Studená voda v bazéne

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
voda 16. januára 2019

V Trnave máme debarierizovanú mestskú plaváreň na Zátvore. Bola to veľká investícia, ale vozíčkari plaváreň nevyužívajú. Vyhradené parkovisko pre imobilných, prístup na 1.poschodie, šatňa i zdvihák do bazéna sú perfektné. Je tam však jeden skrytý problém, ktorý nesúvisí s bezbarierovosťou a to je studená voda v bazéne.
Tento problém je od postavenia tejto plavárne. Myslela som, že keď sa plaváreň zateplí, zníži sa únik tepla a zlepší sa aj teplota vody. Nestalo sa tak, voda je naďalej studená. Vozičkari hneď po sprístupnení signalizovali tento problém, že pri plávaní v tejto plavárni hneď nachladnú.
Otázka je, v čom je problém slabého ohrevu vody. Technické vybavenie plavárne nedovoľuje vyšší ohrev, z nejakého dôvodu zotrvačnosťou sa ohrieva voda iba na nízku teplotu (keď to stačilo pred 30.rokmi, stačí to aj teraz), alebo sa o tomto probléme nehovorí, lebo sa o ňom nevie.
Ďakujem, že budete venovať tomuto problému pozornosť.

17. január 2019

erik

vie sa o tom ale sa neriesi, deti tam chodili na plavecky drkotali zuby ale prezili :-), ja som tam vydrzal len ked som stale plaval :-)
17. január 2019

Juraj

Technika na teplejsiu vodu tam je, to by ale niekto musel chciet realne prikurit.
17. január 2019

Jana

Bývam neďaleko ale tiež plaváreň nevyužívam ťažko sa pohybujem a voda je mi studená a nevládzem sále plávať a dlho tam nevydržím. Jana
17. január 2019

Citizen

Nechcem tu nikoho z vas poucovat ale na tuto plavaren chodim aj ja a nemyslim si ,ze voda je chladna. V prvom rade si treba uvedomit ze je to plavecky bazen a nie termalny. Podla vyhlasky sa teplota vody v plaveckych bazenoch pohybujue od 26-28 stupnov nie vsak viac ako 28 co plavaren aj splna. Je to hlavne kvoli hygienickemu hladisku. Taktiez zateplenie budovy nema ziadny suvis s teplotou vody v bazene. Ak uz daco treba riesit tak su to podla mna sprchy pretoze tie su na tejto plavarni v zalostnom stave.
22. január 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
podľa § 8 ods. 7 Vyhlášky Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky o požiadavkách na kvalitu vody, kontrolu kvality vody a o požiadavkách na prevádzku, vybavenie prevádzkových plôch, priestorov a zariadení na prírodnom kúpalisku a na umelom kúpalisku je najvyššia prípustná teplota vody v plaveckom bazéne 28 stupňov C. Vyššia teplota vody v plaveckom bazéne predstavuje zvýšené riziko šírenia baktérií (najmä baktéria Pseudomonas aeruginosa, ktorá vyvoláva ťažké infekcie) a rôznych kožných chorôb. Podľa predchádzajúcej vyhlášky platnej do roku 2012 bola dokonca maximálna povolená teplota vody v plaveckom bazéne 26 stupňov C. Teplota vody v bazéne Mestskej plavárne Zátvor je udržiavaná na najvyššej povolenej úrovni 28 stupňov C. Teplota vzduchu sa pohybuje v rozmedzí 30 – 31 stupňov C, čím je dodržaný odporúčaný rozdiel medzi teplotou vody a vzduchu 2 – 4 stupňov C.
Ideálna teplota vody pre aktívne plávanie je 26 – 28 stupňov C. V neplaveckých bazénoch je povolená o niečo vyššia teplota vody, maximálne 30 stupňov C, v oddychových bazénoch je to 40 stupňov C. V plaveckom bazéne platné hygienické predpisy, ktoré upravujú požiadavky na kvalitu vody a prevádzku kúpalísk, nedovoľujú zvýšiť teplotu vody nad 28 stupňov C.

Správa kultúrnych a športových zariadení
17. marec 2022

Marcel Nagy

tiez nevidim “studenu vodu” ako problem.. Ke to plavecky bazen, teplota vody na plavanie je idealna..

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania