Ulica Javorová-trávnatá plocha-vyschnutá

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
B. 13. júna 2019

Dobrý deň,
v médiach som počul o podpore z Európskej únie pre mestá na zvýšenie využívania dažďovej vody. Rád by som si na svojej záhrade uložil zbernú nádobu na využívanie a zber dažďovej vody a znížil tak potrebu vŕtania studne či užívanie vody z vodovodu.
Chcel by som sa týmto opýtať, či mesto Trnava poskytuje nejakú podporu na takéto projekty.
Ďakujem za ochotu a odpoveď.

14. jún 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
určite je veľmi vhodné a chvályhodné, ak vlastníci rodinných domov na vlastných pozemkoch riešia zachytávanie dažďovej vody a jej ďalšie využitie, ale vo všeobecnosti sa na základe zákona dotácie neposkytujú priamo fyzickým osobám.
EÚ prostredníctvom svojich zdrojov podporuje aj aktivity miest a obcí na zmierňovanie dopadu zmeny klímy, vodozádržné opatrenia. Ide však prioritne o rozsiahlejšie investičné projekty, ktorých cieľom je revitalizácia mestských plôch (mesto musí mať vysporiadaný majetkovo-právny vzťah ku každej jednej parcele – napr. mesto ako vlastník pozemku, dlhodobý nájom parcely mestom a i.). V rámci týchto finančných zdrojov nejde, žiaľ, o podporu EÚ vo vzťahu k fyzickým osobám.

Útvar projektového manažmentu
17. jún 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
Mesto Trnava disponuje schváleným VZN č. 482, ktorým sa určuje metodika poskytovania dotácií z rozpočtu Mesta Trnava. VZN 482 - Príloha č. 9 Špecifické kritériá pre poskytovanie dotácií z rozpočtu Mesta Trnava na aktivity v oblasti Adaptácia na zmeny klímy uvádza:
Ciele podporenej oblasti:
- podpora projektov, aktivít, zámerov, ktoré majú prínos pre adaptáciu na dopady zmeny klímy, vrátane projektov pre zatepľovanie budov, podpora realizácie adaptačných opatrení aj na neverejných pozemkoch a budovách.
b) Špecifické ciele – vytváranie podmienok pre: - budovanie opatrení na tienenie, ochladzovanie vonkajších priestorov a budov.
c) Oprávnení žiadatelia: - právnická osoba alebo fyzická osoba – podnikateľ, ktorá vykonáva činnosť, resp. realizuje projekt na území mesta.
Takže o dotáciu môže žiadať iba podnikateľský subjekt a pridelenie takejto dotácie schvaľuje Komisia stavebná, územného plánovania a dopravy.
Kto? Odbor dopravy a komunálnych služieb

Odbor územného rozvoja a koncepcií

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.