Križovatka Starohájska-Hlboká

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

V riešení
meno
Michal Kollár 24. novembra 2013

Dobrý deň,
uvítal by som, keby sa zmenilo nastavenie svetelnej križovatky Starohájska-Hlboká, ktorá vo vačšine prípadov ničí tzv. zelenú vlnu. Pri jazde 50km/h od McDonaldu smerom na Špačinskú je tento semafor schopný zastaviť premávku v oboch smeroch, aby pustil častokrát jedno-dve autá zo Starohájskej.
Fotka je prevzaná z Google Street View (https://maps.google.sk/?ll=48.378637,17.593403&spn=0.006193,0.013937&t=m&z=17&layer=c&cbll=48.378507,17.593442&panoid=TWaUgG9uJj4ZnV8cVrVCjA&cbp=12,345.53,,0,1.18) a dokumentuje ako križovatka zastavila 9 vozidiel, kvoli jednému.

24. november 2013

Flego

Súhlasím, výborný podnet! Zelenú tam stihnú len tí čo idú od McDonaldu 80-kou.
25. november 2013

Odpoveď samosprávy

Ďakujeme za podnet. O jeho riešení vás budeme informovať.

Jana Gmitterová, ÚKaM
25. november 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet.
Na základe Vášho podnetu bol oslovený zástupca údržby cestnej svetelnej signalizácie. Kontrolou bolo zistené poškodenie detekčnej slučky uloženej vo vozovke v blízkosti križovatky. Ihneď bola vyžiadaná oprava.

Odbor dopravy a komunálnych služieb
06. január 2014

Flego

Stále sa nič nezmenilo, 50-kou vždy prídem na červenú....
20. január 2014

Flego

Už pribudla aj nová svetelná križovatka, ale situácia je stále rovnaká: 50-kou vždy prídem na červenú.
22. január 2014

Michal Kollár

Bohužiaľ musím súhlasiť. Oprava možno vyžiadaná bola, ale rozhodne k nej nedošlo. A ak áno, tak by som to videl na reklamáciu.
24. apríl 2014

Jozef

Tam to je riešené tak, že keď príde auto zo Starohájskej na semafór, tak mu v okamihu nahodí zelenú a to aj kebyže ide po Hlbokej 20 áut.
06. október 2014

Matúš G

http://echo.sme.sk/echo/trnava/20141003/ Tak dúfam, že to cca za rok bude už vyriešené.
28. september 2016

Michal Kollár

Dobrý deň,
chcel by som oživiť tento podnet, nakoľko ubehli skoro 3 roky a situácia sa nezmenila. Mám k tomu aj takú malú štatistiku:
Dva roky som tadeto denne dochádzal do práce a späť, čo je zhruba 400 prejazdov jedným smerom a ďalších 400 po ceste späť. Za toto obdobie som 50kou prešiel plynulo presne jeden krát - tzn. pri CityArene som dostal zelenú a následne som prešiel celú Hlbokú bez prerušenia až na Špačinskú.

Myslím si, že je naozaj vo verejnom záujme tieto križovatky spolu zosúladiť. Odstránime zbytočné čakanie na hlavnom ťahu cez Trnavu, vodiči budú pokojnejší a nikto nebude musieť prekračovať povolenú rýchlosť, keď bude vedieť, že to nemá zmysel.

Priložená fotka je ilustračná, väčšinou tadeto chodím autom z ktorého je zlý výhľad. Záber som spravil včera z bicykla. Na červenú muselo zastaviť 15 áut aby zo Starohájskej prešla jedna dodávka.
28. september 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
predmetná križovatka nie je v žiadnom líniovom riadení - tzv. zelená vlna, so susednými svetelne riadenými križovatkami, ale sú v plne dynamickom režime. t. j. pokiaľ je dopyt v hlavnom smere - Hlboká, tak sú preferované tieto vozidlá, pokiaľ v hlavnom smere nie je indikovaný pohyb vozidiel a je dopyt vo vedľajšom smere - t. j. ulica Starohájska - tak ho uprednostní. Nemáme dôvod tento systém meniť, no i napriek tomu dáme správcovi režim križovatky posúdiť, či nie je možná optimalizácia.

Odbor dopravy a komunálnych služieb
16. február 2017

Michal Kollár

Dobrý deň,
pridávam ďalšiu aktualizáciu, nakoľko ste naposledy nemali dôvod meniť "tento systém" a sľúbili ste, že dáte správcovi požiadavku na optimalizáciu. Ako zareagoval?
Ja priestor pre optimalizáciu rozhodne vidím. Je ňou zosúladenie križovatiek na Hlbokej = Ak dostanú autá zo Špačinskej zelenú, tak 50kou prejdú celú Hlbokú až na Sladovnícku a pokračujú na diaľnicu alebo Tamaškovičovu. Inými slovami nemusia stáť na každej svetelnej križovatke, ktorá je po ceste, ale iba na začiatku. To isté v opačnom smere.
Takisto tvrdenie, že "pokiaľ je dopyt v hlavnom smere - Hlboká, tak sú preferované tieto vozidlá" nemôžem označiť za pravdivé. Niekoľkokrát sa mi stalo, že táto križovatka zastavila premávku na Hlbokej napriek tomu, že Starohájskej nikto nebol (zväčša v sobotu alebo nedeľu doobeda).
Ako ďalší pekný príklad prikladám fotku z Google Street View z roku 2014. Križovatka zastavila 14 áut na Hlbokej kvôli 4 na Starohájskej.
29. jún 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
Mesto Trnava v súčasnosti pripravuje verejnú súťaž na dodávateľa novej svetelnej signalizácie pre celé mesto, a preto momentálne nebude vynakladať žiadne finančné prostriedky na vylepšenie jestvujúceho stavu. Prosíme občanov o trpezlivosť pri riešení tohto podnetu.

Odbor dopravy a komunálnych služieb
29. jún 2017

Flego

Je načase, lebo pri ceste zo Sladovníckej na Kamennú pravidelne chytím 6 červených za sebou. A pri ceste späť cez Hospodársku a Dohnányho zvyčajne tiež 6 červených.
29. jún 2017

Michal Kollár

Dobrý deň,
oceňujem, že sa vo veci ide niečo robiť. K tej trpezlivosti by som rád poznamenal, že podnet je z roku 2013. Pomohlo by zverejniť aspoň rámcový harmonogram napr. kedy sa plánuje súťaž vyhlásiť, kedy uzavrieť a kedy by mala prebehnúť realizácia.
13. júl 2017

Flego

Nechcem byť hnusný, ale myslím si, že táto pani prišla o život kvôli neriešeniu tejto križovatky. http://www.trnava-live.sk/2017/07/13/opity-21-rocny-vodic-usmrtil-zenu-na-priechode-pre-chodcov-na-hlbokej-ulici/ Keď kolóna áut prichádza od McDonaldu, na semafore vždy skočí červená a chodci dostanú voľno. A každý deň sa nájde pár vodíčov, čo ešte prebiehajú na červenú. Je len otázka času, kým zrazia ďalšieho. Pre začiatok by tam stačili policajti, ktorí by zabavovali vodičáky.
15. august 2018

Michal Kollár

Dobrý deň,
po roku sa opäť ozývam :)
V akom stave je súťaž na novú svetelnú signalizáciu? Na stránkach mesta som nič nenašiel a ani google mi nepomohol. Kedy sa má súťaž vyhlásiť / uzavrieť?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania