Ostrovček na

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Peter Lopatka 15. marca 2014

Na jeseň pribudol na križovatke medzi Tehelnou ulicou a Bučianskou ulicou malý ostrovček (viď obrázok, alebo zemepisné súradnice N 48.382893, E 17.593794).
Ostrovček vznikol pravdepodobne človekom, ktorý tade nejazdí autom. Zima 2013/2014 bola našťastie mierna, ale pod dlhoročných skúsenostiach viem, že vyjsť z vedľajšej cesty (Tehelnej) na hlavnú (Bučiansku) vyžaduje primeranú dávku drzosti už len preto, že Bučianska ulica tom úseku je v značnom sklone a autá tade idou maximálnou povolenou rýchlosťou. Dávanie prednosti na zľadovatelej ceste (Tehelná ul.) je riskantné z dôvodu pomerne značného svahu a možného zošmyknutia na vzadu stojace auto (v kolóne). Pred vybudovaním ostrovčeka bolo možné aspoň pri zabáčaní vpravo využiť provizórny prípájací pruh (ak naňom práve niekto neparkoval z blízkych rodinných domov) a zároveň neobmedzovať autá idúce cez križovatku priamo na Oblúkovú ulicu alebo zabáčajúce vľavo. Po vybudovaní ostrovčeka je toto znemožnené, čím vznikajú zbytočné skupiny áut pri vychádzaní z pomerne preťaženej "sídliskovej" ulice (Tehelná).
Navrhujem zrušenie ostrovčeka a vytvorenie regulárneho a vyznačeného pripájacieho pruhu na Bučianskej ulici v úseku medzi odbočkou Tehelná ulica a benzínovou pumpou Slovnaft (cca 100 metrov). Chodci obmedzení nebudú, nakoľko v tesne susediacom prechode pre chodcov cez Bučiansku ulicu je novovybudovaný osvetlený prechod so signalizáciou.

17. marec 2014

lsstt

ten akože ostrovček je pekný paškvil.. ja len dodám, že odbočovanie z tehelnej na bučiansku mi robí stres, pretože je to odbáčanie o viac ako 90° doprava. stále sa bojím, že sa stretne zadné pravé koleso s obrubníkom toho antiostrovčeka (ktorý ani nie je dokončený). taktiež odbáčací pruh z bučianskej na tehelnú je úzky, ak chcem ísť z tehelnej, mám obavu, že trafím oprotiidúce auto odbáčajúce práve z bučianskej na tehelnú. ako autor podnetu spomína, ten pripájací pruh by sa tam hodil veru.
17. marec 2014

Ivana

Možno ten ostrovček bol úmyselne vytvorený, aby za ním mohli pohodlne parkovať obyvatelia z tých štyroch domov oproti cez cestu.
...a čo tam po ostatných stovkách vozidiel...
20. marec 2014

Miro

Ostrovcek ani nieje poriadne oznaceny. Prec s nim!
25. marec 2014

občan Trnavy

Prechádzam týmto miestom takmer každý deň a poznám ho veľmi dobre ako z pohľadu chodca, tak aj z pohľadu vodiča. Aj keď nepochybujem, že pôvodný úmysel upraviť problematickú križovatku bol dobrý, nakoniec sa dočkala veľmi amatérskeho riešenia, ktorého prínos je diskutabilný. Ak sa budú kompetentní znova zaoberať uvedenou križovatkou, odporúčam zveriť jej riešenie do rúk profesionála, ktorý dokáže posúdiť situáciu ako z pohľadu chodcov prechádzajúcich cesty rôznymi smermi, tak aj z pohľadu potrieb vodičov (bolo by dobré podložiť dopravným prieskumom). Inak, nové osvetlenie prechodu pre chodcov cez Bučiansku cestu bol veľmi dobrý nápad.
21. apríl 2014

Sandra

To je ako v Kocurkove. Miesto vytvorenia pripajacieho pruhu ohradili tuto cast cesty obrubnikmi a zasypali hlinou. Takto sa 'riesi' husta doprava v trnave. Bravo.
23. apríl 2014

Milan

...už stačí pridať zo smeru z Tehelnej značku "Zákaz odbočenia vpravo" a bude to dokonalé :-)
27. apríl 2014

Flego

Po dokončení chodníka https://www.odkazprestarostu.sk/trnava/podnety/4683/chodnik-ku-prechodu-pre-chodcov je už funkcia ostrovčeka jasná - pôvodný provizórny pripájací pruh je zrušený.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania