Ulica Hlavná-značka-iné

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Martin Ješko 23. mája 2019

chcem sa opýtať či táto značka ktorá je osadená na pešej zone v trnave na hlavnej ulici nie je v rozpore z vyhláškou o cestnej doprave.! Podla mna je protizákonné označovať na pešej zone vjazd cyklistov keď je to jednoznačne vo vyhláške cesta pre peších chodcov? ! v prílohe prikladám foto značky!

Chcem vedieť že ak sa stane na pešej zone úraz a to tým že cyklista zrazí dieťa! Koho je to vina ? Rodiča ? cyklistu? dieťaťa?

24. máj 2019

Micro

- dostane cyklista pokutu, ak prekročí povolenú 5km rýchlosť?
- kto kontroluje, či cyklista vošiel a zastavil (povolený vjazd a státie) alebo si iba skrátil cez pešiu zónu cestu?

Pravidlá cestnej premávky v pešej zóne:
– v pešej zóne chodci smú používať cestu v celej jej šírke, pričom sa na nich nevzťahujú ustanovenia o chodcoch.
– do pešej zóny je povolený vjazd len vozidlám, ktorým to umožňuje dopravná značka.
– v pešej zóne vodič smie jazdiť rýchlosťou najviac 20 km/h. Pritom je povinný dbať na zvýšenú ohľaduplnosť voči chodcom, ktorých nesmie ohroziť. Ak je to nevyhnutné, vodič je povinný zastaviť vozidlo. V pešej zóne je státie vozidiel zakázané, ak dopravnou značkou nie je určené inak.
– v pešej zóne chodci sú povinní umožniť vozidlám jazdu
24. máj 2019

MS

Prejst sa pesi po pesej zone je vdaka cyklistom v poslednej dobe adrenalinovy sport. Celkovo je to skvely napad, povolit vjazd cyklistom na pesiu zonu, to musela vymysliet naozaj velmi mudra & progresivna hlava. O kolizne situacie tam dennodenne nie je nudza a obycajna prechadzka po meste moze byt okorenena aj o koliziu s cyklistom zahladenym do cyklokomputera. Fakt skvely napad, bravo Trnava.
24. máj 2019

Roman Krajčovič

Bohužiaľ u nás cyklisti sú ako bohovia na olympe môžu si robiť čo len chcú cyklista vás zrazí na pešej zóne a verte že to nebude chyba cyklistu ale vaša Lebo ste mu nedali prednosť... Ale bohužiaľ poslední cyklista mal tú smolu že natrafil na mňa a odišiel s rozbitou hubou 😉
25. máj 2019

Peto

roman, to je sprostosť, že chodec bude vinný, že nedal prednosť, Rusku zvelicujes ;) Ja som aj cyklista, ale vôbec by mi neprekážalo, keby pre cajgle je iba Vajanského a Paulinska. je to len nadchadzka pár sekúnd. Zdieľané bicykle majú zakázanú jazdu cez pesiu zónu, no mnohí to nerešpektujú a tak čakám, kedy začne Mesto týchto užívateľov nejako postihovať.
25. máj 2019

Jozef Šúst

bicykle su predsa na pesej zone odjakziva. Drviva vacsina chodcov aj cyklistou na pesej spolu vychadzaju bez problemov. 5% motakov bude vzdy, s tym sa asi neda moc co robit.
neblaznite ludia - setko len zakazovat a obmedzovat. treba spolu zit.
26. máj 2019

Roman Krajčovič

5sulo ani by som nepovedal že zveličujem. Ja som tiež cyklista ale nikdy ma nenapadlo ísť po pešej zóne na bicykli. Už len z toho názvu vyplýva že to je priestor pre peších. A naposledy to dopadlo tak že cyklista mi takmer zrazil syna a ešte ja som bol somár že si naňho nedávam pozor na pešej zóne 😉 Kde je voľný pohyb chodcov.
27. máj 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
zákon o cestnej premávke v osobitnom ustanovení o cestnej premávke v obytnej zóne, pešej zóne a školskej zóne hovorí, že „do pešej zóny je povolený len vjazd vozidlám, ktorým to umožňuje dopravná značka“, a zároveň to, že „v obytnej zóne, pešej zóne a školskej zóne sú chodci povinní umožniť vozidlám jazdu“. Ako ustanovuje zákon, pešia zóna je územie určené „predovšetkým pre chodcov“, ale nielen pre nich. Z praktického hľadiska (zásobovanie, záchranári a i.) je potrebné umožniť na pešiu zónu aj vjazd áut, čo osobitne a časovo spresňujú osadené značky „pešia zóna“ (č. IP 25a) a „koniec pešej zóny“ (č. IP 25b) s rôznymi spresneniami. V Trnave je vjazd a státie áut povolené od 5.00 do 10.00 hod. Ale dopravné značenie odsúhlasené Okresným dopravným inšpektorátom Policajného riaditeľstva Policajného zboru Slovenskej republiky v Trnave zároveň momentálne poskytuje aj údaj o možnosti vjazdu bicyklov, pokiaľ neprekročia rýchlosť 5 km/hod., čo je cca normálna pešia chôdza, takže cyklista by mal ísť pomaly a opatrne, aby zvlášť teraz, keď celú pešiu zónu lemujú terasy, nikoho svojou jazdou neohrozil. A aby stihol zaregistrovať zmenu smeru chôdze u chodca aj u malého dieťaťa.
Jasne a stručne: pešia zóna nie je „len“ pešia zóna, ale ide o zdieľaný dopravný priestor, ktorý má slúžiť na pohodlný presun chodcov aj cyklistov. Dôležité je však, aby sme boli navzájom voči sebe pozorní a tolerantní.
Kto? Odbor dopravy a komunálnych služieb

Odbor dopravy a komunálnych služieb
27. máj 2019

MS

Ako chcete zabezpecit, ze cyklista na pesej zone neprekroci rychlosti 5km/h? Ved to je uplny nonsens toto, boli ste sa v poslednej dobe tadial prejst? Viete akou rychlostou tadial jazdia cyklisti?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania