Hlinská-parkovanie-rozšírenie parkovacích miest

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Uzavretý
meno
Roman Šimo 21. mája 2021

V priestore odstavného pruhu ulice Hlinská parkujú vozidlá, no viditeľne nie je na to dostatok miesta a tak by bolo vhodné v priestore trávnika medzi cestou a chodníkom dobudovať zatrávňovacie panely, aby bol dostatok miesta na parkovanie. Momentálne po zabudovaní potrubia do zeme, sa nemá kedy ani trávnik poriadne uchytiť, kôli presahu kolies áut.

23. máj 2021

Martin

Odstranovat verejnu zelen na ukor sukromneho parkovania je velmi zly napad. Vhodnejsie by bolo skor umiestnenie dorazov na vozovku alebo inych zabran a vyznacenie parkovacich miest.
23. máj 2021

Roman Šimo

Preto, aby bola zachovaná schopnosť rastu trávy, som navrhoval zatrávňovacie panely. Pôvodne som chcel navrhnúť práve niečo také, ako navrhujete Vy pán Martin. Napríklad vyvýšené obrubníky. Avšak po zhodnotení priestorových možností parkoviska, mi vychádza najlepšie možnosť uvedená v podnete. Autá tam nemajú dostatok priestoru na šikmé parkovanie. Pozdĺžný variant parkovania, by ubral parkovacie miesta. Verte, že celý tento priestor, by som rád videl radšej zelený, no musí sa rešpektovať aj potreba väčšiny a to je žiaľ motorizmus. Toto je ešte hranica, kde som ochotný ustúpiť. Nejaký kompromis sa musí nájsť, aby neutrpela zeleň ale ani potreba obyvateľov pohodlne zaparkovať a to bez obmedzovania ostatných.
23. máj 2021

Roman Šimo

...Autá sú čoraz väčšie a práve preto zásah do trávnika. Po opätovnom zhodnotení, sa ale možno pristúpi k opačnému riešeniu na pôvodnej ploche parkoviska.
23. máj 2021

Martin

Myslienka, ze vacsina obyvatelov su motoristi a tak mozu obmedzovat prava ostatnych je chybna minimalne z dvoch dovodov. 1. motoristov nie je vacsina- stupen automobilizacie je okolo 0,4, cize sukromne motorove vozidlo vlastni mensina. 2. nehovorime o tom, ze priestor sa zmeni z verejnej zelene napr. na verejne sportovisko ale na parkovisko, ktore bude vyuzivat iba niekolko desiatok sukromnych vozidiel. Velkost parkovacich miest upravuje STN, pokial maju vodici problem na ne umiestnit svoje sukromne vozidlo, maju moznost si kupit mensie vozidlo alebo hladat/kupit si miesto inde.
23. máj 2021

Roman Šimo

Keď sledujem reakcie na reportáže či podnety, tak najvýraznejšie reagujú ľudia na cesty a parkovanie. Ak je niekde skládka odpadu, reakcia je minimálna. Z toho pohľadu je motoristická verejnosť ako väčšina. Samozrejme oficiálne štatistiky môžu byť iné. Ide o to, aby autá nezasahovali do priestoru trávnika na Hlinskej ulici. Je tam v zemi potrubie, takže nič "na pevno" asi nie je ani možné realizovať. Na pohľad to nevyzerá, že motorové vozidlo vlastní menej ľudí. Mnohí ich majú niekoľko. Ani vlastníci rodinných domov to nechcú alebo nemôžu riešiť. Pozrime sa na časti mesta s rodinnými domami. Zničené chodníky či zeleň. Problém, ktorý sa bude zjavne stupňovať, ak nezmenia svoje "zlozvyky" hlavne samotní obyvatelia.
23. máj 2021

Martin

Povedzme ze ide o najhlasnejsiu mensinu. V zime su pravidelne v mediach iba vlekari a nadavky na cestarov od ostatnych motoristov. Stupen motorizacie bude rast kym sa bude motoristom vytvarat dasia infrastruktura, napr. odstavne plochy.
23. máj 2021

Roman Šimo

Odstavné plochy si nájdu motoristi často aj na trávniku. Je to v prvom rade o nás ľuďoch...
23. máj 2021

Martin

Odstavne plochy sa navrhuju podla STN, statie na travniku zakazuje zakon, je potrebne volat policiu. Nespravne statie bude v najblizsich rokoch stat mesto niekolko milionov eur nakolko nim boli poskodene viacere mostne objekty, obrubniky, nemotoristicke komunikacie, zelen atd.
23. máj 2021

Martin

Na väčšine parkoviska je možné šikmé státie, problémom je hlavne určitý (niekoľko desiatok metrov dlhý) úsek, ktorý je "skosený" a neumožňuje plnohodnotné šikmé státie. Toto nepatrné rozšírenie komunikácie žiadnym zásadným spôsobom neuberie zo zelene a je v súlade so štúdiou revitalizácie sídliska, kde sa na tomto parkovisku so šikmým státím ráta.
Pre zaujímavosť uvediem, že v tejto lokalite vychádza jedno parkovacie miesto na približne každý tretí až štvrtý byt.
04. jún 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet, ktorý sme poslali zodpovedným osobám na riešenie. Mesto Žilina.
Kto? Odbor správy verejného priestranstva a životného prostredia, MsÚ Žilina

Mgr. Andrea Bialoňová, odbor komunikácie a vzťahov s verejnosťou, MsÚ Žilina
07. august 2021

Roman Šimo

V nedávnom období boli vyznačené nové čiary. Niekde priečne, niekde pozdĺžne. Sám som však niekoľkorát videl, ako má problém auto z vyhradeného miesta vycúvať. Hlavne, keď vedľa stojí väčšie auto. Možno odstrániť ostrovček, ktorý oddeľuje hlavnú cestu od parkoviska a umiestniť tam napríklad odolnejšie zábradlie, ktoré zaberie menej miesta a zostane tak viac priestoru pre autá.
09. august 2021

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol preposlaný samospráve s upozornením na aktualizáciu.

S pozdravom,

Barbora Kmeťová
Odkaz pre starostu
[email protected]
02. apríl 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Mesto nezvažuje momentálne rozširovanie parkovacích miest. Podnet uzatvárame na portáli Odkaz pre starostu. Ak budete chcieť opätovne riešiť podnet, zadajte ho prostredníctvom webovej stránky mesta Žilina - ikona Podnet pre mesto. Mesto Žilina

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania