Vysokoškolákov-parkovanie-náhrada za uzavreté obratisko pri NAY

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Uzavretý

Dobrý deň. Teraz osádzajú zátarasy na mieste kde zvyknú parkovať obyvatelia priľahlých panelákov. Je to síce v poriadku - je to súkromný pozemok. Zaujímalo by ma ale, ako sa bude riešiť parkovanie, lebo už dnes po cca 16:00 musíme parkovať pri NAY.

10. november 2020

Roman Šimo

Jednou z možností je vybudovanie parkovacieho domu na mieste súčasného veľkokapacitného parkoviska.

https://www.odkazprestarostu.sk/zilina/podnety/76950/fatranska-parkovanie-chybajuce-miesta
11. november 2020

Jan Rzeszoto

U nás na Slovanskej ceste si tiež majiteľ ohradil svoj pozemok a tým pádom sa stratilo 10 parkovacích miest. Žiadal som mesto aby vybudovalo náhradu ale zbytočne. Dostávame sa do stavu že každý si bude strážiť svoje pozemky a obyvatelia sídliska nebudú mať kde parkovať.
11. november 2020

Roman Šimo

Je potrebné zvýrazniť aj to, že Slovanská cesta i táto sú a boli v istej svojej časti autovrakoviskom. Pokiaľ majiteľ má zodpovedať za svoj majetok, svoj pozemok, je potrebné rešpektovať vykonané zmeny. Keď si mesto v minulosti predalo teraz potrebné pozemky, nemalo by ale problém stále odsúvať a spoliehať sa na ústretovosť súkromníkov. Ja by som si tiež asi ten pozemok zabezpečil. No, žiaľ je doba motorizmu. Konkrétne kroky s výhľadom do budúcnosti však stále od kompetentných chýbajú. Mali by ale aj obyvatelia zvážiť podľa možností svoje priority v mestskom živote. Nie je to jednoduché, no každý musíme asi nejako k optimalizácii parkovania prispieť. Veľa rodín v panelákoch má napríklad dve a viac áut... Musí to prejsť analýzou v hlavách nás všetkých obyvateľov.
11. november 2020

Roman Šimo

Blízke foto.
11. november 2020

Rastislav Rodák

Inak nechcem rypat (nevyznam sa)....ale na osadenie stpikov - takymto aposobom netreba nejake povolenie? (aj ked je to na sukromnom pozemku)... Je len otazka casu..kedy do toho ktosi narazi.... (Aj ked bohuzial musime akceptovat, ze je to sukromny majetok)
11. november 2020

Roman Šimo

Už istý čas sa posledné mesiace riešia problémy spojené s týmto pozemkom. Ak nejaké povolenie bolo potrebné, možno je to už vybavené. Tiež do toho ale nevidím. Nerozumiem ani tomu, prečo je táto stará cesta evidovaná v cestnej databáze v správe Mesta Žilina. Vlastník je uvedené Žilina. To môže byť ale možno všeobecný názov.
12. november 2020

Rastislav Rodák

Je to mnaozaj smutne, ze sa predalo aj par cm z parkoviska... No a vraky, co tu boli roky zmizli tiez...tak sa asi cosi chysta 🙁
12. november 2020

Roman Šimo

Áno, pán Pavol, viem už dávno komu pozemok patrí. Skôr som "nahlas" rozmýšľal po informácií z cestnej databázy, kde som si všimol ten údaj iný pri správcovi komunikácie. Viac som to neskúmal.
16. november 2020

Rado

Vybudovať parkovací dom alebo ešte lepšie podzemné parkoviská, žiaľ parkovacie miesta zadarmo prestanú byť samozrejmosťou tak ako na sídliskách bližšie k centru mesta.
16. november 2020

Roman Šimo

No, riešiť sa to bude musieť. Stav sa pravdepodobne bude zhoršovať nielen v tejto časti Vlčiniec. Inde v meste je to ešte horšie. Spoplatnenie je žiaľ jednou z možností, aby sa "vytriedil" počet automobilov na parkoviskách. Ďalšie možnosti sú v úprave existujúcich parkovísk a to odstránenie v súčasnosti obmedzujúcich "ostrovčekov" (napríklad Bajzova ulica, Slovanská cesta...). V neposlednom rade plnohodnotné vodorovné značenie. Parkovacie domy rôzneho typu vhodne zapadujúcich do prostredia majú byť tou akoby krajnou, no efektívnou alternatívou. Trnavská - Fatranská ulica sa ponúka výrazne aj týmto smerom. V nedávnej minulosti pani poslankyňa Martinková spolu so spoločnosťou Bytterm prišla s riešením parkovacích miest na výmenníkových staniciach. Ja som pri tomto trošku zdržanlivý, lebo výmenníkové stanice sa nachádzajú v blízkosti panelákov a keby sa budovy nadstavili, vzniká trošku problém. Stačí sa pozrieť na arogantnú výstavbu bytových domov v tesnej blízkosti domov, kde ich obyvatelia slnečné svetlo už možno ani nevidia. O tom však musia odborníci a verejnosť do detailov samozrejme diskutovať.

https://www.zilinak.sk/prispevky/8506/poslankyna-iveta-martinkova-predstavila-strategie-riesenia-parkovania-na-sidliskach-v-ziline
29. november 2020

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme opäť poslali samospráve.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
30. november 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet, ktorý sme poslali zodpovedným osobám na riešenie. Mesto Žilina.
Kto? Odbor správy verejného priestranstva a životného prostredia, MsÚ Žilina

Mgr. Andrea Bialoňová, odbor komunikácie a vzťahov s verejnosťou, MsÚ Žilina
12. január 2021

Boris Kochan

Riešenie je jednoduchšie ako sa zdá. A sice poplatky za parkovanie. 1 auto na byt zdarma, za druhé 300€ ročne, za trietie 500€ ročne, za 4té 800€ ročne. Každé vozidlo, ktoré ma zakúpené parkovanie označiť nálepkou. Ktoré nebude označené, odťah na mestský pozemok, poplatok za odťah 500€. Mesto má 100% právo na vlastný cenník na vlastných pozemkoch. Nebývam sice na dotknutej ulici ale blizko, a nie je žiadna výnimka, že 4 členná rodina parkuje 6 vozidiel!!! Zadarmo!!! Ľudia milí, nič nie je zadarmo! Vybraté peniaze investovať do stavby parkovacieho domu pre 500 vozidiel a zarábať na ňom, peniaze na to sú...miesta je tiež dosť, na každom sídlisku v Žiline, do roka by bolo po probleme s parkovaním a výnosy k tomu. Čo robi oddelenie výstavby na MÚ? Spí? Pohnite tými spotenými riťami a začnite to mesto budovať!!!
31. január 2021

Matúš 👍

Myslím, že mesto nie je povinné riešiť náhradné parkovane za túto plochu. Pozemky nie sú mestské a mesto negarantovalo parkovanie na nich. Iné by to bolo, keby sa zrušia mestské parkoviská.
31. január 2021

Martin

Stale nechapem preco by malo mesto platit za parkovanie sukromnych aut. Pan Kochan pisete, ze prve auto zadarmo a druhe za 300. Priemerne rocne parkovne pri 2 autach 150€. Naklady na vystavbu 2 miest v parkovacom dome by mali byt okolo 30 000€. Navratnost teda po cca 200 rokoch a ani neberiem v uvahu naklady na prevadzku a opravy. Neviem z coho by malo mesto vystavbou parkovacich domov zarabat.
03. marec 2024

Roman Šimo

Možno, je už možnosť zhodnotiť aktuálny stav. Časť starej cesty, využívajú na parkovanie hlavne vodiči veľkých služobných vozidiel. Situácia sa myslím si upokojila a väčšinou je možné zaparkovať na sídlisku. Samozrejme, výnimky sú vždy. V budúcnosti má byť v tých miestach postavený polyfunkčný dom a v urbanistickej štúdii je navrhnutý na veľkoplošnom parkovisku, parkovací dom. Ako lacnejšie, riešenie som dodatočne navrhol zúženie plochy spomínaného parkoviska, čím by mohlo pribudnúť niekoľko miest. Určite bude potrebné niečo realizovať Nemôže sa ale aj autám stále ustupovať. Po zavedení spoplatnenia na sídliskách, to opäť môže byť inak.
04. marec 2024

Rastislav Rodák

Pan Roman. Vazim si Vasu aktivitu. Ale nesuhlasim s tym, ze sa situacia s autami upokojila. Auta parkuju v zakaze pri NAY. Ak si NAY zrazu opravnene zmysli, ze nude vodicov pokutovat (znacka tam je) alebo da zavoru, tak zrazu desiatky aut nebude mat kde parkovat... Treba pocitat s tym, ze polyfunkcny objekt niekolko parkovacich miest uberie a zaroven tu pribudnu auta.
04. marec 2024

Roman Šimo

Beriem, že parkovisko pri NAY je často veľkou pomocou. V tejto lokalite ale parkujú aj dodávky. V minulosti sa nemohlo. Zaberajú miesto menším autám. Asi ešte potrvá, kým sa objavia jasnejšie kontúry rozšírených možností pre parkovanie. Všetko závisí aj od jednotlivých stavieb v budúcnosti.
17. apríl 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. V príprave je zavádzanie parkovacej politiky aj na priľahlých sídliskách mesta. Podnet uzatvárame na portáli Odkaz pre starostu. Ak budete chcieť opätovne riešiť podnet, zadajte ho prostredníctvom webovej stránky mesta Žilina - ikona Podnet pre mesto. Mesto Žilina

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania