Neviditeľné vodorovné značenie

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený

už pri maľovaní zelených štvorcov, čoby vodorovného dopravného značenia cyklocesty na A. Hlinku pri žel. stanici ako aj na T. Vansovej sa mi zdalo nevýrazné. Po pár mesiacoch používania je toto značenie takmer neviditeľné a teda nebezpečné pre križujúcich cyklistov. A to majú prednosť v jazde! Už vás ako cyklistu nejaký šofér pustil ako prvého?

14. máj 2014

parkuvač

Si troska mimo, tato znacka znamena toto:
Značka Priechod pre cyklistov označuje priechod pre cyklistov vyznačený príslušnou vodorovnou dopravnou
značkou. Pred vstupom na priechod sa musí cyklista presvedčiť, či takmôže urobiť bez nebezpečenstva, a môže
naň vstúpiť len vtedy, ak s ohľadom na vzdialenosť a rýchlosť jazdy prichádzajúcich vozidiel nedonúti vodičov
náhle zmeniť smer alebo rýchlosť jazdy.
14. máj 2014

kuduš

presne tak, žiadna prednosť tam nie je pre cyklistov. ale farbu tam dať môžu.
14. máj 2014

Štefan

Je to vyznačený prechod pre cyklistov, takže cyklista tam má prednosť, tak ako aj chodci na prechode pre chodcov, čo neznamená, že sa tam má nechať zraziť. Čo sa týka slabého farebného značenia na ceste, toto je problém asi nielen tu ale aj na iných miestach v TT, napr. aj dávnejšie pri slaboduchom vyznačovaní a vytýčovaní cyklochodníka pri "Evanjelickom dome" spolu s parkovacími miestami, kde to mesto riešilo metódou pokus/omyl tak, že po pár mesiacoch tam ľudia parkovali hlava-nehlava, lebo už nevedeli či sú na parkovisku, cyklochodníku alebo na ceste...
14. máj 2014

Ironista

Davat prednost cyklistom ktori vychadzaju z poza krikov stanicneho parku??? :D to da logiku, hehe. To tam mohli dat rovno stopku kvoli tomu priechodu :)))
14. máj 2014

parkuvač

Stefan, sorry, ale ty si zaroven aj vodic, alebo iba chodec a cyklista?
Ako by dokazal zareagovat vodic na tomto prechode, keby mu tam vpalil cyklista 20km rychlostou? tak by ho zrazil. Troska objektivity a hlavne znalost vyhlasky.
toto plati pre chodca, ked ti to nie je jasne:
Zákon zakazuje chodcom vstúpiť na cestu, a to aj na priechode, „ak vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel nemôže cez vozovku bezpečne prejsť”. Zároveň je chodec povinný sa presvedčiť, či môže cez cestu prejsť bez nebezpečenstva a nesmie sa na nej bezdôvodne zdržiavať ani zastavovať.
14. máj 2014

Vladimír Gronský

Páni! parkuvač, kuduš, ironista. Charakter priechodu pre cyklistov, o ktorom tu hovoríme, a áno aj ten pri staničnom parku, má presne rovnaké postavenie ako priechod pre chodcov!

Pre vodičov motorových vozidiel to znamená dať prednosť v jazde cyklistovi/chodcovi, zastaviť/spomaliť vozidlo, ak cyklista/chodec vstúpi/vojde na vozovku.

Pre cyklistu/chodca to znamená vojsť/vstúpiť do priechodu len vtedy, aby vodič nemusel náhle zmeniť smer a rýchlosť jazdy.

Na záver: cyklista má prednosť v jazde cez priechod pre cyklistov pred vozidlami idúcimi po ceste.
14. máj 2014

Vladimír Gronský

viac v Zákone o cestnej premávke. Zjednodušene a prehľadne napr. aj tu: http://auto.pravda.sk/poradna/clanok/26447-chodci-a-cyklisti-verzus-vodici/
14. máj 2014

Štefan

parkuvač: Som vodič. to, čo si odcitoval je vporiadku. Akurát nerozumiem, ako to má vyvracať môj komentár. Ja som napísal, že má prednosť na priechode, a to aby si ho nezrazil ako vodič musíš zariadiť tak isto, ako keď nechceš zraziť na prechode pre chodcov chodca. To, že sa má každý pred vstupom na cestu o všetkom presvedčiť je ok. Nemám ani pocit nízkej objektivity ani neznalosti vyhlášky s dovolením, ani neviem prečo si taký pocit z toho mal ty.
14. máj 2014

parkuvač

Vladimir, suhlasim, ale az na ten posledny odsek, lebo znacka ktora tam je hovori jasne ( moj prvy post a tvoj clanok tiez) , takze cyklista nema prednost a postavit tvoju otazku, ci uz dal vodic cyklistovi prednost, je v tomto pripade tiez zavadzajuce, lebo pokial je to prechod pre chodcov, musi cyklista zist a ist po svojich a co sa tyka prechodu pre cyklistov sice neviem, ale ako pise ironista, aby som videl ci vychadza cyklista z parku, musel by som zastat, pretoze je to za krikmi.
Stefan, ja stale neviem, kde vyhlaska cituje o prednosti chodcov, alebo cyklistov na priechodoch, preto som ti vyvracal tvoj komentar
14. máj 2014

Štefan

parkuvač: To ozaj sa bavíme o tom, že cyklisti a chodci nemajú prednosť na priechodoch? Tak potom ozaj nič, treba sa držať v tvojom prípade dvojnásobne toho, že vodič má predvídať a prispôsobiť jazdu... Dík za poučenia. Z môjho pohľadu Vladimír dostatočne tému vyčerpal.
14. máj 2014

Štefan

Ešte som zabudol, prepáčte - áno, parkuvač, MÁŠ ZASTAŤ keď nevidíš, či ideš voľakoho zraziť.
14. máj 2014

Vladimír Gronský

parkuvač, máme úplne odlišný názor na vodorovnú aj zvislú značku "priechod pre chodcov" a "priechod pre cyklistov":

Ja tvrdím, že cyklista má prednosť pred motorovým vozidlom na priechode pre cyklistov, presne tak, ako má chodec prednosť pred vozidlom, keď vojde do vozovky v mieste priechodu pre chodcov.

Tá prednosť je až do tej miery, že vozidlo je povinné spomaliť alebo aj zastaviť, aby neohrozil chodca, alebo cyklistu.

A ohľadom tej neprehľadnosti na A.Hlinku - nie je to dvakrát prehľadné, nuž ale to je o povinnosť šoféra vozidla navyše: pri priblížení sa k priechodu, zastávkam MHD, školám a pod. musí zvýšiť pozornosť, znížiť rýchlosť a predpokladať, že na týchto miestach nejaký chodec/cyklista použije vozovku.
14. máj 2014

parkuvač

Stefan, ved mi tu cituj vyhlasku o prednosti chodcov a cyklistov na prechodoch, lebo stale si ma nepresvedcil, ze zakon o tom hovori...
A zaroven ta poprosim o tvoju SPZ ked si vodic, aby som si ta vsimol, ci pred tym prechodom zastavujes, lebo byvam kusok a rad sa na tom pozriem, ako pozeras za kriky na cyklistov :))) Si vtipalek, Stefan jeden :)))
14. máj 2014

parkuvač

Vladimir, ale ved tu nejde ani o moj ani tvoj nazor, ide o to, co hovori zakon.
Absolutna prednost chodcov je zrusena, tak o com sa vlastne bavime?
A este raz co hovori tato znacka, lebo o ziadnej prednosti nehovori : Pred vstupom na priechod sa musí cyklista presvedčiť, či takmôže urobiť bez nebezpečenstva, a môže
naň vstúpiť len vtedy, ak s ohľadom na vzdialenosť a rýchlosť jazdy prichádzajúcich vozidiel nedonúti vodičov
náhle zmeniť smer alebo rýchlosť jazdy.
14. máj 2014

Štefan

Zbierka zákonov č. 49/2014: § 4 (1) f)
14. máj 2014

parkuvač

Ano, to plati, ale Stefan, budem ta citovat : Je to vyznačený prechod pre cyklistov, takže cyklista tam má prednosť, tak ako aj chodci na prechode pre chodcov, čo neznamená, že sa tam má nechať zraziť.
Ale ako chodec sa stavas ucastnikom pramavky az ked vstupis na vozovku, to znamena, ze v prvom rade nemozes ohrozit ani obmedzit uz existujucich ucastnikov premavky o com hovori aj zakon:
Chodec nesmie vstupovať na vozovku, a to ani pri použití priechodu pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel nemôže cez vozovku bezpečne prejsť.

To znamena, ze az ked dodrzis povinnosti chodca, mozes vstupit na komunikaciu a mas prednost, ale vyhradnu prednost nie...
23. máj 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet.
Vodorovné dopravné značenie bude zrealizované v priebehu mája 2014.

Odbor dopravy a komunálnych služieb
03. júl 2014

Peter Bročka

Vybavenè :)
03. júl 2014

Flego

ééééj, tak toto už vodiči neprehliadnu :-)

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania