Veľký diel-strom-suchý

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Vyriešený

Minimálne jeden čiastočne suchý strom v blízkosti hlavnej cesty (úsek medzi Výskumným ústavom dopravným a parkoviskom pri lesoparku - smer Vlčince).

09. august 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Samospráva aktuálne pripravuje odborné arboristické ošetrenie vybraných stromov v meste. V súčasnosti sa pripravuje verejné obstarávanie na realizáciu ošetrenia drevín v zmysle platných arboristických štandardov, ktoré boli vybrané z hľadiska prevádzkovej bezpečnosti ako najrizikovejšie. Odborné ošetrenie sa uskutoční najmä v centrálnej mestskej zóne, na námestiach, v okolí škôl a parkov. Ako podklad pre hodnotenie stromov má mesto vypracovaný dokument starostlivosti o dreviny.
Momentálne sa uskutočňuje kontrola stromov, ktoré sú v havarijnom stave. Podkladom pre kontrolu je spracovaný Dokument starostlivosti o dreviny a prioritne sa kontrolujú plochy v zmysle dokumentu Optimalizácia údržby zelene v meste Žilina podľa rozdelenia do tried I, II, III. Rozdelenie plôch podľa prevádzkovej náročnosti je nasledovné: trieda I - stromy v uličných stromoradiach a na parkoviskách, parky, vyhradená zeleň (zeleň školských areálov), trieda II - plochy verejnej zelene, sídlisková zeleň, zeleň vnútroblokov a medziblokov, cintoríny, trieda III - okrajové časti areálov, lesoparky a parkové lesy. V triede II ide o plochy, ktoré sa nachádzajú vo vzdialenosti 1,5 násobku výšky porastu od komunikácií a rekreačne využívaných plôch.
Kto? Odbor správy verejného priestranstva a životného prostredia, MsÚ Žilina

Mgr. Andrea Bialoňová, odbor komunikácie a vzťahov s verejnosťou, MsÚ Žilina
27. september 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, strom druhu jaseň bol napadnutý hubou čiašočka jaseňová a usychal. V dôsledku ohrozovania okolia bol odstránený. Mesto Žilina.
Kto? Odbor správy verejného priestranstva a životného prostredia, MsÚ Žilina
Kedy? september 2022

Mgr. Andrea Bialoňová, odbor komunikácie a vzťahov s verejnosťou, MsÚ Žilina
27. september 2022

Roman Šimo

Ďakujem.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania