Požiarnikov-vandalizmus-pitie alkoholu na verejnosti

Zodpovednosť za riešenie: Trstená

Uzavretý
meno
Jessika 15. júla 2019

Bola by som rada ak by ste zvýšila počet policajtov pri coop jednote(alebo cba neviem presne), deti tam cez jarmok berú drogy a, keď príde polícia v služobnom obleoblečení všetko schovajú, a tvária sa ako, že sa nič nestalo. Vyriešte to.

17. júl 2019

Odpoveď samosprávy

Počas konania Škapuliarského jarmoku príde do nášho mesta väčší počet návštevníkov a ľudí z okolitých obcí. Väčšina z nich príde hlavne v poobedných hodinách za nákupmi a kultúrnym programom, za účelom oddychu a relaxácie po celotýždňovom zhone. Druhú skupinu návštevníkov tvorí mládež, ktorá sa tu schádza zo širokého okolia a ich záujem je orientovaný úplne iným smerom. V okolí námestia vyhľadávajú uličky a zákutia v ktorých sa schádzajú len za účelom požívania alkoholických nápojov, následného znečisťovania verejných priestranstiev a porušovania verejného poriadku. Nevylučujeme, že dochádza aj manipulácii s omamnými a psychotropnými látkami.
Za účelom predchádzania týmto javom bola k zabezpečeniu verejného poriadku na Škapuliarskom jarmoku popri mestskej polícii prizvaná aj súkromná bezpečnostná služba (SBS) a hliadky štátnej polície. Spoločne vykonávali hlavne pešie hliadky. Pohybovali sa prevažne v centre mesta a blízkom okolí námestia (okolie domu kultúry, pohostinstva u Hodinárov, pešej zóny pri obchodnom dome a v priestore medzi hasičskou zbrojnicou a obchodným domom). Sústavným monitorovaním vytláčali mládež z kritických miest pričom sa snažili predchádzať, prípadne zabrániť vznikajúcim konfliktom a požívaniu alkoholických nápojov maloletým a mladistvým osobám. Samozrejme museli zabezpečiť plynulý priebeh dopravy v meste. Kontrolovali obchádzkové trasy a križovatky v meste. Prenosné dopravné značenie muselo v každom momente navigovať nielen našich vodičov, ale aj vodičov tranzitujúcich, prichádzajúcich turistov a návštevníkov mesta.
Podozrenia z užívania drog počas konania jarmoku, ako píšete vo svojom príspevku, pravdepodobne viete podložiť dôkazmi. Ak viete relevantne argumentovať, nielen že môžete, ale dokonca občan má povinnosť podozrenie zo spáchania trestnej činnosti oznámiť. Kompetentným prijímať takéto oznámenia je štátna polícia. Štátna polícia má vytvorené štruktúry a postupy na monitorovanie a odhaľovanie drogovej trestnej činnosti. Odbory a oddelenia kriminálnej polície majú právomoci a dispozície riešiť používanie omamných a psychotropných látok a tiež odhaľovať páchateľov v tejto oblasti. Za túto nezákonnú činnosť bolo a aj momentálne je väzobne stíhaných niekoľko občanov nášho mesta, hlavne mladých spoluobčanov.
Mestská polícia takéto kompetencie nemá. Nie je to výhovorka, ale fakt. Zákonodarca nám takéto kompetencie nedáva a ak máme podozrenia a poznatky týkajúce sa užívania, prechovávania a distribuovania omamných a psychotropných látok postupujeme ich zákonnými spôsobmi štátnej polícii.
Ďakujeme, že sa aktívne podieľate na dodržiavaní verejného poriadku v našom meste. Vaše poznatky a podozrenia sú dlhšiu dobu známe nám, ale aj spomínaným kompetentným zložkám štátnej polície. Poslúžia v kvalitnejšom zabezpečení verejného poriadku pri organizovaní kultúrnych a spoločenských akcií v našom meste.

Karol Furdek, náčelník mestskej polície

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.