P. O. Hviezdoslava-obťažovanie cestujúcich (železničná stanica)

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

V riešení
meno
Paulína 19. apríla 2021

Ľudia bez domova sú permanentne v priestoroch železničnej stanice. Človek je teda pri čakaní na vlak vystavený nielen zápachu a nepríjemnému pohľadu ale často krát aj hlučným nadávkam a pobyt v týchto priestoroch nie je príjemný. Navyše títo ľudia obsadzujú lavičky v interných priestoroch, ktoré sú teda pre ostatných ľudí nepoužiteľné.
Fotografia je ilustračná, nakoľko som sa neodvážila odfotiť týchto asociálov.

21. apríl 2021

Odpoveď samosprávy

Samospráva uviedla, že zodpovedným subjektom je: Železničná spoločnosť Slovensko, a. s.
21. apríl 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Iný subjekt
21. apríl 2021

Matúš 👍

ZSSK určite nie je zodpovedný subjekt. tí sú len jeden z mnohých dopravcov. Budova patrí ŽSR.
25. apríl 2021

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme poslali ŽSR.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
25. apríl 2021

Roman Šimo

Zrušili v minulosti železničnú políciu, ktorá bola podľa mňa prínosom aj v takýchto prípadoch. Železnice sú dosť veľký "kolos" na to, aby sa o poriadok a bezpečnosť mal kto starať.
05. máj 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
prítomnosť osôb bez prístrešia (neprispôsobivých osôb) vo vestibule je obyčajne sprevádzaná hlukom, väčším znečistením a zápachom, neraz sú pod vplyvom alkoholu. Sami zamestnanci Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) nie sú schopní účinne riešiť tento problém. Na dohováranie osoby bez prístrešia reagujú často podráždene a človeku, ktorí k nim s týmto úmyslom prehovára, často adresujú množstvo vulgarizmov, v minulosti sa vyskytli aj fyzické napadnutia. Novela zákona o dráhach však dáva možnosť vyviesť týchto ľudí zo stanice, resp. za spolupráce s políciou. Napriek týmto opatreniam sa však osoby bez prístrešia zvyčajne do priestorov stanice vracajú. Ide o celospoločenský problém tejto skupiny ľudí, ktorú však nemôžu riešiť a vyriešiť ŽSR. Je to skôr otázka na jednotlivé samosprávy (mestá).

V zmysle Zákona č. 513/2009 Z. z. o dráhach a o doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, podľa § 4, ods. 7, písm. b), je bez súhlasu prevádzkovateľa dráhy možné vstupovať do obvodu dráhy len:
b) na osobných nástupištiach, na prístupových cestách k nim a na iných miestach určených na pohyb cestujúcich,
Z uvedeného vyplýva, že právny predpis definuje priestory prístupné cestujúcim ako verejné miesto, ktorého prístupnosť nie je možné podmieňovať.
Prítomnosť osôb bez prístrešia (neprispôsobivých osôb) v železničných staniciach na Slovensku zaznamenávame niekoľko rokov a nevyhli sme sa im ani v železničnej stanici Žilina. Veľmi dôležitou oblasťou práce s osobami bez prístrešia je aktuálna právna rovina problematiky. Je potrebné pripustiť, že v ostatnom čase nebola ustanovená v prospech ŽSR.
Novelou Zákona o dráhach, platnou od 1.12.2015 bolo v § 30, ods. 5, posilnené postavenie prevádzkovateľa dráhy. Prevádzkovateľ dráhy (ŽSR) je oprávnený vykázať alebo vyviesť z obvodu dráhy osobu, ktorá svojím konaním porušuje zákon, poškodzuje majetok, znečisťuje priestory v obvode dráhy, obťažuje iné osoby mimoriadne znečisteným odevom alebo im môže byť z iných dôvodov na ťarchu, správa sa agresívne voči zamestnancom a ostatným osobám alebo ohrozuje bezpečnosť a plynulosť železničnej dopravy.
Jedným z opatrení, ako eliminovať dôsledky prítomnosti osôb bez prístrešia, bolo zavedenie uzávery vestibulov (železničných staníc) v nočnom čase. V dennom čase je realizované dôkladné a úplné čistenie priestorov v zmysle plánu práce upratovania. Dôkladným čistením vestibulu vrátane dverí, madiel, lavičiek je zabezpečené zamedzenie šírenia prenosných chorôb, vzhľadom na počet osôb a jeho skladbu, ktoré prejdú cez železničnú stanicu.
V súlade s vyššie uvedeným § 30, ods. 5 Zákona o dráhach zamestnanci železničných staníc kontrolujú priestory pre cestujúcich a v prípade naplnenia skutkovej podstaty porušovaním uvedeného paragrafu osoby vykazujú z priestorov železničnej stanice. Tieto činnosti sa vykonávajú viackrát denne. Zo skúseností zamestnancov stanice môžeme tvrdiť, že s klesajúcimi vonkajšími teplotami rastie aj prítomnosť osôb bez prístrešia v priestoroch železničnej stanice, častejšie so stupňujúcou sa neochotou uposlúchnuť príkazy zamestnancov železničnej stanice. Ak aj uposlúchnu príkazy na opustenie priestorov stanice ide zväčša len na krátky čas, kedy zamestnanec železničnej stanice z priestorov odíde, aby opäť zaujali svoje pôvodné stanovište.
Vo viacerých prípadoch sme zaznamenali porušenie Zákona o dráhach osobami bez prístrešia tým, že neuposlúchli príkazy zamestnancov ŽSR na opustenie priestorov železničnej stanice. V týchto prípadoch zamestnanci železničnej stanice postupovali v zmysle spomenutého zákona, konkrétne v súlade s § 108 ods. 1, písm. g) v ktorom sa stanovuje: Priestupku sa dopustí ten, kto nerešpektuje prevádzkové pravidlá v priestoroch staníc a zastávok, najmä zákazy a príkazy prevádzkovateľa dráhy, alebo pokyny označených zamestnancov prevádzkovateľa dráhy alebo príslušníkov Policajného zboru. Opatrením na zabránenie pokračujúceho páchania priestupku osôb bez prístrešia nachádzajúcich sa v priestoroch železničnej stanice podľa vyššie uvedeného, boli privolaní príslušníci Policajného zboru SR (PZ SR). Po poslednej intervencii ŽSR na potrebu riešenia problému za pomoci zástupcov MsÚ Žilina a aj PZ SR v súvislosti s ochranou proti ochoreniu COVID-19 a zákazom vychádzania bolo určitý čas poznať zlepšenie stavu. Príslušníci PZ SR mali posilnené hliadky aj príslušníkmi armády SR a kontroly boli z ich strany intenzívnejšie. Popri uvoľňovaní protiepidemiologických opatrení sú kontroly PZ SR opäť menej intenzívne, a tak znovu dochádza k zhoršovaniu situácie.
Za vzniknuté nepríjemnosti sa Vám úprimne ospravedlňujeme a podanú sťažnosť považujeme za podnet k pokračujúcemu, sústavnému tlaku na zabránenie prítomnosti osôb, ktoré môžu byť na obtiaž cestujúcej verejnosti s cieľom skvalitnenia poskytovaných služieb verejnosti.

Prajem pekný deň!

Ing. Ľubomír Mitas
Manažér externej komunikácie
Odbor komunikácie a marketingu
ŽSR - Železnice Slovenskej republiky
07. október 2022

Matúš 👍

13.12.2021 uzavreli ŽSR zmluvu so SBS, ktorá stráži stanicu. Už v roku 2017 to tak bolo, vtedy sa situácia zlepšila. Predpokladám, že aj teraz.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania