Kultúra psíčkarov na Hlbokej

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Flego 11. februára 2014

Dnes sme chceli so psíkom využiť slnečné popoludnie na prebádanie neznámych miest, ale to na čo sme narazili nám skazilo náladu. Celý priestor od VÚC až po zimný štadión je pokrytý stovkami výkalov veľkých psov. Prosím aby sa polícia v dobe venčenia intenzívne venovala v tejto oblasti dodržiavaniu VZN 364 o podmienkach držania psov v meste Trnava a vyzbierané pokuty keby sa venovali na vyčistenie tohto priestranstva. Ďakujem.

11. február 2014

Odkazprestarostu.sk

Len pre ozrejmenie. Tento podnet je síce rovnaká lokalita ako https://www.odkazprestarostu.sk/trnava/podnety/7312/chybajuce-vrecka-na-psie-exkrementy každý z nich však rieši iný problém (vrecká, resp. výkaly). Preto boli uverejnené obidva.
Peter Bročka
Administrátor OPS pre Trnavu
11. február 2014

zubaty

Pekna fotogaéria :)

Ale smutna:(
11. február 2014

Mária

No ja tadiaľ tiež chodím a tam to teda veru je kompletne zahovnené. Neviem, či by sáčky pomohli, trochu asi hej, ale ja keď som tam minule stretla jednu paničku s dvoma psíčkami, po ktorých pred mojimi očami neupratovala a upozornila som ju nato, tak mi povedala, že ona hovná po nikom zbierať nebude, ani po svojich psoch. Fotopasce na nich!
11. február 2014

Flego

Aha, to som si nevšimol, že Maťko rieši tú istú lokalitu, tak prepáč Maťko. Ale ako skúsený psíčkar musím konštatovať, že toto nebude otázka nedostatku vreciek na výkaly, ale že ide o životný štýl niekoho z miestnych psíčkarov. Na Maťkovej fotke je v spodnej časti pás stromov, kde sa nachádzajú lavičky a smetné nádoby. Je ich tu minimálne šesť, možno aj viac. Aj keď nie sú určené na výkaly, dajú sa použiť. Lenže žiaľ, veľké kopy výkalov sa nachádzajú aj vo vzdialenosti do 5 krokov od týchto nádob, takže problém je skôr v tom o čom píše Mária.
11. február 2014

Flego

Pozerám, že Maťko už dostal aj odpoveď, ale tá je veľmi, veľmi naivná. Snáď si niekto na mestskom úrade nemyslí, že psíčkar ktorý ide na 6-tu do roboty hľadá nejaké venčisko? Vypustí psa na minútku pred vchod a hajde domov. Venčiská sa skôr využívajú poobede, keď je viac času, aby sa pes voľne prebehol ale predstava, že nejako riešia špinavé trávniky po celom meste je naivná alebo možno aj alibistická - venčiská sme určili a ostatné už nie je náš problém. Vážený je to váš problém, VZN je veľmi dobré, venčiská tiež, ale neprispôsobivých psíčkarov treba jednoducho vychovať. Dnes sú hitom vodítka zo zásobníkmi na sáčky. S takýmto sáčkom majiteľ ľahko uprace bez toho aby si zašpinil ruky a keď sáčok pekne zaviaže, tak nepáchne ani keď na jeho odhodenie použije smetnú nádobu, ktorá na to nieje určená.
11. február 2014

Maťko

Galeriu si ZABIL!
11. február 2014

patrik

vsetko je to o ludoch. u nas pri baraku nemame ziadne kose so sackami na exkrementy a aj tak je vidiet par ludi s mikrotenovymi sackami v ruke. zial, este stale je to male percento
11. február 2014

Feri

A na prednádraží I. je to - no otras... nabudúce odfotím- na drzovku na chodníkoch!
Mesto robí málo kontrôl ,po nespratníkov- potom že deti sa nemajú kde hrať- veď kde sa majú, keď každý trávnik pred činžiakmi patrí psom. Vlastne za posledných 30rokov som kontrolu tu nevidel. Čiže žiadnu kontrolu nerobia.
11. február 2014

Flego

Ešte sa vrátim k tej odpovedi, ktorú dostal od mesta Maťko https://www.odkazprestarostu.sk/trnava/podnety/7312/chybajuce-vrecka-na-psie-exkrementy aby ste sa lepšie orientovali v problematike VZN 364 si môžete stiahnuť tu http://www.trnava.sk/sk/vseobecne-zavazne-nariadenie/364 V prvej časti odpovede píšu, že vrecká a nádoby nebudú, pretože sa nejedná o legálne venčisko. V zmysle 364-ky je táto odpoveď správna, pretože podľa nej sa nádoby s vreckami umiestňujú len na určené venčiská vymenované v prílohe 364-ky. Dajme tomu, že toto sa dá poriešiť nosením vlastných vreciek ako uvádzam vyššie. Ale druhá časť odpovede je neuspokojivá je tu len konštatovanie, že sa jedná o porušenie zákona a prísľub, že mesto pozemok vyčistí. Dávam do diskusie otázku, prečo by mesto malo čistiť po nespratníkoch za naše spoločné peniaze? Podľa VZN 364 je pokuta za neodstránenie výkalu 65 eur. Tých fotiek čo som mal do galérie bolo pôvodne 40, a to som len prešiel od štadióna po VÚC-ku a fotil len to, čo som mal priamo pod nohami. Ak si predstavíme šírku pozemku, tak je tu minimálne 250 kôpok po 65 eur za kus to je 16250 eur, čo je bezmála pol milióna slovenských korún. To už je pekná kôpka peňazí, pre ktorú sa oplatí trochu snažiť. Takže sa pýtam, prečo mesto dopustilo, aby sa pozemok dostal do takéhoto stavu? Chodia príslušníci MsP do tejto lokality? Ak áno, nevidia v akom rozsahu je porušovaný zákon? Majú príkaz si to nevšímať? Naozaj si mesto myslí, že jednorazovým vyčistením pozemku sa problém odstráni?
12. február 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet.
Mestská polícia v Trnave vykonáva pravidelné i námatkové akcie zamerané na podmienky a dodržiavanie VZN O chove a držaní zvierat na území mesta Trnavy. Nie je však možné zvládnuť tak rozsiahlu kontrolnú činnosť na celom uzemí mesta a pri takom množstve evidovaných (i neevidovaných psov).
Každé porušenie podmienok je riešené v blokovom, či správnom konaní.
V roku 2013 bolo vykonaných 1 478 kontrôl podmienok držania psov a ustanovení všeobecne záväzného nariadenia, uložených bolo 706 pokút. Odchytených a umiestnených bolo 206 psov do útulku a 13 psov utratených.
Blokov pokút bolo 11 400 eur a 98 psov zistených bez príslušnej evidencie Mesta Trnavy.
Už v tomto roku bolo skontrolovaných 124 psíčkarov, uložených 44 pokút a odchytených 19 psov (dva utratené).

Najlepším riešením je stále oznamovanie a podnety od občanov priamo z lokalít mesta, kde motohliadka MsP dokáže ihneď na mieste príslušné priestupky dokumentovať a riešiť.

Mgr. Igor Keleši, Mestská polícia Trnava
12. február 2014

patrik

ked mozu byt v MsP ludia urceny vyhradne na kontrolu parkovneho, mohli by vyclenit ludi, ktori by mali na starosti len toto, tzv. HH(h.vno-hliadka).
12. február 2014

patrik

ked mozu byt v MsP ludia urceny vyhradne na kontrolu parkovneho, mohli by vyclenit ludi, ktori by mali na starosti len toto, tzv. HH(h.vno-hliadka).
13. február 2014

Pavol Čavojský

Tu je skôr aktuálna otázka, či by nebolo lepšie dať aj viac košov so sáčkami pre exkrementy.. v iných mestách tieto sáčky dávajú na všetky koše a nielen na tie na exkrementy.
13. február 2014

Peter

tie slecinky policajtky co sa produciruju cely den po centre poslite poobede producirovat sa na Druzbu , Hlboku....a nemusia zbytocne buzerovat za 0,5€ porkovneho. Auto bez listka nesmrdi, ho... na topanke ano. Kde si maju deti kopat loptu ? Na tej Vasej super betonovej pesej zone ??? Posledne zelene miesta su bud osrane od psov alebo su tam smeti...
14. február 2014

Flego

Odpoveď pána náčelníka Kelešiho ma veľmi potešila, pretože tento podnet tak ako som ho formuloval smeruje k vyriešeniu omnoho rýchlejšie než som predpokladal. Tých 11400 eur vyzbieraných na pokutách bohato stačí na zaplatenie vyčistenia nielen tohto pozemku, no a samotné vyčistenie prisľúbila samospráva tu https://www.odkazprestarostu.sk/trnava/podnety/7312/chybajuce-vrecka-na-psie-exkrementy Z reakcií diskutujúcich aj z mojich vlastných skúseností ale viem, že táto problematika je omnoho širšia, preto ju otvorím ako nový oveľa širšie formulovaný podnet.
17. február 2014

lubo

a viete mi niekto povedať, kto by mal vychovávať neporiadnych lajdákov psíčkarov?
na všetko len represia? a čo keby si psíčkari medzi sebou spravili poriadky?
viac krát som tiež upozornila psíčkara, ktorého som videla, že si to po svojom psovi nespratal a ešte som dostala vynadané, že on si platí dane a nevidí dôvod, aby to upratoval. zmýšľanie hodné inteligenta.
a potom... všetci psíčkari, ktorí majú prihláseného psíka, si môžu kedykoľvek na úrade zadarmo!!!! prísť zobrať aj sáčky aj rukavice.
prečo by niekto iní mal po ich miláčikoch upratovať exkrementy.
aj doma by to nechali na koberci?
šak to je voči mamičkám s deťmi čistý hyenizmus zo strany psíčkarov.
17. február 2014

Flego

Poriadky si robíme, ale tiež som sa dočkal takej odpovede ako ste dostala vy. Pes spraví za rok cez 1000 kôpok a platí sa za neho 33 eur http://www.trnava.sk/sk/clanok/psy-v-meste to je 3,3 centa, čo je asi 1 koruna za odpratanie jedného hovna. Kto by to za takú cenu hľadal a zbieral. Takže nebude iná cesta než represie voči nevychovancom. Veď dnešné decká ani nevedia načo je tráva. Ja som z generácie, keď sme sa ešte celé leto mohli váľať pred barakom v čistučkej tráve. Dnešné deti to už nepoznajú.
01. apríl 2014

Flego

Situácia sa podstatne zlepšila, neviem či mesto pozemok vyčistilo, alebo sa výkaly po dažďoch samé rozložili, každopádne keď zvyšky výkalov vysajú pri kosení kosačky, bude to celkom uspokojivé.
02. apríl 2014

Pavol Čavojský

Flego, narodil som sa v sedemdesiatych rokoch. Prvého psa sme mali od roku 1987 a s malými prestávkami mám doma už štvrtého. Ak by mi pri prvom psovi niekto povedal, že mám zdvihnúť exkrement po mojom psovi, asi by som sa doňho pustil ja (a aj som to robil) - mali sme navrch. Neviem o tom, že by v tej dobe niekto zbieral po psoch. Takže neviem, v čom ste sa váľal vy a vlastne aj ja... Ale určite to také čisté nebolo...

Už najmenej 13 rokov si však neviem predstaviť, že by som po svojom psovi nezdvihol. A aj mnoho mojich susedov a známych to tak vnímajú. Upozorňujem však, že hovorím o tom. že "mnoho susedov", nie všetci. Sú tu ale problémy, ktoré toto všetko tvoria:

1. Málo odpadových košov (či už všeobecných, alebo len na psie výkaly). O sáčkoch nehovorím, pretože sú distribuované rôznej kvality a veľkosti (preto si radšej psíčkari zakupujú sáčky sami v obchodoch. A to aj keď mesto na psíčkaroch vyberá dane a pokuty. (Ale pritom sa pán primátor prejaví pri jednaní s prevádzkovateľmi útulku ako z doby kamennej, keď uviedol, že problematiku psov by v TT riešil bejzbolovou palicou). Nedostatok košov robí problém aj v tom, že, ak (budem konkrétny) pes urobí kôpku na Jadernej ulici pri vjazde do ZŠ Atomová, psíčkar nájde prvý verejný kôš buď pri Okružnej 10 alebo na autobusovej zástavke linky č. 6, pričom týmto smerom ani nemusí ísť, alebo na Špačinskej ulici. Na tento problém neukazujem z pohľadu: ja by som to zdvihol, ale nemám to kam odhodiť. Ale skôr tak, že ak som len obyčajný občan, ktorý upozorní majiteľa psa, že po ňom neodpratal, nemôžem mu ani povedať: Zdvihnite to, tam je kôš!!

2. Nevýrazné označenie miest na venčenie psov a oboznámenie ľudí, aké práva a povinnosti majú v tých miestach majitelia psov, ale aj prechádzajúci občania.

3. Nelogické umiestnenie miest na venčenie v tesnej blízkosti frekventovaných miest, alebo rovno pod oknami činžiakov, kde je nebezpečenstvo so psom ísť, nakoľko okrem strachu z toho, že pes môže podbehnúť pod auto, je tu aj riziko, že majiteľ takto spôsobí újmu na majetku a zdraví vodičov vyhýbajúcim sa psovi na ceste a pod činžiakom je zase riziko toho, že budú obhadzovaní domácimi.
27. apríl 2014

Flego

Vybavené. Posledné zvyšky výkalov vysali kosačky, takže zatiaľ je trávnik čistý.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania