Chýbajúce dopravné značenie

Zodpovednosť za riešenie: Vranov nad Topľou

V riešení
meno
Matej 06. augusta 2017

Za bytovkou 1064 chýba označenie križovatky a značka P 1 (alebo P 2).
Taktiež ak sa jedná o jednosmerné cesty za bytovkou, bolo by vhodné ich označiť značkou B 2 z oboch smerov lebo neraz som tam videl ísť vozidlo v protismere.

07. august 2017

Odpoveď samosprávy

Podnet bol zaslaný na riešenie príslušnému oddeleniu.

Mgr. Eva Fedorňáková, hovorkyňa mesta
18. september 2017

Odpoveď samosprávy

Značky boli osadené.

Mgr. Eva Fedorňáková, hovorkyňa mesta
18. september 2017

Matej

Namiesto dopravnej značky C 1 by nebolo lepšie tam dať značku IP 3b (narážam na spodnú foto) alebo ušetriť jeden stĺp a dať značku C 6a pod značku B 2 (tak ako to je na vrchnej foto)? A taktiež stále chýba P 1 alebo P 2 s P 13 kedže z oboch smerov označenie hlavnej cesty je, ale označenie vedľajšej cesty a informácia o prednosti chýba.
29. september 2017

Odpoveď samosprávy

Je potrebné rozlišovať čo je cesta a čo je súčasť cesty. Je zrejmé že dané "cesty" vedú na parkovisko pri bytových domoch. Každé verejné parkovisko je podľa zákona o pozemných komunikáciách a vyhlášky č. 35/1984 Zb. súčasťou cesty. Platia na ňom teda dopravné pravidlá. Napríklad všeobecné pravidlo o prednosti vozidla prichádzajúceho sprava, ak dopravné značenie v križovatke ciest neurčuje prednosť inak.

Keďže podľa uvedeného parkovisko nie je cestou, ale súčasťou ciest, nemôže s inou cestou tvoriť križovatku. Vždy ide len o výjazd z parkoviska, ktoré je súčasťou priľahlej cesty, a nie o križovatku. V § 21 zákona o cestnej premávke sa uvádza, že pri vchádzaní na cestu z miesta mimo cesty, z poľnej cesty, z lesnej cesty, z cestičky pre cyklistov, z obytnej zóny alebo z pešej zóny vodič je povinný dať prednosť v jazde vozidlu idúcemu po ceste.

Z vyššie uvedeného vyplýva že ďalšie dodatočné označovanie už nie je potrebné.


Mgr. Eva Fedorňáková, hovorkyňa mesta
29. september 2017

Matej

Milá pani hovorkyňa. Treba sa asi prejsť a skontrolovať to. Práveže dopravné značenie určuje inak. Ale je osadené len na hlavných cestách a nie na vedľajšej. Budem sa znova opakovať. Z oboch strán (teda od ulice Bernolákova a aj od Reštaurácie u Jozefa) je nová dopravná značka P 8 s P 12, kde je táto podľa Vás "súčasť cesty" vyznačená na spomínanej značke P 12! Teda označenie hlavnej cesty aj s vedľajšími cestami (Vaša "súčasť cesty") na hlavnej ceste z oboch smerov je! Prečo nie je označenie P 1 (alebo P2) s P 13 aj na vedľajšej ceste? Čiže ak idem po hlavnej (od reštaurácie smerom na ulicu Bernolákova) tak je to vedľajšia cesta a teda mám prednosť ale ak idem po tej vedľajšej ceste (na ulicu Bernolákova) tak sa mám riadiť pravidlom pravej ruky a teda pre mňa žiadna hlavná cesta neexistuje a môžem vôjsť na cestu prichádzajúcemu vozidlu od reštaurácie? Ak sa stane dopravná nehoda, kto bude vinníkom? Vodič, ktorý išiel od reštaurácie a mal značku P 8 s vyznačenými smermi alebo ja, ktorý som žiadnu značku nemal a povedal som si "mám prednosť, lebo on musí dodržať pravidlo pravej ruky" keďže tu nemám značku P 1 resp. P 2? Spravil som pre Vás aj nákres, aby ste vedeli o čo mi ide - http://prntscr.com/gr7rn9 . Za každú cenu je tam potreba osadenia dopravnej značky P 1 (poprípade P 2) s P 13. Podnet teda stále nie je vyriešený!
02. október 2017

Odpoveď samosprávy

Práve pre netypický dlhý výjazd z uvedeného parkoviska sme pristúpili k označeniu z hlavnej cesty. Vodič, ktorý ide po hlavnej ceste, nemusí poznať danú miestnu situáciu a preto mu to označenie pomôže. Vodič, ktorý však vychádza z parkoviska, si je dobre vedomý toho, že vychádza z parkoviska a musí dať automaticky podľa §21 a §23 zákona o cestnej premávke prednosť a neohroziť vodiča idúceho po ceste, inak by sa museli začať označovať všetky výjazdy z parkovísk pri bytových domoch. Podobné riešenie situácií aj s vyjadrením polície nájdete napr. tu: https://auto.sme.sk/c/6756333/je-to-vyjazd-z-parkoviska-alebo-krizovatka.html alebo tu: https://auto.sme.sk/c/6892938/policia-vysvetluje-ze-znacka-parkovisko-meni-prednosti-a-rusi-krizovatku.html

Mgr. Eva Fedorňáková, hovorkyňa mesta
02. október 2017

Matej

Tie Vaše citácie sú pekné ale v oboch článkoch sa uvádza, že parkovisko musí byť označené zvislou dopravnou značkou "Parkovisko". A to samozrejme nie je.
Budem citovať - "Ak by pri vstupe na parkovisko nebolo dopravné značenie Parkovisko, bola by to križovatka tvaru T."
26. január 2019

Matej

Žiadna zmena, ani po viac ako roku. Podnet je neriešený.
28. január 2019

Odpoveď samosprávy

Prednosť majú naozaj skutočne kolízne križovatky na hlavných cestných ťahoch. Miestne (sídliskové) cesty sa budeme snažiť riešiť ak nám zvýšia finančné prostriedky určené na značky v danom roku.

Mgr. Eva Fedorňáková, hovorkyňa mesta

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania