Ulica Ludvika van Beethovena-neporiadok a odpadky-neporiadok vo verejnom priestranstve

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

V riešení

Na Prednádraží pri kolajniciach na lavičkách sa povaľujú zrejme bezdomovci. Na lavičkách mali deky, podušky, neporiadok okolo nich je zretelný... Človek aby sa bál tade ísť s dieťaťom a psom prejsť.

02. september 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
podnetov na riešenie podobných situácií súvisiacich s prítomnosťou ľudí bez domova na verejných priestranstvách dostáva mestská polícia veľké množstvo a vždy sa nimi zaoberá. Na miesto je vždy vyslaná hliadka, ktorá preveruje, či nedochádza zo strany takýchto osôb k nejakej forme protiprávneho konania. Môže ísť napríklad o znečisťovanie verejného priestranstva, požívanie alkoholických nápojov na verejnosti, budenie verejného pohoršenia, rušenie nočného pokoja, fajčenie na miestach, kde je to zakázané. V prípade, ak hliadka polície protiprávne konanie zistí, vyzve osobu, aby od neho upustila.
V prípade, ak nedochádza k takému konaniu, ktoré je všeobecne záväzným právnym predpisom označené ako protiprávne, polícia nemá žiadne právo voči osobe zakročiť. Výzor, vzhľad, špinavé oblečenie či zápach nie je protiprávnym konaním a policajti nemajú žiaden dôvod ani právo osobu perzekvovať.
V prípade, ak polícia na mieste zistí konanie, ktoré má znaky priestupku, má právo vyzvať osobu, aby od protiprávneho konania upustila, a má právo na uloženie sankcie vo forme pokuty. Ani v prípade spáchania priestupku neexistuje právomoc mestskej polície vykázať osobu z verejného priestranstva. Čo sa týka finančnej sankcie, je zrejmé, že táto forma trestania osôb bez domova a spravidla aj bez financií, nie je v praxi aplikovateľná.
Okrem už spomenutých prekážok efektívneho riešenia podnetov týkajúcich sa osôb bez domova je nutné uviesť, že aj v prípade, ak sa polícii svojím pôsobením, najmä neustálymi kontrolami dodržiavania verejného poriadku, podarí osoby bez domova „vytlačiť“ z jedného miesta, osoby bez domova nezmiznú z povrchu zemského, ale iba sa presunú na iné verejne prístupné miesto, kde budú opäť niekomu prekážať.
Problém bezdomovcov nachádzajúcich sa na verejných priestranstvách nie je za súčasnej legislatívy systémovo riešiteľný cestou „policajných“ prostriedkov.

Mestská polícia mesta Trnava

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania