Pomáhať a chrániť

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Neriešený
meno
Matej Troják 25. novembra 2013

Alternatívny nadpis: Pokuta za kažkú cenu.
Americké heslo polície "Pomáhať a chrániť" pravdepodobne u nás nefunguje. A je to škoda. U nás skôr "Pokuta za každú cenu".
Prečo píšem?
Pracujem v jednom zlatníctve na Štefánikovej ulici, parkujem na parkovisku Ul. Rybníkova. No ráno potrebujem zastaviť pri práci a vyložiť pár vecí. Samozrejme volné miesto sa nájde málokedy, takže zastavím väčšinou pri zaparkovaných autách v druhom rade. Vyloženie trvá jednu až tri minuty.
Dnes ráno sa stihli objaviť policajtky z mestskej polície. Takže pokuta!
Prečo? Lebo na ulici platí blokový zákaz státia.
Ale len vykladám tovar. Keby sedím v aute tak to je v poriadku.
Ale ako môžem sedieť v aute keď nosím niečo z auta? Ale slečny ma nevideli, že vykladám.
A ešte predo mnou rovnakým štýlom stálo auto autoškoly, ktoré sa pokute vyhlo. Prečo? (v tej rýchlosti som sa nestíhol spýtať priamo na mieste)

Rozhovor sa samozrejme neskončil v môj prospech. Dostal som blokovú pokutu. A tak sa pýtam či to bolo nutné, alebo správne?
Vo väčších mestách, kde je problém s parkovaním bývajú policajti zhovievavý voči krátkodobému zastaveniu v zóne státia. A ako podpora miestnych obchodníkov (obchodíkov) by to tiež stálo za úvahu.

Priložená fotografia je ilustračná, pričom to pekné kreslené porsche predstavuje moje vozidlo.

P.S. Stále si myslím, že som nespáchal priestupok. Ale za daných okolností bolo jednoduchšie zaplatiť desať eur pokutu ako behať po úradoch (to by ma stálo viac ako desať eur).

25. november 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet.
Podnet sme preposlali Mestskej polícii v Trnave. O ich stanovisku vás budeme informovať.

Jana Gmitterová, ÚKaM
25. november 2013

Flego

Fíha, nestraš! Ja tam tiež takto občas stávam, keď potrebujem niečo naložiť. Zapnem výstražné blinkre a rýchlo vybehnem. Hľadať tam miesto na parkovanie je bez šance.
26. november 2013

Matej Troják

Tiež som blikal všekými štyrmi.

A keď som sa spýtal, že čo mám teda robiť v mojej situácii, tak som dostal odpoveď, že mám počkať na volné miesto.

Takže podľa ich logiky tam je zákaz státia (za čo som dostal pokutu) a vyriešil by som to keby tam stojím a čakám na volné miesto!
26. november 2013

peter

Trojak: ked si vykladal tovar, tak si nestal,ale iba zastavil. zastavenim sa rozumie cas urceny na urychlene vylozenie/nalozenie nakladu... zakaz zastavenia tam nieje... takze chyba na tvojej strane,ze si im na toto skocil.
26. november 2013

Matej Troják

Peter: Súhlasím, že som nestál ale iba zastavil. Ale slečny ma nevideli nič nosiť, takže podľa nich som nevykladal náklad. Z toho usúdili, že som stál.
27. november 2013

pedro

u nas plati buzerovat a vyberat peniaze.
ak tam je iba zakaz statia tak si sa nechal natiahnut.

"Značka Zákaz státia (č. B 33) sa používa najmä v prípadoch, keď je nutné v záujme bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky a s prihliadnutím na miestne podmienky zakázať státie vozidiel a umožniť iba ich zastavenie napríklad najmä na účel zásobovania.
Zastavenie podľa dopravnych pravidiel znamená "uvedenie vozidla do pokoja na čas nevyhnutne potrebný na urýchlené nastúpenie alebo na vystúpenie prepravovaných osôb alebo na urýchlené naloženie alebo na zloženie nákladu"


riesit to mozes tak, ze na mieste nic nepodpises a nebudes sa bavit s hlupymi policajtami, alebo ze si vzdy zavolas niekoho, kto si sadne za volant zatial co ty budes vykladat tovar.
27. november 2013

Matej Troják

pedro: "ak tam je iba zakaz statia tak si sa nechal natiahnut. "

Je to polícia. Tá by nemala "naťahovať" ludí. A preto som aj písal celý podnet.
27. november 2013

pedro

potom ale places na nespravnom mieste. stazovat sa na policiu nie je take jednoduche ako si myslis. na to su ine postupy. kazdopadne svoje peniaze uz neuvidis a tento podnet skonci ako nerieseny
27. november 2013

Peter Bročka

Pedro: pokoj, veštecká gula teraz nikomu nepomôže.. počkajme si radšej na odpoveď od MP ;)
27. november 2013

Matej Troják

pedro: je mi jasné, že peniaze neuvidím. A o to mi nejde.

Skôr mi ide o princíp. Prečo to vôbec musím riešiť? A preto aj ten nadpis Pomáhať a chrániť.
27. november 2013

Flego

Ja by som to tak čierne nevidel pedro, práve som to tam bol pofotiť večer pošlem aktualizáciu, s výkladom používania značiek si ma už predbehol :-)
ale nemôžeme dovoliť policajtom aby si robili vlastný výklad zákona, Matej istotne nebude jediný koho takto oholili. Ešte z toho môžu mať peknú ostudu. Je to dobrý podnet.
27. november 2013

Flego

Podnet sa týka značky ZÓNA umiestnenej na začiatku Štefánikovej ulice. Na tabuli je okrem iných použitá značka B33 "Zákaz státia" s dodatkovou tabuľkou "okrem vyznačených parkovacích miest"
Zákon 8/2009 o cestnej premávke, paragraf 2 vymedzenie základných pojmov, bod 2 na účely tohto zákona sa ďalej rozumie:
písmeno s: STÁTÍM uvedenie vozidla do pokoja na dlhšie, ako je čas dovolený na zastavenie
písmeno x: ZASTAVENÍM uvedenie vozidla do pokoja na čas nevyhnutne potrebný na urýchlené nastúpenie alebo vystúpenie prepravovaných osôb alebo na urýchlené naloženie alebo zloženie nákladu.
Predpis 9/2009 vyhláška MV SR ktorou sa vykonáva zákon o cestnej premávke, príloha 1, II.diel, článok 3 zákazové značky:
bod 37: značka Zákaz státia ( B33) sa používa najmä v prípadoch, keď je nutné v záujme bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky a s prihliadnutím na miestne podmienky zakázať státie vozidiel a UMOŽNIŤ iba ICH ZASTAVENIE napríklad NAJMä na účel zásobovania.
Z použitia slovíčka "najmä" vyplýva, že nemusí ísť len o vozidlá označené "zásobovanie" ale môže ísť o akékoľvek vozidlo. Táto značka umožňuje KAŽDÉMU urýchlene naložiť alebo zložiť náklad bez toho, aby vozidlo zaparkoval. Ak by mesto chcelo vylúčiť takúto možnosť, muselo by na tabuli ZÓNA použiť značku B34 Zákaz zastavenia.
27. november 2013

nacelnik velka palica

kedze si zaplatil na mieste, priznal si priestupok, cize prachy neuvidis. to ze si podla tej znacky ziadny nespachal je ina vec. a na stefanikovej je to uplne bezna prax(zasobovacie auta tam proste nemaju inu moznost)

ps: pomahat a chranit ma heslo PZ SR a nie mestka policia.
ps2: zrusit mestku policiu- zbytocne vyhodenene peniaze
29. november 2013

gumkac

v TT su jedni z najsp.... MsP.
25. január 2014

pedro

[img]https://www.dropbox.com/sc/llazmm2shemduor/3OYmKfkyyQ#lh:1-2013-10-10%2011.30.18.jpg[/img]
[img]https://www.dropbox.com/sc/llazmm2shemduor/3OYmKfkyyQ#lh:0-2013-10-10%2011.30.24.jpg[/img]
04. február 2014

Adam

Alebo aj takto do teba :) zdroj... cyklokoalícia
07. február 2014

anonym

pomáhať a chrániť majú štátni policajti, nie mestskí, to si trochu mýlite
07. február 2014

Peter Bročka

To, že to nemajú vylepené na autách znamená, že to nemajú robiť?
07. február 2014

Jozef Štrbka

Ja by som uvital keby aspon komunikovali
02. január 2021

Majo

na danej ulici sa momentalne nachadza uz viacero (a na viacerych miestach ulice) parkovacich miest určených na parkovanie zdarma do 20 minút s časovými senzormi

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania