Holuby v meste

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Peter 26. mája 2019

Dobrý deň,
chcem sa spýtať, či mesto monitoruje stav holubov.
Z môjho pohľadu prišlo v posledných rokoch k výraznému premnoženiu tohto vtáctva, pričom voči potkanom, ako šíriteľom chorôb, sa intenzívne bojuje, ale holuby sú v tomto nepochopiteľne na okraji záujmu.
Táto otázka je smerovaná komplexne na celé mesto so všetkými mestksými časťami.
Otázka je, kedy sa považuje populácia holubov za premnoženú a na základe čoho sa vykonáva odchyt vtáctva.
Ďakujem za odpoveď

28. máj 2019

Pupi

Presne tak. Treba ich zredukovať.
Chodníky sú špinavé od ich výkalov, o autách ani nehovorím. Dokonca sú také drzé, že sedia na kapote auta. O chvíľu ich bude viac, ako obyvateľov Trnavy.
04. jún 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
s podnetom sme sa obrátili na Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu Trnava so sídlom Zavarská 11, 918 21 Trnava. Oni monitorujú stav vtáctva v meste. O ich odpovedi budeme občanov informovať.
Kto? Regionálna veterinárna a potravinová správa Trnava

Mestský úrad v Trnave
04. jún 2019

Peter Marko

čiže mestské holuby nie sú chránené, všetci si uvedomujú ich premnoženie, no napriek tomu nikto nekoná a ako odporúčanie dostaneme informáciu, že ich nemáme kŕmiť a máme si chrániť balkóny. to ako vážne?
04. jún 2019

Pupi

To je prosím aké stanovisko? Tak my, obyvatelia máme robiť opatrenia a mesto sa bude tváriť že sa nič nedeje a že je všetko OK? Treba s tým konečne niečo robiť!!!
06. jún 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Trnava sme dostali toto vyjadrenie:
"Čo sa týka populácie holubov, nie je v kompetencii regionálnych veterinárnych a potravinových správ v Slovenskej republike monitorovať stav vo vzťahu k hustote populácie holubov ani regulovať ich stav v mestách alebo obciach. V minulom období, v čase výskytu vtáčej chrípky na Slovensku bol monitorovaný ich zdravotný stav, ale len vo vzťahu k tomuto ochoreniu. Na vyšetrenie na vtáčiu chrípku boli do veterinárneho ústavu zaslané uhynuté holuby aj z nášho mesta. U žiadneho z takto zaslaných uhynutých holubov nebol laboratórnym vyšetrením zistený pozitívny nález na toto ochorenie. V súčasnosti sa prípadné jednotlivé uhynuté holuby na vtáčiu chrípku nevyšetrujú. Riešenie uvedeného podnetu nespadá do kompetencie našej organizácie."
K problému z podnetu však bolo natočené kvalitné a výstižné informačné video MTT:
http://mtt.sk/up/clanky-spravodajstvo/Premnozene-holuby-04-06-2019
Dovoľujeme si však upozorniť, že holuby v tomto videu sú zväčša holuby hrivnáky, ktorých spoločenská hodnota je cca 500 e, a teda ich vykynoženie je trestné. Občania sa môžu pred vtákmi brániť len mechanickými či "psychologickými" zábranami, nie je ich však možné odstraňovať.

Mestský úrad v Trnave
06. jún 2019

Peter Marko

výborne, "presne takto" si predstavujem vyriešený podnet. môžem si pozrieť video, vďaka
14. apríl 2023

Juraj

Ako môže byť chránené zviera, ktoré je dokázateľne premnožené, šíri nebezpečné choroby, znečisťuje štátny, mestský a súkromný majetok. Kam sa podel zdravý rozum a využitie humánneho spôsobu redukovania tohto "chráneného" škodcu?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania