Ulica Hlavná-vandalizmus-rušenie nočného pokoja

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

V riešení
meno
Juraj2 02. októbra 2019

Po viacerých sťažnostiach obyvateľov mesta na rušenie nočného kľudu sa mesto rozhodlo zmeniť VZN 511. Tam, kde bolo doteraz zakázané robiť hluk reprodukovanou hudbou, tak tento hluk chce povoliť. Reprodukovanou hudbou na exterierových sedeniach aj v nočných hodinách po 22:00 tak mesto chce navýšiť celkovú úroveň hluku pre obyvateľov. Môj odkaz pre starostu (primátora) je teda taký, že žiadam zverejniť motiváciu, prečo k takejto úprave VZN prichádza. Na základe akého podnetu od obyvateľov mesta sa niekto rozhodol rušiť nočný pokoj ešte viac, ako doteraz? Žiadam o zverejnenie žiadosti obyvateľa centra, ktorý si žiadal o zvýšenie úrovne hluku. Pokiaľ taká žiadosť neexistuje, tak prosím o zverejnenie prvotnej príčiny zmeny VZN a koho vôbec napadla takáto úprava VZN.

02. október 2019

Trnavčan

Juraj2,
do toho podnetu si napísal "po 22:00", ale to je nesprávne.. Chcú povoliť reprodukovanú hudbu do 22:00, resp.23:00, tam kde to bolo doteraz úplne zakázané. Napr. na Hlavnej ulici alebo na Trojičnom námestí bude hrať z každého sedenia celý deň až do noci iná hudba na celú ulicu, bez obmedzení.. To je "príjemná" predstava. Prečo by mali byť všetci, ktorí tade musia prejsť, byť povinní to trpieť ? Alebo niekde na sídlisku bude hudba z exteriérového sedenia krčmy hulákať v lete celý deň a prekrikovať sa s hlučnými štamgastami.. A v okolí sa nebude dať ani otvoriť okno.
02. október 2019

Viktor

Možno chcú zvýšiť počúvanosť Trnavského rádia...
03. október 2019

MS

Diletantizmus bradatých hipsterov a zarastajúcich hipsteriek vo vedení mesta dosiahol ďalšiu métu. Po niekoľkých podnetoch na hlučné prevádzky a všeobecné porušovanie VZN ponúkajú obyvateľom centra Trnavy riešenie v podobe úpravy VZN, ktorá situáciu v susedstve ignorantských prevádzok ešte zhorší. Bravo.
Dôvod takejto úpravy je zrejmý - bradatý trnavský Usama na obrnenom bicykli Ukrajina vzor '49 si robí inteligenčne nenáročnú predvolebnú agitku u nachmelenej a prefetovanej mládeže, ktorá po absolvovaní rôznych kultúrnych akcií v podnikoch typu Garden Pub zveľaduje svojimi výkalmi okolie a rozbíja mestský stacionár.
Samotnému Usamovi to samozrejme nevadí, on a jeho zarastená kohorta má svoje eko-friendly zemľanky vyhĺbené mimo centrum mesta a z okien radnice je Trnava predsa taká krásna a bicyklovo progresívna!
Celé zle...
03. október 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
v prípade, že majú občania pripomienky k zverejnenému návrhu, je potrebné postupovať tak, ako je uvedené v zverejnenom návrhu.
http://www.trnava.sk/sk/vseobecne-zavazne-nariadenie/0-196

Odbor dopravy a komunálnych služieb
03. október 2019

Trnavčan

Zachovajme vecnosť a určitú formu.. Ten návrh je celý špatne.. Mesto a MsP nedokáže vynútiť dodržiavanie určitých (minimánych..) obmedzení, ktoré platia teraz . Tak aby sa to vyriešilo, jednoducho ich zrušia, bez ohľadu na následky pre život rezidentov (a voličov a platcov daní..) v meste. A prevádzky so sídlom mimo mesta, ktoré tu len robia bordel (hluk a následkom prevádzky neporiadok a ničenie mesta..), ale dane odvázajú (ak vôbec..) niekde inde, budú mať voľné ruky..Ako by sa zástupcom občanov páčilo, keby ich sused celý deň až do 22:00 mal hlasno pustenú nejakú hudbu v na dvore , namierenú do ich okien??A prípadne aj do 2-4 do rána, 4-5 dní v týždni??
A podľa ich úvahy MsP bude mať menej práce, mesto všetko vyrieši odkazom "nič sa neporušilo".. Ale to, že sa pritom porušujú zákony (ústava, zákon na ochranu zdravia..) nikomu nevadí, však pán primátor dal výnimku (zo zákona???)..Jednoducho je to celé na podnet prokurátorovi pre porušovanie zákona vedením mesta. Mesto nemôže schváliť VZN, ktoré navodí porušovanie zákona a tým sa "vyviniť" zo zodpovednosti. A ešte aj občas dávať z takéhoto VZN výnimky..
03. október 2019

kolombo

Trnavčan jedno nechápem,prečo nepodáš podnet prokurátorovi ohľadne tej výnimky z rušenia nočného kľudu?To myslím v dobrom.
03. október 2019

Iris .

Za mě jsem napsala připomínku na uvedený e-mail. Nevím či k ní bude přihlédnuto, ale aspoň jsem to zkusila:

"Dobrý den,

dovoluji si připomínkovat Váš NÁVRHVŠEOBECNE ZÁVÄZNÉHO NARIADENIA,ktorým sa dopĺňa VZN č. 511 o pravidlách času predajav obchode a času prevádzky služieb na území mesta Trnava.

Navrhuji upravit text v Čl. 1znenie čl. 4 ods. 3 odstavec 3) na následovné:

"V exteriérových sedeniach, ktorých čas prevádzkovania je upravený v zmysle písm. b) a c) predchádzajúceho odseku je zakázaná verejná produkcia hudby v čase po 22,00 h."

Důvodem mojí připomínky jsou časté stížnosti obyvatel města Trnavy na hluk po 22:00 h, které můžete najít v několika podnětech na internetovém portálu https://www.odkazprestarostu.sk

Z těchto stížností je zřejmé, že obyvatelé města Trnavy si nepřejí být rušeni hlukem po 22:00 a z toho důvodu by bylo vhodné vyhovět jejich, jakož i mé, žádosti tím, že
NÁVRHVŠEOBECNE ZÁVÄZNÉHO NARIADENIA upravíte tak, aby bylo toto Nariadenie vyhovující a ve prospěch obyvatel města Trnavy.

Děkuji

Irena Sittová
Přechodné bydliště Zelenečská 2/C, Trnava
Slovensko
03. október 2019

Trnavčan

P.Sittová ,doteraz bola reprodukovaná hudba v exteriérových sedeniach úplne zakázaná (24 hod. denne), aj tak to niektoré prevádzky nerešpektovali, nielen cez deň, ale ani v noci. A teraz to cez deň povolia.. Myslíte že sa situácia zlepší? Jedine pre mesto a MsP, nebudú musieť nič kontrolovať a vyhovárať sa na RUVZ a nedostatok kompetencií...Tie "slušné" prevádzky, ktoré to doteraz rešpektovali ( Hlavná, Trojičné námestie a iné.) a pešia zóna bola cez deň príjemnou "oázou", aby prilákali hostí začnú celý deň vyhrávať, každý niečo iné a nahlas, aby ich bolo počuť. Koľko sedení je na Hlavnej, ak začnú všetky naraz hrať, tak sa tam nedohovoríte. A tí čo to ani doteraz nerešpektovali budú povzbudení že robili dobre..Ten návrh by mali stiahnuť ( je to zmena k horšiemu pre obyvateľov CMZ, len mesto si zjednodušuje povinnosti.. ), a VZN ponechať ako je, alebo v určitých bodoch ešte sprísniť..
kolombo
Raz som to už (úspešne, v inom prípade) proti rozhodnutiu mesta v rozpore so zákonom urobil, nevylučujem, že to urobím zase.. Ale určite počkám, či tú zmenu schvália, potom to budú "dve muchy jednou ranou". A ak sa niekto chce pridať, bude vítaný.
03. október 2019

Juraj2

Kolombo: Protest proti udelovaniu vynimiek primatorom na rusenie nocneho kludu uz prokurator ma. Ale ak to poda viac ludi, bude to lepsie.
Dakujem odboru dopravy za odpoved, na ktoru som nebol zvedavy. Teraz este odpoved na moje otazky.
03. október 2019

Iris .

