Okulka-detské ihrisko-potrebná údržba

Zodpovednosť za riešenie: Vranov nad Topľou

V riešení
meno
Jozef 28. júla 2020

Dobrý deň, sídlisko Okulka 10/7, detské pieskovisko zapácha už ako zvierací záchod, kedy bude vykonaná dezinfekcia a doplnenie piesku, keďže deti zachviľu už narazia na inžinierske siete...?!

28. júl 2020

Odpoveď samosprávy

V rámci povinných opatrení v súvislosti s covid-19 dňa 5.5.2020 vydal ÚVZ SR opatrenie č. OLP/3795/2020 ktoré okrem iného upravuje aj možnosť znovuotvorenia detských ihrísk po ich hromadnom uzavretí vládou SR. Jednou z podmienok prevádzkovania pieskovísk je každodenné prehrabanie, očistenie a vydezinfikovanie a prelievanie pieskovísk pitnou vodou pred ich otvorením a taktiež vydezinfikovania všetkých dotykových plôch na všetkých prvkoch detských ihrísk. Z dôvodu množstva detských ihrísk a pieskovísk a pre nedostatok personálnych kapacít mesto Vranov nad Topľou otvorilo pre potreby detí detské ihrisko pri MsDK a detské ihrisko pri AOC. Ostatné detské ihriská sú naďalej uzatvorené. Priestory detských ihrísk boli ohraničené zákazovou páskou červeno bielej farby.
Kto? Oddelenie verejnoprospešných služieb
Kedy? Po zrušení mimoriadnych opatrení

Ing. Ján Fedorňák, vedúci oddelenia verejnoprospešných služieb
28. júl 2020

Jozef

Pán Ing. Fedorňák, netreba hľadať spôsoby, ako sa to nedá, ale ako sa to dá.

Podmienky prevádzky detských ihrísk, ste pravdepodobne zámerne uviedli nepresne, tak zopakujme si to:

V čase trvania pandémie musí prevádzkovateľ ihriska pred jeho otvorením:

denne priestor upratať, prehrabať piesok,

denne očistiť a vydezinfikovať dotykové plochy,

raz za týždeň pieskovisko preliať pitnou vodou alebo vodou zodpovedajúcou požiadavkám na kvalitu vody na kúpanie.

Čiže očistenie pieskoviska preliatim vodou stačí raz týždenne, nie každý deň.

Čiže mesto otvorilo len 2 detské ihriská, ktoré nemajú pieskovisko a tak všetky deti v 25 tisicovom meste majú oficiálne sprístupnené len 2 detské ihriská a nemajú nárok hrať sa vo verejnom pieskovisku. Na tých dvoch ihriskách som nevidel mimochodom ešte nikoho dezinfikovat denne dotykové plochy...k tomuto bodu pripojím, aj poznatok, že v iných mestach ako napr. Humenné, sú sprístupnené aj pieskoviská.

A ak dodržiavate tak poctivo to nariadenie, pýtam sa, prečo potom mesto nedbá aj na zákaz používania všetkých ostatných nesprístupnených detských ihrísk, ak pomizli červené pásky na označenie zákazu vstupu, tak mesto má zjednavat nápravu, prostrednictvom mestskej polície treba ľudí odtiaľ vyháňať a znova a znova pásky dávať späť.

A nakoniec, ak už teda nemáte záujem sa o tie ihriská starať, tak aspoň ten piesok doplňte a obyvatelia si už ihrisko vydezinfikujú aj sami tak ako väčšinu záležitostí v tomto meste. Či aj tu sa vyhovárate na koronavirus, že je zákaz manipulovať s pieskom?
31. júl 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Máte pravdu p. Jozef, pieskovisko stačí preliať pitnou vodou raz týždenne. Z nutných úkonov je to tá najmenej časovo náročná činnosť. Ostatné úkony je potrebné vykonávať každodenne. Nás taktiež neteší takáto situácia, ale vzhľadom na celkové množstvo úkonov a počet detských ihrísk bohužiaľ nie sme personálne dostatočne vybavení, aby sme v požadovanej kvalite a v stanovených časoch vykonávali všetky predpísané úkony. Z tohto dôvodu sme neotvorili všetky detské ihriská. Postupne budeme pristupovať k otváraniu ďalších ihrísk. Že “detské pieskovisko zapácha už ako zvierací záchod” je výsledkom činnosti obyvateľov tohto sídliska, ako aj odstránenie zákazových pások. Vzhľadom na fakt, že toto detské ihrisko nebolo oficiálne otvorené, nevykonáva sa na ňom ani kontrola stavu a túto informáciu sme nemali. Ďakujeme za upozornenie, znečistené pieskovisko v najbližších dňoch vydezinfikujeme, aj keď zostane naďalej uzatvorené.

Ing. Ján Fedorňák, vedúci oddelenia verejnoprospešných služieb

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania