Železničná-spomaľovač-chýbajúci

Zodpovednosť za riešenie: Turany

Uzavretý
meno
Tomáš Maretta 05. novembra 2022

Dobrý deň.
Chcel by som sa informovať o možnosti osadenia spomaľovacieho prostriedku (retardéra) na ul. Železničná, kvôli bezohľadným jazdám niektorým vodičom z firmy Chyžbet a predovšetkým z firmy 123kuriér.
Týto vodiči pri vyhýbaní sa jeden druhému nám rozjazdievajú pozemky, akonáhle zaprší nemajú problém prejsť cez kaluž a ošpliechať matku s kočíkom a to, že pravidelne porušujú maximálnu povolenú rýchlosť o diesiatky km/h už ani nejdem písať. Pomaly sa začíname báť púšťať deti vonku na ulicu.
Dúfam, že nám s týmto problém pomôžete …
S pozdravom Tomáš Maretta, Železničná 23.

07. november 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za Váš podnet. Posúvame ho Komisi výstavby, životného prostredia a verejného poriadku. Treba si však uvedomiť, že prejazd cez takýto spomaľovač robí určitý hluk. Môže to mať aj negatívny dopad po tejto stránke.
Kto? Komisia výstavby, životného prostredia a verejného poriadku.
Kedy? December 2022

Mgr. Peter Kračmer, prednosta MsÚ
10. november 2022

Tomáš Maretta

Dobrý deň, Rozumiem, že ak sa osadí “klasický spomaľovač” pred ktorým budú musieť pribrzdiť len osobné autá a nákladné cez neho prefrčia bez problémov tak to bude robiť hluk. Ak by sa vybudoval taký “spomaľovač” ako je v meste Martin na ulici Komenského ( Lidl pod slimákom ) alebo na ulici Moyzesova ( neďaleko autobusovej stanice ) pred ktorým by museli všetky autá spomaliť, tak by sa zamedzilo nadmernému hluku.
22. december 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň pán Maretta.
Na základe Vášho podnetu na osadenie spomaľovacieho retardéra na ul. Železničná, kvôli bezohľadným jazdám niektorých vodičov z firmy Chyžbet a 123 kuriér, Vám zasielame nasledovné stanovisko.
Po konzultácii s Okresným úradom, odborom cestnej dopravy komisia výstavby neodporúča osadiť spomaľovacie retardéry z dôvodu, že osadením by sa zvýšila hlučnosť a tým aj komfort bývania ostatných obyvateľov uvedenej ulice. Veď len v roku 2021 sa dobudovala vyasfaltovaním uvedená ulica od posledných domov až po železničný prechod k spoločnosti Chyž-bet, pričom hlavným dôvodom, ktorý bol uvedený obyvateľmi tejto ulice, bola prašnosť a hlučnosť premávky nákladných automobilov. Tým, že autá budú musieť pred retardérom spomaliť, potom znova zvýšiť rýchlosť aby sa rozbehli, to znamená, že bude dochádzať k niekoľko násobnému zvýšeniu produkcie prašnosti a výfukových plynov. Taktiež prechod po akomkoľvek spomaľovači nákladnými vozidlami bude produkovať opäť hlučnosť, ktorú sme sa predtým snažili vybudovaním nového asfaltového povrchu odstrániť. Nakoľko sa jedná prevažne o ťažké nákladné autá, montovaný spomaľovač by bol po čase zničený a odtrhnutý, čím by sa začala postupne v časti ukotvenia retardéra narúšať vplyvom poveternostných podmienok vrchná časť asfaltového krytu miestnej komunikácie. Posúdenie situácie bolo konzultované s pracovníkmi Okresného úradu odboru cestnej dopravy, ktorí sa komisie priamo zúčastnili a vysvetlenie podali na základe dlhoročných skúseností.
Komisia odporúča sťažovateľovi, ak to bude možné vykonať fotodokumentáciu o poškodzovaní krajnice uvedenej cesty, čo bolo tiež predmetom sťažnosti, ktorú je potrebné zaslať na Okresný úrad – odbor cestnej dopravy, alebo na Mestský úrad Turany, ktorý bude situáciu riešiť v spolupráci s Okresným úradom v Martine a Okresným dopravným inšpektorátom v Martine. Ďalej komisia navrhla pre dodržiavanie rýchlosti jazdy vozidiel zvýšiť činnosť hliadky MsP a Obvodného oddelenia PZ Sučany, pričom požiadavky budú avizované na obidve zložky.


Mgr. Dušan Kričko
predseda komisie výstavby,
životného prostredia a verejného poriadku

Mgr. Peter Kračmer, prednosta MsÚ

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.