Trnavčan, já bych byla také nejvíce spokojená, kdyby reproduktorová hudba zůstala zakázaná úplně, bohužel ale nejsem zas tak zběhlá v zákonech a vyhláškách, abych si troufla žádat o úplné stažení tohoto návrhu a proto jsem aspoň připomínkovala znění daného návrhu. Když už návrhu projde, tak ať z toho aspoň vymažou tu část, že to může být v daných měsících až do 23:00 - to už mi přijde úplně přehané. Pokud půjdete do toho, že to napadnete, tak jsem s Vámi.
03. október 2019

kolombo

Jasné,super.Len zas si myslím a to sa na mňa nehnevajte,že mesto ani nemôže zakázať alebo jednoducho prikazovať prevádzkam kedy môžu alebo nemôžu púšťať reprodukovanú hudbu.Nemá na to právomoc.Zapať hudbu si môže hocikto,ale nesmie tým rušiť nočný kľud.Alebo nesmie prekročiť povedzme denný stanovený hluk a to meria už hygiena.
03. október 2019

Peto

@Trnavcan, spomínaš, že sú podniky, ktoré aj dnes porušujú VZN a majú exteriérovu hudbu. Vieš mi dať, prosím, nejaký príklad? Ja o takom podniku neviem, alebo sa v takom prostredí nepohybujem. Viem len o tom , že hudba hrá vo vnútri, ale cez otvorené dvere je počuť von (napr. pizzeria vedľa Lokalu). Napriek tomu, že nesúhlasím s hlasnou hudbou vonku, osobne mi nevadí veľmi tichá background hudba - čiže taká, pri ktorej počuješ aj vrabca 100 metrov od teba cvirikat a to aj z dôvodu, že keď si človek už sadne na terasu, tak chce pravdepodobne aj s niekým komunikovať a nechce kričať. Čiže pre podniky by hlasna produkcia znamenala možnú stratu klientely a veľmi pochybujem, že by im o to išlo. Ale fakt nechápem zmysel tohto nového VZN. keby to aspoň na decibely okliestili.. ale to zas mestkaci nemajú ciachovane hlukomery.
03. október 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
dopĺňame, že k zmene VZN 511 bola zverejnená aj dôvodová správa, ktorú nájdete v materiáloch zo zasadania mestského zastupiteľstva na adrese: http://www.trnava.sk/sk/clanok/dokumenty-mz.

Úsek komunikácie a marketingu
03. október 2019

Trnavčan

Kde je tá dôvodová správa, prosím konkrétny odkaz ?? Je problém to priložiť k návrhu VZN, tak aby to bolo dohľadateľné (neutajené)? V materiáloch z posledného zastupiteľstva to nie je možné nájsť..
03. október 2019

Iris .

Podle uvedeného odkazu skutečně nejde dohledat dôvodnou zprávu. Prosím o upřesnění o kolikáté zasedání se jedná a v jaké části je.

Děkuji
03. október 2019

Silvia

Zverejnite prosim dovodovu spravu. Na linku sa nachadzaju len spravy z predchadzajucich zasadnuti. Dakujem
03. október 2019

Silvia

Pre stransparentnenie procesu zverejnujte s navrhom VZN rovno aj dovodovu spravu.
03. október 2019

Peto

V materialoch som najblizsie VZN k 511 nasiel 512 a 513. 511 tam naozaj chyba
03. október 2019

Viktor

Mesto Trnava rozhodne zmeniť jeden článok VZN a zdôvodnenie chýba. Občan dá podnet na OPS, aby bola dôvodová správa zverejnená, keďže na stránke mesta je len oznámenie o podávaní pripomienok a dostane odpoveď na niečo čo sa nepýtal. Keď sa začne množiť frflanie, príde ďalšia odpoveď, že je to možné dohľadať v materiáloch MZ. Lenže všetky tie MZ sú minulé a tu možno z pripomienkovania môže vyplynúť, že sa nakoniec návrh zmení alebo stiahne. Takže odkaz z druhej odpovede je tiež nerelevantný.
Toto je transparentné mesto? Keď Národná rada SR prijíma zákon, každý návrh obsahuje dôvodovú správu, ktorá má dve časti - všeobecnú a osobitnú. Všeobecná obsahuje zdôvodnenie, prečo sa zákon prijíma, osobitná zdôvodnenie znenia jednotlivých ustanovení. Tu chýba jedno o druhé, akoby tento návrh mesta bol len tak od brucha... Ak som včera dal komentár viacmenej zo srandy, teraz mám pocit, že celá vec veľmi smrdí a som zvedavý na prospech koho to celé nakoniec bude.
03. október 2019

Matúš G

No tiež by som chcel vidieť tú dôvodovú správu. Jediné čo som ja našiel je zo zasadnutia č.2 z 30.4.2019 - stiahnuť materiály (1. časť, ZIP archív 18,8 MB) v bode 01.02.navrh_VZN_o_prevadzkovej_dobe.docx
https://lnk.sk/pJW3
Tam ale nie je nič spomenuté o hudbe v ext. sedení.
03. október 2019

Silvia

Matus G vtedy schvalovali predlzenie otvaracich hodin v centre. Apelovali na podnikatelov, aby brali ohlad na obyvatelov. Ako je vidiet podla poctu staznosti, apel na niektorych nezabral. A teraz napriek opakovanym staznostiam idu povolit vacsi hluk, aj ked zverejnili video, ze problem s hlukom dlhodobo riesia a nevedia ho vyriesit.
03. október 2019

Peto

Kvoli mojej nepozornosti som teraz dopozeral zaznam z posledneho MZ, kde o 511ke nepadlo ani slovo a az teraz pozornejsie citam tento podnet - toto je zatial LEN navrh a caka na pripomienkovanie obcanmi a ostatnymi skupinami (tak teda hor sa do toho!) a teda dovodova sprava ani nemoze byt vyvesena v materialoch k MZ, ktore tu mesto linkovalo. Ak nejaka dovodova sprava existuje, musi byt zasita niekde inde.
04. október 2019

Silvia

5tulo vsak o to ide. Neodpovedali na otazku, zverejnili link, kde sa nic nenachadza, dovodova sprava nedohladatelna a aj ked podas ziadost o info nestihas pripomienkovat na zaklade poskytnutej informacie. Oktobrove zasadnutie MZ pred dverami, tam to schvalia, na jar zacne peklo. A potom este povedia, ze nikto nepripomienkoval. Ako pri ohnostrojoch - schvalne, kto si pamata ten pribeh?
04. október 2019

Trnavčan

" cui bono"??
Nie je ťažké sa dovtípiť, v koho prospech takáto zmena je.. V prospech toho , s kým je doteraz najviac problémov a v prospech úradníkov, ktorí problém nevedia/nechcú riešiť, chcú mať pokoj.. Tie slušné prevádzky to nepotrebujú, ľudia sa k nim chodia porozprávať a v kľude posedieť, hudba by im ich zákazníkov odohnala.
Je to v prospech prevádzky(ok), ktorá potrebuje do "zábavychtivej" mládeže naliať čo najviac alkoholu , takže potrebujú, aby sa vyskákali.
Však nech to robia, je to ich právo, ale nech si zabezpečia "zvukotesný" priestor, tak aby neobťažovali svojou zárobkovou činnosťou iných obyvateľov mesta. Ani autoservis nemôže fungovať hocikde.. Pretože práva tých prevádzok na podnikanie končia tam, kde začínajú práva (ústavou a zákonmi zaručené) iných občanov na nerušený a normálny život. A povinnosťou mesta je toto zabezpečiť. Zákonné a právne možnosti na to majú, chýba chuť a vôľa.
04. október 2019

Peto

Trnavcan, menuj, buď konkrétnejší o ktoré prevádzky sa podľa teba jedná.
04. október 2019

Trnavčan

https://www.odkazprestarostu.sk/trnava/podnety/71628/ulica-stefanikova-verejny-poriadok-rusenie-nocneho-pokoja
https://www.odkazprestarostu.sk/trnava/podnety/74237/ulica-hlavna-vandalizmus-rusenie-nocneho-pokoja
Na to netreba byť žiadny detektív, dlhodobo neriešené..A je ich viac, ale toto je najvypuklejšie..
V Trnave to bude ako tuším v Kolárove, kde tá chorá pani 10 rokov hrala na celú ulicu od 6:00 do 22:00
04. október 2019

Silvia

Trnavcan este mozeme vyziadat vynimku od primatora na celu noc a hrat celu noc v celom meste :-D
04. október 2019

Viktor

Zaujímavá je funkcia "Zobraziť históriu úprav" pri odpovediach mesta. V prvej odpovedi bol najprv iný link - http://www.trnava.sk/userfiles/file/Ordinance/navrh_vzn_urc._na_pripomienkovanie_prev_doba_dodatok_1.pdf - na ktorom je nielen návrh, ale na druhej strane je aj dôvodová správa:

"Z aplikačnej praxe vyplynula potreba zadefinovania času zákazu používania verejnej produkcie hudby v priestoroch exteriérových sedení, nakoľko uvedené v doterajšom znení VZN absentuje."

Ale to je v priamom rozpore so súčasným znením VZN č. 511 (zverejneným na stránke mesta http://www.trnava.sk/userfiles/file/Ordinance/vzn_511_o_prev.dobe_schvalene.pdf), ktorého článok 4 ods. 3) (t.j. práve ten ktorý sa má zmeniť) znie:

"Na exteriérových sedeniach je zakázané používanie reprodukovanej hudby. Tento zákaz sa nevzťahuje na živú hudbu."
04. október 2019

Juraj2

Viktor: Si rýchlejší. Rovnakú odpoveď som chystal aj ja. Dôvodová správa je krásna ukážka, ako sa dá nas...ť si do vlastnej huby.
Vážení kompetentní úradníci dlhoročná aplikačná prax ukázala, že je potrebné zakázať akúkoľvek hudbu, ktorá ruší obyvateľov, nie len z exteriérových sedení ale kdekoľvek v meste a tiež ukončiť prax udelovania výnimiek na rušenie nočného kľudu podľa VZN 134.
Ak chcete naplniť dôvodovú správu, tak navrhnite text článku 4 ods. 3) na takéto znenie:
"Na exteriérových sedeniach je zakázané používanie reprodukovanej alebo živej hudby." To by bolo naplnenie dôvodovej správy.
04. október 2019

Juraj2

Odomňa odišla takáto pripomienka:
Pripomienka k návrhu všeobecne záväzného nariadenia ktorým sa dopĺňa VZN č. 511 o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území mesta Trnava
Dátum vyvesenia návrhu VZN: 01.10.2019

Predkladateľ:
Ing. Juraj .....

Text pripomienky:
Dôvodová správa uvádza: “Z aplikačnej praxe vyplynula potreba zadefinovania času zákazu používania verejnej produkcie hudby v priestoroch exteriérových sedení, nakoľko uvedené v doterajšom znení VZN absentuje.” Doterajšie znenie tento zákaz čiastočne obsahuje a aplikačná prax ukázala, že je tento zákaz potrebné sprísniť. Návrh nového znenia:
Doterajšie znenie čl. 4 ods. 3 sa vypúšťa a nahrádza sa nasledujúcim znením:
(3) V exteriérových sedeniach je zakázaná verejná produkcia hudby.

Zdôvodnenie pripomienky:
Zdôvodnenie pripomienky je identické s pôvodnou dôvodovou správou: Z aplikačnej praxe vyplynula potreba zadefinovania času zákazu používania verejnej produkcie hudby v priestoroch exteriérových sedení, nakoľko uvedené v doterajšom znení VZN absentuje. Rozlíšenie medzi živou produkciou hudby a reprodukovanou hudbou je v súčasnosti problematické a preto je zosúladené pojmom verejná produkcia hudby.
04. október 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ospravedlňujeme sa za zverejnenie neúplnej informácie, dôvodová správa je už zverejnená spolu s návrhom na zmenu VZN 511. Ospravedlňujeme sa za vzniknuté komplikácie.
Link: http://www.trnava.sk/sk/vseobecne-zavazne-nariadenie/0-196

Úsek komunikácie a marketingu
04. október 2019

Silvia

Pripomienku podáva:
Meno, Priezvisko,
Adresa

Text pripomienky:
Dôvodová správa uvádza: “Z aplikačnej praxe vyplynula potreba zadefinovania času zákazu používania verejnej produkcie hudby v priestoroch exteriérových sedení, nakoľko uvedené v doterajšom znení VZN absentuje.”
Doterajšie znenie tento zákaz čiastočne obsahuje a aplikačná prax ukázala, že je tento zákaz potrebné sprísniť.
Návrh nového znenia:
Doterajšie znenie čl. 4 ods. 3 sa vypúšťa a nahrádza sa nasledujúcim znením:
(3) V exteriérových sedeniach je zakázaná verejná produkcia hudby.

Zdôvodnenie pripomienky:
Podľa zákona 369/1990 par.4, ods.5a je obec opávnená zakázať činnosti

(5) Obec vo veciach územnej samosprávy

a) ustanoví nariadením činnosti, ktorých vykonávanie je zakázané alebo obmedzené na určitý čas alebo na určitom mieste .

Preto žiadam, aby obec zakázala činnosť, ktorú nie je schopná regulovať a kontrolovať, čo je uvedené v tejto nahrávke Mestskej televízie, 20 a 40 sekunda:

http://www.mtt.sk/up/clanky-spravodajstvo/Rusenie-nocneho-pokoja-25-06-2019
04. október 2019

Juraj2

Ešte jedna pripomienka k samotnému paragrafovému zneniu návrhu: Ak by poslanci MZ schválili navrhované znenie, tak by to znamenalo, že v centre mesta by bola verejná produkcia hudby po 22 (23) hodine zakázaná. Ale na iných exteriérových sedeniach mimo centra by bola vlastne povolená bez obmedzení, aj keď bola doteraz zakázaná. To len na okraj, že sa to netýka len centra mesta, ale aj rôznych sedení po sídliskách, kde by teraz mohli začať púšťať hudbu vo verejnom priestore až do skončenia otváracích hodín. Preto odporúčam pripomienkovať text aj obyvateľom sídlisk.
04. október 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
dovoľujeme si upozorniť, že diskusia na Odkaze pre starostu nie je chápaná ako regulárna procesná pripomienka.

Úsek komunikácie a marketingu
04. október 2019

Silvia

Dobry den,
vieme. Poslali sme pripomienku mailom na adresu [email protected].
Toto je inspiracia pre inych, ako mozu pripomienku formulovat.
05. október 2019

Silvia

Aj keď to môže vyzerať ako boj s veternými mlynmi, netreba to vzdávať. V našom prípade sa mesto po niekoľkých rokoch oprávnených sťažností konečne začalo hýbať. Aj keď až po žiadosti o zníženie dani z nehnuteľnosti pre nečinnosť mesta na úseku ochrany zdravia obyvateľov. Ide to veľmi pomaly a úradníkov treba občas doslova „dokopať“ k nejakej činnosti, lebo až príliš veľa energie dávajú skôr do obhajoby svojej nečinnosti, akoby mali niečo urobiť. Ešte nemáme nič vyhraté. Stále sú na meste naši zástupcovia, ktorý napriek porušovaniu zákonov (dokladované hlukovou štúdiou, meraním a oprávnenými sťažnosťami) nechcú nič riešiť a odporúčajú nám si prestať sa sťažovať a zvyknúť si na porušovanie zákonných noriem (zatiaľ sa neodvážili povedať nám, že sa máme odsťahovať). Stále nerozumieme tej motivácii, prečo niekto chce zastupovať obyvateľov mesta (a byť platený z ich podielových daní) a potom nechce riešiť ich problémy a chrániť ich zdravie, ale obhajuje záujmy komerčných firiem.
08. október 2019

Jana

Zaujímavá by bola štatistika, koľkokrát musela mať výjazd Mestská polícia k prevádzkam, ktoré rušia nočný kľud a či výjazd bol zo strany sťažujúcich sa občanov oprávnený. Podľa môjho názoru, by týmto prevádzkam mesto nemalo dovoliť v nasledujúcom roku prevádzkovať letné terasy. A problém by bol čiastočne vyriešený. Tento problém sa netýka len centra mesta, ale i iných mestských častí.
08. október 2019

Silvia

Jana súhlasím. Problém je akurát v určovaní oprávnenosti sťažnosti. Okamžite to nevie zmerať nikto. Obec má kompetencie zo zákonov 369/1990- zákon o obecnom zriadení, takisto aj 355/2007 o ochrane verejného zdravia. Otázne je, prečo túto právomoc nevyužíva.
08. október 2019

Silvia

Okamžite mám na mysli okamih, keď občan nahlási zvýšený hluk. Nemá kto prísť a zmerať, či hluk prekročil 50, resp. 45bB pre nočný interval
08. október 2019

Jana

Niektorí mestskí poslanci pri schvaľovaní prevádzky podnikov do 1:00 v noci počas letných mesiacov argumentovali tým, že mesto musí žiť. Tak prosím Vás, povedzte pracovníkom, čo každé ráno upratujú mesto, nech ho 3 dni neupracú. Nech všetci obyvatelia vidia, akým kultúrnym obohatením je pre toto mesto opitá, hulákajúca mládež (študenti VŠ, decká z dedín...tým na tomto meste vôbec nezáleží).
09. október 2019

igor

doplniť písm. a)

V exteriérových sedeniach, ktorých čas prevádzkovania je upravený v zmysle písm. a) predchádzajúceho odseku je zakázaná verejná produkcia hudby.

na sídliskách ponechať úplný zákaz.
16. október 2019

igor

Takže sa poslaním pripomienok zapojilo 12 ľudí, slovom päť, ako je uvedené tu:
http://www.trnava.sk/userfiles/file/Ordinance/vzn_dodatok_k_511_urc._na_rokovanie_mz_po_mr.pdf
16. október 2019

igor

Pripomienka polície je AKCEPTOVANÁ, ale prečo, keď ide iba o inými slovami povolený hluk do 23 hod.?!

http://www.trnava.sk/userfiles/file/Ordinance/vzn_dodatok_k_511_urc._na_rokovanie_mz_po_mr.pdf
16. október 2019

igor

A čo mestská polícia hovorí na sedenia podľa písmena a)
?????
Tam je to ako s "hudbou"...?!
16. október 2019

Silvia

Toto su clenovia mestskej rady, ktori odporucili neakceptovat pripomienky obcanov a idu si dalej svoje. Som zvedava, kolki budu pokojne oddychovat. Kedze dozor nad dodrziavanim vzn a poruadku v obci mozu vykonavat aj poslanci, odporucam volat ich ak bude vzn schvalene a hudba vad bude obtazovat. Pretoze mimopracovne aktivity su od 18:00 do 6:00 50, resp.45 dB. A ja budem ziadat, aby mi okamzite dokazali, ze hluk z prevadzky, ktoru povolili, neprekracuje max.povolene hladiny.
17. október 2019

Viktor

Moja pripomienka mala päť bodov:

1) Dôvodová správa k návrhu VZN doplnená dňa 4.10.2019 uvádza: „Z aplikačnej praxe vyplynula potreba zadefinovania času zákazu používania verejnej produkcie hudby v priestoroch exteriérových sedení, nakoľko uvedené v doterajšom znení VZN absentuje.“ Súčasné znenie VZN, ktoré má byť navrhovanou zmenou dotknuté "Na exteriérových sedeniach je zakázané používanie reprodukovanej hudby. Tento zákaz sa nevzťahuje na živú hudbu." pritom zákaz používania verejnej produkcie hudby v priestoroch exteriérových sedení – s výnimkou reprodukcie živej hudby – už obsahuje. Práve naopak, v súčasnosti platný zákaz verejnej hudobnej produkcie na terasách v centre mesta či na sídliskách by platil už len po 22., resp. 23. hodine. Nie je teda známy skutočný zámer navrhovateľa. Mám teda za to, že zdôvodnenie návrhu VZN je v rozpore s cieľmi, ktoré sa majú zmenou dosiahnuť a preto návrh VZN považujem za neodôvodnený.
2) Uvedomujem si, že hlasná hudobná produkcia na terasách vyvoláva rozpory. Kým jednej časti obyvateľov a zákazníkov hudobná produkcia neprekáža (za predpokladu, že je jemná a nevtieravá), iných návštevníkov vonkajších sedení či rezidentov vyslovene otravuje (ak sa chcú porozprávať a kvôli prehlušeniu hudby musia rozprávať hlasnejšie). Preto je potrebné otvoriť širšiu diskusiu o tom, či navrhovaná zmena prinesie nejaké zlepšenie pre obyvateľov a návštevníkov mesta. S povolením vonkajšej reprodukcie hudby môže byť, najmä v centre mesta, spojené vzájomné prehlušovanie exteriérových sedení a s tým spojené nepríjemnosti pre návštevníkov alebo rezidentov. Návrhu VZN nepredchádzala širšia diskusia s obyvateľmi a rovnako návrh VZN vôbec nerieši vzájomné prehlušovanie exteriérových sedení.
3) V centre mesta už v súčasnosti prebieha počas roka množstvo akcií, ako napr. Leto na Korze, Trnavská brána, Tradičný trnavský jarmok, Advent v Trnave, hudobné festivaly Lumen a Lovely Experience, alebo futbalové zápasy, s ktorými je spojená vyššia hlučnosť. I keď si uvedomujem, že s bývaním v centre mesta sú spojené určité obmedzenia, povolenie verejnej produkcie hudby na exteriérových sedeniach by súčasnú situáciu rezidentom ešte viac pohoršilo. Obyvatelia centra sú občanmi mesta, platia dane a chcú mať dôstojné životné podmienky ako ostatní občania. Návrh VZN však ide proti ich záujmom a diskomfort, ktorý návrh VZN prináša, prevyšuje jeho prínosy.
4) Návrh VZN je nedostatočne prepracovaný, ak by totiž poslanci mestského zastupiteľstva schválili navrhované znenie VZN, znamenalo by to, že v centre mesta by síce bola verejná produkcia hudby po 22, resp. 23 hodine zakázaná, avšak na iných exteriérových sedeniach mimo centra by bola vlastne povolená bez obmedzení(i keď bola doteraz zakázaná).
5) Rozlíšenie medzi živou produkciou hudby a reprodukovanou hudbou je v súčasnosti problematické, preto skôr je potrebné zadefinovať času zákazu používania verejnej produkcie hudby v priestoroch exteriérových sedení (reprodukovanej i živej, t.j. zosúladiť tieto dve situácie pod pojmom verejná produkcia hudby), nakoľko to uvedené v doterajšom znení VZN absentuje.

Ako vyplýva zo zverejneného materiálu, niektoré z nich ani neriešili...
17. október 2019

Silvia

Viktor presne. S ohladom na vyjadrenie mestskej policie, ako su bezradni pri rieseni takychto problemov a s vyjadrenim hovorcu mesta, ako sa dlhodobo snazia riesit problem s hudbou, je uprava VZN v zneni ako je navrhnute, uplnou fackou obcanom mesta.
Samozrejme ze zivot v centre prinasa niektore obmedzenia, ale pokial su v rozumnej miere, clovek ich dokaze stolerovat. Okrem tolerancie tu existuje legislativa, ktoru momentalne nie je nikto schopny odkontrolovat a napriek tomu povolia hudbu na sedeniach. A ako pises - bez diskusie s obyvatelmi centra, ktorych sa to dotkne najviac. Nespominali to ani na zasadnuti vyboru mestskej casti stred. Mimochodom - doteraz nie je zapisnica a reakcia na pripomienky obcanov. A to sa zasadnutie VMC konalo sa pred mesiacom.
A nezverejnenie plnej verzie pripomienok obcanov je uplne zaklincovanie paskvilu, ktory predvadzaju ohladom zmeny VZN. Stale ho mozu stiahnut a prediskutovat s obyvatelmi. Pani poslanci mate "gule" na to, aby ste sa postavili pred obcanov na najblizsom zasadnuti VMC? Ma byt este jedno, aby sa splnili zakonne podmienky
17. október 2019

Silvia

Najvacsi gol je vsak to, ze pocujem frflat plno ludi z centra, ale realne poslalo pripomienku 5 ludi z centra.
Asi si myslia, ze to vyriesi niekto za nich.
A ked sa ozve par ludi, tak su povazovani za chronickych stazovatelov. Kebyze sa ich ozve viac, tak sa voleni zastupcovia konecne rozhybu. Ako ked sme napr. dorucili na mestsky urad podpisy z celej ulice - to sa zacal pohyb a vyjadrenia, ze nechcu nespokojnych obcanov. VOleni zastupcovia by si mali uvedomit, ze svojim pristupom prave ziskavaju nespokojnych obcanov.
17. október 2019

Silvia

Viktor vieme sa stretnut a dohodnut sa na niektorych veciach?
17. október 2019

Silvia

Radnica ragovala na otazky novinarov prostrednictvom hovorkyne.
http://www.trnava-live.sk/2019/10/07/trnavska-radnica-chce-opatovne-povolit-hudbu-na-terasach-zakaz-ma-platit-az-vo-vecernych-hodinach/#comment-256859
S celeho humbuku mi je jasne, ze pri pripomienkach a schvaleni zakazu hudby na exterierovych sedeniach nepostupovali podla pripomienky obcanov. Lebo zakaz "zivej hudby" bol odsuhlaseny mestskym zastupitelstvom na zaklade pripomienky obcanov. Ta pripomienka pozadovala zakazat reprodukovanu a akukolvek elektronicky zosilnenu hudbu. Ale mestske zastupitelstvo nakoniec schvalilo svoju verziu. Ktoru sa teraz niekto snazi vyuzit (nebudem pisat ze zneuzit), aby mohol pustat hudbu cele noci. Vlastny rozum poslancov vtedy hlasujucich, ktori nepocuvali hlas ludi z centra. Teraz opat nepocuvaju a napriek vyjadreniu nesuhlasneho postoja obyvatelov ich pripomienky neakceptuju. Namiesto riadnej definicie pojmov idu povolit nieco, co nevedia odkontrolovat.
17. október 2019

Trnavčan

Je to zlý úmysel alebo hlúposť? A čo je horšie? Zdá sa, že jediným účelom je zbaviť sa sťažností obyvateľov ( a vyjsť v ústrety problémovým prevádzkam..) , aby MsP mohla povedať, "však je to povolené" . Ľutujem ľudí niekde na sídlisku, ktorí majú pod oknami krčmu (napr. Botanická ul.) a bude im tam napr.10- hodín denne hrať (hulákať, lebo však merať nikto nechce..) hudba...To je na psychatriu.
Ešte je jediná šanca ísť na zasadnutie zastupiteľstva a cez svojich poslancov za MČ sa prihlásiť do diskusie k tej zmene a apelovať na zdravý rozum..
17. október 2019

Viktor

Práveže aj tomu dobre rozumiem, tak po poslednej zmene sa to vzťahuje už len na centrum. I keď je pravda, že ustanovenie, ktoré zakazovalo reprodukciu celoplošne, bude zrušené.
17. október 2019

Silvia

Viktor skor tak, ze na sidliskach to plati kym je otvorena prevadzka. A tam su prevadzky do 22:00. V centre do 22:00, resp.do 23:00 v "lete".
Viktor, Trnavcan - dame stretnutie?
17. október 2019

igor

Silvia, Viktor a ďalší:
Ak im toto prejde, tak na sídliskách bude "hluk" povolený.
Pretože i tam sú krčmy, ktoré sa neopierajú stenou o bytový dom, čiže dlhšia prevádzka, t.j. až do 02:00 a teda sedenia a "hluk"... Proste neriešené sedenia poďla písmena a)
Prečo riešia iba podľa b) a c)?!
17. október 2019

igor

A prečo pošle reálne 12 ľudí pripomienky a v texte sú zosekané na päť, vraj identické...?!
17. október 2019

igor

Ide sa v ústrety problémovým hlučným prevádzkam, nie obyvateľom mesta, to kde sme?!

Silvia, Viktor - držím päste.
17. október 2019

Silvia

Igor netusim preco riesia iba A. Mozno nevedia co cinia
17. október 2019

Silvia

Ale bez srandy. Tam su exterierove sedenia povolene len do 22:00.
17. október 2019

Juraj2

Takže mestská rada (v zložení Mgr. Tibor Pekarčík, Ing. Peter Šujan, Juraj Fuzák, Ing. Juraj Novota, Bc Marcel Krajčo, Mgr. Marek Neštický, Emanuel Gronský, PhDr. Eva Nemčovská, PhD., Juraj Šarmír a MUDr. Štefan Krištofík, MPH) na základe svojej nekompetencie alebo neochoty ani len neanalyzovala veľmi dobre napísané zdôvodnenia pripomienok obyvateľov, ktorí si neželali verejnú produkciu hudby na exteriérových sedeniach. Jednoducho všetkým napluli do tváre a idú si svoje. Ich zdôvodnenie je amatérske. Vraj nemôžu plošne zakázať hudbu. Akoby to niekto od nich chcel. Bavíme sa predsa len o vonkajšom prostredí, kde neexistujú akékoľvek zábrany na šírenie hluku. Vo vnútri prevádzok predsa hudba môže pokojne hrať, pokiaľ sú dodržané všetky zákony a normy. Teraz opäť nastane situácia, že sa obyvatelia budú sťažovať a mestská polícia nič neurobí, lebo je to predsa povolené. Okrem toho zdôvodnenie "Predmetnou zmenou teda chceme dosiahnuť ochranu obyvateľov v nočnom čase. Chceme, aby bol v noci dodržiavaný nočný pokoj a hudobná produkcia k nemu v žiadnom prípade neprispieva." Odporúčam si naštudovať čo je to nočný kľud a od kedy do kedy je definovaný. Malá nápoveda: 23 hodina to určite nie je. Ak chcete púšťať dychovky dôchodcom, tak to obmedzte do 18:00 na všetkých exteriérových sedeniach a všetci budú spokojní. Ovca celá a vlk sýty. Máte na to gule páni poslanci MZ?
17. október 2019

Jana

Presne tak, o pár mesiacov nastane v meste situácia, kedy občania i Mestská polícia nič nezmôžu voči porušovaniu nočného kľudu. VMČ stred a Mestské zastupiteľstvo riešilo niekoľko rokov (tuším od roku 2015) problém, kedy občanom bytového domu na Františkánskej 28 ničili každý večer život návštevníci kaviarne La Reunion. Páni poslanci (Mgr. Tibor Pekarčík, Juraj Fuzák, Ing. Juraj Novota, Mgr. Marek Neštický, MUDr. Štefan Krištofík, MPH) spomínate si?
18. október 2019

Silvia

Jana ten pribeh si pamatam zo zasadnutia VMC. Tam na obyvatelov ku koncu konfliktu tusim mierili pistolom a vyhrazali sa im. Invektiva a posmesky boli na dennom poriadku. "dostat" takehoto suseda je nocna mora. Kto nemal pod oknom prevadzku, kde si majitel mysli, ze moze vsetko, nepochopi. Ja som mala. Tiez viem, co to je. A obcas sa nam triasla podlaha. Preto teraz nesuhlasim s hudbou na exterierovych sedeniach. Lebo to nebol tichy podmaz, ako si niektori predstavuju. Vyblakovanie ludi na terase o polnoci, volam MP, na chvilu klud a o 1:00 uz zase vyhvekovanie. Reakcia policie - oni uz zaplatili pokutu. Parfon - ked si zaplatili pokutu akoze mozu vyhvekovat celu noc? Musela som nutit MP aby to prisli ukoncit. Ked si predstavim, ze nas toto mozno caka znovu, som tak znechutena. Toto sme hovorili aj na ostatnom zasadnuti VMC a cakam za zapisnicu aj reakciu na pripomienky obcanov
18. október 2019

igor

Silvia
Nemýľte sa, pozrite si prosím terajšie VZN číslo 511 článok 4 odsek 2 písmeno a)
a zistíte, že tam patria sedenia aj k takým prevádzkam, ktoré sú otvorené do 02:00 hod.
Ďakujem
18. október 2019

igor

A toto si ani nechcem predstaviť pri krčmách na sídliskách, ktoré nie sú priľahlé k bytovému domu, ale sú napr. 5 metrov od bytového domu a majú exterierove sedenie.
Ach.
18. október 2019

igor

To budú ako riešiť policajti?
Či kto?
Poslanci?
18. október 2019

Silvia

Igor ja to chapem tak, ze prevadzka moze byt otvorena do 2, ale exterierove sedenie pre taku prevadzku len do 22,resp. 23.
Ano, ako hovorite - bude to peklo aj na sidliskach, presne na to tu upozornuju viaceri. Ako to budu kontrolovat netusim, lebo uz teraz nevedia kontrolovat hluk z prevadzok. Sami policajti aj mesto to potvrdili vo videu - link som uviedla v mojej pripomienke. Mesto tvrdi, ze hluk nevie merat. Ale hlavny hygienik hovori nieco ine. Zakon hovori o merani osobami s certifikatom. Preco asi nechce mesto merat hluk podla odporucania hlavneho hygienika alebo si nevyskoli osobu? Napr.z radov mestskej policie, ktorej clenovia su volani k problemom s hlukom? Ruvz nezozenies po 15 hod a okamzite nepride merat nikto. Takze staznosti na hluk sa posunu na ruvz. A ruvz moze robit co, ked neexistuje ziadny protokol o merani? Nikto nevie ani len dokazat, ci bol hluk vyssi alebo nie. A ked budes tvrdit, ze ta to obtazuje, tak v lepsom pripade zaberie dohovor. V horsom pripade sa ti vysmeju do oci a hudbu nestisia. V najhorsom pripade zacnu robit stazujucim sa obyvatelom peklo zo zivota. A ked sa legalnou cestou zbavis prevadzky, tak tam pride ina a mas opat postarane o zabavu. Preto by bolo dobre osetrit to celkovo. Ale k tomu sa nikto nema. V takej Bratislave mestski policajti hlukomery pouzivali. Ci pouzivaju aj teraz neviem. A tu namiesto toho, aby zacali chranit obyvatelov pred nadmernym hlukom, co obci prikazuje zakon o obecnom zriadeni aj zakon o ochrane zdravia, idu povolit hudbu na sedeniach. Maju hudbu vnutri a to im nestaci. Kde je rovnovaha medzi pravami oboch stran? Jedni mozu vsetko a druhi nemozu nic? Ale maju si zvyknut, lebo to prinasa zivot v krajskom meste.
19. október 2019

Peto

otázka do pléna - aj ste sa skúsili spojiť s nejakými poslancami za Trnava - stred (mesto)? Ti tu žijú, tiež im to musí vadiť a mali by mať tu moc zasiahnuť. prinajmenšom ich požiadať o vystúpenie na MZ.
19. október 2019

Silvia

5tulo vystupenie na zasadnuti MZ je posledna oficialna moznost obyvatelov vysvetlit svoj pohlad na vec. Ano, uvazujeme nad nou. Po zhliadnuti zasadnuti z jari, kde vystupovali obyvatelia a ich apely neboli vypocute a VZN bolo schvalene, vnimam momontalne tuto sancu na ovplyvnenie ako mizivu. Po tom, co mi odpisali predstavitelia mesta v maile a na moj protest proti ich zvlastnemu nazoru uz vobec nereagovali - sanca miziva. Po tom, co mi poslanci za stred povedali na zasadnuti VMC - sanca miziva. Oni chcu, aby mesto zilo. A mame si zvyknut. Im to nevadi, to je predsa zivot v krajskom meste. Akosi pozabudli, ze je tu legislativa, ktora hovori o tom, na co si mame zvyknut. A oni momentalne nemaju implementovany mechanizmus na kontrolu dodrziavania legislativy. Ten chybajuci mechanizmus kontroly je cely problem. Myslim, ze nikto z obyvatelov nema problem s "hudobnym podmazom". Problemom je, ked vo vlastnom byte nepocujes spravy v TV pri zatvorenom okne koli hudbe na terase a trasie sa ti podlaha. Kto toto nezazil, tazko pochopi nas nesuhlas. A obavy, ze budeme musiet absolvovat vsetko znovu a dookola. A majitel prevadzky sa ti smeje do oci, ze on moze vsetko. Nie, nemoze. Iba zije v omyle. Ale kym ho dostanes z toho omylu, tak ta to stoji kopec casu a nervov. A obcas aj vlastnych penazi. Aby si mal klud vo svojom vlastnom byte.
19. október 2019

Silvia

Igor na konci VZN je napisane, kto riesi kontrolu nad dodrziavanim VZN. Velakrat je napisane, ze primator, hlavny kontrolor a poslanci MZ. Viem o tom, ze poslanci boli pri naozaj problemovych pripadoch aj niekolkokrat. Preto mi je divne, preco ide takyto navrh na zmenu VZN. Na jednej strane povedia, ze mesto musi zit a na druhej strane vidia, ze sa ludia stazuju a vyzyvaju ich ku kontrolnej cinnosti. Mozu prist, neobjektivne zhodnotit, ze hluk je velky, spisat o tom zaznam a posunut to na ruvz. Prevadzka povie, ze hluk neprekrocila alebo sa im vysmeje. Co dalej? Tvoj cas, tvoje nervy, tvoje peniaze, ktore musis investovat. A nie je to vyriesene za 1 den. To je spor na roky. Vsak vidis staznosti ohladom kricka napriklad
22. október 2019

Juraj2

Poslanci dnes nemali dosť odvahy na odloženie hlasovania a schválili zmenu VZN podľa znenia uvedeného mestskou políciou. Primátor dal za úlohu vytvoriť komisiu na riešenie problému s hlukom v meste. Dúfajme, že sa niečo pohne. Ako inšpiráciou by mohlo byť VZN 7/2017 zo Starého Mesta Bratislava, ktoré rieši nie len úplný zákaz hudby na exteriérových sedeniach ale aj ďalšie súvisiace veci ohľadom kontroly a povinností prevádzkovateľov:
https://www.staremesto.sk/sk/vzn/showDocument/id:40076
22. október 2019

Juraj2

Tu je inšpirácia zo Starého Mesta. Dnes mohli poslanci schváliť úplný zákaz verejnej produkcie hudby, tak ako je to v odstavci (7), ale nedali to. Ak by to dali v takom rozsahu, ako to je v Starom Meste vo VZN 7/2017, tak ich asi pojdem vybozkávať.

§3
Základné ustanovenia
(1) Podnikateľ s prevádzkovou dobou prekračujúcou 22.00 hod. má v prevádzkarni uložený protokol o vykonanom meraní hlučnosti v prevádzkarni vypracovaný a vydaný oprávnenou odborne spôsobilou osobou, ktorý predloží na požiadanie oprávnenej osoby podľa § 4
nariadenia.
(2) Podnikateľ zabezpečí, aby v bezprostrednom okolí prevádzkarne, ktorú prevádzkuje, nedochádzalo počas nočného času k neprípustnej expozícii obyvateľov hlukom, vibráciami a infrazvukom produkovanými v prevádzkarni v rozpore s osobitným predpisom 6 a v rozpore s protokolom podľa ods. 1.
(3) Podnikateľ má v rámci svojej prevádzkarne na viditeľnom mieste umiestnenú výzvu návštevníkom prevádzkarne, aby mimo priestoru exteriérového sedenia (letnej terasy), pokiaľ je zriadené, nekonzumovali nápoje zakúpené v prevádzkarni a nerušili verejný poriadok a nočný kľud v nočnom čase v bezprostrednom okolí prevádzkarne. Pri abezpečovaní verejného poriadku v bezprostrednom okolí prevádzkarne podnikateľ poskytuje súčinnosť príslušným orgánom.
(4) Fyzickej osobe, návštevníkovi prevádzkarne, je zakázané z prevádzkarne vynášať nápoje a konzumovať ich v bezprostrednom okolí prevádzkarne na verejnom priestranstve, mimo priestoru exteriérového sedenia, počas nočného času.
(5) Fyzickej osobe sa zakazuje konzumovať alkoholické nápoje na verejných priestranstvách podľa všeobecne záväzného nariadenia mestskej časti Bratislava-Staré Mesto č. 12/2013.
(6) Po uplynutí prevádzkovej doby pre exteriérové sedenie je v nočnom čase zakázané zdžiavať sa v bezprostrednom okolí prevádzkarne a konzumovať nápoje zakúpené v prevádzkami.
(7) V priestoroch exteriérového sedenia, na oknách prevádzkarne alebo vo vstupe do prevádzkarne je zakázaná hudobná produkcia, prevádzkovanie ozvučovacích zariadení, rádií, televíznych prijímačov, prehrávačov hudby či iných zvukových zariadení.


5 § 15 ods. 1 písm. a) v spojitosti s § 16 ods. 4 zákona č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
6 Vyhláška č. 549/2007 Z. z. Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prípustných hodnotách hluku. Infrazvuku a vibrácií a o požiadavkách na objektivizáciu hluku, infrazvuku a
vibrácií v životnom prostredí v znení neskorších predpisov.
22. október 2019

Silvia

Pozrite si záznam z vystúpenia zástupcu mestskej polície. Kým novoschválené VZN nenadobudlo platnosť, bolo všetko v poriadku. Keď novoschvalené VZN nadobudlo platnosť, začali sa problémy.
Naozaj sa začali problémy s hudbou na exterérových sedeniach až po nadobudnutí platnosti nových otváracích hodín? Myslím, že na hornom konci boli sťažnosti aj minulý rok. Len sa podnik volal inak.
Týmto VZN si mestská polícia uľahčila prácu. Jednoznačne povolila hudobnú produkciu cez deň a jednoznačne ju zakázala v noci. Stále nie je implementované riešenie pre nastolenie verejného poriadku v prípade rušenia hlukom z prevádzky. Dúfajme, že prebehne inšpirácia mestami, ktoré majú VZN platné. Zúčastnite sa na zasadnutiach výborov mestskej časti a žiadajte poslancov, aby konali aj v prospech občanov.
Našli sa 2 poslanci, ktorí nesúhlasili s odporúčaním mestskej rady neakceptovať pripomienku občanov ohľadom zákazy verejnej produkcie hudby na exteriérových sedeniach. Inými slovami, 24 poslancov povolilo hudbu na exteriérových sedeniach napriek nesúhlasu obyvateľov, ktorí majú exteriérové sedenia priamo pod oknami a majú s tým negatívne skúsenosti. 24 poslancov, z ktorých drvivá väčšina nezažila aké to je, keď sa kôli hudne z exteriérového sedenia trasie podlaha v ich vlastnom byte.
Ja im srdečne prajem zažiť to na vlastnej koži, v sobotu poobede od 15:00 až do neskorých nočných hodín.
22. október 2019

Jana

Silvia, vďaka za upozornenie, ten záznam si pozriem.
Pokiaľ ma pamäť neklame, ja osobne som sa niekoľkokrát sťažovala počas leta na prevádzku Pizza Piccolino a Lokal Pub. Tento víkend mám urobený aj zvukový záznam, aký bordel tu robili zamestnanci pizérie (až do 5 hodiny ráno).
22. október 2019

Silvia

Verejnou produkciou hudby sa pre účely tohto VZN rozumie živá hudba alebo hudba reprodukovaná technickým zariadením určená najmä pre verejné kultúrne podujatia, tanečné zábavy, diskotéky a iné akcie v oblasti spoločenskej zábavy, vrátane karaoke, koncertné vystúpenia hudobnej skupiny, živá hudba na počúvanie, spev a podobne.

Priznávam, že nedokážem pochopiť, ako sa dal rôzne interpretovať pojem živá hudba a reprodukovaná hudba .......vrátena živej hudby na počúvanie spev a podobne.
Slová živá hudba sú napísané pred slovami reporodukovaná hudba vrátane živej hudby.........
Takže je dosť jasne definované, čo je živá hudba bez reporodukcie a živá hudba s reprodukciou.
To, že to nedokázala obhájiť mestská polícia, je problém mestskej polície a ukážka jej "kompetencií" .
Povolením reprodukovanej hudby sa na terasách povolilo všetko.
Preto verejne vyzývam primátora mesta Trnava, aby vzhľadom na uvedené skutočnosti a vystúpenie a presadzovanie povolenia reprodukovanej hudby odvolal náčelníka mestskej polície.
23. október 2019

Silvia

https://www.blesk.cz/clanek/regiony-praha-praha-zpravy/603775/kluby-v-centru-prahy-vyhlasily-desatero-proti-hluku-vyrazi-s-kampani-i-do-ulic.html
V Prahe uz sami podnikatelia pochopili, ze ked bude v meste bordel od turistov, tak to nie je dobre. Magistrat chape tiez, ze rezidenti su v nepomernejm mensine voci turistom. Pripravovanu vyhlasku budu konzultovat aj s podnikatelmi aj rezidentami.
A co sa urobilo v Trnave? Na podnet nevieme koho a pretlacila hudba na exterierovych sedeniach.
Bratisla zakapala po zakazani hudby na exterierovych sedeniach? Nie, dalej zije.
Vsak mesto Trnava ziskava na turistoch drvivu vacsinu financii, ze ano? A z podielovych dani rezidentov nedostane dokopy nic, ze ano?
Uz si treba uvedomit, z ktoreho pramena priteka najviac penazi do mestskeho rozpoctu.
Kto si nevie najst, moze pozriet tu
https://www.trnava.sk/userfiles/file/Rozpo%C4%8Det%20mesta%20Trnavy%20na%20rok%202019_2021%20po%20MZ(1).pdf
Najvyssie prijmy - podielove dane prinasaju 22 300 000 EUR. Druhe najvyssie prijmy - dane z nehnutelnosti prinasaju 7 300 000 EUR.
Zacne mesto zohladnovat poziadavky tych, ktori toto mesto realne financuju?
Zacne to robit na zaklade slusnej komunikacie alebo az na donutenie obyvatelmi, ktori realne trpia rozhodnutiami uradnikov?
23. október 2019

Silvia

Ospravedlňujem sa za povýšebie pána Ranušu na náčelníka. On je zástupcom náčelníka.
24. október 2019

Viktor

Možno je to len hranie so slovíčkami ale...

Podľa argumentácie mesta, "“Tento návrh vznikol, pretože pri súčasnom znení ustanovenia VZN („Na exteriérových sedeniach je zakázané používanie reprodukovanej hudby. Tento zákaz sa nevzťahuje na živú hudbu.“) dochádzalo k rôznej interpretácii pojmu „živá hudba“. Tento výraz sa dá vykladať jednak tak, že ide o hudbu, kde spev a zvuk vychádzajúci z hudobného nástroja nie je zosilňovaný a reprodukovaný technickým zariadením, ale aj tak, že ide o zosilňovanú a reprodukovanú hudobnú produkciu živých hudobníkov."

Podľa akademického Slovníka cudzích slov z r. 2005 (http://slovnik.juls.savba.sk/?w=reprodukcia&s=exact&c=db7c&cs=&d=kssj4&d=psp&d=sssj&d=orter&d=scs&d=sss&d=peciar&d=hssjV&d=bernolak&d=noundb&d=locutio&d=obce&d=priezviska&d=un&d=pskcs&d=psken#) slovo "reprodukcia" je spojené s prevažne opakovaním niečoho, t.j. prehráva sa už raz niečo zahraté, resp. ide o zvukovú realizáciu hudobného diela.
O tom, že by malo ísť o zvuk reprodukovaný technickým zariadením je spomenuté iba príkladmo ako "gramofón s dobrou reprodukciou".

Naopak, živú hudbu možno zaradiť pod "produkciu", t.j. predvádzanie artistických, hudobných a i. výkonov (http://slovnik.juls.savba.sk/?w=produkcia&s=exact&c=Jf71&cs=&d=kssj4&d=psp&d=sssj&d=orter&d=scs&d=sss&d=peciar&d=hssjV&d=bernolak&d=noundb&d=locutio&d=obce&d=priezviska&d=un&d=pskcs&d=psken#). "Živý" znamená aj skutočný, reálny, verný (http://slovnik.juls.savba.sk/?w=%C5%BEiv%C3%BD&s=exact&c=tafb&cs=&d=kssj4&d=psp&d=sssj&d=orter&d=scs&d=sss&d=peciar&d=hssjV&d=bernolak&d=noundb&d=locutio&d=obce&d=priezviska&d=un&d=pskcs&d=psken#)

Tak buď ja, alebo zástupcovia mesta nevedia po slovensky...

A keby aj, nebolo treba nič povoľovať, ale len upraviť pojem "živá hudba". Tento zámer však nebol zrejmý, keďže z dôvodovej správy nevyplýval a bol mestom zverejnený až po ukončení pripomienkovania návrhu VZN.
24. október 2019

Silvia

Viktor spravne. Pri tvorbe legislativy - aj ked "nizsieho stupna", pouzivat spravnu rec. To pri tvorbe VZN 511 a aj pri navrhu zmeny VZN 511 pouzite nebolo, napriek tomu, ze mesto ma pravne oddelenie, policia, ktora si ulahcila pracu ma v time tiez pravnika.
Je uplne jasne, ze tu sa chcelo presadit to, co je v inych mestach zakazane alebo povolene len s regulaciou a jasne definovanymi kontrolnymi mechanizmami. A v mestach po celom svete - ako sa spominalo v pripomienke policie. V opojeni moci vacsinou v mestskom zastupitelstve - mame vacsinu, schvalime si aj nezmysel typu voda sa sype. Nastastie bude vytvorena pracovna skupina a mozeme len dufat, ze praca tejto pracovnej skupiny sa pretavi do skutocnej ochrany obyvatelov mesta pred negativnymi faktormi zivotneho prostredia.
24. október 2019

Silvia

Dnes som obdrzala odpoved na ziadost o informacie. Pridavam. Ziadala som mena s upozornenim, ze pokial sa jedna o osobu platenu z verejnych financii nepodlieha jej meno utajeniu podla GDPR.
Nazor na zverejnene informacie si utvorte sami.
Zmenu VZN navrhla mestska policia.
Nasledne si zmenu znenia sama pripomienkovala, ze obec nema na nieco kompetencie.
Kocurkovo jak vysite.
Vdaka zdovodneniu vraj chcu chranit obcanov, realne zhorsili situaciu obcanov.
Zastupitelstvo s vacsinou ukazalo, ako berie na vedomie ochranu obyvatelov pred hlukom.
30. október 2019

Silvia

Je to ten isty JUDr. Ranusa, ktory obhajoval tuto zmenu VZN v Trnave na mestskom zastupitelstve? Aj ten isty JUDr. Ranusa, ktory vypracoval za mestsku policiu pripomienku k VZN?

https://www.zelenec.sk/samosprava/vseobecne-zavazne-nariadenia/

Všeobecne záväzné nariadenie obce Zeleneč č. 1/2012
o pravidlách času predaja v obchode
a času prevádzky služieb na území obce Zeleneč


Obec Zeleneč na základe samostatnej pôsobnosti podľa článku 67 a článku 68 Ústavy Slovenskej republiky a podľa § 4 ods. 1 a ods. 3 písm. h), písm. i) a písm. n) a § 6 ods. 1 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov vydáva toto všeobecne záväzné nariadenie (ďalej len „VZN“).


Čl. 1
Úvodné ustanovenia

(1) Toto VZN určuje pravidlá času predaja v obchode a času prevádzky služieb v prevádzkarniach zriadených na území obce Zeleneč subjektmi oprávnenými na podnikanie.

(2) Toto VZN sa vzťahuje na všetky prevádzkarne obchodu a služieb zriadené na území obce Zeleneč s výnimkou prevádzkarní, v ktorých prevádzkovú dobu schvaľuje iný orgán v zmysle osobitných predpisov.


Čl. 2
Základné pojmy


(1) Podnikateľom sa pre účely tohto VZN rozumie osoba zapísaná v obchodnom registri, osoba podnikajúca na základe živnostenského oprávnenia, osoba podnikajúca na základe iného ako živnostenského oprávnenia podľa osobitných predpisov, fyzická osoba, ktorá vykonáva poľnohospodársku výrobu a je zapísaná do evidencie podľa osobitného predpisu .

(2) Prevádzkovateľom sa pre účely tohto VZN rozumie podnikateľ, ktorý v prevádzkarni vykonáva podnikateľskú činnosť predajom tovaru alebo poskytovaním služieb.

(3) Prevádzkovaním sa pre účely tohto VZN rozumie hlavná časť podnikateľskej činnosti; t.j. predaj tovaru v obchode alebo poskytovanie služby.

(4) Prevádzkarňou sa pre účely tohto VZN rozumie priestor, v ktorom sa uskutočňuje podnikateľská činnosť a na ktorý bolo príslušným stavebným úradom vydané právoplatné rozhodnutie o účele užívania na obchod a služby, prípadne na predaj konkrétne určeného sortimentu tovaru alebo konkrétny druh služieb podľa osobitného predpisu (ďalej len „Rozhodnutie o účele užívania stavby“). Za prevádzkareň sa na prechodnú dobu jedného roka odo dňa nadobudnutia účinnosti tohto VZN považuje aj priestor, ktorý nemá splnenú podmienku Rozhodnutia o účele užívania stavby. V uvedenej lehote je prevádzkovateľ povinný zabezpečiť, aby podmienka Rozhodnutia o účele užívania stavby bola splnená.

(5) Prevádzkarňou s pohostinskou činnosťou sa pre účely tohto VZN rozumie reštaurácia, bar, pub, krčma, pohostinstvo, bufet, cukráreň, rýchle občerstvenie a ďalšie prevádzkarne podobného charakteru, kde sa predávajú jedlá a nápoje na priamu konzumáciu na mieste, vrátane predaja polotovarov alebo doplnkového tovaru, pričom sú splnené podmienky uvedené v odseku (4).

(6) Exteriérovým sedením sa pre účely tohto VZN rozumie externé rozšírenie odbytovej plochy prevádzkarne s pohostinskou činnosťou.

(7) Časom predaja v obchode a časom prevádzky služieb (ďalej len „čas prevádzkovania“) sa pre účely tohto VZN rozumie obcou určená, časovo ohraničená časť dňa, počas ktorej môže podnikateľ v prevádzkarni vykonávať hlavnú časť podnikateľskej činnosti; t.j. v prevádzkarni vykonávať predaj tovaru alebo poskytovať služby.

(8) Prevádzkovou dobou sa pre účely tohto VZN rozumie podnikateľom určená, časovo ohraničená časť dňa, počas ktorej je v prevádzkarni vykonávaná hlavná časť podnikateľskej činnosti; t.j. v prevádzkarni sa vykonáva predaj tovaru alebo sú poskytované služby.

(9) Neverejnou – uzavretou akciou sa pre účely tohto VZN rozumie spoločenská akcia, ktorej účastníci sú individuálne určení, zdržujú sa v prevádzkarni na základe pozvánok, klubových kariet, príslušnosti k rodine usporiadateľa alebo k firme usporiadateľa a pod. a akcia nie je verejnosti voľne prístupná.

(10) Hluk je pre účely tohto VZN každý rušivý, obťažujúci, nepríjemný, nežiaduci, neprimeraný alebo škodlivý zvuk.


Čl. 3
Základné povinnosti podnikateľov

(1) Prevádzkareň musí byť označená obchodným menom a sídlom resp. miestom podnikania prevádzkovateľa, ku ktorému sa môže pripojiť názov prevádzkarne alebo iné rozlišujúce označenie; na vhodnom a trvale viditeľnom mieste musí byť uvedené meno a priezvisko osoby zodpovednej za činnosť prevádzkarne, prevádzková doba, kategória a trieda ak ide o ubytovacie zariadenie .

(2) Prevádzkovateľ je povinný dodržiavať čas prevádzkovania určený týmto VZN a určiť prevádzkovú dobu v medziach určených časom prevádzkovania.

(3) Prevádzkovateľ je povinný i v čase jeho neprítomnosti v prevádzkarni zabezpečiť prevádzkovanie tak, aby sa po určenom čase prevádzkovania nezdržiavali zákazníci v priestoroch prevádzkarne. Prítomnosť zákazníkov v prevádzkarni mimo času prevádzkovania sa považuje za nedodržanie času prevádzkovania.
(4) Prevádzkovateľ je povinný zabezpečiť, aby expozícia obyvateľov a prostredia hlukom bola čo najnižšia a neprekročila prípustné hodnoty pre deň, večer a noc ustanovené osobitným predpisom .

(5) V prípade prevádzkovania v nočnom čase, ktorý je pre účely tohto VZN určený od 22,00 hod. do 06,00 hod., je prevádzkovateľ povinný zabezpečiť, aby v súvislosti s prevádzkovaním nebol rušený nočný pokoj.

(6) Jednorazové predĺženie prevádzkovej doby, ktoré presahuje určený čas prevádzkovania, je prípustné iba z dôvodu konania neverejnej – uzavretej spoločenskej akcie a prevádzkovateľ je povinný písomne oznámiť uskutočnenie akcie na Obecnom úrade v Zelenči, najneskôr tri pracovné dni pred konaním akcie.
(7) Prevádzkovateľ je povinný dodržiavať ustanovenia všeobecne záväzných právnych predpisov vrátane všeobecne záväzných nariadení Obce Zeleneč.

Čl. 4
Čas prevádzkovania

(1) Čas prevádzkovania na území Obce Zeleneč sa určuje nasledovne:

a) čas prevádzkovania od 05,00 hod do 20,00 hod. (všeobecný čas prevádzkovania)
pre prevádzkarne s maloobchodným a veľkoobchodným predajom tovaru a v prevádzkarne poskytujúce služby, ak ďalej nie je uvedené inak;

b) čas prevádzkovania od 08,00 hod do 24,00 hod.
pre prevádzkarne s pohostinskou činnosťou, ktoré sú umiestnené v nadzemných podlažiach stavieb na uliciach Hlavná, Obchodná a Ulička;

c) čas prevádzkovania od 08,00 hod do 23,00 hod.
pre prevádzkarne s pohostinskou činnosťou na uliciach Hlavná, Obchodná a Ulička, ak je prevádzkovanie vykonávané v exteriérových sedeniach patriacich k prevádzkarni;

d) čas prevádzkovania od 16,00 hod do 03,00 hod.
pre prevádzkarne s pohostinskou činnosťou, ktoré sú umiestnené v suterénoch stavieb na uliciach Hlavná a Obchodná;

e) neobmedzený čas prevádzkovania
pre prevádzkarne poskytujúce služby prechodného ubytovania a čerpacie stanice pohonných hmôt.

(2) Čas prevádzkovania určený v odseku 1 tohto článku pre prevádzkarne s pohostinskou činnosťou sa nevzťahuje na akcie organizované Obcou Zeleneč alebo v spolupráci s Obcou Zeleneč a na akcie organizované 26. decembra a 31. decembra (Silvester).

(3) Jednorazové predĺženie prevádzkovej doby, ktoré presahuje určený čas prevádzkovania z dôvodu konania neverejnej – uzavretej spoločenskej akcie je prípustné iba v prevádzkarni, ktorá je v zmysle osobitného predpisu reštauráciou, barom, pubom, krčmou alebo pohostinstvom, pričom podmienka Rozhodnutia o účele užívania stavby musí byť splnená.

Čl. 5
Sankcie

Obec môže prevádzkovateľovi uložiť pokutu do 6638 eur, ak poruší toto VZN, najmä v prípade nedodržiavania určeného času prevádzkovania .


Čl. 6
Účinnosť

Toto VZN nadobúda účinnosť dňom 1. júna 2012.




JUDr. Ivan Ranuša
starosta obce





Návrh VZN bol na pripomienkovanie vyvesený dňa 25.4.2012.

VZN bolo schválené Obecným zastupiteľstvom obce Zeleneč dňa 10.5.2012, uznesením č. 99.
05. november 2019

Silvia

Okresny prokurator odlozil podnet ohladom vynimiek z rusenia nocneho pokoja.
Dnes bol podnet opakovane podany na krajskej prokurature.
24. január 2020

Viktor

Od predmetného zasadnutia MZ uplynuli tri mesiace, v akom štádiu je príprava spoločného stretnutia, na ktorom by "sa znovu prerokovali jednotlivé body nariadenia a pre ostatných poslancov tak vytvoriť jasnejšie stanovisko"?
06. február 2020

Juraj2

Okresný prokurátor na príkaz krajského napadol VZN o výnimkách z rušenia nočného kľudu. Po 20 rokoch čiastočný návrat k zákonnosti v meste Trnava. Vďaka statočnej obyvateľke, ktorá sa nevzdáva po prvom neúspechu. Pokračujeme ďalej. Toto je len začiatok.
28. apríl 2020

Juraj2

Väčšina obyvateľov mesta si v tomto čase užíva nočný pokoj, ale nie všetci spia. Aktuálne generálna prokuratúra prikázala okresnej napadnúť VZN o nočnom pokoji nie len v časti o výnimkách udeľovaných primátorom, ale aj v tom, že by v Trnave mal platiť nočný pokoj od 22:00, tak ako všade inde na Slovensku (a nie od 23:00). V súlade so zákonmi SR. Pokračujeme ďalej. Stále sme len na začiatku a čistíme starý bordel.
05. jún 2020

Viktor

Včera na stránke mesta pribudol v tichosti ďalší zaujímavý návrh VZN, ktorému chýba akékoľvek odôvodnenie:
https://www.trnava.sk/sk/vseobecne-zavazne-nariadenie/0-218?fbclid=IwAR0tIy8q0Deg3u_RQUVdcBsj1YOfeZw9Ixo6zi8kde5KhgZ-CA6diuZksik
05. jún 2020

Juraj2

Viktor: Už som napísal nový odkaz pre primátora. Čaká na schválenie administrátorom stránky.
"Návrh VZN, ktorým sa ruší VZN č. 435, ktorým sa vyhlasuje obecné chránené územie „Park Janka Kráľa v Trnave“ neobsahuje dôvodovú správu, prečo chce mesto zrušiť ochranu parku. Je to v rozpore so základnými prioritami mesta (ochrana životného prostredia, verejná zeleň a transparentnosť). Podľa zákona o ochrane prírody 543/2002 je možné zrušiť chránené územie len podľa § 53. Ako sú naplnené zákonné požiadavky?"

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania