Chodnik cez lesopark

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Neriešený
meno
Ivan Šimna 11. marca 2019

Chodník pre peších vedúci vo vnútri lesíka paralelne s kamennou cestou sa hlavne cez víkendy mimoriadne zahusťuje cyklistami, v nedeľu 10.3.'19 som na 50m úseku narátal 6 cyklistov, 20 chodcov a štyroch psíkov, čo už hraničilo s bezpečnosťou, myslím že pre cyklistov to nemá efekt rekreačný a efekt tréningový už vôbec nie, vzhľadom k tomu že popri kamennej ceste je vyznačená cyklotrasa, chodník pre peších lesíkom by som označil značkou "chodník pre chodcov" prípadne "zákaz vjazdu cyklistom" a občas tam poslal Mestskú políciu, ďakujem, IvanŠimna

11. marec 2019

Palcino Čavojský

Bolo by dobré doplniť tento podnet o to, že, ak má byť chodník v lesoparku pre chodcov, chodník pri ceste by mal byť LEN cyklochodník. V súčasnej dobe je to chodník pre cyklistov a chodcov zároveň.
11. marec 2019

Peto

chodník cez lesopark nie je osvetlený, preto je pri ceste spoločný chodník pre chodcov a cyklistov.
12. marec 2019

Ivan Šimna

to :5ulo, áno, to je pravda, bolo by nefér vytlačiť v noci chodcov do neosvetleného lesa, nechal by som chodník popri ceste spoločný, tam by som to nechal na vzájomnej tolerancii a slušnosti, nemal by byť problém, za tmy je tam minimum ľudí, väčšinou len trénujúci osamelí bežci a cyklisti sú len bielokostolčania, čo idú skoro ráno alebo večer z/do roboty na historických libertách veľmi pomaly :)
12. marec 2019

Palcino Čavojský

Pán Šimna, buď vy budete dávať právo jazdy cyklistom len cez cyklochodník pri ceste, alebo sa na slušnosť a tolerantnosť spoliehajte aj na chodníku v lesoparku. Ak nejaký cyklista zrazí neosvetleného chodca, povedia si len prepáčte? Na vzájomnú slušnosť a toleranciu spoliehajú chodci na rôznych úsekoch cyklotrás (Rybníková, Veterná) a, ak cyklista zazvoní na chodcu na cyklochodníku, dostanú sa mu neslušné a netolerantné odozvy.
12. marec 2019

Juraj

@Ivan Šimna: Takze vam vadia cyklisti na chodniku, a co tak polka ludi co komplikuje zas cyklistom zivot ked sa premavaju po cyklochodnikoch aj napriek zakazu? Krasny priklad je Rybnikova, chodnik asi 50cm od cyklochodnika a mamicky s kocikom si to proste bez problemov valia po cyklo, a este aj vynadaju ked ich milo upozornis ze doslova hned vedla je klasicky chodnik pre chodcov...

Aby sme si boli vsetci rovny, co tak auta na chodniku? Tie vam nevadia? Maju vlastnu komunikaciu VSADE aj napriek tomu pouzivaju vec pre chodcov.
12. marec 2019

Ivan Šimna

to palcino,to juraj: súčasný právny stav už teraz zakazuje jazdu bicyklom po chodníku, mne vadí len to ak ich je príliš veľa, tam už ani slušnosť nepomôže, 30 rokov som chodil na kamenáč na bicykli, ale nikdy ma nenapadlo v nedeľu poobede pri krásnom počasí ísť kľučkovať medzi chodcov na chodník v lesoparku, spomínať správanie neidetifikovateľnej masy ľudí dokonca v inej lokalite nie je konštruktívne, píšte prosím návrhy riešenia , žiadny hate
12. marec 2019

Juraj

Tu neni ziadny hate, ja sa cesticke v lesoparku vyhybam kedze vedla je cyklo. Len upozornujem ze toto spravanie je obojstranne, a dokym to nepochopia obe strany tak zakazov moze byt milion.
12. marec 2019

Palcino Čavojský

Pán Šimna, ja teraz naozaj nerozumiem, čo chcete... viete, že už pred 30 rokmi cyklisti mali zákaz jazdiť po chodníku.. preštudujte si aj súčasný legislatívny stav, ktorý hovorí, že cyklochodník je komunikácia určená pre cyklistov. Chodník v lesoparku je dosť široký, aby sa tam popratali všetci chodci a z "chodníka pre chodcov a cyklistov" pri ceste bol "chodník pre cyklistov" . Správanie sa chodcov na cyklocestách spomíname preto, že či na Rybníkovej tak aj na Kamennej ceste by mali platiť rovnaké pravidlá dané zákonom. Tiež mám len obyčajný bicykel - skladačku. Sagana som nekopíroval a ani neokradol. Nevyužívam chodník v lesoparku, ale ak idem smerom do Kamenáča, využívam sklon chodníka na celkom príjemnú rýchlu jazdu... ak mi tam nezavadzajú chodci. Vám vadí veľa cyklistov na chodníku v lesoparku, mne vadí veľa chodcov na cyklochodníkoch
12. marec 2019

Palcino Čavojský

takto to často vyzerá na tej Rybníkovej:
12. marec 2019

Juraj

Dakujem za krasnu foto aj s mamickou s kocikom :D
12. marec 2019

Flego

Ja som za už dávno. Buď aby sa cyklisti z lesoparku úplne vylúčili, alebo aby sa aspoň rýchlosť obmedzila na rýchlosť chôdze 5 km/hod. Mnohí takýmto tempom aj chodia, či už sú to starší ľudia alebo rodičia s detičkami. Ale nechápem, prečo má niekto potrebu v športovom oblečení s prilbou na hlave rútiť sa lesoparkom v dave chodcov. Je len otázka času, kým zrazí dieťa alebo psa a sám sa dochráme. Deti aj psi menia smer spontánne a nemožno sa spoliehať, že ak má cyklista cestu voľnú, bude ju mať voľnú aj o sekundu neskôr.
13. marec 2019

Juraj

@Flego: Plne s tebou suhlasim, ale to co si napisal od "Mnohí takýmto tempom..." podla mna plne plati aj na kombinovany chodnik pri ceste. Naviac toto je velmi jednostranne riesenie a neriesi komplexne problem.
13. marec 2019

Peto

Pokial si dobre pamatam, tak do lesoparku byval zakaz vjazdu cyklistom a bol oznaceny znackami na zaciatku a na konci lesoparku. Teraz pozeram google street view a vidim, ze znacky su prec.
Takze cele je to aktualne naozaj uz len o tolerancii.
13. marec 2019

Palcino Čavojský

som alergický na toleranciu tam, kde by mali jednoznačne platiť zákony a pravidlá. Ako si predstavujete riešenie kolízie len s toleranciou? Potom sú tu hneď dve výčitky a je jedno, či hovorím o ceste v lesoparku alebo pri ceste: - Nelietajte tu na tom bicykli ako taký blázon, veď tu chodia ľudia!! - chodíte po tom chodníku ako ovce, ako vás majú obchádzať cyklisti?!?!?! Kto bude mať pravdu s dôrazom na toleranciu?
13. marec 2019

Peto

Palcino, ja rozumiem, co chces povedat a vobec neodporujem. Vytacaju ma auta na chodniku, vytacaju ma chodci na cyklochodniku a ako chodca ma vytacaju cyklisti na chodniku. Aj na kolobezke je to tak, ze ak mi to situacia nedovoluje, tak jednoducho neletim a nekluckujem ako blazon pomedzi ludi.
V kamenaci sa to vyriesi az vtedy, ked sa lesopark patricne osvetli a vycleni sa chodnik pre chodcov a zvlasat cyklistov. Nateraz to z "nocneho bezpecnostneho hladiska" musi byt zdruzeny chodnik. Cize trebalo by najskor tlacit na instalaciu osvetlenia do parku (len co potom tie zvieratka?) :D
13. marec 2019

sigiq

Najväčším problém súčasného človeka je ,že mi pripadá ,ako z inej planéty.Ľudia chodia,ako zombíci,proste neduchaprítomný.Treba si uvedomiť ,že pravidlá platia aj na chodníku nie ,len na ceste a to je kameň úrazu.Ľudia chodia širinu ,marinu po ľavej strane,po pravej strane,stredom proste hoci ako.Vyhláška jasne určuje chodcom chodiť po pravej strane.Keby to ľudia dodržovali tak nie je problém medzi chodcami a cyklistami.Predstavte si,že jazdíte po ceste ,ako vás napadne.Preto sú sústavné strety medzi chodcami a cyklistami ,lebo to majú proste v paži.K tomu ,keď sa pridá arogancia a provokatér tak je konflikt na svete.Veľa krát tadiaľ prejdem,ale ľudia chodia ,ako ich napadne.Dokonca aj ,keď vás vidia z dostatočnej vzdialenosti a vy nejdete rýchlo tak vás proste odignorujú.Zažil som krásnu situáciu a nie jednu ,keď ma rodič videl ,ako idem na bicykli po pravej strane a pomaly,jeho malé dieťa sa tam naháňalo z druhým,ani nemihol brvou.Keď som ho upozornil tak mi povedal ,že vedľa je cyklochodník.Má význam sa sním hádať ,keď kvôli svojej arogancii nechá zraziť aj dieťa.To isté psíčkari,dvoch psov na vodítku cez celú šírku chodníku a pani si snáď myslí ,že vzlietnem,choré.Keď ľudia budú dodržovať pravidlá a budú chodiť kadiaľ majú a budú vnímať svet okolo tak k stretom nepríde ,ale to je skôr scifi,ako realita.Ja som za ,keď chodník cez lesopark bude ,len pre chodcov,ale v takom prípade chodník pri ceste ,len pre cyklistov a bude v tomto konkrétnom prípade po probléme.
13. marec 2019

Palcino Čavojský

čítal dom teraz o tom, že Štrky sa už rozbehli. prvé, čo je v tomto článku písané je, že bude inštalované osvetlenie tak v rekreačnej zóne ako aj na ceste tam. Zvieratá v lesoparku pomaly miznú a osvetlenie chodníka to nezmení, keď už sú tam len pásy zelené medzi cestou, chodníkom a rodinnými domami. a dokonca by sa tam nemuselo svietiť celú noc. Chodník pri ceste by mohol byť združený v čase napr. od 20.00 hod. do 6.00 hod. oba chodníky sú využívané hlavne v denných hodinách. Treba si uvedomiť, že ľudia stále častejšie siahajú po možnosti ekologicky sa hýbať v rýchlosti vyššej ako je chôdza. Bicykle, tandemy, kolobežky, segwaye, gyroboardy... práve komunikácie pre chodcov na Kamennej ceste dávajú možnosť bezpečne oddeliť chodcov od "koleckovych" rekreantov. namiesto toho preferujeme stale auta a chodcov a nič medzi tým. Akceptujte konečne aj iné formy prepravy ako tieto dve
13. marec 2019

Palcino Čavojský

Jednoducho si myslím, že tak ako sa ľudia naučili, že cesta je pre autá a chodník pre chodcov, tak sa musia naučiť aj to, že chodník pre cyklistov je pre cyklistov (a "kolečkových"). A to platí tak pre cyklistu na chodníku ako pre chodca na cyklochodníku. Bohužiaľ, tu vidím jedinú možnosť výuky - kontrola dodržiavania pravidiel políciou.

Nedávno som zazvonil na jedného pána chodca na cyklochodníku na Veternej. Začal mi nadávať, že tam nemám naňho zvoniť. A že on ignoruje Bročkove výmysly, pretože chodník pre chodcov je užší. Tak som mu povedal, že nech ide na cestu, tá je širšia a nie je to Bročkov výmysel.. Rozbehol sa po mne s tým, že ma napadne...
15. marec 2019

Filip

V parku je chladok, na cyklochodniku nie. Ked vam v lete pecie 38 na hlavu chcem vas vidiet ako idete (s dietatom) po tom cyklochodniku. Uplne staci spomalit, nehrat sa na Sagana a byt ohladuplny
02. apríl 2019

Klaudia Slobodová

Prečo nemôžu jazdiť cyklisti po cestách, tak ako kedysi? Teraz sa im budujú chodníky, aj tak jazdia kade chcú. Tam kde nie sú cyklochodníky sa nejazdí? Chodci nemôžu chodiť po cestách. Tiež jazdím na bicykli, ale po ceste. Ten kto nevie jazdiť, môže sa to naučiť na dopravnom ihrisku. Správajme sa ako účastníci cestnej premávky.
03. apríl 2019

Palcino Čavojský

Pani Klaudia, kedysi bol problém, ak Vás ofúkla jedna tatrovka a pri vás zasyčala.. teraz sú cesty plné rýchlejších áut.
03. apríl 2019

Juraj Madro

Voľakedy bol cyklista chudobný, neskôr skromný a ekologicky mysliaci, teraz sa z neho stáva vyparádený narcis, ktorý si na všetky strany bezohľadne vynucuje výhody akoby bol nejaký chránený druh
03. apríl 2019

Juraj

To iste sa da povedat o soferoch aj chodcoch :D
03. apríl 2019

sigiq

Dnes jazdiť na bicykli po cestách,ako si to tu praje tu prítomná pani by bola sebevražda.Arogancia šoférov,ktorý majú ešte teplý vod. preukaz,ktorý im otecko vybavil na dopravnom nemá obdobu.Neskúsený šoféri detičky zbohatlíkov,ktorým otecko kúpil športiak pod stromček.Potom na takýchto cestách jazdi na biku.Dnes,keby neboli semafóry tak sa chodec na druhú stranu cesty nikdy nedostane čo je na ceste áut.Ničia sa aj tie posledné kúsky trávnatých plôch,len,aby ste mali kde parkovať tie plechovky a vy budete závidieť a šomrať,že sa cyklistovy robia cyklochodníky.Je to pre bezpečnosť všetkých.
03. apríl 2019

Filip

Chcem vas vidiet ako zoberiete svoje male deti na cestu?! Radsej budem pocuvat nadavky od chodcov ako ohrozit svoj zivot a zivoty deti. Ak ide cyklista po chodniku pomaly a ohladuplne je vsetko v poriadku. To plati aj pre chodcov na cyklochodnikoch.
03. apríl 2019

Juraj Madro

detské vozidielka vrátane detských bicyklov na chodník patria, je tam len podmienka že sa musia pohybovať porovnateľnou rýchlosťou vzhľadom k chodcom, rýchlosť nie je taxatívne určená, naopak dospelý človek na vysokom bicykli má zákaz (vyhláška)
03. apríl 2019

Filip

Ako by napisal nespokojny vitaz prezidentskych volieb: Staci O-HLA-DU-PL-NOST
03. apríl 2019

Palcino Čavojský

ohľaduplnosť nepomôže, ak sa stane úraz. Filip, súhlasím s vami až na to, že si nemyslím že je v poriadku, ak cyklista jazdí ohľaduplne po chodníku pre peších a chodci si na chodníku pre cyklistov. Potom by sme mohli byť ohľaduplní aj voči chodcom na vozovke.
03. apríl 2019

Juraj Madro

celá diskusia sa stratila, tema je chodník v lesoparku, po tomto chodníku nijaký cyklista nejazdí, iba bicyglisti, ktorý sa chcú promenádovať ale sú príliš lenivý na to aby prekladali nohami tak oblečú dres z lidla sadnú na tátoša z Tesca a promenádujú sa medzi chodcami čo možno najrýchlejšie demonštrujúc bicyglistickú nadutosť, všimnite si že všetci takzvaní cyklisti bojujú za bicyglovanie sa na chodníku argumentujúc spôsobom že však aj oni čosi kdesi porušujú tak aj my porušujme zákon a nechajte nás na pokoji, dosť slabé

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania