Komenského-Konštrukcia mosta v zlom stave

Zodpovednosť za riešenie: Žilinský samosprávny kraj

Vyriešený
meno
Peter Škapec 04. januára 2023

Obnažená a korodujúca nosná kovová konštrukcia železobetónového mosta.

05. január 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za Váš podnet. Uvedený most s cestou patria Žilinskému samosprávnemu kraju. Podnet sme im preposlali.
Kto? Mesto Turany
Kedy? Vyriešené

Mgr. Peter Kračmer, prednosta MsÚ
09. január 2023

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Žilinský samosprávny kraj
26. január 2023

Peter Škapec

Je smutné, že vedenie mesta Turany si doposiaľ nevšimlo chátrajúci most (po ktorom viacerí denne prechádzajú) len 180 m od budovy mestského úradu . Uvedený most je súčasťou jedinej prístupovej komunikácie pre nákladné automobily do priemyselnej časti obce. Ak skolabuje, nastane katastrofa.
05. február 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
k podnetu zasielame nasledovné vyjadrenie SC ŽSK:
SC ŽSK vykonáva pravidelné prehliadky mostných objektov raz ročne, na základe doručeného podnetu náš technik vykonal na predmetnom moste mimoriadnu obhliadku.
Jedná sa o mostný objekt M6187 nachádzajúci sa na ceste III/2133 postavený v roku 1961 ktorý je zaradený v 4.stupni, čo všeobecne znamená uspokojivý technický stav. Na svoj vek a konštrukciu vykazuje bežné poruchy, najvážnejšou z nich je korózia kotiev priečneho spriahnutia (viditeľná korózia na bokoch nosnej konštrukcie). Spodná nosná konštrukcia (nosníky) je v zachovalom stave.
Do plánu bežnej údržby zaradíme ošetrenie spriahajúcich kotiev od korózie a sanáciu bočných strán nosnej konštrukcie vhodným materiálom. Najvhodnejším riešením odstránenia vznikajúcich porúch by bola však kompletná výmena mostného zvršku pozostávajúca z novej izolácie na moste, nových ríms, asfaltových vrstiev ako aj záchytných bezpečnostných zariadení vrátane reprofilácie spodnej stavby. Keďže ale objem finančných prostriedkov na rekonštrukcie a obnovu cestnej infraštruktúry je dlhodobo poddimenzovaný, daný most vieme zaradiť podľa prioritizácie len do dlhodobého plánu opráv. Most bude zatiaľ naďalej pravidelné kontrolovaný.
Veľkým prínosom pre nás by bola aj súčinnosť mesta Turany pri identifikácii inžinierskych sietí zavesených na moste s ich prípadným postupným odstraňovaním, nakoľko chránička v ktorej sa káble nachádzajú je tiež v kritickom stave (na jednom mieste úplne odpadnutá) a nie je ani zrejmé na základe akého povolenia boli tieto siete na most zavesené. V súčasnosti platná legislatíva takéto riešenie nedovoľuje. Most má byť čo najviac voľný a odľahčený.
06. február 2023

Peter Škapec

Ďakujem za odpoveď ŽSK. Vyznela dôveryhodne a zodpovedne. Vyzerá to tak, že na sledovanie stavu mostom majú funkčný systém. Áno, vizuálne stav mosta výrazne zhoršuje stav kabeláže.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania