Námestie obetí komunizmu-detské ihriská-hračky v pieskovisku

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Uzavretý
meno
Roman Šimo 12. októbra 2021

V posledných rokoch sa v Žiline rozšíril nepekný trend a to je ponechanie hračiek v pieskovisku na detských ihriskách. Z pohľadu hygieny, údržby pieskoviska či estetického vzhľadu to nie je vyhovujúci stav. Žiadam preto kompetentných o riešenie danej situácie. Možno formou VZN, info tabuľkami alebo samostatnými boxami na odkladanie hračiek. Box sa mi však javí ako nie celkom vhodné riešenie z pohľadu hygieny.

13. október 2021

Martin

Chápem to správne, že chcete cez VZN zakázať detské hračky na ihriskách a pieskoviskách.A viete čo, zakážme deťom vstup na tieto ihriská.Nie,zrušme ihriská úplne.
13. október 2021

Roman Šimo

Pravdepodobne ste pán Martin nepochopili správne "jadro" podnetu. Ja sa nesnažím zakazovať hračky v priestore pieskoviska. Nie je mi však sympatické, ak hračky sú tam celé dni, celé noci...Ak chce aj nejaké dieťa si tam postaviť hrad z piesku, musí najskôr poodnášať všetok ten neporiadok niekde inde. To nehovorím o prípadnej údržbe pieskoviska. Ako rodič, by som s týmito hračkami svojmu dieťaťu asi nedovolil sa len tak hrať. Dúfam, že nesúhlasíte s tým, že sa jedná o veľmi estetický prvok vo verejnom priestore. Takéto niečo sa predpokladám deje skôr v lokalitách, kde bývajú skupiny obyvateľstva s nižšou úrovňou určitých návykov. Mne to normálne nepripadá. VZN som navrhol ako jednu z foriem, ako tento stav zmeniť. Možno, by však postačovala verejná výzva mesta a obyvatelia sa tomu náležite prispôsobia. Počul som o príklade z Fatranskej ulice, kde revitalizujú vnútroblok. Robotníci si údajne niektoré hračky pobrali. Možno svojim deťom a tak to svoje poslanie mohlo splniť ďalej.
13. október 2021

Martin

Evidentne to jadro nechápete vy...to bol čistý sarkazmus!Narozdiel od vas,mám veľmi rád, keď sú na ihriskách hračky ,ktoré už deti nepotrebujú doma a dajú ich na ihrisko aby sa s nimi mohol každý hrať. Ale tak evidentne vám vadí veľmi veľa vecí a zjavne máte kopec času. Keby ste ho využili trošku iným pozitívnejším smerom boli by ste pre spoločnosť väčším prínosom.
13. október 2021

Roman Šimo

"100 ľudí, 100 názorov".
28. október 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet, ktorý sme poslali zodpovedným osobám na riešenie. Mesto Žilina.
Kto? Odbor správy verejného priestranstva a životného prostredia, MsÚ Žilina

Mgr. Andrea Bialoňová, odbor komunikácie a vzťahov s verejnosťou, MsÚ Žilina
10. apríl 2022

Roman Šimo

Keď som bol ako dieťa v pieskovisku, venoval som aktivite adekvátnej k tomuto priestoru. Dnes možnosti pre deti stavať si napríklad hrad v piesku, sú výrazne na niektorých miestach obmedzené. Zbytočné hračky sú nielen v pieskoviskách ale aj v širokom okolí. Nie je to normálny stav. Nech si myslí niekto aj niečo iné.
02. august 2022

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme opäť preposlali samospráve.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
03. august 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, hračky, ktoré sa nachádzajú v pieskoviskách neboli dodané mestom, ale samotnými rodičmi detí, ktoré navštevujú tieto pieskoviská. V prípade, ak sa nakumuluje veľké množstvo hračiek na pieskovisku, zabezpečí mesto ako správca odstránenie týchto hračiek (niekedy sa v pieskovisku vyskytujú aj hračky, ktoré sú poškodené a nebezpečné pre deti). Stav budeme monitorovať a v prípade potreby prijmeme potrebné opatrenia. Mesto Žilina.
Kto? Odbor správy verejného priestranstva a životného prostredia, MsÚ Žilina

Mgr. Andrea Bialoňová, odbor komunikácie a vzťahov s verejnosťou, MsÚ Žilina
03. august 2022

Roman Šimo

Uvedomujem si, že je to "móda", ktorej sa veľa obyvateľov chytila. Ďakujem, ak mesto bude naozaj problém monitorovať a priebežne riešiť.
06. október 2022

Roman Šimo

Zatiaľ ani náznak zmeny. Iba desiatky špinavých hračiek povaľujúcich sa v pieskoviskách.
24. október 2022

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme opäť preposlali samospráve.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
05. december 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, predmetné ihriská v lokalite vnútrobloku Fatranská boli medzičasom vyčistené. Mesto Žilina.
Kto? Odbor správy verejného priestranstva a životného prostredia, MsÚ Žilina
Kedy? november 2022

Mgr. Andrea Polačková, odbor komunikácie a vzťahov s verejnosťou, MsÚ Žilina
06. december 2022

Roman Šimo

Ďakujem, no nežiadal som riešenie len pre jednu lokalitu. Chcel som trvalo udržateľné riešenie. Možno aj v podobe osvety, aby obyvatelia zvážili odkladanie hračiek v pieskoviskách na území celého mesta.
22. január 2023

Matúš 👍

Tento problém sa rieši napr. aj v Petržalke.
31. január 2023

Roman Šimo

Áno, videl som aj v TV reportáž. V Žiline sa robí všetko len s tým, že sa to nedá. Ani ma neprekvapuje, že som akýsi osamotený v tomto snažení. Ide ale hlavne o deti, ktoré sa v pieskoviskach hrávajú. Dospelí však hľadia asi skôr na seba. Čo je pekné, bezpečnostné a hygienické na súčasnom stave? http://bratislava.dnes24.sk/ludia-robia-z-detskych-ihrisk-odkladaci-priestor-taketo-skladiska-su-ozaj-nebezpecne-428501 
06. marec 2023

Roman Šimo

Žiaľ, takýto stav je aj napríklad v Závodí.
28. máj 2023

Roman Šimo

Odpoveď z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva ma nie celkom potešila. Ide hlavne o hračky, ktoré môžu mechanicky poškodiť zdravie dieťaťa. Kontrola pravdepodobne nešla aj týmto smerom. Predmetný problém som predostrel aj časti poslankýň a poslancom. Nevidieť zatiaľ ochotu sa napríklad inšpirovať napríklad vyššie spomenutým príkladom z Bratislavy. Mohla prísť výzva obyvateľom, hromadné čistenie. Mrzí ma, že sa nájdu aj tí, ktorí sa mi v tomto "smejú". Treba teda dúfať, že sa niekomu dieťa nenapichne na nejakú v piesku zakrytú časť starej hračky. Odpad v detských pieskoviskách pokračuje...Avšak, podnet odporúčam žiaľ možno len pre toto volebné obbdobie uzavrieť z dôvodov, ktoré sú v tejto aktualizácii uvedené.

Výpis odpovede RÚVZ:
Dňa 09.05.2023 vykonali odborné zamestnankyne RÚVZ so sídlom v Žiline, odboru hygieny detí a mládeže štátny zdravotný dozor vo vybranej lokalite (medzi Fatranskou a Tatranskou ulicou), pričom bolo zistené: V predmetnej lokalite sa nachádza 5 pieskovísk s obrubou (1 x okrúhle, 4 x hranaté). V čase kontroly sa hračky nachádzali v 3 pieskoviskách, v dvoch prípadoch boli hračky položené na tráve resp. pri blízkych lavičkách. Počas kontroly bola odobratá z každého pieskoviska 1 vzorka piesku na laboratórne vyšetrenie (spolu 5 vzoriek). Zhodnotením protokolu o skúškach piesku (pieskovisko Gerlachovská ul., ZA), (pieskovisko Tatranská/ Karpatská ul., ZA), (pieskovisko Tatranská ul., ZA), (pieskovisko Fatranská ul., ZA) (pieskovisko Fatranská ul., ZA – pri strednej škole) možno konštatovať, že odobraté vzorky vo vyšetrovaných mikrobiologických skúškach vyhovujú požiadavkám Vyhlášky MZ SR č. 521/2007 Z.z. o podrobnostiach o požiadavkách na pieskoviská. Starostlivosť o pieskoviská zabezpečuje prevádzkovateľ - Mesto Žilina, ktorý v predmetnej lokalite zabezpečil výmenu piesku v termínoch 05.05.2023 a 09.05.2023. Prevádzkovateľ súčasne vykonáva pravidelné čistenie a udržiavanie pieskovísk tak, aby nepredstavovali riziko ohrozenia zdravia v dôsledku ich mikrobiálneho znečistenia a iného znečistenia. Hračky, ktoré sa na pieskoviskách nachádzajú, prevádzkovateľ nie je povinný upratovať a nemôže ich odstrániť z dôvodu, že nie sú jeho majetkom. Ponechávanie hračiek na verejne dostupných pieskoviskách úzko súvisí s individuálnym prístupom jednotlivcov. Je už na uvážení každého sprievodcu dieťaťa, či umožní dieťaťu manipulovať s predmetnými hračkami. Na základe vyššie uvedeného považujeme podnet za neopodstatnený.
15. október 2023

Roman Šimo

Podnet je síce uzavretý. Všimol som si však, že napríklad vedľa pieskoviska. pri Dobšinského sade na Vlčincoch, sa nachádza box na hračky. Predpokladám, že to bola iniciatíva OZ. Mesto, by však také niečo zrealizovať nevedelo?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania