Chodníky na ulici V jame (II.)

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Štefan 07. apríla 2014

Zaujímal by ma postoj mesta k realizácii chodníka a možnosti pohybu chodcov v týchto miestach na ulici V jame.
Chodník po oboch stranách cesty končí v úrovni areálov školy a škôlky. Ďalej nepokračuje, dokonca to vyzerá, že na jednej strane padla za obeť časť chodníka parkovisku, ktoré využíva Dopravný inšpektorát pri evidencii vozidiel.
Hlavne v predpoludňajšách hodinách počas pracovného dňa je prechod týmto miestom, ktoré je zahltené parkujúcimi autami po oboch stranách ulice, veľkým dobrodružstvom určite pre "vozíčkarov" a rodičov s kočíkmi, pretože jediná možnosť dostať sa k obytným domom je po zničenej betónovej ceste pomedzi autá.
Ďakujem za odpoveď.

22. apríl 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet.
Zákonné ustanovenie hovorí o možnosti parkovania na chodníku (pričom musí zostať voľná šírka chodníka minimálne 1,5 metra). V prípade, že uvidíte porušovanie zákona, prosíme vás, aby ste ho nahlásili mestskej polícii na bezplatnom telefónne čísle 159.
Situácia v predmetnej lokalite sa zmení po 1. 6. 2014, pretože oddelenie evidencie obyvateľov a motorových vozidiel budú z tejto lokality presunuté na Hospodársku ulicu.

Odbor dopravy a komunálnych služieb
23. apríl 2014

Štefan

Vážený Odbor dopravy a komunálnych služieb,
každý, kto týmto miestom išiel v pracovný deň vie, že sa tam porušenie vami spomínaného ustanovenia zákona povýšilo na štandard, čo je zjavné aj z fotografií, takže spomínať možnosť parkovania na chodníku pri zachovaní miesta 1,5 m je až smiešne.
Problém je, že okrem toho, že je to frekventované miesto, tak tie časti chodníka, ktorý sa časom stal parkoviskom v plnej šírke pravdepodobne málo odlíšené a v jednej rovine s okolím a nie je tam vyznačený napr. žiaden prechod pre chodcov.
To myslíte vážne, že má človek volať mestkú políciu pred prah dopravného inšpektorátu x-krát behom dňa kvôli nepriechodnosti chodníka?
Možno by sme mohli vyzvať pracovníkov DI otvoreným listom k spolupráci - ak pôjdu do práce a uvidia porušenie zákona v tomto smere, alebo z okna počas dňa, alebo ten policajt, čo robí obhliadky priamo na tom parkovisku, aby volali 159, snáď to pomôže.
27. apríl 2014

Flego

Chodník je od parkoviska zreteľne oddelený chodníkovým obrubníkom, len vodiči to akosi nerešpektujú. Pripadá mi ako zlý vtip, že sa to deje pred dverami dopravného inšpektorátu....
18. júl 2014

Ivan Kirinovič

Vážený odbor dopravy, Vaša odpoveď na Štefanov podnet je prinajmenšom úsmevná. Situáciu ste vyriešili tým, že má občan volať 159. Neviem, čo presne je nápňou práce Vášho odboru, ale predpokladám, že umiestnenie dopravného značenia áno. Ako je potom možné, že na spomínanom chodníku (ktorého priechodnosť majú priebežne zabezpečovať občania telefonovaním na mestskú políciu) je vyhradené parkovacie miesto pre vozidlo ZŤP. Toto je vyznačené vodorovným aj zvislým dopravným značením. Kde je spomínaná 1,5 metrová voľná šírka chodníka? Má to vyriešiť mestská polícia, keď systémovo je celá situácia nezvládnutá?
Prikladám fotografiu, ako to vyzerá v piatok 18. júla 2014. Pripomínam, že nie je streda - silný stránkový deň na DI, a nie je školský rok. Takže vlastne taká prázdninová idylka.
Pokiaľ teda nemáte iné systémové riešenie, ako volať 159, žiadam Vás týmto o pridelenie jedného mestského policajta, ktorý bude riešiť iba situáciu V jame v pracovných dňoch od 7.00 do 15.00. a v stredu do 17.00. Môže to byť ten, ktorý by inak neustále preberal telefonáty na linke 159 na tému parkovanie V jame.A nezabudnite cez školský rok na sobotu od 7.00 do 12.00, keď treba zorganizovať parkovanie desiatok automobilov externých študentov. V jame máme predsa namiesto základnej školy, do ktorej chodili deti zo sídliska pešo s taškou na chrbáte vysokú školu, do ktorej sa "deti" vozia vlastnými autami.
23. júl 2014

Ľubomír Škumát

A myslíte, že sa niečo zmenilo? Foto zo dňa 22.7. Buď sú kompetentní na dovolenke, alebo dlhodobo PN. Ináč si tú aroganciu my radoví občania nevieme vysvetliť.
23. júl 2014

Ľubomír Škumát

Chem sa spýtať správcu stránky, či môj komentár bol natoľko kritický, až bol nevhodný na uverejnenie?
23. júl 2014

Odkazprestarostu.sk

Nie pán Škumát, len práve v týchto dňoch prebieha výmena adminov a dostal som sa k aktualizáciám až teraz.
Peter Bročka
admin OPS pre Trnavu
23. júl 2014

Flego

Lubko, keď sa pred nahratím aktualizácie prihlásiš (vpravo hore) tak aktualizácia sa zobrazí hneď aj bez toho, že by išla cez admina
18. marec 2015

Ondrej

chcel som nahlasit rovnaky podnet. Privolany mestsky postupili nadriadenim na posudenie ci sa jedna o chodnik

moj podnet zavreli ako duplicitny

hodim sem znenie mojho podnetu

Mozem teda brat odpoved od "Odbor dopravy a komunálnych služieb" za zaveznu pre prislusnikov MsP ? 16.3.2015 boli prislusnici MsP a dlho sme diskutovali ci sa jedna o chodnik alebo nie.

Taktiez moj podne, ktory asi oddelim sa dotazoval na doticneho invalida ktory si vyhradil parkovisko na spojnici dvoch chodnikov a zamedzil tak inim invalidom vozickarom bezpecne prejst od bytoviek V Jame (Starohajska z predu) smerom k Tehelnej ulici kedze bytovky maju prave do ulice V Jame bezbarierovy pristup k vytahom.

Situacia sa ani po odchode Dopravneho Inspektoratu nezmenila kedze tam zacali parkovat studentici z vedlajsej vysokej skoly (tusim UCM)

Vidim ze sa do tohoto podnetu musim aj ja zapojit kedze moj bol zruseny.

Pre spravcov portalu - poprosim o opetovne zaslanie dopravnemu inspektoratu (ktory by na podnet prislusnikov z vyjazdu zo dna 16.3.2015 mal mat zaznam) o jasne stanovisko, ktore bude zavezne pre prislusnikov MsP ked budu privolany (zajtra budu :) a budem s nimi mat dlhu debatu)
18. marec 2015

Ondrej

ah dali mi aspon link na este nezvereneny podne tak tuna je jeho znenie:

Zaslal: Ondrej, 17. marca 2015

Keďže sa začína oteplovať a začíname chodiť s detmi von, rád by som vyriešil túto dopravnú situáciu na sídlisku V Jame, ktorá trápi vrácerých obyvateľov okolitých bytových domov.

Hlavným problémom sú parkujúce autá na chodníku. Od ulice Tehelná smerom k bytovým domom V Jame (zpredu Starohájska) vedie chodník, ktorý sa akoby stráca pri parkovisku bývalej dopravnej polície. V podstate medzi chodníkom pri bytových domoch a chodníkom popri škôlke v Jame nie je iná možnosť ako bezpečne prejsť (viď foto chodnik1 kde je zelene vzynačená trasa chodníka). Človek musí už od bytových domov vojsť na cestu a celý dlhý úsek kľučkovať medzi idúcimi autami a až za parkoviskom prejsť na chodník, ktorý vedie okolo materskej skôlky. Pre rodičov s kočíkmi, rodičov s detmi idúcich do spomínanej škôlky ako i pre telesne postihnutých občanov to je nielen nepraktické (skákať cez obrubníky), ale hlavne nebezpečné - viď foto kde chodci musia prechádzať popri idúcich autách (fotky chodci1, chodci2 kde je vidieť ako chodci klučkujú okolo aut a to popri idúcich autách).

Parkovisko V Jame (pri bývalom dopravnom inšpektoráte) bolo dobre urobené, tak aby bol možný pohodlný vjazd áut na parkovisko a zároveň úsek slúžil ako chodník. Parkovisko je jasne ukončené trčiacim oblým obrubníkom, pás zelene je taktiež ukončený (dobre vidno na foto chodnik2 a invalid1).

Riešenie tejto situácie je veľmi jednoduché:
1) predĺžiť žlúu čiaru ďalej až po koniec chodnika (tak ako je vyznačené na foto1)
Značka Žltá súvislá čiara (č. V 12b) vyznačuje úsek, kde je z obidvoch strán tejto čiary zakázané zastavenie a státie vozidiel.

a zároveň

2) Nahradiť na súčasnej značke B 34 (zákaz zastavenia) jej doplnkovú značku E 8c (koniec úseku platnosti) za doplnkovú značku E 8b (Priebeh úseku platnosti).

Týmto dopravným značením sa dá vodičom jasne najavo, že na danom úseku sa nesmie stáť a ani parkovať a zabezpečí sa priechodnosť pre pešiu verensť. Keď som príslušníkom MsP, ktorý pokutovali autá stojace na vedľajšom kúsku trávy spomenul, aby pokutovali aj autá stojace na chodníku za nedodržanie:
Zákona 8/2009 Z. z.
Osobitné ustanovenia o chodcoch § 52
(2) Iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať; to neplatí, ak dopravnou značkou alebo dopravným zariadením je určené inak alebo ak ide o zastavenie alebo státie vozidla, pri ktorom ostane volná šírka chodníka najmenej 1,5 m okrem zóny s dopravným obmedzením spočívajúcim v zákaze zastavenia alebo státia a zóny s plateným alebo regulovaným státím. ...

Ich odpoveď bola. že tak nemôžu urobiť, prtože "vraj nie je jasne, že daný úsek je chodník" aj keď je to očividné pokračovanie chodníka, ktorý vedie popri škôlke, len s inou úpravou povrchu (dláždenie miesto asfaltu) a taktiež to jasne spĺňa definíciu chodníka podľa zákona:
§ 2 Vymedzenie základných pojmov
(2) Na účely tohto zákona sa dalej rozumie
g) chodníkom komunikácia alebo časť cesty určená pre chodcov, ktorá je spravidla oddelená od vozovky výškovo alebo iným spôsobom.

Práve preto, aby bola dopravná situácia úplne jasná a prislušníci MsP mohli jednoznačne pokutovať autá stojace na chodníku navrhujem vyššie uvedené 2 doplnenia dopravného značenia.

Hroznú dopravnú situáciu demonštrujú aj fotky kde chodci idú po ceste spolu s idúcimi autami (foto chodci1, chodci2)

Ďalej žiadam preveriť povolenie pre vyhradenie parkoviska pre ZŤP s ŠPZ TT-387DT, ktorý blokuje priamo napojenie chodníka. Na foto invalid1 a invalid2 je jasne vidieť obrubníky, ktoré vymedzujú koniec parkoviska od chodníku a prepojenie staršieho asfaltového chodníku s dláždenou častou (zakrúžkované červene na foto invalid1).
Neviem, či majital auta je vôbec osoba ZŤP (osoba, ktorú som videl nemala žiadne vonkajšie viditelné zdravotné problémy). Ak je však držiteĺom oprávnene, potom je krajne neetické zabrať časť chodníka a zamedziť tak napr. vozíčkárom bezpečný prechod od našich bytoviek smerom k Tehelnej ulici. A práve vchody do bytoviek z ulice V Jame majú bezbariérový prístup k výťahom !
Na foto invalid2 je vidieť kde mohlo byť miesto pre ZŤP vyhradené (ak jeho oprávnenie pretrváva).

Dúfam v skoré vyriešenie tohto problému.
18. marec 2015

Ondrej

Spajam s mojim podnetom, portal som este len zacal pouzivat aktivnejsie a nevsimol som si existenciu tohto podnetu.
18. marec 2015

Flego

Kvízová otázka pre príslušníkov MsP: kam podľa vás pokračuje chodník na fotke z 23. júla 2014 od Ľubomíra Škumáta ???
18. marec 2015

Ondrej

Flego: Nie kazdy chodnik musi niekam pokracovat. Su situacie ked nema kam.
V tomto pripade ale jasne pokracuje - obrubnikmi, inim dlazdenim parkovacich miest, sklonom, ukoncenim travnatej plochy iba po uroven realneho parkoviska.

Pre vsetkych: nema niekto nejaku historicku fotografiu z cias kedy tam parkovisko pre inspektorat nebolo alebo bolo ine ? Predpokladam ze tam bol asi asfaltovy chodnik ktory potom odstranili a spravili taky prechod medzi parkoviskom a chodnikom miesto neho.
04. jún 2015

Matúš G

Priestor chodníka vyznačený, priechody tiež, invalid posunutý. Síce to trvalo vyše roka, ale páni za mňa vyriešené.
04. jún 2015

Flego

No teda, toto som nedúfal :-) veľmi dobréééé
04. jún 2015

Ivan K.

Neskoro, ale predsa. A pritom je to jednoduché, lacné a rozumné riešenie. Ešte by ma zaujímalo, aký význam má dopravná značka zákaz vjazdu na parkovisko, keď sa už žiadne technické prehliadky na DI nevykonávajú.
Nemohla by odtiaľ "zmiznúť"?
04. jún 2015

Matúš G

Ivan K tiež som na ňu pozeral aj odfotenú ju mám, takže zmiznúť by mohla :-)
05. jún 2015

Štefan

Wau! Perfektné, ďakujeme za vyriešenie.
03. apríl 2016

Ondrej

Nedavno pribudli aj zlte ciary a metuca znacka zakaz vjazdu uz je odstranena.
Teraz je uz podnet dokonale vyrieseny.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania