Areál zriaďovacej stanice - vybudovanie rekreačnej zóny

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

V riešení
meno
Matúš 👍 27. novembra 2021

V roku 2023 by mala byť dokončená modernizácia železničnej trate, čím sa v mieste bývalej zriaďovacej stanice uvoľnia obrovské plochy vhodné na vybudovanie parku prípadne rekreačnej zóny. Na tieto aktivity je územie určené aj ÚPN. V lokalite bude nová železničná zastávka Žilina Predmestie, napojená na mesto novým železničným nadjazdom z ulice Bratislavská, cyklotrasou z ulice Bratislavská k železničnej zastávke, podchodom na železničnej zastávke, podchodom pri rušňovom depe, cyklolávkou od Budatínskeho hradu aj cyklotrasou z ulice Kysuckej (okolo Váhu) vrátane lávky do P. Chlmca (ktorú už teraz ŽSK súťaží). Lokalita bude proti hluku od trate chránená depóniou materiálu, ktorá bude zatrávnená. Mesto Žilina by mohlo podniknúť kroky k realizácii tohto zámeru, možno aj vrámci Zásahov / kandidatúry EHMK 2026. Jednotlivé prvky v zóne by mohli pripomínať železničnú históriu lokality (koľaje, výhybky, návestidlá, možno interaktívne prvky pre deti, výchova k ekologickej doprave).

06. december 2021

Matúš 👍

V appke mi neukazuje správne úvodnú fotku podnetu. Ukazuje čiernu stránku. Správne ukazuje len druhú foto (možno použiť ako úvodnú).
13. december 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet, ktorý sme poslali zodpovedným osobám na riešenie. Mesto Žilina.
Kto? Odbor riadenia projektov a investícií, MsÚ Žilina

Mgr. Andrea Bialoňová, odbor komunikácie a vzťahov s verejnosťou, MsÚ Žilina
05. jún 2022

Matúš 👍

Bez odpovede
06. jún 2022

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme opäť preposlali samospráve s upozornením na aktualizáciu.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
08. august 2022

Matúš 👍

bez odpovede
15. august 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, predmetným územím sa útvar hlavného architekta zaoberá. Posledne bolo uvedené územie riešené v rámci urbanistických návrhov (študentské ročníkové práce) v spolupráci s fakultou architektúry a dizajnu STU v Bratislave. Mesto Žilina.
Kto? Útvar hlavného architekta mesta Žilina

Mgr. Andrea Bialoňová, odbor komunikácie a vzťahov s verejnosťou, MsÚ Žilina
02. november 2022

Matúš 👍

Medzi Mestom a ŽSR bolo podpísané memorandum, ktoré okrem iného zahŕňa dlhodobý bezplatný prenájom územia tzv. Veľkej harfy, popri Váhu, od Strážova po centrum, kde tak môže vzniknúť úplne nový park a športovo-relaxačná zóna
06. november 2022

Matúš 👍

Výstavba cyklolávky do Chlmca by už mala začať v tomto období.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania