Ulica Ekoosada-osvetlenie-nefunkčné

Zodpovednosť za riešenie: Veľké Úľany

V riešení
meno
maroš Balay 06. septembra 2022

Dobrý deň p.Starosta.Od minulého týždňa riešim problém s osvetlením v Ekoosade.nahlasoval som to už aj na VPs Ulany..Podľa info je niekde sekundy kábel nakoľko poistky sú v poriadku.Osvetlenie nefunguje v celej časti bytoviek...už je skoro tma a taktiež ráno...deti sa boja chodiť po tme..Nik tu stým nič nerobí.Bol som aj za stavby vedúcim s odpoveďou z VPs že ide o prerušenie el.z,dôvodu pravdepodobne ho porušenia výkonmi ale nik nevie kde a co stým.Prosim o urgentne riešenie tohto stavu..Ďakujem.

16. september 2022

Anita

Pekný deň prajem.
Chcela by som nahlásiť už dlhšiu dobu nefunkčné osvetlenie v obytnej zóne Ekoosada na ulici medzi bytodomami a stavbou nových bytodomov v strede Ekoosady. Ráno keď ide človek na autobus ( o 5.05) je tam úplná tma po celej dĺžke ulice ( vid. fotografia vyhotovená o 5.05 ráno). Problém trvá už dlhšiu dobu.
Poprosím o doriešenie.
Ďakujem.
S pozdravom Zubáková.
16. september 2022

maroš Balay

Dobrý deň prajem.p.Starosta chcem sa informovať či sa neuvažovala možnosť osadenia dopravného značenia v Ekoosade.Aj pred nedávnom sa tam stala nehoda ..chyba celkové značenie a retardery.
19. september 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Obec intenzívne pracuje na oprave verejného osvetlenia. Nakoľko bolo vedenie poškodené čakali sme na vytýčenie v ktorej časti došlo k poškodeniu. Momentálne sa rieši komunikácia o odstávke a následne po pozitívnej odpovedi a určení času odstávky sa vykoná oprava poškodenej časti vedenia.
Kto? subdodávateľ
Kedy? 15.10.2022

Ing. Zsolt Farkas - referent ŽP
19. september 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň p. Balay,

pri vstupe do jednotlivých ulíc ekoosady sú umiestnené značky č. 315 Obytná zóna - Značka označuje miesto, od ktorého platia osobitné ustanovenia o cestnej premávke v obytnej zóne.
Paragraf 59 Zákona o cestnej premávke spája povinnosti a práva platné v obytnej, školskej a pešej zóne, ale určité rozdiely existujú. Jeden z rozdielov spočíva v tom, že do pešej zóny majú povolený vjazd výhradne tie vozidlá, ktorým to povoľuje dopravná značka, ale do obytnej a školskej zóny môžu všetky vozidlá okrem tých, ktoré majú uvedený zákaz vjazdu dopravným značením.
Vo všeobecnosti platí, že chodci majú na pohyb používať chodníky, zákon dokonca hovorí o konkrétne pravej strane chodníka. Lenže chodci v obytných zónach majú výnimku a nemusia dodržiavať § 52 cestného zákona. V obytnej zóne môžu chodci používať nielen chodník, ale aj celú šírku vozovky, pričom pred motorovým vozidlami majú chodci vždy prednosť. Na celej šírke vozovky môžu osoby tlačiť detský kočík, hrať sa a vôbec sa voľne pohybovať. Zároveň platí, že chodci sú povinní umožniť vozidlám jazdu. Deti síce poznať zákony nemôžu, mali by však byť poučené rodičmi, že prechádzajúce auto a motorku musia vždy nechať prejsť.
Maximálna povolená rýchlosť vozidiel v obytnej zóne maximálne 20 km/h. Pritom je vodič povinný dbať na zvýšenú ohľaduplnosť voči chodcom, ktorých nesmie ohroziť.
Obytné a pešie zóny majú spoločný zákaz státia motorových vozidiel. To znamená, že autá, dodávky a motorky sa v obytných zónach pohybovať môžu, môžu zastaviť (napríklad pre vykládku nákladu či nástup osôb), ale nemôžu tu stáť (parkovať). Výnimku nemajú ani rezidenti.
Každý vodič motorového vozidla je povinný dodržiavať ustanovenia Zákona o pravidlách cestnej premávky, ktoré platia aj v našej obci.

Ing. Zsolt Farkas - referent ŽP
19. september 2022

maroš Balay

Dobrý deň prajem.Vsetko spomenuté v odpovedi je mi známe nakoľko riadim dopravu vo firme a zároveň som inštruktorom v autoškole.Ale okrem mňa a par jedincov tento zákon o cestnej komunikácii asi nik iný nepozná alebo mu nevenuje pozornosť a v obytnej zóne si robia Slovakia ring.Neuvazuje sa aspoň o osadení retarderov aspoň do každej príjazdovej cesty z takzvanej hlavnej príjazdovej do bočných uliciek??
20. september 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom,

Admin
Odkaz pre starostu
[email protected]
20. september 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Vzhľadom na vyššie uvedený zákon a na podmienky ktoré platia v obytnej zóne sa momentálne neuvažuje o osadení retardérov.

Ing. Zsolt Farkas - referent ZP

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania