Obvodová-invázne rastliny v okolí lesoparku

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Uzavretý
meno
Patrícia 12. apríla 2021

Nález inváznych rastlín v okolí žilinského lesoparku Chrasť. Zlatobyľ kanadská (hojné zastúpenie na mnohých miestach) a pohánkovec japonský (menšie, husto porastené plochy na 2 miestach). Prikladám aj mapku so znázornením výskytu rastlín, kde červenou farbou je vyznačená zlatobyľ kanadská a modrou pohánkovec japonský. (Mapované a fotené počas leta a jesene 2020)

20. apríl 2021

Michal

Keby len tam, už 2 roky hlásený výskyt pod benzínkou pod Obvodovou pri križovatke, dokonca minulý rok pri úprave terénu po prácach nového horúcovodu dovezené na Gaštanovú novou zeminou. Ešte sa len teraz ukáže kde sa všade ukáže pohankovec a zlatobyľ kanadská ktoré rástoli na ploche pri Metre a okolo cesty križovatka Solinky keď zeminu premiestňovali a upravovali terén.
22. apríl 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. V danej veci budú upovedomení vlastníci pozemkov, aby zabezpečili ich odstránenie. Mesto Žilina.
Kto? Odbor správy verejného priestranstva a životného prostredia, MsÚ Žilina

Mgr. Andrea Bialoňová, odbor komunikácie a vzťahov s verejnosťou, MsÚ Žilina
26. august 2021

Michal

Mesto sa vyhovára na majiteľov pozemkov, ale mesto ma povinnosť a páky na nich a musí zabezpečiť aby sa invazivné rastliny nešírili, aby ich majitelia zlikvidovali, Upozorniť a vyzvať, kontrola a pokuta tak aby sa im neoplatilo zaplatiť pokutu ale radšej likvidovať rastliny. Na Solinkách nič nové pod slnkom, Invazivné rastliny sa rozširujú aj na metských pozemkoch napr. Jaseňová okolo zámočku, Gaštanová po budovaní parovodu, pod čerpacou stanicou Benzinol, pod Hájom atď. To je každý rok a postupne tu bude pohankovec všade.
15. apríl 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Mesto nemá účinné páky na súkromných vlastníkov pozemkov, môže ich len na výskyt inváznych rastlín upozorňovať. Pokuty môže uložiť Inšpekcia životného prostredia alebo Okresný úrad. Podnet uzatvárame na portáli Odkaz pre starostu. Ak budete chcieť opätovne riešiť podnet, zadajte ho prostredníctvom webovej stránky mesta Žilina - ikona Podnet pre mesto. Mesto Žilina
19. apríl 2024

Michal

Tak to postúpte na Inšpekcia životného prostredia alebo Okresný úrad. Už dávno ste to mali urobiť.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania