Ulica Vajanského-Verejné služby-iné

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Katka 21. januára 2020

Dobry den, nezvazuje mesto od r. 2020/2021 ohladom mestskych skolok a vyberu deti do nich zaviest ako povinne kriterium aj prednostny vyber podla spadovej oblasti - trvaleho pobytu? V meste je problem s miestami v skolkach, nehovorim o tom, ze v meste umiestnuju deti aj ludia z dedin, kde skolky su. Tiez je problem ak vam napr. nevezmu dieta do skolky v blizkosti bydliska (je logicke, ze tam rodic chce dieta dat, aby nemusel viezt dieta cez polovicu TT do inej, kde volne mali, to nehovorim o tom, ak dochadza autom/vlakom/busom do ineho mesta za pracou a casovo je to tazke stihat). Navyse v niektorych skolkach je pretlak ziadosti, kedze je tam malo miest, napr. pre oblast centra TT su iba 2 skolky.
Velmi by to pomohlo rodicom, keby toto mesto zaviedlo. Dakujem

22. január 2020

Peter

drzim palce aby mesto vobec odpovedalo. Daval som podobny podnet a ani sa neracili vyjadrit: https://www.odkazprestarostu.sk/trnava/podnety/82690/ulica-parasutistov-verejne-sluzby-ine Skolky a skoly nie su bicykle, tak to v Trnave nema moc prioritu.
22. január 2020

TOP

Preco klames ze skoly a skolky niesu priorita?? Na spartakovskej je nova pristavba skolky aj skoly, na gorkeho nova skolka a tento rok sa ma rekonstruvovat skolka na spojnej? Vies si vypocitat kolko to stalo ked to nieje priorita? Za posledne roky isli statisice do oprav skol aj skolok a takisto skolskych ihrisk tak tu prosim ta neklam.
22. január 2020

Katka

Dakujem Peter. Ak neodpovedia, poslem to prusmo p. Brockovi alebo pojdem osobne na urad ;).
22. január 2020

Peter

TOP, od 1.9. bude povinny predskolsky rocnik v MS, kam ich chcete dat? Ja som sa musel prosit v 4 skolkach aby mi zobrali dieta, to je realita. Na ZS na SUT tlacia rodicov do odkladu, lebo nie je miesto. Kopanka a Arboria sa nafukli o vela ludi. Co v tejto casti Mesto spravilo v suvislosti so skolstvom? Nie je jedno rozsirene skolske zariadenie za 6 rokov malo? Preto pisem o prioritach. No a z klamstva ma neobvinuj, chod s dietatom na zapis a pochopis.
22. január 2020

TOP

Mam dve deti v školke... Napísal som ti co robia plus kúpili starú školu za 750 000 tisíc ktorá sa bude prerábať. Co sa teda robilo predtým keď nebolo dosť miest? A klameš že sa riešia len bicykle. Rozšírila sa sa Spartakovská,postavila gorkeho, rozširuje sa kubinu to je malo??
22. január 2020

Peter

pisem Kopanka + Zatvor (Arboria), ak sa stavia sidlisko a nova stvrt, daju sa predpokladat deti. No a tahy s jednym skolskym obvodom asi ani netreba komentovat. Asi uznas, ze Trnave sever pristavba Gorkeho rozhodne nepomoze a velmi pochybujem, ze skolku na Zatvore stihne nechat mesto zrekonstruovat a otvorit do septembra, kedy je povinna preskolska dochadzka.
22. január 2020

TOP

Nie nestihnu, ale aspon sa stym nieco bude robit. Ja som narazal na to tvoje ze to neni priorita keby nebola tak sa stym nerobilo vobec nic. Arboria sa stava tusim od roku 2012 tak neviem ako sa vtedy postupovalo a preco vtom nebola aj nova skolka , Prudy uz musia postavit dalsiu infrastrukturu
22. január 2020

Peter

napisal som, ze to nema moc prioritu a za tym si stojim. Tak isto aj za tym, ze cyklomobilita ma vacsiu prioritu ako skoly a skolky. Prudy sem neplet, to tak skoro nebude aktualne. Arboria sa rozrasta konstantne a Pekne pole tak isto, cize posilnit skolu a skolky je treba a v tomto sa za 6 rokov nespravilo nic. Vyhovarat sa na minule vedenie je uz smiesne. No a moja otazka bola, kam natlacit deti od septembra, lebo aj ty priznavas, ze sa skolka na zatvore nestihne zrekonstruovat. Na umiestnovanie deti sa pytala aj zadavatelka podnetu (konkretne na TT centrum), tak pockajme na stanovisko mesta, ak vobec nejake pride. Zaroven by mohli vysvetlit, ako to myslia so spadovymy skolami a skolkami a jednym obvodom. So skolkami je okrem Jamy pokial viem problem v celej TT.
23. január 2020

TOP

https://www.trnava.sk/sk/aktualita/novela-zakona-o-povinnom-predskolskom-vzdelavani-mestu-nesposobi-problemy-samosprava-predpoklada-ze-predskolakov-dokaze-umiestnit ucinnost novely je az v roku 2021, takze ked vsetko pojde podla planu mala by byt hotova aj skolka na zatvore
23. január 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, reagujem na Váš podnet. Čo sa týka prijímania detí do MŠ postupujeme v súlade so zákonom. Prednostné sa prijímajú deti v predškolskom veku alebo s odloženým začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky ( postup podľa §59, ods.2, zákon č. 245/ 2008 Z.z. a §3, ods.2, vyhláška MŠ SR č.306/2008 Z.z. v platnom znení). Tento zákonný postup je potrebné dodržať. Uvedieme jednoduchý príklad: Ak je v MŠ voľných napr. 40 miest a zápisu sa zúčastní 70 detí, z ktorých je 35 detí v predškolskom veku, tak sú prednostne prijímané práve tieto deti a zvyšok sa doplní podľa podmienok, ktoré riaditeľ MŠ určuje po prerokovaní s pedagogickou radou školy a musí ich zverejniť v školskom poriadku a na viditeľnom mieste v MŠ. Samozrejme, pre školský rok 2020/2021 mesto Trnava chystá určité zmeny v prijímaní detí do MŠ, aby sme mali v prvom rade v našich MŠ umiestnené deti, ktoré majú aj so zákonným zástupcom trvalý pobyt v meste Trnava. Prajem pekný deň.

Odbor školstva, mládeže a športu
23. január 2020

Katka

Dakujem, ake neodpovedali ste mi na otazku, ci bude zapracovane sj kriterium vyberu - konkretne spadova oblast/obvod pobytu dietata do prisluchajucej najblizsej skolky. Pomohlo by to casovo rodicom, mozno i obmedzilo pohyb aut po TT a pod. Spoluehat sa, ze riaditelky a rada tento argument neoficialne zohladni je totiz utopia.
Kedy budu zverejnene vase zmeny verejnosti? Dakujem za odpoved.
23. január 2020

Peter

neodpovedali zamerne, precitaj si toto VZN: https://www.trnava.sk/sk/vseobecne-zavazne-nariadenie/494 Z Trnavy spravili v 2018 jeden skolsky obvod, tak ta z centra mozu poslat kludne na Linciansku a splnia svoj slub, ze Trnavcan ma zabezpecenu skolu a skolku. To je to, na co som narazal.
23. január 2020

Katka

Ale to sa tyka ZS, nie materskych...ale chapem, kam tym smerujes :/
24. január 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
podľa legislatívy má rodič nárok podať prihlášku na akúkoľvek MŠ. Ak jeho dieťa splní podmienky, ktoré ustanoví riaditeľ po prerokovaní s pedagogickou radou školy, tak bude prijaté bez ohľadu na to, z ktorej miestnej časti dieťa pochádza. Samozrejme chápeme Váš postoj a je aj v záujme mesta, aby uspokojil potreby čo najväčšieho počtu občanov. Preto som spomínal, že ako mesto chceme prísť s určitou zmenou. K tejto zmene je potrebné urobiť najskôr demografický prieskum, na základe toho budeme vyhodnocovať, ktoré pripravované alternatívy s prihliadaním na bydlisko budú možné. Ako a kedy budú tieto zmeny prezentované verejnosti Vám neviem momentálne presne povedať. Určite však budú občanom známe najneskôr pri zápisoch, keďže kritéria prijatia do MŠ musia byť zverejnené na viditeľnom mieste v MŠ alebo v školskom poriadku. Dúfam, že sa nám to podarí s dostatočným predstihom k zápisu do MŠ už pre nasledujúci školský rok.

Odbor školstva, mládeže a športu

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania