bude mať možno trvalé následky lebo pes nemal náhubok. Keď treba voliť medzi človekom a psom, človek musí mať jednoznačne prednosť, preto tvrdím, že ten pán sudca nevie alebo nechce vedieť čo urobil.
Je naivné si myslieť že človek si je vedomý že jeho pes zaútočí. Ak si nájdeš články o útokoch psov, nikto si to nepripúšťal a posledné slová obyčajne boli - nebojte sa nič vám neurobí. Kto by chcel výnimku z nosenia náhubku musel by absolvovať skúšky na základe ktorých by skúšobný komisár vydal potvrdenie, že konkrétny človek môže viesť konkrétneho psa za dodržania konkrétnych podmienok bez náhubku. Lenže takáto výnimka už nieje v kompetencii mesta ale musí to riešiť národná rada. No a v správach vidíme, že tento podobný zákon kamsi zmizol. Takéto riešenie by bolo férové, lebo keď máš auto musíš mať vodičák, ak máš pištoľ musíš mať zbrojný pas, tak ak máš psa, tak by mali byť skúšky odbornej spôsobilosti. Pes, ktorý nieje dokonale vycvičený, bez náhubku a vodítka je odistená zbraň, ktorá skôr či neskôr niekoho zraní. Tisíckrát môže bez problémov poslúchnuť ale stačí ak len raz neposlúchne a môže to mať doživotné následky.
22. október 2013

Flego

Včera zase jeden milý psíček dohrýzol chlapca v Leopoldove, no ale prečo by sme niečo riešili veď zdravých detí zostáva ešte dosť a peniaze nám v zdravotníctve tiež nechýbajú.....
22. október 2013

Zanet

Zaujimave je, ze tusim vo vsetkych troch pripadoch islo o psa/psov z dvora rodinneho domu
22. október 2013

Pavucik

Myslim ze vela veci by sa vyriesilo keby konecne nadobudla platnost trestopravnej zadpovednosti majitelov za svojich psov. Ja ako psickarka som si vedoma zodpovednosti, ja sama som sa rozhodla pre chovanie zvierata a som zan zopovedna. Ked niekto dostane len smiesnu pokutu (popripade psa zastrelia) co sa tym vyriesi? NIC. Majitel si v tom druhom pripade zaobstara dalsieho a kolotoc sa toci dalej. Ak by bol majitel trestne zodpovedny za svojho psika a zabitie cloveka psom by bola dana na zodpovednost majitelovi ako oblizenie na zdravi s nasledkom smrti, cize vyvodzujeme z toho trest odnatia slobody, myslim ze by si kazdy rozmyslel, ci chce ist sediet alebo si da zalezat na tom, aby zaistil bezpecnost nielen sam sebe ale hlavne druhych ludi. Nezmyslene "riesenie" vlady urobit zoznam nebezpecnych plemien ma vyznam aky? Kazde zviera moze byt nebezpecne, treba si uvedomit ze zviera bude vzdy len zviera. To mozem rovno vycvicit pitbulla napr. na zabijanie a postvat ho proti niekomu koho nemusim. Mne nic nehrozi pretoze dotycneho zabil pes, takze ho utratia a ja si mozem dalej spokojne hoviet.
29. január 2014

Flego

V posledných mesiacoch sa vyskytlo viacero útokov psov http://www.trnavskyhlas.sk/c/11588-utok-psa-v-modranke-stvornohy-clen-rodiny-bony-atak-neprezil.htm Ten dnešný útok na Kalvárii bol tak brutálny, že aj policajti museli použiť zbrane http://www.trnavskyhlas.sk/c/12355-policajti-na-kalvarii-zastrelili-psov-ktori-ohrozovali-mlade-dievca.htm Ako majiteľ malého psa sa v tomto meste necítim bezpečne. Čo s tým mesto mieni robiť?
29. január 2014

Pavucik

Chodim cez Kalvariu kazdy den, pitbuli, argentinske dogy.... volne pustene, bez nahubkov. Ked tade chodievam, vzdy mam strach ci niektori z nich nezautoci. Ak chce mat majitel pusteneho psa, nech ho zaopatri nahubkom, pretoze takto volne pusteni ak sa do niekoho pustia, tak si majitelia nic nezmozu. Vsetci sa vyhovaraju ze jeho pes ho poslucha alebo ze su to len stenata, ale zabudaju na jeden dolezity faktor. Pes je zviera a nikdy nemozete predvidat spravanie, tak ako sa to neda aj u ludi. Ked raz niekomu "prepne" tak to vacsinou konci tragediou. Samozrejme riesit sa to bude az ked sa nieco stane nejakej dolezitej alebo znamej osobe, ostatni maju smolu.
21. február 2014

Flego

Keď sa nepodarilo vyriešiť zlých psov skúsime vyriešiť aspoň tie hovienka...
https://www.odkazprestarostu.sk/trnava/podnety/7740/vratme-travu-detom
25. apríl 2014

L

Ludia, nezabudni prosím vás na to, že pes je hlavne spoločenské zviera, ktoré miluje ľudí a najviac socializované sú práve bytové psy. Žiadny z tých psov nejde von na prechádzku s majitelom s cielom dokúsať niekoho. Psov treba vychovávať, socializovať, udržiavať zdravých a učiť deti láske k zvieratám a nie k nenávisti lebo fuuuj pes. Pes je úžasné zviera, ktoré dokáže liečiť psychické choroby u ľudí a spríjemňuje mnohým ľudom život a je len na nás ako sa k tomu postavíme, či psa zmagoríme, alebo ho vychováme na dokonalého spoločníka pre nás aj pre celé okolie.
25. apríl 2014

Flego

:-) pekne si to napísal. Áno, ak si dobrý človek, milý k ľuďom aj ku psom aj tvoj pes bude taký. Horšie je ak si nevrlý a arogantný a tvoj pes sa snaží na teba podobať :-) to by som už stretnutie s ním radšej neriskoval...
12. marec 2015

karol

nebezpecna moze byt aj civava ratlik pudel hoc co a najkrajsie je to ze ked niektori na psa bez voditka vykrikuju ficko ficko a pes nic ide si svoje cize neni som zato aby bol pes na voditku ale ked mu dam povel tak nech posluchne
12. marec 2015

karol

nebezpecna moze byt aj civava ratlik pudel hoc co a najkrajsie je to ze ked niektori na psa bez voditka vykrikuju ficko ficko a pes nic ide si svoje cize neni som zato aby bol pes na voditku ale ked mu dam povel tak nech posluchne

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania