Neosvetlený chodník od elektrárne

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

Vyriešený
meno
Milan 30. augusta 2015

Chcel by som vedieť, prečo bolo vypnuté osvetlenie na chodníku od elektrárne do obce, hlavne keď je tam viacero nebezpečných úsekov - "asfaltový hrb" pri ceste na ihrisko, "skok" pri mostíku a chodík končí v podstate v rozbitom štrku. Na začiatku obce je potom 5 svietidiel na úseku 30 m - čo je zbytočne predimenzované. Ďakujem.

31. august 2015

Odpoveď samosprávy

Chodník na ulici 4. apríla v smere od závodu Slovenských elektrární do obce tak, ako aj verejné osvetlenie na celom tomto úseku je vo vlastníctve a v správe Slovenských elektrární, a.s. Na začiatku tohto roka bola obec Slovenskými elektrárňami, a.s. oslovená s ponukou na rekonštrukciu celého verejného osvetlenia v obci. Na spoločnom rokovaní aj za účasti poslancov obecného zastupiteľstva boli upozornení na nefunkčnosť, technickú zastaralosť a potrebu komplexnej rekonštrukcie práve osvetlenia na tomto úseku v ich vlastníctve, keďže sa rekonštrukciami zaoberajú a nie je to teda pre nich dobrá vizitka. Zúčastnení zástupcovia prisľúbili vykonať miestnu obhliadku a realizáciu rekonštrukcie. Keďže, ako uvádzate, do dnešného dňa je toto osvetlenie nefunkčné a teda chodník neosvetlený, v kompetencii samosprávy je opakovane upozorniť vlastníka na nefunkčnosť a opakovane žiadať nápravu. Rekonštrukcia osvetlenia, ktoré nie je vo vlastníctve obce, nie je zo strany obce možná, nakoľko zákon o majetku obcí nedovoľuje vkladať finančné prostriedky obce do cudzieho majetku. Ďakujeme za podnet.

Ing. Jana Školíková, starostka obce
03. september 2015

Zuzka

Dúfam, že pani starostka bude si stáť za slovom a situácia ohľadne osvetlenia bude doriešená aspoň do zimného obdobia. Tento úsek chodníku nie je však nebezpečný len z pohľadu osvetlenia, ale celá štruktúra chodníku je podobná tankodromu
03. september 2015

Zuzka

Dúfam, že pani starostka bude si stáť za slovom a situácia ohľadne osvetlenia bude doriešená aspoň do zimného obdobia. Tento úsek chodníku nie je však nebezpečný len z pohľadu osvetlenia, ale celá štruktúra chodníku je podobná tankodromu
27. september 2015

Milan

Dobrý večer,
dnes už bol chodník osvetlený. Ďakujem!
25. október 2015

Odpoveď samosprávy

Na základe komunikácie s kompetentnými osobami závodu Elektrárne Nováky bolo zistené, že zamestnanci útvaru údržby opravili osvetlenie pred cca. 3 týždňami. Podľa ich vyjadrenia, výpadok osvetlenia spôsobila dopravná nehoda vozidla idúceho po štátnej ceste I.triedy, o čom SE nemalo informácie. Hneď po zistení bola zabezpečená funkčnosť osvetlenia.

Ing. Jana Školíková, starostka obce
07. november 2015

Milan

Chodník dlho osvetlený nevydržal... tento týždeň bol opäť tmavý
24. november 2015

Odpoveď samosprávy

Po zverejnení podnetu na stránke obce v Odkaze pre starostu som postupovala tak, ako bolo uvedené v komentári. Podnet bol preto vyriešený, čo potvrdil aj občan, ktorý podnet dal svojim komentárom, že svietidlá už svietia. Po vyriešení podnetu došlo opäť k stavu, kedy prestalo osvetlenie svietiť, nie však len na niektorých miestach, ale úplne. Dňa 10. 11. som sa zúčastnila rokovania s riaditeľom ENO, kde sme okrem iného riešili aj problematiku osvetlenia a aj technického stavu samotného chodníka. Podľa vyjadrenia riaditeľa ENO a vedúceho prevádzky údržby došlo k poruche na hlavnom elektrickom kábli v bližšie nezistenom mieste. V prípade realizácie opravy bude nutné vykopať existujúci narušený kábel a uložiť do zeme nový kábel. K uvedenej problematike mi bolo oznámené, že vzhľadom na súčasnú finančnú situáciu v ENO, nie je možné v najbližšom čase opravu osvetlenia a chodníka zrealizovať, ktoré navyše označili ako neefektívne pre ich prevádzku a činnosť.
Za stav a funkčnosť verejného osvetlenia je zodpovedný jeho vlastník a prevádzkovateľ, ktorým je SE, a.s. ENO. Aj keď je nám to ľúto, nedokážeme ovplyvniť možnosti ENO a vývoj situácie v Slovenských elektrárňach tak, aby nám mohli okamžite výjsť v ústrety vo všetkých našich požiadavkách. Podľa vyjadrenia vedenia ENO, chodník a osvetlenie boli vybudované a majú slúžiť pre zamestnancov ENO. Občania, ktorí sú súčasne zamestnancami ENO, by sa s touto problematikou mali tiež obrátiť na svojho zamestnávateľa, ktorý je v tomto prípade zodpovedný za stav a funkčnosť verejného osvetlenia. Obec nie je vlastníkom osvetlenia ani chodníka a preto nedokáže jeho funkčnosť a technický stav zabezpečiť.


Ing. Jana Školíkova, starostka obce
18. marec 2016

Odpoveď samosprávy

Verejné osvetlenie v tejto časti bolo sfunkčnené.

Ing. Jana Školíková, starostka obce

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania