Starý Smokovec-neporiadok a odpadky-neporiadok vo verejnom priestranstve

Zodpovednosť za riešenie: Vysoké Tatry

Vyriešený
meno
Katarína 09. marca 2020

Dobry den,

chcem poprosit mesto/VPS aby urobili prevencne opatrenia, aby medvede obmedzili navstevy po osidlenych castiach Tatier. Necakajme prosim na tragediu!
Opatrenia sa tykaju najma smeti, ktore vonou vabia lesnu zver, ale urcite sa da urobit toho viac:

- odvoz smeti priebezne cez vikend alebo v pondelok rano, kedze ich produkcia je nadmerna vyssou navstevnostou Vysokych Tatier cez vikendy. Aspon v miestach, kde je tento napor vacsi.
- su lokality (sidliska, alebo velke apartmanove domy), kde su smetne kose kapacitne nevystacujuce, ludia nechavaju hlavne "vonave" smeti pri smetiakoch
- urobit riadnu informacnu kampan a vyvesit oznamy na zbernych miestach, ako maju ludia skladovat smeti... a co sposobuje ich nedbalost. Zaroven co robit, ak su smetne kose uz preplnene.

Dakujem!

09. marec 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň

Mesto Vysoké Tatry dlhoročne bojuje s problematikou pohybu medveďa hnedého v blízkosti ľudských sídel. Za posledné roky sme vybudovali zabezpečené stojiská, nainštalovali elektrické oplôtky cintorínov a kontajnerových stojísk, pravidelne vykonávame dezinfekciu kontajnerov a taktiež sme zvýšili dohľad mestskej polície. Čoraz častejšie ale dochádza k stretom medveďa hnedého a človeka v intraviláne mesta Vysoké Tatry. Počet jedincov sa každoročne zvyšuje a územie, ktoré predstavuje ich teritórium, nie je schopné uniesť taký veľký počet šeliem. Medvede preto schádzajú k obydliam a voľne sa tu pohybujú, a to nielen v nočných hodinách, ale už aj počas dňa. Strácajú svoju prirodzenú plachosť, ich správanie je zmenené. Vzniká tak vážny problém ohrozovania ľudských životov. Frekventované „návštevy“ medveďov pôsobia odstrašujúco pre potenciálnych turistov a návštevníkov Tatier, ako aj pre samotných obyvateľov mesta.

Z uvedených dôvodov sme viackrát požiadali príslušné ministerstvá (Ministerstvo Životného prostredia ako aj Ministerstvo Pôdohospodárstva viď prílohu), aby reagovali na tento stav a usmernili príslušné organizácie štátnej správy na hľadanie okamžitých riešení tohto problému.
Zároveň Vám prikladáme opatrenia pre občanov pri strete medveďa hnedého:

Režim života - Opatrenia pre občanov pri strete medveďa hnedého

Dodržiavať pokyny záchranných zložiek, pracovníkov civilnej ochrany, ďalších orgánov štátnej správy a samosprávy.
Po zotmení nepribližovať sa do blízkosti smetných nádob a kontajnerov na smeti.
Vo večernej dobe nezdržiavať sa bezdôvodne vonku, minimalizovať svoj pobyt mimo obytných budov.
Byť obozretný v miestach, ktoré sú málo osvetlené, prípadne v húštinách, alebo v lese. Keď je to možné – vyhýbať sa týmto miestam
Vždy mať pri sebe nejaké svetlo – baterku, reflexné prvky na oblečení, píšťalku, rolničky, alebo osobné alarmy dodané MsP a pod.
Uvedomiť si, že najväčšiu hodnotu má ľudský život a zdravie a až potom záchrana majetku a životného prostredia.
Pamätať na seba ochranu, poskytnutie prvej pomoci a vzájomnej pomoci v tiesni.
Rešpektovať informácie poskytované prostredníctvom rozhlasu, televízie, internetovej stránky mesta a oznamov príslušníkov MsP.
Nerozširovať poplašné a neoverené správy.
Nepodceňovať vzniknutú situáciu a zachovať rozvahu.
Pomáhať ostatným - najmä starým ľuďom a deťom.
Výskyt medveďov okamžite hlásiť príslušníkom polície.
Počas MS budú príslušníci PZ SR a mestskej polície vykonávať zvýšenú hliadkovú činnosť, najmä v najviac ohrozených lokalitách.

Vždy zachovávajte rozvahu!!!

Mesto Vysoké Tatry
09. marec 2020

Martin

A čo tak požiadať VPS aby vyvážala odpad dva krát do týždňa aspoň Počas sezóny či budeme sa pozerať na preplnene klietky
09. marec 2020

Katarina Maj Vrabelova

Martin, ďakujem, áno Vaše foto demonštruje k čomu píšem. Mesto musí urobiť o krok viac vo veci odpadového hospodárstva - tam kde má kontrolu a kompetencie. A robiť k tomu nonstop osvetu.
Vo svete sa to volá Bear-proof waste management.

Ako príklad, takúto informáciu by mal dostať každý rezident/návštevník Tatier. Ďakujem!

https://cpw.state.co.us/Documents/Education/LivingWithWildlife/BearproofingTrash.pdf

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.